Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-01-2016, 23:30   #1171
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Program konfiguracji - ELMconfig

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i do czego stosowane są w configu parametry ustawiania obwodu koła i parametrów opon.
Może być,że do niczego jak np. Trim Level (skóra,częściowa skóra i materiał) no po co to komu ?

mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2016, 23:38   #1172
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Gdzies kiedys czytalem ze to ustawienie wplywa na system audio, ktory dopiera parametry procesora dzwieku tak aby dla danych materialow dzwiek byl najlepszy. Ale szczerze w to watpie.
Stary 02-01-2016, 05:18   #1173
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Już prędzej uwierzyłbym ,że chodzi np o podgrzewane/wentylowane fotele ,dokładnie o moc,ale podczas moich prób niczego takiego nie stwierdziłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2016, 10:22   #1174
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przekładnia główna skrzyni może mieć kilka przełożeń (zwykle 2)
Pierwszy raz słyszę, żeby przekładnia główna miała więcej niż jedno przełożenie.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2016, 10:34   #1175
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...aczkolwiek wyliczenia które podałeś nie pokrywają mi się d-:
...
A co konkretnie w wyliczeniach Ci się nie pokrywa? Mnożenie czy dzielenie? Bo wartości parametrów (przełożenie 6 biegu 0,8 i przełożenie przekładni głównej 4,0, obwód koła 2m) podane sa oczywiście "z czapy", ale bliskie tych prawdziwych...

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pierwszy raz słyszę, żeby przekładnia główna miała więcej niż jedno przełożenie.
Człowiek uczy się całe życie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Służę uprzejmie: Przełożenie przekładni głównej: 4.067/2.905
VIN mojego samochodu: WF0HXXWPBHDM18649
Jeszcze raz podkreślam, że przekładnia główna nie ma możliwości zmiany pomiędzy tymi przełożeniami - są to 2 różne "wejścia" z innych wałków końcowych różnych biegów.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 02-01-2016 o 10:42
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2016, 11:42   #1176
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co konkretnie w wyliczeniach Ci się nie pokrywa? Mnożenie czy dzielenie? Bo wartości parametrów (przełożenie 6 biegu 0,8 i przełożenie przekładni głównej 4,0, obwód koła 2m) podane sa oczywiście "z czapy", ale bliskie tych prawdziwych...
Zarówno mnożenie i jak i dzielenie.

Cytat:
Zauważ, że np. 6 bieg jest "nadbiegiem", czyli ma przełożenie mniejsze od 1 - załóżmy 0,8. Przy prędkości obrotowej silnika np. 4.000obr/min i obwodzie koła ok. 2m dawało by to 4000/0,8*2=10km/min!!! Czyli 600km/h !!! dopiero podzielone przez przełożenie przekładni głównej - powiedzmy 4 - daje to sensowne 150km/h... Myślę, że teraz to zrozumiesz...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy 2500 rpm na 6 biegu auto ma około 150 km/h. Przy 4000 rpm auto ma jakieś 240 km/h.

Przekładnia główna u mnie to 3.688/2.682, bieg szósty to pewnie 0.868.

Ja zakładam, że parametry w konfiguracji nie są przetrzymywane bez sensu i są do czegoś używane (czyli nie mają funkcji informacyjnej).
Stary 02-01-2016, 15:55   #1177
tedi_k
FCP member

Cytat:
....Przekładnia główna u mnie to 3.688/2.682, bieg szósty to pewnie 0.868.
....
Nie. Tu masz komplet informacji do ewentualnych obliczeń: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak użyjesz realnych danych to masz 2500obr/min * 2m obwodu koła / 2,188 finalnego (po skrzyni i po przekładni głównej) przełożenia 6 biegu = 137km/h. Zgadza się?

Cytat:
...Ja zakładam, że parametry w konfiguracji nie są przetrzymywane bez sensu i są do czegoś używane (czyli nie mają funkcji informacyjnej).
Błędne założenie. Parametry MOGĄ być do czegoś używane ale nie ma gwarancji, że są. Zestaw parametrów został zaprojektowany pod pewne założenia, ale soft modułów eweluuje i nie ma gwarancji, że każdy parametr do czegoś jest użyty we wszystkich wersjach.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 02-01-2016 o 16:03
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2016, 21:42   #1178
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Nie. Tu masz komplet informacji do ewentualnych obliczeń: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jak użyjesz realnych danych to masz 2500obr/min * 2m obwodu koła / 2,188 finalnego (po skrzyni i po przekładni głównej) przełożenia 6 biegu = 137km/h. Zgadza się?
To jest dla przedlifta, w którym okazuje się, że jest inna przekładnia główna, ale to co dla mnie cenne, to fakt, że znowu człowiek wie więcej.
Dla biegu 5 i 6 stosowana jest inna przekładnia główna.
Tak więc dla naszego przykładu:
2500 rpm * 2.04 m (obwód koła) * 60 min / (0.789 * 2.682) = 144.6 km/h i to w sumie się zgadza.
Swoją drogą jako ciekawostkę wyliczyłem sobie że 200 km/h wychodzi przy 3457 rpm.
Pięknie dziękuję za tą dawkę wiedzy.

Wracając do tematu ELMConfiga. Pozmieniam parametry dotyczące kół i zobaczymy czy wpłyną one na wskazania licznika. Dam znać jak przeprowadzę testy.
Stary 03-01-2016, 10:26   #1179
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Człowiek uczy się całe życie...
Służę uprzejmie: Przełożenie przekładni głównej: 4.067/2.905
VIN mojego samochodu: WF0HXXWPBHDM18649
Jeszcze raz podkreślam, że przekładnia główna nie ma możliwości zmiany pomiędzy tymi przełożeniami - są to 2 różne "wejścia" z innych wałków końcowych różnych biegów.
Skoro już podjąłeś się nauczania mnie, to zamieść jakiś schemat tej przekładni głównej, lub podaj link, gdzie taki schemat jest.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2016, 18:49   #1180
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skoro już podjąłeś ...
Ja nie podjąłem się uczenia Ciebie. Powiedziałem tylko, że powinieneś rozważyć udział w permanentnej edukacji. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Większość współczesnych przekładni głównych ma więcej niż jedno przełożenie (więcej niż jedno wejście z wałków skrzyni) - poanalizuj podany wcześniej link do specyfikacji skrzyni MMT6 - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Tagi
diagnostyka , elmconfig

Zasady postowania