![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#101 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2007
|
No właśnie wymieniałem miesiąc temu świece na platynowe NGK TR6AP-13 5809. Poprzednie były w średnim stanie (również NGK, ale nie platynowe) i silnik pracował jak na zamontowanych obecnie. Czy ktoś z kolegów ma również takie świece? Dodam jeszcze, że nie posiadam LPG.
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
![]() Imię: Daniel
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.5
Rocznik: 2008
|
Witam, jestem w kropce. Zdarzyło mi się już kilka razy taka sytuacja jak w tytule. Za pierwszym razem problem ten wystąpił gdy mocniej wcisnąłem gaz i w okolicach 5 tys obrotów było szarpnięcie i jakby wypust powietrza gdzieś pod maską. Później był spokój dłuższą chwilę, ale ostatnio problem wystąpił nawet jak delikatnie próbowałem przyspieszyć, robił kangura.
Dziś podobnie, auto przy około 3.5 tys obrotów gwałtowne szarpnięcie, spadek mocy, lewe powietrze i jedzie dalej. Checka nie wywala, zero błędów. Wymieniłem profilaktycznie świece, jak na dwuletnie wyglądały nie najgorzej. Problem bez zmian. Na gazie i benzynie to samo. Pewny nie jestem, ale problem może występować gdy na dworze jest cieplej, nie wiem czy ma to jakiś wpływ czy przypadek. Problem obecnie występuje praktycznie tak raz na tydzień, trochę poszarpie, za chwilę przestaje. Nie wiem za co się brać, sprawdzić szczelność dolotu? Przepływomierz czy jakiś elektro zawór? |
|
|
|
|
|
#103 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Najlepiej byłoby podłączyć dolot do dymiarki
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#104 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-03-2004
Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017
|
Cytat:
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc] |
|
|
|
|
|
|
#105 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Jestem już załamany tym szarpaniem. Nie wiem co robić. Będę miał chwilę to może wymontuje i przeczyszcze przepływomierz. Siedem lat temu wymieniłem rozrząd wraz z tymi zmiennymi kołami faz rozrządu. Mam zamiar wymienic niedługo ten rozrząd tylko nie wiem czy to może być wina tych kół? Je planowałem zostawić w spokoju tym razem. Ostatnio edytowane przez camar0 ; 19-09-2025 o 11:30 |
||
|
|
|
|
|
#106 |
|
|
Powiem Ci, że ja już mam 420 tysi na blacie i kół zmiennych faz nie ruszałem.
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#107 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-03-2004
Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017
|
Cytat:
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc] |
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
|
Rozrząd wymieniłem i nic się nie zmieniło, na nic jednak nie liczyłem w tym aspekcie. Auto jak szarpało tak szarpie. Checka żadnego nie wywala, ale w komputerze zapisuje się non stop błąd zbyt wysokiego ciśnienia w turbinie. Zaprzyjaźniony mechanik mówi, że to najpewniej problem z turbo lub zaworem blow off, duże koszty i żeby jeździć póki się nie wysypie całkiem. Ktoś miał podobne objawy?
Ktoś się orientuje czy w tych silnikach turbo ma zmienna czy stałą geometrię? Słabo się znam. |
|
|
|
|
|
#109 |
|