Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-12-2013, 23:13   #111
kogut22
ford::average

Model: mundek: titanium i ghia z durashift
Silnik: 1.8 TDCI 125KM i 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2007 i 2009
Domyślnie Odp: Światła dzienne ("skandynawskie").

jutro otrzymam elm pozyczony od kumpla. oprocz nagrzewnicy ptc chcialem właczyc przy okazji swiatla skandynawskie. ktora do opcja? najpierw muszę ładowac ustawienia za pomoca vinu? swiatla skandynawskie sa rowniez w 2 zakladce centralnej konfiguracji(ktora to opcja)? kazda opcje aktywowac oddzielnie czy mozna razem? ma ktos jeszcze jakies sugestje co mozna przy okazji zrobic? titanium 2007

kogut22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2014, 17:40   #112
lapp

Model: Arteon Elegance
Silnik: 2.0 TSI 190KM
Rocznik: 2019

może ktoś mi podpowie:
mam włączone światła skandynawskie z opcją DIMMED, ale... jedna żarówka świeci z obniżoną mocą (70%) a druga normalnie (100%)
Albo mam dwie różne żarówki (na 99%) albo coś jest nie halo...
lapp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2014, 19:06   #113
wip

Model: S-Max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2008

Powinny świecić tak samo, bo kable łączą się razem w gemie.
wip jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 13:51   #114
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie!!

w Smaxie dołożyłem dzienne LEDy, wyłączyłem tryb skandynawski i cały czas jeżdżę z pokrętłem świateł ustawionym na AUTO - same się przełączają LED-ksenon, a jak gaszę silnik to wyłączają kompletnie, czyli full automat tak jak powinno być
Czy w takim przypadku w położeniu "0" przy włączonym silniku świecą się jakieś światła?
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 13:52   #115
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

tak, ledy dzienne
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 15:01   #116
OTTO

Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013

Jeśli się ma ledy, ale w przypadku roczników do 2010, ich nie ma więc świecą się światła drogowe.
A więc po przekręceniu kluczyka zapalają się światła i przy dalszym przekręceniu- zapaleniu silnika, gasną i znów się zapalają.
W moim przypadku ( mam xenony) uważam że jest to szkodliwe że żarnik startuje w ciągu 5 sek dwa razy, dlatego przed pierwszym przekręceniem kluczyka zapalam światła postojowe, potem zapalam silnik i dopiero włączam światła na "0"
Nie wiem czy to coś daje na plus żywotności żarników ale mam przejechane ponad 130 tys i nadal fabryczne żarniki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-07-2014, 15:19   #117
Krzysztoff
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Titanium X kombi
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2009/2010

Cytat:
Napisał OTTO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli się ma ledy, ale w przypadku roczników do 2010, ich nie ma więc świecą się światła drogowe.
A więc po przekręceniu kluczyka zapalają się światła i przy dalszym przekręceniu- zapaleniu silnika, gasną i znów się zapalają.
W moim przypadku ( mam xenony) uważam że jest to szkodliwe że żarnik startuje w ciągu 5 sek dwa razy, dlatego przed pierwszym przekręceniem kluczyka zapalam światła postojowe, potem zapalam silnik i dopiero włączam światła na "0"
Nie wiem czy to coś daje na plus żywotności żarników ale mam przejechane ponad 130 tys i nadal fabryczne żarniki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z całą pewnością pomaga, też ma xenony i też stosuję taką procedurę przy uruchamianiu silnika....
Krzysztoff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2014, 15:43   #118
tomex1213

Model: MONDEO MKIV
Silnik: DIESEL
Rocznik: 2007

ok tylko trochę się mija z celem posiadanie świateł skandynawskich żeby po wejściu do auta włączać pozycyjne, później z powrotem na 0. NIe lepiej wejść do auta i zapalić poprostu miajania i tyle?
sam mam xenony, ale właśnie zastanawiam się jak przedłużyć ich żywotność...
tomex1213 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2014, 21:34   #119
OTTO

Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013

Tylko że nikt się Forda nie prosił o włączenie tego tworu, a za wyłącznie chcą kasować, absurd.
Stary 07-07-2014, 22:12   #120
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał tomex1213 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...mam xenony, ale właśnie zastanawiam się jak przedłużyć ich żywotność...
Najprościej - dołożyć ledowe DRL i włączyć normalne światła automatyczne (z czujnika). Sterowanie DRL z napięcia na pozycyjnych spowoduje, że wszystko zaczyna działać jak należy: jasno - nie świecą pozycyjne i mijania, to świecą DRTL. Ściemni się - zaświeca się pozycyjne z mijani, to zgasną DRL.

Cytat:
Napisał OTTO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko że nikt się Forda nie prosił o włączenie tego tworu,....
Polskie przepisy nakazały... Jak Ford nie założył ledowych świateł dziennych to musiał włączyć skandynawskie aby być w zgodzie z przepisami.
Odpowiedz

Zasady postowania