Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-01-2018, 15:53   #111
Teodor2424
ford::beginner

Model: Audi a6
Silnik: 1,9
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Zablokowany zamek tylnej klapy, jak ją otworzyć?

Czy ktoś moze mi pomóc bo już mnie wkurza niemoc otwarcia bagaznika, coś z tym muszę zrobić. Jak dostać się do zamka i otworzyć od środka tą klapę??

Teodor2424 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2018, 22:41   #112
Teodor2424

Dodam tylko że otworzyłem klapę. Rozkrecajac od środka uchwyt zamka od karoserii, zdejmując przy tym nakładkę na próg. Rozebralem tapicerkę klapy. Potem zdjąłem pasek chromowany klapy z mikro wyłącznikiem ułamując 3 zaczepy ��. Zacząłem od dupy strony bo stycznik jest ok. Rozebrałem zamek trzeba było go odblokować wkładając i popychajac w środku srubokrecikiem białą plastikowa zapadkę. Rozebralem go dalej podłączyłem na krótko i silniczek obraca zebatką. Doszedłem do tego który kabelek z 4 dochodzacych do zamka jest odpowiedzialny za otwarcie. No i dupa. Nie dochodzi do niego napięciea powinno jak wciskam na pilocie 2x klapa. I co teraz? Gdzie są te bezpieczniki czy stycznik odpowiedzialny za zamek. Dodam tylko że wlew paliwa otwiera się normalnie. Jakieś podpowiedzi bo mam rozkreocne całe auto a potrzebuje je użytkować.
Stary 25-01-2018, 00:31   #113
Teodor2424

No i znalazłem, chociaż trochę jestem zniesmaczony brakiem reakcji kolegów na moje pytania.
PP rozebrani całej klapy wylamaniu kilku zaczepow doszedłem do tego że cała ta zabawa była niepotrzebna.
Winowajcą okazał się ulamany przewód we wiazce przechodzącej od klapy do nadwozia. Polutowane i wszystko gra. Oprócz właśnie bezsensowne rozbieraniabklapy i mechanizmów.
Mogliście mnie trochę naprowadzić na ten trop ale widocznie albo nikomu się nie chciało albo nikt nie wiedział w co wątpię
Stary 25-01-2018, 07:54   #114
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

Gdybyś czytał więcej forum i ten wątek na pewno byś pamiętał że kable to najczęstsza przyczyna niedomagań .
Stary 21-05-2018, 11:51   #115
Pilip

Model: S-MAX
Silnik: 2,0 Tdci po witaminkach od Mayaka
Rocznik: 2010

A u mnie pomogło odłączenie akumulatora. Co oczywiście nie uchroni przed wymianą zamka.
Pilip jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2018, 13:18   #116
lupus0000
ford::amateur

Model: jeszcze nie ma
Silnik: jeszcze nie ma
Rocznik: jeszcze nie ma

Większość problemów z klapą to przerwana wiązka. Trzeba patrzeć wpierw stojąc twarzą do bagaznika po lewej u góry. Ten po prawej to płyn do spryskiwacza.
Pada tez sam włącznik w klapie. W środku jest mikrostyk dociskany plastikowym elementem na sprężynkach. One padają. U mnie rdza je załatwiła.
Co do otwierania zamka - wiercenie w odległości 5 i 6 mm nic nie dało. Otwór w osłonie jest w innym miejscu. Na fotkach macie porównanie dwóch typów bo kupiłem drugi ale ma więcej pinow w złączu.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez lupus0000 ; 05-06-2018 o 00:09
lupus0000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2018, 12:30   #117
szuldek

Imię: Michał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 i 16V 145 KM 107 kW
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał Teodor2424 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam tylko że otworzyłem klapę. Rozkrecajac od środka uchwyt zamka od karoserii, zdejmując przy tym nakładkę na próg. Rozebralem tapicerkę klapy. Potem zdjąłem pasek chromowany klapy z mikro wyłącznikiem ułamując 3 zaczepy ��. Zacząłem od dupy strony bo stycznik jest ok. Rozebrałem zamek trzeba było go odblokować wkładając i popychajac w środku srubokrecikiem białą plastikowa zapadkę. Rozebralem go dalej podłączyłem na krótko i silniczek obraca zebatką. Doszedłem do tego który kabelek z 4 dochodzacych do zamka jest odpowiedzialny za otwarcie. No i dupa. Nie dochodzi do niego napięciea powinno jak wciskam na pilocie 2x klapa. I co teraz? Gdzie są te bezpieczniki czy stycznik odpowiedzialny za zamek. Dodam tylko że wlew paliwa otwiera się normalnie. Jakieś podpowiedzi bo mam rozkreocne całe auto a potrzebuje je użytkować.
Teodor zastanawiam się ja dobrać się od wew do zamka,
co i jak odkręcić jak uchwyty, mocowania są zasłonięte (klapa jest zamknięta)
szuldek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2018, 20:42   #118
dylu2006

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

Po kolei dla potomnych (dotyczy przedlifta):
1. Od środka w nakładce progowej wyjąć dwie zaślepki (są blisko zamka) i odkręcić rygiel od karoserii - torx 40 chyba.
2. Odkręcić dwie śruby w nakładce progowej (od środka schowka) i podważyć/szarpnąć nakładkę, żeby wyskoczyła z zaczepów (4 sztuki) i się zluzowała. Pchnąć silnie klapę od środka i podnieść razem z ryglem i nakładką. Stawia opór bo nakładkę trzyma jeszcze uszczelka klapy.
3. Wyrwać tapicerkę plastikową klapy - trzyma się na wielu klipsach plus jeden kołek w uchwycie do zamykania klapy.
4. Odkręcić zamek od klapy - torx 40 chyba.
5. Od strony wewnętrznej zamka usunąć część plastiku zasłaniającego otwór do awaryjnego otwierania zamka i cienkim śrubokrętem/drutem przesunąć zapadkę w lewo. Zamek otwarty i uwolniony od rygla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
6. Wymienić lub naprawić zamek - u mnie pękła zębatka-ślimak - dostępna jest na znanym serwisie aukcyjnym.
7. Poskładać wszystko do kupy z powrotem.

Z perspektywy czasu dochodzę do wniosku, że prościej jest od razu zlokalizować otwór do awaryjnego otwierania zamka usuwając część platiku od razu z wnętrza bagażnika i otworzyć śrubokrętem/drutem.
Poprzedni sposób demontażu podałem, bo nie zawsze pewnie bedzie można awaryjnie otworzyć przez otwór.
Pozdrawiam i życzę owocnej walki - zdjęcia z lokalizacją otworu koledzy już podali.

Wysłane z mojego ZUK Z2131 przy użyciu Tapatalka
dylu2006 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-09-2018, 08:03   #119
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

w tym poscie jest za mała fotka i nie sposób dojrzeć szczegółów mógłby ktoś to skorygować i powiększyć .
Stary 10-09-2018, 17:05   #120
maciej
ford::advanced

Model: S-MAX II
Silnik: 2.0 FWD A8 190KM
Rocznik: 01-2020

To teraz poproszę o taki Tutorial dla S-MAXa POLIFCIE !

Zasady postowania