![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#101 | |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 31-01-2024
Model: ESCAPE
Silnik: 2.5
Rocznik: 2020
|
![]() Cytat:
ogólnie zaczynają się pojawiać przełączniki na ali więc można trafić zdecydowanie taniej Ostatnio edytowane przez xksinski ; 02-04-2024 o 18:14 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
|
![]()
Kontynuując temat tylnego światła przeciwmgielnego, jak było opisane wyżej w Escape 2020 można zamontować włącznik z Kugi (np. LV4T-13D061-EEW), skonfigurować Forscanem moduły BCM oraz IPC, a także wyprowadzić z BCMa pin 67 na wtyczce C2280F. Jest to pierwsza wtyczka od od góry w BCM nad nogami pasażera, poniżej numeracja pinów wtyczki:
MachE_BCM_C2280Fa.jpg Można do tego celu użyć konektorka żeńskiego typu "superseal" (zewnętrzna szerokość 2.6 mm, wewnętrzna 1.6 mm), i przewodu 0.5 mm2. Taki konektorek nie siedzi w tej wtyczce idealnie, ma pewien luz na wsuwanie/wysuwanie, ale piny BCMa są wystarczająco długie, żeby nie robiło to problemu (jeśli ktoś ma oznaczenia konektorka, który pasuje idealnie, to podajcie proszę model). Z grubszym przewodem może natomiast nie zmieścić się we wtyczce, 0.5 jest tu w sam raz (pozostałe też są 0.5). Niebieski poniżej to wyprowadzenie z pinu 67: BCM_rear_fog1.jpgBCM_rear_fog2.jpg Prowadzenie przewodów (do przeciwmgłowego tylko jeden, liczba mnoga, gdyby ktoś chciał puścić od razu więcej) z przodu na tył jest całkiem przyjemne - w tych Escape przy progach są plastikowe, otwierane korytka, pozostaje więc przeprowadzić się pod plastikiem słupka i wyjść potem za boczek bagażnika. Za tym boczkiem można też dopiąć się do masy na jednym z dwóch punktów nad kołem (oczko 6mm). Najtrudniejszy odcinek to zejście przewodami (sygnałowy i masa) przez przepust z boku bagażnika do okolic zderzaka. Ja zdecydowałem się zamontować przeciwmgłowe na złączu haka (przepisy mówią o dwóch światłach lub jednym centralnym, co najmniej 25cm nad poziomem drogi, jeśli jedno, to z lewej strony). Poszukiwałem więc jakichś sensownych, homologowanych świateł przeciwmgłowych, które nadałyby się do instalacji w tamtym miejscu. Większość takich świateł do światła do przyczep, które nie grzeszą niestety pięknością. Generalnie miałem w rękach Fristom (FT-400 i FT-223), WAŚ (W236 i W238 ), Hella Valuefit (2NE 357 029-041), Ledautolamps (11FM). Są jeszcze chińskie masówki sprzedawane jako homologowane "E11", pod róznymi nazwami własnymi - nie przekonały mnie na tyle, aby je sprawdzać. Takie światła mają w większości śruby montażowe o rozstawie 45mm, co razem z nakrętkami M5 daje 53cm. Mieści się to do złącza haka w Ford Escape, i za pomocą jakiegoś adaptera dałoby się zaadaptować. Z tych świateł sensownie wyglądają poniższe: Fristom FT-223: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Hella Valuefit 2NE 357 029-041: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) Z tych dwóch lepiej wypada Fristom. Hella świeci słabo (pobiera 0.062 A przy 12.1 V) i kosztuje ponad 100 złotych, Fristom świeci mocno (0.155 A) i kosztuje poniżej 70 złotych. Tutaj zdjecia z FT-223 przyłożonym do złącza: fristom1.jpgfristom2.jpg I byłoby to może właściwe światło, gdyby nie to, że jest jeszcze LEDAutoLamps 11FM: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wygląda na to, że jest to australijska firma ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), której brytyjski oddział ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) sprzedaje w Europie homologowane światła. Model "11FM" to światło przeciwmgłowe, z homologacją E9 i pięcioma latami gwarancji. Jego największą zaletą są jego rozmiary (w tym grubość tylko 8mm), dzięki którym można zamontować je na złączu haka bez pozbawiania go jego funkcjonalności (przy odrobinie fantazji można też pewnie wymyślić inne miejsca, np. wprost na lewym odblasku w zderzaku, przy czym trzeba byłoby upewnić się, że będzie świeciło do tyłu, a nie w bok). Światło mocowane jest na dwustronną taśmę 3M (załączona) oraz dwie śrubki. Świeci jasno (pobiera 0.149 A, czyli praktycznie tyle samo, co FT-223). Koszt to około 130 złotych w [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Ja kupiłem je w [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], ponieważ mieli je na stanie (27 EUR plus 5 EUR do polskiego paczkomatu), a masterled.pl podawał czas realizacji 30 dni (interlink.sk ma też spory wybór konektorków itp). Jest też dostępne na ebayu, ale wychodzi mniej korzystnie Oto światło 11FM zamontowane na samochodzie za pomocą wydrukowanego na drukarce 3D adaptera (zaprojektowanego przez syna): 11FM_adapter.jpg11FM_hitch_adapter1.jpg11FM_hitch_adapter2.jpg Model adaptera - "Hitch receiver 11FM fog light mount for Ford Escape" - można ściągnąć stąd: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Widoczny wtyk to część złącza "2 pin superseal" (jedno takie zamontowałem pod przepustem, drugie przy samym złączu haka). To już po zapięciu się do BCMa i włączeniu z włącznika koło kierownicy: fog_rear1.jpgfog_rear2.jpg Na zdjęciu jeszcze niezabezpieczone przewody, pozostało mi też jeszcze doklejenie adaptera do metalu taśmą dwustronną. Ostatnio edytowane przez teiksef ; 04-10-2024 o 11:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
![]() Zarejestrowany: 05-09-2020
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam,
Czy któryś z forumowiczów mający za sobą montaz przeciwmgielnego w odblasku może podzielić się wiedzą co zamontować/podkleić aby przyniosło zadowalający efekt (jasność świecenia) |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
![]() Imię: Jan
Rocznik: 2019
|
![]()
coś takiego jest najlepszą opcją, ale "fachowcy" raczej się tą wiedzą nie podzielą
|
![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
![]() Zarejestrowany: 16-09-2012
Silnik: 1.5
Rocznik: 2023
|
![]()
Witam wszystkich serdecznie, chciałbym się przywitać mój pierwszy post. Stałem się szczęśliwym (mam taką nadzieję) posiadaczem Escapa 2023 polift. Auto jeszcze nie wypłynęło ale już zbieram informacje co i jak. Może ktoś potwierdzić czy w poliftowym wszystko jest dokładnie tak samo, czyli europejski włącznik, aktywacja komputerem i na pinie 67 jest sygnał? Pytam bo często gęsto w modelach poliftowych coś zmieniają i to nie koniecznie na korzyść użytkownika. Pytanie o włącznik, znalazłem coś takiego Kuga 2024- [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] cena dość zacna ale znalazłem również to [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] różnica w cenie kolosalna. Wizualnie wyglądają identycznie, mają inne nr katalogowe. Ma ktoś jakąś wiedzę czy by pasował, czy w środku może różnić się elektronicznie?
Ostatnio edytowane przez raf77777 ; 21-01-2025 o 19:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
|
![]()
Przede wszystkim oba, które podlinkowałeś, mają tylko jeden przycisk. Jak przewiniesz wątek jedną lub dwie strony do tyłu, to masz podane numery części z dwoma rzyciskami. Jest kilka odmian, bo niektóre mają otwieranie bagażnika, inne otwieranie gniazda ładowania dla elektryków. Przełącznik powinien mieć dwa przyciski pośrodku pokrętła - górny do przednich, dolny to tyłu.
Za 550 możesz mieć nowy (z nadmiarową regulacją świateł, która Ci się nie przyda): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jak poszukasz na ebayu po "LV4T-13D061-EEW", to znajdziesz ze dwa takie, jeden z kup teraz za 48 GBP razem z wysyłką. To niecałe 250 złotych. Jeśli chodzi o 2023, to mało prawdopodobne, aby lift zmieniał pinouty BCMa, nie ma też raczej powodu, aby wyjęli z niego obsługę tylnych przeciwmgłowych. Ale może użytkownik @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] może coś powiedzieć, pisał wcześniej, że ma 2023. (poprawione) Ostatnio edytowane przez teiksef ; 22-01-2025 o 07:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Z tymi "pojedynczymi" jest kłopot, jeśli auto ma przednie halogeny. Tak więc faktycznie lepiej jest szukać przycisku z "dwoma połówkami" aby była obsługa i przodu i tyłu przeciwmgłowego...
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 22-01-2025 o 10:01 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
![]() Zarejestrowany: 16-09-2012
Silnik: 1.5
Rocznik: 2023
|
![]()
Dzięki za odpowiedź. Tak wiem,że jest kilka rodzajów. Mój nie ma halogenów z przodu, potrzebuję dokładnie taki jak podlinkowałem. Tylko z przeciwmgielnym na tył i klapką wlewu paliwa. Wrzuciłem te dwa linki ponieważ, pierwszy jest sprzedawany przez ASO Forda z opisem Kuga 2024- czyli na pewno to jest to czego potrzebuję ale cena powala, drugi z chińskiego portalu wygląda identycznie ale ma inny nr, i właśnie ten nr mnie zastanawia. Reasumując nie zwracać uwagi na numer ten powinien być dla mnie dobry? Zamówię go, a przekonamy się pewnie dopiero za jakieś dwa miesiące, w przyszłym tygodniu auto dopiero wypływa w daleki rejs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytałem o ten lift czy czegoś nie pozmieniali, bo mamy przykład Escapa z 2019 ostatni rok produkcji i potrafili ''popsuć'' kierunkowskazy z tyłu Ostatnio edytowane przez raf77777 ; 22-01-2025 o 20:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Raczej powinien zadziałać w Escape, bo do Explorerów zwykle bierze się z Kugi EU... Choć oczywiście "okaże się dopiero w praniu"...
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 22-01-2025 o 20:28 |
|
![]() |
![]() |