Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-08-2023, 05:19   #111
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Kamera cofania - doposażenie polift

Napisze to kolejny raz. 6 przewodów, aktywacja i działa.

Nikt ci nie chce podpowiadać bo jesteś mądrzejszy od radia....

lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2023, 20:04   #112
ArturoW
ford::beginner

Imię: Artur
Model: Kuga
Silnik: 2,0 TDCI 200 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: aktywacja działania przypuszczalnego toru jazdy linii skrętnych kamery cofania

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BZDURY!!!

Nie ma to jak nie mieć wiedzy i 'tworzyć niestworzone historie'...

BTW - nie mam zwyczaju 'wróżyć z fusów', więc nie będę tu się wypowiadał 'dlaczego Kolega NIE UMIE włączyć'....
Panie Tadeuszu, dlaczego Pan twierdzi, że bzdury???? PO RAZ KOLEJNY powtarzam, kamera działa, linie są ale są stałe, brakuje mi tylko tych skrętnych !!!! I powiem tak jak dla mnie to linie biorą się nie z samej kamery ponieważ po włączeniu zapłonu i wrzuceniu biegu wstecznego obraz z kamery przez chwilę jest czysty bez linii , dopiero po chwili nie wiem może sekundzie załączają się linie parkowania. Więc pomimo iż nie mam wiedzy takiej jak Pan, biorę to na chłopski rozum i przypuszczam, że linie te są rysowane na APIM przez być może BCM a nie przez samą kamerę. Natomiast linie skrętne te od przypuszczalnego toru jazdy być może rysuje na APIM moduł inny niż BCM, może ten o którym Pan pisał w prywatnej wiadomości " BCM - jeśli ma LIN do kamery - to nic więcej nie robi z liniami. Linie rysuje sama kamera. Informacje dostarcza PSCM (wspomaganie)." Ponadto jak pisałem już wcześniej też, wszystko co koledzy tutaj pisali co można było aktywować, aktywowałem i niestety dalej nic, więc to nie jest tak, że ja NIE UMIEM tylko być może NIE WIEM gdzie, bo nie mam takiej wiedzy.

Bump:
Cytat:
Napisał lukaszooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nikt ci nie chce podpowiadać bo jesteś mądrzejszy od radia....
Łukasz, nie wydaje mi się z tym radiem, że masz rację no ale masz prawo do swojego zdania. Ja Tobie póki co nic jeszcze nie wypomniałem ale chyba pora najwyższa. Pokaż mi proszę na tych zdjęciach te Twoje sześć przewodów od kamery zgodne z tym schematem, który wrzucił tutaj tedi_k. Jak mi je pokarzesz to stawiam Ci dobrą butlę jakiejś wódy. Bo albo ja jestem ślepy albo Ty masz problemy ze wzrokiem. Pisałem już kilka razy wiązka wraz z kamerą z auta fabrycznie wyposażonego w kamerę i w złączu kamery nie ma 6 przewodów tylko jest 5, nie ma biało/niebieskiego LIN jest tylko
brązowy +
biały -
żólty video - lub +
zielony video - lub +
czarny masa (ekran) według wrzuconego schematu
brak biało/niebieskiego LIN
oraz czarny i żółty zasialanie podświetlenia tablicy rej. i tyle
Gdzie masz te 6 przewodów od kamery??????
Wiązka klapy i kamery oryginał, kamera również. To co koledzy pisali aktywowane, kamera działa linie są ale stałe, brak tych skrętnych.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/1051ee4974db3aab
https://www.fotosik.pl/zdjecie/3cb834f9c8900b25
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4355b001449fbb09
ArturoW jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2023, 20:33   #113
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: aktywacja działania przypuszczalnego toru jazdy linii skrętnych kamery cofania

Cytat:
Napisał ArturoW Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panie Tadeuszu, dlaczego Pan twierdzi, że bzdury????
...

biały -
...
Choćby z tego oto powodu:
"WH" to BIAŁY - opisany "jak bawół" LIN...
Stary 28-08-2023, 22:03   #114
ArturoW

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Choćby z tego oto powodu:
"WH" to BIAŁY - opisany "jak bawół" LIN...
Panie Tadeuszu, wszystko już chyba jasne. Przejrzałem jeszcze raz tematy związane dołożeniem kamery i powiem tak, koledzy posługiwali się tutaj złym schematem i opierali się o schemat nie z Kugii 2 tylko z Focusa w którym de facto złącze kamery posiada sześć przewodów tak jak pisał lukaszooo. On również się upierał przy 6 przewodach i powinien zrewidować swoją wiedzę w tym temacie. Aczkolwiek w podobnym temacie ktoś powołał się na Pana post, że niby tych przewodów ma być 6. Tutaj link [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
W tym temacie, że tak powiem Andrzej K wprowadził innych w błąd oraz również mnie bo opierałem się właśnie na tej rozpisce przewodów i dlatego cały czas pisałem o braku przewodu biało/niebieskiego LIN, który był w jego rozpisce. Aczkolwiek on cytował Pana słowa więc wydawało się to wiarygodne. Dopiero Pana dzisiejszy schemat faktycznie mówi o tym, że LIN to nie biało/niebieski tylko biały, wszystkie wcześniejsze schematy mówiły inaczej. Pozostaje mi tylko jeszcze raz rozebrać klapę obsadzić piny w złączu tak jak były oryginalnie, zasilanie mam i myślę, że wszystko powinno zadziałać. Jeszcze tylko mała prośba aby uświadomił Pan lukaszoo, że złącze kamery ma tylko 5 przewodów a nie 6 bo on również posługuje się schematem z Focusa i zgrywa wszechwiedzącego i mądrzejszego od radia albo po prostu nie potrafi liczyć lub czytać schematów.
Stary 29-08-2023, 17:55   #115
ArturoW

Temat linii skrętnych rozwiązany dzięki prawidłowemu schematowi wrzuconemu przez tedi_k . A kolega forumowicz mianowany przez siebie tylko chyba ekspertem od Forda lukaszoo, doucz się czytać schematy i liczyć kreseczki oznaczające przewody oraz oznaczenia przewodów na schemacie bo albo ktoś Ci podsunął pod nos zły schemat a Ty cały czas uparcie wmawiasz innym, że przewodów kamery jest i powinno być sześć, a jest w RZECZYWISTOŚCI i WEDŁUG schematu od tedi_k tylko albo aż pięć.
Mimo wszystko pozdrawiam Cię lukaszoo a w szczególności tedi_k i jemu dziękuję za prawidłowy schemat.
Stary 29-08-2023, 18:31   #116
kln1920

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Ja tam na schemacie widzę 6.
kln1920 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2023, 18:52   #117
ArturoW

Widzisz na schemacie 6 bo tym szóstym rzekomo jest masa ale w którymś poście tedi_k wyraźnie pisał, że za masę robi ekran czyli czarny przewód a na schemacie masa tyczy się Sync 1. Patrz zdjęcia kilka postów wyżej, masz na nich złącze kamery i policz przewody, jest ich tam 7 z tym, że jedna para żóty i brązowy to zasilanie podświetlenia tablicy rej. , więc pozostaje Ci 5 przewodów.
brązowy +
czarny -
żółty video + lub -
zielony video + lub -
biały lin
i tyle.
Pozdrawiam
Stary 29-08-2023, 19:43   #118
kln1920

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Ekran a masa to nie jest to samo w gwoli ścisłości
kln1920 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2023, 21:25   #119
sabaciontko
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021

Na schemacie jest 6 przewodów i wszystko jest prawidłowo opisane . Kolega ArturoW postanowił zamącić na forum i to mu się udało . Co nie zmienia faktu ze nie ma racji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Shield jako osłona jest poprowadzony z wtyczki kamery i kończy się przed APIM.
sabaciontko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2023, 21:40   #120
lukaszooo

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Półtora miesiąca , 3 strony tematu, teorie spiskowe....
Nie wiem jak autor tej opowieści ale ja kilkadziesiąt jeśli nie kilkaset kamer dołożyłem i ekran lub jego brak nie był w tej historii problemem.....
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania