Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-08-2011, 23:33   #101
freelord
ford::beginner

Model: transit
Silnik: 2,5
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: nie chce ciagnac pod gorke...

tomlim ale u mnie nic palcem nie wcisne, a ile Ci wchodził kołkiem ?? Znaczy jak głęboko ??

freelord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2011, 08:37   #102
jgrz
ford::average

Model: Transit Westfalia
Silnik: 2,2 Duratorq TDCi 100 KM
Rocznik: 2012

U mnie spokojnie wchodził na ok.dwa centymetry. Przy wciskaniu pamiętaj, że musisz naciskać na środek tłoczka, lub - najlepiej - dopasować sobie " kołek" o średnicy zbliżonej do średnicy tłoczka a to z tego względu, że on jest z drugiej strony umocowany na wąskiej szpilce ruchomo. Jak go będziesz wciskał nie centrycznie na środku, to się pszekszywi i blokuje o ścianki cylindra w którym pracuje. Prawdopodobnie dlatego nie wracał Ci czasami do końca. Ja do wciskania tłoczka stosowałem prostą dzwignię. Kawałek deski zapierałem o element podwozia ( juz nie pamiętam który, ale sam sobie jakiś wygodny znajdziesz ) o nią opierałem kołek ( uciąłem z kija od szczotki ) i ciągnąc za deskę wciskałem go. Miałem pełną wtedy kontrolę nad siłą nacisku i równo rozkładałem siły. Powodzenia!
jgrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2011, 09:49   #103
tomlim
ford::advanced

Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015

Cytat:
Napisał jgrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie spokojnie wchodził na ok.dwa centymetry.
u mnie bylo podobnie ok 1.5-2 cm. ciezko tak dokladnie okreslic ale powinienes czuc kiedy dopchniesz do konca. ja swojego wciskalem, przytrzymywalem troche, pryskalem ropa i puszczalem.
bedziesz musial psikac i ruszac az bedzie sam wracal - to jest podobno najwazniejsze.
ja uzywalem kawalka drzewa figowego(hehe) niech bedzie tropikalnie. i pchalem 2 rekami bo jedna to bylo za ciezko. tak ze sila jest jakas potrzebna.
tomlim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2011, 12:31   #104
AKIM

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999

Palcem to jakiś rambo by musiał a i tak pewnie złamał by palca ja dźwinie zapierałem o alternator strzykawka i ropa jak się dalej zacina to pompa z auta i wymiana całego zespołu gdzieś na forum były zdjęcia tych elemętów jak pompiarz je wymienił najlepsze że wśród wymienionych części była uszczelka na 4 śruby a dekiel nie wiadomo skąd i poco na 2. Po zdjęciu dekla tłoczek był całkiem wysunięty?
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2011, 20:25   #105
freelord

AKIM już luźniej wchodzi nawet palcem mi się udało na te około 2mm wdusić, odbija też nienajgorzej (jeszcze trochę poczyszcze), ale martwi mnie jedna rzecz. Piszecie że ten tłoczek wchodzi wam na około 1,5 do 2cm a u mnie chyba nawet niecały 1cm.
Stary 16-08-2011, 20:51   #106
AKIM

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie

U mnie to było ok. 1,5 cm jeżeli wyczuwasz twardy opór jakby dochodził do ścianki to ok.:>

A i cofać ma się prawie na równo z korpusem pompyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 16-08-2011 o 23:26 Powód: pkt 21 regulaminu
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2011, 20:56   #107
tomlim

Cytat:
Napisał freelord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale martwi mnie jedna rzecz. Piszecie że ten tłoczek wchodzi wam na około 1,5 do 2cm a u mnie chyba nawet niecały 1cm.
ja mam doswiadczenie tylko z tym moim tloczkiem i wszedl z 1.5 na pewno. probuj wciskac swojego i pryskac ropka moze sie rozkreci i pojdzie glebiej?
wszyscy wczesniej pisali, ze im tez wchodzilo ok 1.5-2 cm.
ja swojego pryskalem jak byl wcisniety potem puszczalem i od razu kilkakrotnie go dusilem do konca. i znow. i znow. powodzonka. finalnie to i jeszcze pare rzeczy poregulowanych i u mnie pomoglo.
Stary 16-08-2011, 21:22   #108
freelord

AKIM odbija już ok chodzi luźno, ale 1cm to max stawia opór i dalej nie pójdzie.

Cytat:
finalnie to i jeszcze pare rzeczy poregulowanych i u mnie pomoglo.
tomlim a dokładnie jakich ?? Pomijając regulację tej śruby u góry pompy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-08-2011, 21:55   #109
tomlim

wlasnie ta sruba, odlaczylem swoj woskowiec bo wojtek stwierdzil ze on caly czas ciagnie, wyczyscilem i odlaczylem EGRa, wyczyscilem kolektor dolotowy i ustawilem poprawnie kat wtrysku.
roznica jest wyraznie odczuwalna. wyscigowka to to nie jest ale juz "ciagnie pod gorke". pod moja testowa gorke z ostrymi zakretami kiedys wjezdzalem ok 30-35 a teraz dociagam do 65 wiec bylo warto. zobacze teraz jak ze spalaniem czy mi nie podskoczy?
Stary 16-08-2011, 22:12   #110
freelord

Zobaczymy co będzie po operacji z tłoczkiem, ogólnie więcej już nic nie ruszam. Mam prawie 2tyś km do zrobienia i mam nadzieję że da rade.
Odpowiedz

Zasady postowania