![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1181 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Jedne klocki nie wytrzymaja 80kkm. IMO byly przynajmniej raz miedzy ta wymiana w ASO a sprzedaza. To by odpowiadalo ich grubosci jaka podawales wczesniej.
|
|
|
#1182 |
|
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Mój znajomy zrobił na jednych klockach daewoo tico 100 tys km !!! Powaga. Ale ciągle hamował biegami. O wytrzymałości sprzęgła skrzyni to już nie wspominał co kiedy wymieniał.
Więc myślę , że jeśli ktoś jeździł jak człowiek a nie padalec to 80 kkm po autostradach mógłby zrobić. Ale nie jestem tu od gdybania. Trzeba wymienić i już. Gdyby były wymieniane choć raz jak piszesz to znowu źle o nich świadczy ze względu na zniszczenie i zużycie. Z kolei tarcze mają teraz 27.5 to znowu ciężko uwierzyć że zrobiły 80 kkm , ale i znowu ciężko uwierzyć , że ktoś wymieniał po 40 kkm przed moim kupnemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Namieszałem. Nie ważne. Zamówiłem wszystko zimmermann , wymienie i dam znać jak hamują Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 27-06-2016 o 19:29 |
|
|
|
|
|
#1183 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Cytat:
Przewaga autostrad. |
|
|
|
|
|
|
#1184 |
|
ford::average
![]() Imię: RADEK
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2009
|
Rozwiązywanie problemu bicia kierownicy podczas hamowania rozpocząć należy od sprawdzenia prowadnic zacisków. Często bicie spowodowane jest zapieczonymi prowadnicami lub zbyt dużym zużyciem prowadnic. Należy przy tym pamiętać że jeżeli jeździmy z bijącą kierownicą podczas hamowania naprawa prowadnic będzie odczuwalna dopiero po kilku kilometrach ze względu na ułożenie się klocków.
|
|
|
|
|
|
#1185 | |
|
ford::average
![]() Imię: Sebastian
Model: S-Max'10FL / Focus'14FL / Mondeo'19FL
Silnik: 2.0 TDCI / 1.6Ti-VCT / 2.0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2010 / 2014 / 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1186 |
|
|
Jeśli by człowiek wiedział , że te motorcrafta aż tyle wytrzymują to wtedy promocja w ASO na klocki za 289 zł z wymianą i myciem auta okazuje się całkiem wporzo. Oczywiście jeśli znowu wytrzymają 80 kkm.
No ale czas wypróbować zimmermana |
|
|
|
|
|
#1187 |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
no kluczowa sprawa to te "z pierwszego montażu" czyli pewnie takie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] na tym przeglądzie za 289 w ASO dostaniesz [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i nie będziesz Pan zadowolony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#1188 |
|
|
aha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pytanie co założyli przy 140 kkm. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie ważne. Na pewno mi dobrze hamowały do ostatnie trasy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi , podpowiedzi i pomoc. Czekam na towar i auto dalej będzie robiło kilometry do następnej awarii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#1189 | |||
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Cytat:
Cytat:
Tutaj wyraźnie zapisano: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cytat:
|
|||
|
|
|
|
|
#1190 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MKIV
Silnik: DW10C 140KM
Rocznik: 2011
|
Hej, czytam ten temat od kilku stron, ale pojawiło się dla mnie coś co jest nowoscią.
O co chodzi z zaciskami hamulcowymi? Mój problem jest taki, że kupiłem ori tarcze (FoMoCo?) + klocki motrocrafta i po 10kkm postanowiłem przetoczyć tarcze. Nie szło wytrzymac. Zauwazyłem też, że tarcze mają delikatne niebieskie przebarwienia w okolicy rantu. Mondziak w sumie był niecały miesiac temu w ASO na przegladzie rocznym i nie stwierdzono problemów. Ponieważ przetoczenie wystarczyło na tydzień jazdy, doszedłem do wniosku, że trzeba by jednak chyba wziąć się samemu, rozebrać, wyczyścić i wymienić cały zestaw. Ze względu na wymianę rozrządu w ASO w dniu dzisiejszym, nie mogę sobie pozwolić na szaleństwa wydatkowe, ale 2 mocniejsze hamowania i tarcze biją jak się zagrzeją. Jak ostygną i przy miejskiej delikatnej jeździe jest ok. Generalnie na przód myslałem: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] -- 140zł [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] -- 530zł ewentualnie tarcze nieco tańsze: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] -- 400zł Zakładam, że zrzucam zacisk, wywalam klocki, zdejmuję tarczę. Szczota druciana w garść i czyścimy. Potem papierek ścierny i piastę na gładko. To samo z zaciskami. Przymierzyć klocki, czy nigdzie sie nie blokują, zweryfikować czy jarzmo na prowadnicach sie gładko przesuwa, a następnie motujemy wszystko do kupy i odtłuszczamy. Coś pominąłem? W clio taki zestaw wystarczał i nigdy nie było problemu. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze |
|
|