![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#111 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
|
Zombie - głupoty opowiadasz. Robiłem rocznie po 50tys km stricte po niemieckich autostradach, sam kiedyś myślałem, że prędkość poniżej 160km/h jest tylko dla emerytów krótko przed śmiercią. Prawda jest taka, że największym zagrożeniem na drodze są właśnie cwaniaki w służbowych autach, którzy nie płacą za wachę i jedyne co za kierownicą potrafią, to trzymać gaz i używać długich świateł.
Ja jadąc autostradą 100km/h nie jestem o nic większym zagrożeniem niż tir jadący 90 albo dziadek jadący 80, ponieważ pomiędzy nami jest maks 20km/h różnicy, co jest do opanowania. Ale ciebie i dziadka dzieli 60-80km/h. Jeżeli on popełni błąd, to jesteś w czarnej dupie. I proszę cię, nie próbuj mi opowiadać jak to fantastyczne heble ma Focus, bo nie ma, wiem jak hamuje ze 180 do 90 ale też wiem jak hamuje z 250 do 90. A za nim twoja noga dotrze z pedału gazu do hebla, to jesteś na jego tylnim fotelu. Zaletą autostrad nie jest to, że można zapierniczać, tylko można jechać płynnie. Niestety tak sobie to wyobrażają Polacy, którzy autostradę widzą raz na pół roku. Szybko można jechać po autostradach kiedy są puste, tak jak na wschodzie Niemiec, nocą i są trzy pasy ruchu. A nie dwa i zatłoczone jak na naszych autostradach. Ostatnio edytowane przez Atlis ; 30-09-2014 o 12:21 |
|
|
|
|
|
#112 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012
|
=> Atlis
Niby masz rację, ale ja ci nie każę zapierniczać w Polsce czy na jakiekolwiek zatłoczonej autobahnie ponad 200 km/h, ja ci każę jechać tyle ile dozwolone - ok. 140 km/h. Jak mam do pokonania w Polsce kilkaset km i miałbym autostradą latać 100 km/h to sorry, ale to normalne nie jest i dziwię się, że ludzie jadący z tobą nie są wqrwieni, bo tak jak pisałem moja 70-cio letnia mama byłaby Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja zaś wywaliłbym cię z auta i zostawił na poboczu - albo jedziesz jak człowiek albo wcale...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak więc nie pisz głupot, bo taka turlanka autostradą to dobra dla malucha jest, a nie dla Foki, w której jest cicho i komfortowo przy tych 140 i na pewno też zahamuje jak jakiś eco driver czy dziadek wjedzie na lewy pas przy setce....Płynnie to ja mogę spokojnie jechać sobie autostradą te 130-160 km/h - prawie w ogóle nie hamuje się wtedy, jak widzę kogoś na lewym pasie, albo niepewnego na prawym szykującego się do zjazdu na lewy odpuszczam gaz i tyle, zniknie przeszkoda znowu lekko przyspieszam do prędkości podróżnej, a nie 100-120 między TIR-ami w stresie by za dużo nie spalić czy komuś drogi nie zajechać przy zmianie pasa jak jakiegoś TIR-a będę chciał jednak wyprzedzić - w końcu przycisnąć nie mogę, bo szkoda wachy.... Jak kogoś nie stać na wachę to niech sobie kupi jakieś jeździdełko spalające 4 litry, a nie tuninguje Ecoboosta by go na autostradzie setką męczyć....przy takiej jeździe wcale nie zdziwiłyby mnie też długie w lusterku wstecznym przedstawiciela handlowego czy trąbienie boncia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. P.S. Za mocny OT się zrobił tak poza wszystkim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 30-09-2014 o 13:55 |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Cytat:
Najgorsze w Polsce jest jechanie 120km/h lewym pasem, mimo że prawy prawie pusty, co jest bardzo częste na A1 - wakacyjni kierowcy nieznajacy przepisów? No ale przecież taki myśli, że jak zjedzie na prawy, żeby przepuścić szybszych, to nigdy nie wpuszczą go ponownie na lewy i będzie się musiał toczyć 100 za ciężarówkami. Co jak co, ale ja oszczędzam na codzień, więc w trasie korzystam z auta. |
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
|
Zombie - nie mam ochotę robić Ci wykład na temat bezpieczeństwa w ruchu drogowym. To po pierwsze. A po drugie jadąc 100 czy 120km/h nie jadę w żadnym stresie. Jadę spokojnie. Dojrzejesz, to zrozumiesz. Zdecydowanie powinieneś się nauczyć odróżniać kierowcę, który jedzie 100 lewym pasem od kierowcy, który spokojnie jedzie 100 pasem prawym. Ten w pasie lewym jest idiotą. Ten w prawym dojedzie do celu 20 minut po tobie.
Aha. 140km/h to prędkość maksymalna dozwolona. Nie prędkość minimalna dozwolona. Takiej na polskich drogach nie ma. |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
|
Hehe ... zgadza się z tymi w/w prędkościami, ale Panowie... na Boga jaki jest temat a o czym piszecie od 4 str?! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#117 |
|
|
boncio - za zbyt wolną jazdę taryfikator przewiduje mandat do 200 zł i dwa punkty iirc. Ale skoro maksymalna dozwolona prędkość dla samochodów ciężarowych jest 90km/h, to na pewno nie można uważać za taką jazdę tempomatowe 100km/h.
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Dopuszczalna Maksymalna prędkość dla samochodów ciężarowych o DMC powyżej 3,5t wynosi w Polsce 80km/h, nawet na autostradzie. Na 90km/h to powinni mieć pozakładane ograniczniki, a jeżdzą nierzadko powyżej 100km/h.
|
|
|
|
#119 |
|
|
Nikt mi żadnych głupot nie wciskał, na SK jest maksymalna dozwolona prędkość dla lekkich ciężarowych 90km/h a dla DMC 3.5t+ 80km/h. I chyba tak samo jest w Polsce. A jeżeli w Polsce jest maksymalna dla ciężarowych tylko 80km/h to tym bardziej 100km/h na autostradzie jest prędkością odpowiednią.
Ostatnio edytowane przez Atlis ; 30-09-2014 o 17:07 |
|
|
|
|
|
#120 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-02-2013
Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
|
=> Atlis
Wzruszyła mnie ta moralizatorska historyjka na dodatek zapodana od kogoś kto musiał hamować z 250 km/h do 90-ciu na drodze publicznej, a w innym wątku chwalił się że nie wie jaką ma v.max bo licznik mu się kończy na 240 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To się nazywa dojrzałość, psia kostka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. P.S. Jeśli o mnie chodzi to możesz się wlec nawet 60-tką na pasie awaryjnym, dojedziesz 20 minut po tym zapierdzielającym setką o ile wcześniej nie zostaniesz zatrzymany przez nieoznakowany radiowóz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. EOT Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 30-09-2014 o 18:19 |
|
|
|