Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-04-2015, 16:01   #1171
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Mi też się wygodnie siedzi, fajnie można oprzeć łokcie na podlokietnikach bo się z nich nie zsuwają jak w w MK4. Ale pierwsze wrażenie było też negatywne bo siedziska są krótsze. Mam 176 cm wzrostu.

kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 16:24   #1172
elektrownia
ford::amateur

Imię: edek
Model: ford
Silnik: 2
Rocznik: 1994

Bump:
Cytat:
Napisał dsaz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie z uwagą prześledziłem Waszą dyskusję, próbując się nieco utwierdzić, bądź zrezygnować z decyzji o zakupie nowego MK5. Od 2008 poruszam się MK4 1.8 TDCi, mam przejechane ok 150 000 km. Niestety auto jest już po wymianie wszystkiego o czym wspominają forumowicze: dwumasa, sprzęgło, oba rozrządy, zaciski hamulcowe,chłodnica, wypadałoby zregenerować turbinę i maglownicę, szyba się rozszczelnia, wykładzina kierowcy umiera...jak na 150 000 km dynamicznej,choć zdecydowanie pozbawionej młodzieńczej fantazji jazdy - koszty napraw zdecydowanie za wysokie ,nieadekwatne do przebiegu - auto regularnie serwisowane,olej filtry włącznie z paliwowym co 20 000...Negatywna jest tez wizja odsprzedaży - znaczna utrata wartości...
Jako,że może to być mój czwarty ford staram się gruntownie przeanalizować wszelkie zalety i wady związane z ewentualnym zakupem.Mam ofertę z salonu:
No to przebieg razy 2 masz rzeczywisty. ja przy 150 tys nie wymieniałem ani jednej z tych rzeczy, które wymieniłeś a autko śmiga jak należy. Jedyna rzecz która mnie wkurza to złażąca farba z Navi ale mam 2.0

Bump:
Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi też się wygodnie siedzi, fajnie można oprzeć łokcie na podlokietnikach bo się z nich nie zsuwają jak w w MK4. Ale pierwsze wrażenie było też negatywne bo siedziska są krótsze. Mam 176 cm wzrostu.
Nie fantazjuj Kruger. Mk5 jest ładny i jeszcze się nie znudził stylistycznie ale nie pisz, że wygodniejszy od MK4 bo to nieprawda. Tyle już było historii o rozsuwanych siedzeniach czy boczkach i wszystkie okazały się plotkami.

Auto ma jedną wielką przewagę nad resztą z tej klasy czytaj Passat B8. Jest o wiele twardsze i prowadzi się znacznie,znacznie lepiej, chociaż nie daje takiej przyjemności z jazdy jak MK4 bo ma wspomaganie elektryczne. Do tego zastosowano w nim słabsze materiały niż w MK4. Ale było by bardzo miło gdyby taki egzemplarz MK5 Ruby Red stał w moim garażu. Jak znam życie w końcu będzie musiał się tam pojawić bo na rynku nie ma alternatywy dla Forda w prowadzeniu.

Ostatnio edytowane przez elektrownia ; 04-04-2015 o 16:40
elektrownia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 16:37   #1173
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : u mnie przebieg rzeczywisty i miałem podobne awarie w okolicach 140.000 - 160.000km. 1.8TDCi niestety ma to do siebie, że dwumasa pada dużo szybciej niż w 2.0. Chłodnica to raczej nie kwestia przebiegu a pecha. Moją podziurawiły kamyczki i tyle. Jeśli chodzi o zaciski hamulcowe to mnóstwo osób miało z nimi problemy - można znaleźć wątki na forum.
siebek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 17:02   #1174
kruger

Elektrownia, nie kupiłbym MK5 jak by mi tyłek do siedzenia nie pasował. Jest wygodnie choć mogło by być lepiej, mercedes to nie jest ale nie jest gorzej niż w MK4. Już mnie nie wkurzaj że jest niewygodny bo uwierzę i wycofam się z kupnaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 04-04-2015, 17:31   #1175
patix
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008

Dajcie spokój elektrowni, chłopak kupił niedawno mk4 a tu nagle pokazało się mk5 i ciężko teraz się z tym pogodzić. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niby mu się mk5 podoba ,ale tylko szuka i wstawia jak gdzieś pojawią się jakieś negatywne opinie.
Taka już nasza mentalność. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
patix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 17:35   #1176
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015

Fotele faktycznie maja krótsze siedzisko niż u w niektórych modelach konkurencji ale zdementuje to raz na zawsze bo są mega wygodne. Mialem problemy z przepukliną kręgosłupa i wiem co znaczy trasa 2.000 km non-stop w samochodach różnych marek . Najwygodniej podróżowało mi się samochodami Ford Windstar(Polska dookola) , Toyota Highlander (Chicago-Florida) , Mercedes Benz C-class (Polska-Serbia). Teraz po przejechaniu ok.5000 km fotele oceniam jako świetne.
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 17:35   #1177
elektrownia
ford::amateur

Imię: edek
Model: ford
Silnik: 2
Rocznik: 1994

A co kupisz nowego z lepszą trakcją w tej cenie chyba nic ?

Bump:
Cytat:
Napisał patix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dajcie spokój elektrowni, chłopak kupił niedawno mk4 a tu nagle pokazało się mk5 i ciężko teraz się z tym pogodzić. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niby mu się mk5 podoba ,ale tylko szuka i wstawia jak gdzieś pojawią się jakieś negatywne opinie.
Taka już nasza mentalność. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to prawda 2 lata temu kupiony. Najbardziej to mi żal gałki zmiany biegów. Marzę o takiej jak w MK5

Ostatnio edytowane przez elektrownia ; 04-04-2015 o 17:42
elektrownia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 17:53   #1178
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015

Mnie osobiscie denerwuje tylko to ze w USA jest Sync 3 a w Polsce Sync 2 w nowych samochodach. Nie chodzi mi tutaj o różnice w technologiach między Państwami a o to ze nikt w Ford Polska nie zna tego systemu żeby mogli go sprzedawac nie mówiąc juz o tym żeby go promować jak centrum multimedialne. Doskonałe urządzenie wykorzystuje 40% swoich możliwości. W samochodzie w USA masz aplikacje z pogodą-wiadomosciami-imprezami w okolicy- nawet bilet do kina moge kupic i miejsce zarezerwowac. W Polsce wchodzę w aplikacje na Sync 2 i co mam ....emergency call.
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 17:54   #1179
kruger

Cytat:
Napisał elektrownia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co kupisz nowego z lepszą trakcją w tej cenie chyba nic ?

Bump:

No to prawda 2 lata temu kupiony. Najbardziej to mi żal gałki zmiany biegów. Marzę o takiej jak w MK5
I tylko dlatego kupiłem automat bo gałka jest inna niż w MK4Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Pedroso, dzięki za opinię o fotelach bo przez elektrownię spać po nocach nie mogęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-04-2015, 17:54   #1180
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - długość siedzisk, o ile nie mają 30 cm nie ma żaden wpływ na komfort foteli. I na razie nikt, kto miał dłuższą możliwość podróżować w Mk5 nie narzekał. No i co do plotek - fotele z masażem i regulacją, o ile się nie mylę, jeszcze nikt do sztuki produkcyjnej nie zamówił.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - auto masz od nowości? Mk4 =/= Mk5
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania