Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-03-2014, 04:30   #111
OTTO
ford::average

Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: benzyna 2l Klapki na kolektorze powietrza

To daj znać jaki koszt poduszek i ile z tym roboty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 27-03-2014, 20:53   #112
lesiux
ford::advanced

Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008

będzie info w tym wątku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 27-03-2014, 21:26   #113
OTTO

Ja mogę dodać jeszcze, że po zabiegu czyszczenia dolotu, to jest inne auto.Odpala od szlagu, bez telepania, krztuszenia się i folowań, gdy dojeżdżam do skrzyżowania lub po prostu staję to zawsze obroty podskakiwały mi na 2-2,5 tys, teraz tego nie ma.
Pozbyłem się też szarpnięcia na pierwszym biegu. Miałem tak że gdy puszczałem sprzęgło to przy poszczeniu 2/3 głębokości sprzęgła było takie szarpnięcie,choćbym nie wiem jak delikatnie je puszczał, kiedyś myślałem że to wina wysprzęglika lub sprzęgła, ale rok temu były wymienione i nadal szarpał, teraz defekt zniknął. Czyli same pozytywy,choć w porównaniu do dariuszk24- (z tego co pisał) to miałem podzespoły krystalicznie czyste, to jednak chyba wyczyszczenie przepustnicy dało największe efekty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-03-2014, 00:13   #114
dariuszk24

Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009

obserwuje i przyznaje w porownaniu z moim to krysztal,ale zaluje ze nie zrobilem tych zdjec u siebie przed wyczyszczeniem(EGR i jego przelotu),bo nikt mi nie uwierzy na slowo dopuki ktos inny sie nie trafi z tym samym,ale nie bede teraz zalowal ze jest czysty. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ciesze sie ze masz wszystko ok.
dariuszk24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2014, 16:46   #115
OTTO

Mechanik pytał się mnie dlaczego chcę to wszystko rozbierać i pakować się w koszta, opowiedziałem mu w skrócie historię Twojego auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedział że aby separator i resztę doprowadzić do takiego stanu że aż uszczelkę wydmuchało, to poprzedni właściciel musiał wymieniać olej co 200 tys, albo i wcale.
Generalnie EGR ma prawo się zasyfić, podobnie jak przepustnica, ale nie, że aż tak separator zawaliło, to raczej niedbałość użytkownika.
Stary 28-03-2014, 17:41   #116
dariuszk24

Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009

No to by wyjasnialo co zreszta podejrzewalem (angielska leniwosc-I gdzie takiemu by sie chcialo jeszcze licznk przekrecac) jak takiemu nie chcialo sie zmieniac nawet oleju a faktem jest ze pomiedzy serwisami mial robione ok 18tys mil rocznie a ostatni rok praktycznie nim nie jezdzil bo sie przeprowadzil do Londynu I tam go kupilem
dariuszk24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2014, 19:39   #117
OTTO

No widzisz,czyli nie takie dziady te Fordy,tylko ludzie dziadują a potem na kogoś trafia niespodzianka, ale nie zmienia to faktu że z klapkami dali ciała.
Dodatkowo trzeba wspomnieć, że to że mam tak czysto i olej też po 20 tys jest koloru miodu, to zasługa LPG.
Gaz nie kopci tak jak benzyna i daje takiego nagaru, były przypadki że po założeniu LPG gaz wypalał nagar i silnik sam się oczyszczał z nagaru, niestety może to też być powodem wypalenia uszczelki pod głowicą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez OTTO ; 29-03-2014 o 16:57
OTTO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2014, 12:55   #118
świstak
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Mondeo GHIA
Silnik: 2.0 Petrol 145PS

Cytat:
Napisał OTTO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zidentyfikował tylko stuków na zimnym silniku, gdy dodam gazu to stukot przyspiesza, jest to słyszalne tylko w środku auta, gdy się zagrzeje jest cisza.
Mówi że to mogą być popychacze i gdy się zagrzeje to cichną, więc trzeba będzie jeszcze kiedyś zrzucić pokrywę zaworów i sprawdzić luzy, bo ma na gazie zrobione 32 tys.
Auto jeszcze jest na warsztacie- od 8 rano
Chyba twój mechanik zapomniał wyczyscic czujnika przepływu masy powietrza(MAP SENSOR)i stąd ten klekot,zwróc na to uwagę.....Wczoraj zdjąłem kolektor oraz cały osprzęt po raz pierwszy i zeszło 2 godziny .Stan klapek idealny(przebieg 160tys.)czysto jak z fabryki
świstak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2014, 13:51   #119
OTTO

No nie wiem czy go czyścił czy nie, a teraz to już na bank nie będzie pamiętał.
Powiedz mi czy można się do niego dostać bez zrzucania kolektora ? Czy zrobi to laik, może wrzucisz fotkę jak on wygląda i gdzie jest ?
I czy Tobie to klekotało i po wyczyszczeniu przystało ?
Jest to taki dźwięk wibrowania i wiele osób to ma, na przeglądzie w Fordzie nie wspominałem o tym ,ale mówili że mam już lekko wybite gumy przy skrzyni biegów, tłumaczyli mi że te gumy są odpowiedzialne przy naciskaniu pedału gazu, że silnik się wtedy rusza i to ma minimalizować, o właśnie to są chyba poduszki nie silnika tylko skrzyni biegów, może to tak wibruje ?
Gdy się auta zagrzeje to mija.
Stary 02-11-2014, 14:21   #120
świstak
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Mondeo GHIA
Silnik: 2.0 Petrol 145PS

U mnie klekotało podczas przyspieszania,ale tez gdy lekko wciskałem gaz podczas jazdy(dosłownie dotykałem pedał gazu)Wszyscy których pytałem mówili ,że to zawory tak klepią w co nie chciało mi sie wierzyc.Podejrzewałem klapki kolektora o których tak czesto się mówi,ale jak pisałem wczesniej były w idealnym stanie ,a numer na klapkach to SP 5158 w mk3 SP 3897 takze nie wiem czy w 100% pasują tak jak ktos pisał.A co do samego czujnika to jest od spodu kolektora po stronie przepustnicy i jest przykręcony na jedna śróbkę torx,musisz go pociągnąć w dół bo trzyma oring.Najprościej będzie odkręcic poduszki silnika i podnięsc silnik do góry ok 10cm zeby minąć chłodznice wtedy bedziesz miał dojscie( pod domem 30 minut roboty).Na 100%będzie usyfiony.Wyczysc go delikatnie wd40 i jakiś pędzelek do tego.Jak to zrobisz pozbędziesz sie klekotu.Chyba że jest walnięty to wtedy musisz zamawiac.Łap linka.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

napisz co i jak
świstak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania