Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2010, 21:38   #111
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Korozja w fokach

a moze ranty drzwi zalać brunoxem a potem fluidolem?

Stary 26-03-2010, 16:20   #112
Seweryn
ford::advanced

Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 TDCi 90 kM

Cytat:
Napisał Pawel1w25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To klucz do utrzymania Foki w bardzo dobrym stanie i uniknięcie problemu z korozją .
Podobnie jak kolega Miro - często płuczę całe auto łącznie ze spodem i nacieram woskiem - też napisałem o tym wyraźnie .
To daje rezultaty - i wyniki - w uniknięciu korozji auta .
Więc nie rozumiem , czemu tak Cię zbulwersował mój post ?
Tak , jakbyś nie zrozumiał tego , co czytasz . . .
Doskonale rozumiem to co czytam. Ty za to nie masz pojęcia co piszesz. Wiesz co to jest perforacja korozyjna blachy? Słyszałeś kiedyś w życiu taki trudny wyraz? To jak już poczytasz o tym to wtedy wróć tu i nas oświeć a póki co nie pitol, że mycie, płukanie czy woskowanie to klucz do utrzymania czegokolwiek bez rdzy - a tym bardziej foki
Stary 26-03-2010, 17:40   #113
Hetfield

Panowie 9.04.oddaję fokę do kompleksowej naprawy, jesienią opowiem czy coś wyszło.Po co kłótnie?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2010, 17:44   #114
Seweryn
ford::advanced

Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 TDCi 90 kM

Cytat:
Napisał Hetfield Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie 9.04.oddaję fokę do kompleksowej naprawy, jesienią opowiem czy coś wyszło.Po co kłótnie?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz rację kolego ale jak słyszę słowa "często płukam, myję i woskuję twardym woskiem" to mi nerwy puszczają. Dziś obejrzałem swoją fokę dokładnie i ręce mi opadły. Znowu będzie ASO miało co robić.... a tu taki mi będzie wyjeżdżał z "twardym woskiem" ....
Stary 30-03-2010, 18:00   #115
Hetfield

Cytat:
Napisał Seweryn Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
. Znowu będzie ASO miało co robić.... a tu taki mi będzie wyjeżdżał z "twardym woskiem" ....
twarde trza mieć coś innegoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zrobie foty od razu po naprawie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2010, 21:52   #116
Overloaded266
ford::average

Model: Focus Ghia/Mondeo
Silnik: 1.8 Tddi/1.8 16v
Rocznik: 2001/94'

w focusie trzeba zadbać najbardziej o dolne ranty drzwi i o tylnią klape, a reszte jest ok
Overloaded266 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2010, 12:14   #117
Pawel1w25

Model: Focus Ghia Combi
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2000
Smile Odp: Korozja w fokach

Cytat:
Napisał Seweryn Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz rację kolego ale jak słyszę słowa "często płukam, myję i woskuję twardym woskiem" to mi nerwy puszczają. Dziś obejrzałem swoją fokę dokładnie i ręce mi opadły. Znowu będzie ASO miało co robić.... a tu taki mi będzie wyjeżdżał z "twardym woskiem" ....
Kolega Seweryn ma problemy ze zrozumieniem tego , co czyta - jak widać - co z prawdziwą przykrością zauważam . . .
Szanowny kolego - skoro masz perforację blach nadwozia - to tylko dobry blacharz z lakiernikiem na Tobie może zarobić .
Na wszystko inne - jest już dawno za późno .
To przecież oczywiste .
Trzeba jechać do blacharza , a nie narzekać na forum .

Tak jest oczywistym fakt , że aby nie dopuścić do takich zaniedbań i takiego stanu auta - trzeba po prostu o nie dbać .

Dbać chociażby w sposób , który już nieco wcześniej podałem .
Skutek gwarantowany .
Zapewniam .

Zresztą - może Twoje auto było powypadkowe , może miało nigdy nie zabezpieczane profile zamknięte , od zawsze garażowane pod chmurką itp itd. . .
Przyczyn może być wiele .
Korozja nie bierze się z nudów . . .

Ostatnio edytowane przez Pawel1w25 ; 01-04-2010 o 13:06
Pawel1w25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2010, 13:11   #118
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Cytat:
Napisał Pawel1w25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Tak jest oczywistym fakt , że aby nie dopuścić do takich zaniedbań i takiego stanu auta - trzeba po prostu o nie dbać .

Dbać w sposób , który już nieco wcześniej podałem .
Skutek gwarantowany .
Zapewniam .

Zresztą - może Twoje auto było powypadkowe , może miało nigdy nie zabezpieczane profile zamknięte , od zawsze garażowane pod chmurką itp itd. . .
Przyczyn może być wiele .
Korozja nie bierze się z nudów . . .
Ale jak myjesz to musisz wczesnie wieczorem, po potem auto idzie pozno spac i ma rano problem z odpalaniem. Wiadomo przeciez, ze nawet jak sie czlowiek nie wyspi to rano ciezko sie budzic. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Naprawde myslalem, ze obalilismy juz te bzdury o myciu i wplywie na powstawanie rdzy. Ludzie sobie wycieraja klawisze tlumaczac, ze rdza powstaje w srodku zagiec i pod pekajacym zabezpieczeniem a tu znow opis wplywu woskowania dachu na korozje progow.
Focusy powstawaly w roznych miejscach i widzialem wiele z roznych lat i tak naprawde chyba najwiecej zalezy gdzie byl zrobiony i czy w wtorek czy piatek, czyli jak sie spieszylo pracownikom.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2010, 13:16   #119
Hetfield

Witam, mi gniją ranty drzwi i klapa pod listwą - tyle.Żaden wosk na to nie pomoże.99% fok tak ma.
a w ogóle to chyba temat jest wyczerpany bo dalsza dyskusja jest bez sensu.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2010, 13:19   #120
Pawel1w25

Model: Focus Ghia Combi
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 2000
Smile Odp: Korozja w fokach

Szanowny Kolego !
A ja myślałem , że warto dbać o auto i potem ono się nam odpłaca .
Pewnie się myliłem .
Może nie mam racji .
Może można myć auto jednym wiaderkiem raz w roku ( fragment dachu i maskę , bo na więcej wody nie starczy ) i ono będzie jak nowe przez 20 lat .
A o tym , ze należy wypłukiwać sól z zakamarków nadwozia po zimie - to nie ma nawet co pisać .
Blacharz za dwa lata i tak wszystko wyrzuci i da nowe - to po co się męczyć ?
Wszystko możliwe .
Pawel1w25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
focus , korozja

Zasady postowania