Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-03-2016, 21:39   #1211
Malenstwo8
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Z czujnikami parkowania jest tak, że wystarczy kropla wody, śnieg czy nawet zwykły brud i mogą wariować. Przerobione w mk4. Przetarcie załatwia sprawę.

Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 21:39   #1212
Miralon

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał _vinci_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ha ha. A ja miałem to samo przy odbiorze. Wyjechałem z salonu na parking, cofam a tu prawy tylny czujnik piszczy i świeci na czerwono.
Poszedłem po kolesia z serwisu żeby mi wymienili auto na nowe, bo to jest popsute
Podchodząc do auta koleś palcem przetarł czujnik. Wsiedliśmy i ... wszystko działa normalnie. Uścisnęliśmy sobie dłonie (jak sąsiedzi z bajki dla dzieci) i rozeszliśmy się w swoich kierunkach.
Do dziś jest ok, a ja od czasu do czasu przecieram paluchem wszystkie czujniki (gdy widzę, że są przybrudzone)
To nie to. Problem nie jest związany z brudem/wodą na samym czujniku.
Mając auta z czujnikami od ponad 10 lat jestem raczej wyczulony na to, że czujniki mają swoje wymagania.
Miralon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 21:44   #1213
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

W MK5 jest prawdopodobnie czujnik wilgoci. Jak jest koło zera stopni to AC nie działa, załącza się, kiedy wilgotność osiągnie założony poziom.
Czujniki parkowania jak są uwalone śniegiem czy innym syfem będą się aktywować, przecież to normalne.
ASS faktycznie wyłącza auto zanim się silnik nagrzeje, no chyba, że temperatura wewnątrz nie osiągnęła pożądanej wartości. Nie używać tego wynalazku - jedyna rada.
Reszty "przypadłości" nigdy nie zaobserwowałem mimo przebiegu ok 25 kkm.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 22:02   #1214
_vinci_
ford::average

Imię: Jarek
Model: MONDEO MK V
Silnik: EcoBoost 1,5 160KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Miralon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To nie to. Problem nie jest związany z brudem/wodą na samym czujniku.
Mając auta z czujnikami od ponad 10 lat jestem raczej wyczulony na to, że czujniki mają swoje wymagania.
Tylko, że mi się to stało jeszcze w salonie lub raczej podczas wyjazdu z niego i całe auto było tak czyste jak nigdy potem. Świeciło się jak psu ... itp więc czujnik nie był zabrudzony. Myślę, że to przetarcie przez kolesia nic nie dało - bardziej wyłączenie i ponowne włączenie auta.

No i jeszcze jedna zastanawiająca sprawa - u mnie też wzbudził się tylny skrajny prawy czujnik. Może jakiś błąd softu ?
_vinci_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 23:10   #1215
ITPro
ford::average

Model: MK5
Silnik: 2.0 180KM

Cytat:
Napisał rzepak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
druga sprawa która mnie denerwuje to czasem nie chce się otworzyć auto przy pociągnięciu za klamkę (system bezkluczykowy) ale może jeszcze się nie nauczyłem tego robić prawidłowo i mam inne przyzwyczajenia z megane gdzie też miałem handsfree
U mnie nigdy MKV nie otwiera się od razu przy "pociągnięciu" za klamkę - najpierw wkładasz dłoń i słyszysz centralny i dopiero ciągniesz. Czyli musisz mu dać 0,5 sek. na otwarcie zamka. U mnie za każdym razem jeśli pociągnę za klamkę od razu to zamek się odrygluje, ale drzwi się nie otworzą - trzeba pociągnąć ponownie. Chyba że coś źle robię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ITPro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 23:13   #1216
goodi

Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM

W MK4 otwierał mi się na pierwsze pociągnięcie, ale tam to było trochę inaczej realizowane. Tutaj masz odblokowanie zamka na dotyk, więc musisz, tak jak wspomniał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , dotknąć klamkę od wewnątrz, zaczekać na odblokowanie zamka i wtedy dopiero ją ciągnąć.
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2016, 07:15   #1217
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

Z tymi czujnikami parkowania jest tak, że nawet oblepione syfem z drogi czy śniegiem działają perfekcyjnie. Wystarczy bardzo mocny deszcz i nagle przedni środkowy prawy czujnik świruje. Nie pomaga przecieranie, czyszczenie itp. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Musi się gdzieś woda na styki dostawać i tyle.
Stary 15-03-2016, 08:57   #1218
Miralon

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI

Cytat:
Napisał Malenstwo8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z czujnikami parkowania jest tak, że wystarczy kropla wody, śnieg czy nawet zwykły brud i mogą wariować. Przerobione w mk4. Przetarcie załatwia sprawę.
W MK4 może tak. W MK5 jak pisaliśmy wcześniej, problem prawego przodu nie jest związany z brudem czujnika.
Miralon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2016, 09:39   #1219
Malenstwo8

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009

Cytat:
Napisał Miralon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W MK4 może tak. W MK5 jak pisaliśmy wcześniej, problem prawego przodu nie jest związany z brudem czujnika.
Rozumiem. Mam nadzieję, że u mnie będzie ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2016, 11:41   #1220
Jester83
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoboost

Cytat:
Napisał Malenstwo8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli mam argumenty na usprawiedliwienie ich nie zamówienia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jester83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania