![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1041 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Ułożyłeś od najlepszych do najgorszych.. Na kupiłem nokian za 1600zl. 97H. Tylko nie kup indexu 91. Pakuje się w opony tyle na ile stać by te 6tys w roku przejechać bezpieczne nawet jeżdżąc wolno.
Jacekn8 pisze brednie o rajdowcach, a nawet gdy jeździsz wolno po mieście, ktoś Ci wyjedzie, wtargnie na pasy i co wtedy? Chińskie opony?? To moze najlepiej kupić chinskie auto... |
|
|
|
|
|
#1042 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
|
[QUOTE=Tomciooo;2102499]Ułożyłeś od najlepszych do najgorszych.. Ja kupiłem nokian za 1600zl. 97H. Tylko nie kup indexu 91.
myślałem o, NOKIAN WR A3 97V XL lub NOKIAN WR D3 97H XL |
|
|
|
|
|
#1043 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Olek
Model: Mondeo MK5 - HB
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1044 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-04-2007
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2013
|
To ja w takim razie zadam szybkie pytanie do pisadaczy mondeo 1.6 EB. Jakie są parametry z homologacji. Tzn jakie muszę dobrać indeksy nośności i prędkości.
|
|
|
|
|
|
#1045 | |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
|
Cytat:
Mondeo jest jednym z najlepiej prowadzących się samochodów. Ale zawieszenie wszelkie swoje zdolności "przekazuje" na drogę tylko przez cztery punkty - opony. Po co na własne życzenie pozbawiać Mondeo tego co ma najlepsze?! |
|
|
|
|
|
|
#1046 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1047 | |
|
![]() Imię: Olek
Model: Mondeo MK5 - HB
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Każdy kupuje takie auto na jakie go stać. Pamiętać jednak należy, że koszt utrzymania dużego samochodu (serwis, paliwo, części, ubezpieczenie itd.) zawsze będzie większy niż samochodu mniejszego kupionego za taką samą kasę.
|
|
|
|
|
#1048 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1049 | |||
|
![]() Zarejestrowany: 11-11-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
sseebbaa1, zgadza się, masz rację, ale sądzę że jak założysz do 2.0 niehomologowane 205 to raczej nie poprawisz jego właściwości jezdnych, bo m.in. zmniejszysz powierzchnię styku w tych 4 punktach o których piszesz. Tomciooo, nie pisze bredni, bo zjeździłem masę różnych opon, niedawno jeździłem przez jakiś czas na chinolach i nie dość że żyję to wyrobiłem sobie o nich może nie najlepsze, ale co najmniej dobre zdanie. A jak ktoś mi wtargnął przed zderzak, to wyobraź sobie, że wtedy wciskałem hamulec, czasami nawet bardzo mocno i zapewniam Cię że nikt nie ucierpiał... Moja wypowiedź dotyczyła polecanych opon o nieodpowiednim rozmiarze, a że wspomniałem tam o "chińskich oponach" to automatycznie rozpoczęło się użalanie się nad pojęciem "chińska opona"... Nie każdy ma kase na opony premium, a wtedy szuka choćby budżetówek, które spełniają wymagania producenta, a nie "mniejszych" opon premium bo są tańsze... |
|||
|
|
|
|
|
#1050 | |
|
![]() Imię: Tomek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Ale gdybym miał budżet mniejszy to wolałbym kupić nokian 205/55 R16, bo to tylko 1centymetr węższa opona niż chińską oponę 215/55R16. Ale to moje zdanie, Ty masz inne i na tym polega forum, każdy kto czyta przemyśli i wybierze coś co mu pasuje, a nasze posty może coś mu w tym pomogą. Teraz patrzę i taki nankang kosztuje 325zł/sztuka więc nie dużo taniej niż mój Nokian, a w testach ADAC i innych jest strasznie kiepski. Może jacekn8 zjeździłeś dużo opon, ja też nie mało (chinoli nie miałem, ale dębicę kiedyś owszem), ale co test w takich samych warunkach to test, nie da się wiarygodnie i obiektywnie porównać tego na czym jeździ się w tym sezonie z tym co było rok temu. Jestem zdania, zresztą jak mój oponiaż, opona to najważniejszy czynnik mający wpływ na bezpieczeństwo, nie zależnie jak jeździsz! Elementów ukł, hamulcowego, kierowniczego, zawieszenia czy opon nie kupię nigdy z klasy budżetowej tym bardziej z chin. Z chin ma telefon i to mi odpowiada. A to że firmy premium przeniosą zapewne niebawem produkcję do chin to nie to samo. |
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| mondeo mk3 , opony zimowe |
|
|