![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#101 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Poszukaj w internecie (lub na forum) forscan calibration files i wklej w ścieżkę, którą program pokaże.
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-06-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
|
|
|
#103 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Henry
Model: Kuga
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014
|
Witam
Chciałbym prosić o pomoc, Forscan / PCM / Aktualizacja / problem. W Focus mk3 2017, 1.6 Ti-VCT, 105km pojawił się błąd P303 - wypadanie zapłonu na cylindrze 3. W monitorze widzę, że wypada cylinder nr 2 i 3. Świece, kable, ciśnienie OK. Chciałbym zaktualizować oprogramowanie PCM przez Forscan, ale nie mogę przejść procedury. Po kolei: 1. Wybieram Konfiguracja i programowanie / PCM / Inicjalizacja modułu 2. Uruchamiam procedurę 3. Po chwili (1%) wyskakuje błąd: Procedura serwisowa nie jest obsługiwana + Procedura serwisowa została przerwana. Używam Forscan 2.3.67, w międzyczasie po zainstalowaniu tej wersji zaktualizowałem również vlinker gate do v2.3.04. Widziałem, że ktoś miał w PCM Aktualizację modułu, a nie Inicjaizację, ale zakładam że to kwestia tłumaczenia. Widzę w logach, że do sterownika PCM jest aktualizacja: Nr części AU71-12A650-NA Poziom kalibracji: F1FA-12A650-FE (najnowszy znany: F1FA-12A650FTA) Strategia F1FA-14C204FE. Typ sprzętu: AV61-12B684-DA // Sorry za tłumaczenie. Z góry dziękujęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#104 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
Może wtedy zobaczysz że dopisek "beta" w wersji ma znaczenie. |
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
|
Witam
Chciałbym prosić o pomoc, Forscan / PCM / Aktualizacja / problem. W Focus mk3 2017, 1.6 Ti-VCT, 105km pojawił się błąd P303 - wypadanie zapłonu na cylindrze 3. W monitorze widzę, że wypada cylinder nr 2 i 3. Świece, kable, ciśnienie OK. Chciałbym zaktualizować oprogramowanie PCM przez Forscan, ale nie mogę przejść procedury. Po kolei: 1. Wybieram Konfiguracja i programowanie / PCM / Inicjalizacja modułu 2. Uruchamiam procedurę 3. Po chwili (1%) wyskakuje błąd: Procedura serwisowa nie jest obsługiwana + Procedura serwisowa została przerwana. Używam Forscan 2.3.67, w międzyczasie po zainstalowaniu tej wersji zaktualizowałem również vlinker gate do v2.3.04. Widziałem, że ktoś miał w PCM Aktualizację modułu, a nie Inicjaizację, ale zakładam że to kwestia tłumaczenia. Widzę w logach, że do sterownika PCM jest aktualizacja: Nr części AU71-12A650-NA Poziom kalibracji: F1FA-12A650-FE (najnowszy znany: F1FA-12A650FTA) Strategia F1FA-14C204FE. Typ sprzętu: AV61-12B684-DA // Sorry za tłumaczenie. Z góry dziękujęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#106 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
1) Wersja najnowsza wcale nie znaczy najlepsza Przetestuj którąś ze starszych wersji Sam miałem problem z procedura serwisową hamulca elektrycznego - nowa wersja się wykładała na 9% - stara wersja 2.3.42 przeszła bez problemu 2) Jak dobrze pamiętam, to do aktualizacji modułów jest potrzebna wersja 2.4.x, a nie wersja 2.3.x Forscana 3) Forscan np tutaj: a) 2.3.x [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] b) 2.4.x [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] c) CalibrationFiles [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 4) Ja osobiście nie aktualizowałem modułów Piszesz o chęci aktualizacji modułu => czy masz plik aktualizacji ? Raz kolega pisze o aktualizacji modułu, a potem o inicjalizacji modułu - dla mnie to są 2 różne procedury pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 21-10-2025 o 20:56 |
|
|
|
|
|
#107 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Aktualizacja modułów dostępna jest jedynie w wersji BETA 2.4.xx. Uzywa się tej wersji - jak każdej BETY - NA WŁASNE RYZYKO I ODPOWIEDZIAŁNOŚĆ!!! Wersja 2.4.xx dostępna jest OSOBNO - jedynie poprzez Forum FORScana - "do testowania".
|
|
|
|
|
#108 |
|
|
Dzięki Panowie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszystko się zgadza, zdążyłem już to sobie rozkminićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pobrałem Forscana 2.4.19, następnie program do PCM bezpośrednio z Forscana, wgrałem i wszystko działa prawidłowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie wiedziałem, że żeby wgrywać aktualizacje do modułów trzeba mieć inną wersję Forscana. Może komuś się przyda, ja musiałem dużo czasu spędzić aby to rozkminić, a poprzedni właściciel wymieniał świece, kable, cewkę, katalizator i … sterownik silnika a dalej był problem Silnik: Ford 1.6 Ti-VCT 105 km Problem: wypadanie zapłonu / błąd P0300 / nierówna praca silnika Rozwiązanie: sprawdź przez Forscan czy wypadają zapłony na jakichś cylindrach - jeśli tak to sprawdź czy masz aktualne oprogramowanie modułu PCM. Jeśli nie masz to zaktualizuj przez Forscan (Konfiguracja i programowanie / PCM / Aktualizacja) - powinno rozwiązać problem, jeśli podstawowe urządzenia (świece, kable itd) działają prawidłowo. Enjoy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
|
|
|