Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-11-2013, 23:16   #1041
Tomciooo
ford::average

Imię: Tomek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie

Ułożyłeś od najlepszych do najgorszych.. Na kupiłem nokian za 1600zl. 97H. Tylko nie kup indexu 91. Pakuje się w opony tyle na ile stać by te 6tys w roku przejechać bezpieczne nawet jeżdżąc wolno.
Jacekn8 pisze brednie o rajdowcach, a nawet gdy jeździsz wolno po mieście, ktoś Ci wyjedzie, wtargnie na pasy i co wtedy? Chińskie opony?? To moze najlepiej kupić chinskie auto...

Tomciooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2013, 23:27   #1042
rafal8967

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

[QUOTE=Tomciooo;2102499]Ułożyłeś od najlepszych do najgorszych.. Ja kupiłem nokian za 1600zl. 97H. Tylko nie kup indexu 91.

myślałem o, NOKIAN WR A3 97V XL lub NOKIAN WR D3 97H XL
rafal8967 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2013, 08:49   #1043
Olek
ford::advanced

Imię: Olek
Model: Mondeo MK5 - HB
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Tomciooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To moze najlepiej kupić chinskie auto...
Taka już nasza, polska przypadłość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kupujemy drogie auta (nie koniecznie nowe ale za to wielkie, luksusowe) a potem oszczędzamy na wszystkim, serwis, części, narzekamy, że dużo pali i się psuje...
Stary 06-11-2013, 08:49   #1044
milijon44
ford::amateur

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2013

To ja w takim razie zadam szybkie pytanie do pisadaczy mondeo 1.6 EB. Jakie są parametry z homologacji. Tzn jakie muszę dobrać indeksy nośności i prędkości.
milijon44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2013, 09:10   #1045
sseebbaa1

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07

Cytat:
Napisał Tomciooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chińskie opony?? To moze najlepiej kupić chinskie auto...
Bardzo dobrze powiedziane!

Mondeo jest jednym z najlepiej prowadzących się samochodów. Ale zawieszenie wszelkie swoje zdolności "przekazuje" na drogę tylko przez cztery punkty - opony.

Po co na własne życzenie pozbawiać Mondeo tego co ma najlepsze?!
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2013, 10:12   #1046
rafal8967

Cytat:
Napisał Olek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Taka już nasza, polska przypadłość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kupujemy drogie auta (nie koniecznie nowe ale za to wielkie, luksusowe) a potem oszczędzamy na wszystkim, serwis, części, narzekamy, że dużo pali i się psuje...
Nie zawsze drogie znaczy dobre.....
Stary 06-11-2013, 13:03   #1047
Olek

Imię: Olek
Model: Mondeo MK5 - HB
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał rafal8967 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zawsze drogie znaczy dobre.....
Nie miałem na myśli kwoty za jaką kupujemy auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Każdy kupuje takie auto na jakie go stać. Pamiętać jednak należy, że koszt utrzymania dużego samochodu (serwis, paliwo, części, ubezpieczenie itd.) zawsze będzie większy niż samochodu mniejszego kupionego za taką samą kasę.
Stary 06-11-2013, 14:50   #1048
rafal8967

Cytat:
Napisał Olek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie miałem na myśli kwoty za jaką kupujemy auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Każdy kupuje takie auto na jakie go stać. Pamiętać jednak należy, że koszt utrzymania dużego samochodu (serwis, paliwo, części, ubezpieczenie itd.) zawsze będzie większy niż samochodu mniejszego kupionego za taką samą kasę.
No chyba każdy jest tego świadom lecz są i tacy jak mój znajomy który ma auto za prawie 300 tyś a i tak szuka opon z najniższej półki hehe
Stary 06-11-2013, 16:30   #1049
jacekn8

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009

Cytat:
Jacekn8 pisze brednie o rajdowcach, a nawet gdy jeździsz wolno po mieście, ktoś Ci wyjedzie, wtargnie na pasy i co wtedy? Chińskie opony?? To moze najlepiej kupić chinskie auto...
Cytat:
Cytat:
Napisał sseebbaa1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bardzo dobrze powiedziane!

Mondeo jest jednym z najlepiej prowadzących się samochodów. Ale zawieszenie wszelkie swoje zdolności "przekazuje" na drogę tylko przez cztery punkty - opony.

Po co na własne życzenie pozbawiać Mondeo tego co ma najlepsze?!
Heh, wasze wypowiedzi mają się nijak do mojej. Napisałem że lepiej jest kupić tanie homologowane opony w odpowiednim rozmiarze niż takie które są nieodpowiednie. Czyli do silnika 2.0 w Mk4 nieodpowiednie to 205/55r16... ale je polecono...

sseebbaa1, zgadza się, masz rację, ale sądzę że jak założysz do 2.0 niehomologowane 205 to raczej nie poprawisz jego właściwości jezdnych, bo m.in. zmniejszysz powierzchnię styku w tych 4 punktach o których piszesz.

Tomciooo, nie pisze bredni, bo zjeździłem masę różnych opon, niedawno jeździłem przez jakiś czas na chinolach i nie dość że żyję to wyrobiłem sobie o nich może nie najlepsze, ale co najmniej dobre zdanie. A jak ktoś mi wtargnął przed zderzak, to wyobraź sobie, że wtedy wciskałem hamulec, czasami nawet bardzo mocno i zapewniam Cię że nikt nie ucierpiał...

Moja wypowiedź dotyczyła polecanych opon o nieodpowiednim rozmiarze, a że wspomniałem tam o "chińskich oponach" to automatycznie rozpoczęło się użalanie się nad pojęciem "chińska opona"...

Nie każdy ma kase na opony premium, a wtedy szuka choćby budżetówek, które spełniają wymagania producenta, a nie "mniejszych" opon premium bo są tańsze...
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2013, 17:49   #1050
Tomciooo

Imię: Tomek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie każdy ma kase na opony premium, a wtedy szuka choćby budżetówek, które spełniają wymagania producenta, a nie "mniejszych" opon premium bo są tańsze...
Ja kupiłem za 400zł/szt, Nokian czyli premium 215/55 R16 index 97H, czyli obciążenia aż za duży, bo takie mają być i na takie mnie stać, nie kupiłem Conti T850 choć to lepsza opona bo kosztowała 520zł/sztuka, a nie jest aż tyle lepsza

Ale gdybym miał budżet mniejszy to wolałbym kupić nokian 205/55 R16, bo to tylko 1centymetr węższa opona niż chińską oponę 215/55R16.
Ale to moje zdanie, Ty masz inne i na tym polega forum, każdy kto czyta przemyśli i wybierze coś co mu pasuje, a nasze posty może coś mu w tym pomogą.

Teraz patrzę i taki nankang kosztuje 325zł/sztuka więc nie dużo taniej niż mój Nokian, a w testach ADAC i innych jest strasznie kiepski. Może jacekn8 zjeździłeś dużo opon, ja też nie mało (chinoli nie miałem, ale dębicę kiedyś owszem), ale co test w takich samych warunkach to test, nie da się wiarygodnie i obiektywnie porównać tego na czym jeździ się w tym sezonie z tym co było rok temu.

Jestem zdania, zresztą jak mój oponiaż, opona to najważniejszy czynnik mający wpływ na bezpieczeństwo, nie zależnie jak jeździsz!
Elementów ukł, hamulcowego, kierowniczego, zawieszenia czy opon nie kupię nigdy z klasy budżetowej tym bardziej z chin.
Z chin ma telefon i to mi odpowiada. A to że firmy premium przeniosą zapewne niebawem produkcję do chin to nie to samo.
Tomciooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Zasady postowania