Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-01-2016, 19:27   #1191
piga3
ford::amateur

Model: Kuga
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Program konfiguracji - ELMconfig

Witam szanownych kolegów. Jest to mój pierwszy post na tym forum.
Od pewnego czasu wczytuję się w informacje tu zawarte i z dobrym skutkiem z nich korzystam.
Posiadam co prawda Kugę 2010 2.0TDCI 140KM (z mapą od Heko - obecnie 180KM), ale mam problem z ELM327+Elmconfig, a w tym dziale jest najwięcej informacji.
Zakupiłem niedawno najnowszy interfejs od Viakena i z użyciem Elmconfiga ver. 0.2.17 bezproblemowo komunikuję się ze wszystkimi modułami (dokonałem kilku zmian opisywanych na forum), ... oprócz PCM. W momencie odczytu VIN w module PCM wyskakuje mi błąd-komunikat: Incorrect response from adapter to request "22 E3 00"; 7F 22 31; 31-Request out of range. Poza tym interface jakby nie widział modułu, bo w trakcie odczytu danych w każdej pozycji wyświetla: N/A. Co ciekawe po zmianie profilu w czasie logowania interfejsu w pozycji Connection na: Mondeo IV/S-Max/Galaxy, zamiast Focus II/C-Max/Kuga dane z modułu PCM zostały odczytane. Zastanawiam się nad uruchomieniem tempomatu, więc Konfiguracja PCM będzie niezbędna. Czy ten problem jest komuś znany? Ktoś wcześniej wspominał o takich komunikatach, ale nie znalazłem żadnej sensownej odpowiedzi. Z góry dzięki za pomoc.

piga3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2016, 19:34   #1192
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Jaki numer części posiada Twój PCM ?
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2016, 19:43   #1193
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

ELMConfig nie obsługuje silnika DW10C w Kurze, więc nim nie uruchomisz tempomatu
Ale można inaczej uruchomić tempomat - skąd jesteś?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2016, 21:31   #1194
piga3

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jaki numer części posiada Twój PCM ?
Nr części: AV41-12A650-CG

Bump:
Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ELMConfig nie obsługuje silnika DW10C w Kurze, więc nim nie uruchomisz tempomatu
Ale można inaczej uruchomić tempomat - skąd jesteś?
Jestem z Rzeszowa (uzupełniłem swój profil).

Dobrze wiedzieć, że Elmconfig nie obsługuje DW10C. Jakoś nigdzie nie znalazłem tej informacji. Może z czasem pojawi się taka funkcjonalność.
A skąd w takim razie Elm odczytuje PCM na profilu Mondeo IV/Galaxy/S-Max? Pytam tak z ciekawości, bo o uruchomienie tempomatu poproszę kogoś z mojej okolicy, a poleconego przez Was.

W każdym razie dzięki za informacje.
Stary 31-01-2016, 23:50   #1195
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał piga3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A skąd w takim razie Elm odczytuje PCM na profilu Mondeo IV/Galaxy/S-Max?
odczytuje Ci tylko wersje softu oraz może jeszcze błędy - Forscan robi to 'bez łaski' (=bez kombinowania)

Cytat:
Napisał piga3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
o uruchomienie tempomatu poproszę kogoś z mojej okolicy, a poleconego przez Was.
ucdsa w okolicach Rzeszowa to nie kojarzę - chyba najbliżej są Katowice lub Warszawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2016, 06:17   #1196
piga3

Dokładnie, Forscan śmiga w całości.
Czyli da się to włączć tylko niejakim: UCDS'em?
O UCDS'a zapytam kolegi z miejscowego serwisu.
Tylko pytanie czy ktoś go odpowiednio obsłuży.
Trudna to robota?
...
A jak to jest z Elmconfigiem i przemianą 140->163?
Czy to nie czasem Elmconfigiem, właśnie w silniku DW10C i to w module PCM się to robi?

Ostatnio edytowane przez piga3 ; 01-02-2016 o 07:02
Stary 01-02-2016, 14:09   #1197
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
O UCDS'a zapytam kolegi z miejscowego serwisu.
pytaj pytaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. opisz co odpowiedział Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-02-2016, 15:49   #1198
koszka
ford::expert

Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007

pytaj pytaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. opisz co odpowiedział Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/QUOTE]

no co może akurat będzie wiedział o co chodziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2016, 15:55   #1199
piga3

Już się dowiedziałełem.
IDS'a w serwisie mają i kolega oferuje pomoc jeżeli da się nim coś zrobić, natomiast o UCDSie niestety nie słyszał.

Pytanie do Was: czy IDS,em da się włączyć tempomat?

Ostatnio edytowane przez piga3 ; 01-02-2016 o 16:00
Stary 01-02-2016, 18:34   #1200
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Da się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diagnostyka , elmconfig

Zasady postowania