![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1221 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2009
Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ja Ciebie przepraszam ale czy Ty poważnie myślisz, że jeżeli jakiekolwiek sensory/anteny dawałyby informację, w którym kole jest dane ciśnienie to czy po zmianie kół nie dałoby się ogarnąć tej informacji i sztab programistów z Forda i innych poddostawców, który całą firmę kosztuje pewnie 1mld USD rocznie, nie ogarnąłby tego?
Ja znam dwa typy TPMSa. Pierwszy to mierzenie prędkości obrotowej kół z czujników z systemu ABS. Ten system jest prostszy ale nie mierzy dokładnie ciśnienia a jedynie duże spadki na konkretnym kole. Drugi to poprzez wysyłanie zwykle po paśmie 443MHz dokładnych danych z sensora, adresu czujnika, ciśnienia i prędkości obrotowej. Jest jedna główna antena, która czyta dane z tych sensorów i z pilota do centralnego. Wszystko da się przeczytać, tzn dokładne ciśnienie. Nie da się niestety zlokalizować bez ingerencji użytkownika, przy pomocy takiego jednoantenowego systemu, z którego koła dokładnie przyszły dane. Do tego potrzebne są dodatkowe anteny przy każdym kole mierzące moc sygnału, czyli odległość nadajnika od anteny. Na tej podstawie można podać, z którego koła pochodzi odczyt ciśnienia. Rozbudowanie systemu o taką możliwość kosztuje kilkanaście metrów wiązki i 4 przetworniki do pomiaru mocy sygnału (albo jeden czterokanałowy). Szczerze powiedziawszy to sensu w tym wielkiego nie ma bo podniesienie kosztu systemu jest dosyć spore a zysk dla użytkownika niewielki. Moim zdaniem lepiej zrobić to tak jak m0rtal w sofcie do MK4. orion512 może też już dorobił, jakiś czas już nie śledziłem postępów. m0rtal zrobił tak, że z głównej anteny przychodzą 4 adresy i wybiera się które to koło. W sumie to nie jestem pewien na 100% czy już to zrobił. Nie śledziłem wątków ostatnio ale koledzy mayak/orion512/Speedo/tedi_k/leszczu z pewnością kojarzą.
Było Mondeo MK3, był Focus MK2, jest pekaes - pierwszy po wizycie u Heko reszta się nie doczekałaOstatnio edytowane przez latar ; 29-10-2015 o 21:59 |
|
|
|
|
|
#1222 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
Cytat:
Prawdę mówiąc nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać, czy jak mam różnicę 0.1-0.2 bara, to czy aby na pewno jest to w kole wskazywanym przez wyświetlacz - podjeżdżam i pompuję wszystkie raz na kilka tygodni, jeśli zobaczę, że za bardzo gdzieś spadło ciśnienie. Ale na pewno dobrze wskazuje ciśnienia pomiędzy osiami - widzę, że na tylnej jest mniej niż na przedniej. Czasami (baaaaaardzo rzadko, raz na rok, dwa lata?) pojawia się komunikat, że coś nie tak z czujnikami, ale za chwilę (kilka sekund) wszystko jest ok. To jedyny mankament. Może warto zrobić z tego osobny temat? Może ktoś to już roztrzaskał w MK5? Sprawdziłem instrukcję obsługi dla MK5 - napisane jest, że po każdym dopompowaniu kół należy zresetować układ. W MK4 czegoś takiego nie było. Pompuję i pokazuje mi, jakie jest ciśnienie... Dziwne... Jest też napisane, że "Podczas napełniania opon układ może nie zareagować natychmiast na dopompowanie opon." Ostatnio edytowane przez cattani75 ; 30-10-2015 o 07:41 |
|
|
|
|
|
|
#1223 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-09-2015
Model: MK5
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2015
|
Ja potwierdzam to co napisał Jacek: system wykrył nowe koła z czujnikami bez resetu, zmiany ciśnienia pokazuje właściwie natychmiast, ale wskazania nie odpowiadają rzeczywistemu położeniu kół - reset jak piszą w instrukcji nie nie daje.
|
|
|
|
|
|
#1224 | |
|
![]() Zarejestrowany: 14-05-2015
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1225 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
a może w mk5 uprościli w porównaniu z mk4 i nie ma anten w nadkolach? Wtedy system nie wie które koło ile ma. To by tłumaczyło czemu fabrycznie nie ma wyświetla tych wartości.
Czy ktoś sprawdzał co jest wyświetlane jak w którymś kole spadnie ciśnienie? Podaje w którym konkretnie?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#1226 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1227 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
|
A czy to koło wtedy jest właściwie wskazane? Czy po prostu podjechałeś na stację i dmuchnąłeś w każde, niechcący nie zauważając błędu w komunikacie?
Bump: http://www.oponeo.pl/artykul/czujniki-cisnienia-w-oponach-system-tpms Z powyższego: Wśród wad tego systemu wymienia się problemy użytkowe. Każdorazowo przy wymianie opon należy uprzedzić wulkanizatora, że w kołach mamy czujniki ciśnienia, gdyż czujniki te najczęściej ulegają uszkodzeniom właśnie przy ich demontażach w serwisach. Koszt nowego czujnika jest wysoki. A do tego dojdzie koszt wgrania zmian do oprogramowania systemu TPMS, który musi przeanalizować nowe warunki bazowe (nowy czujnik). Nowe warunki bazowe również muszą być wgrane przy każdej wymianie opon. Należy pamiętać o tym, by felgi za każdym razem montować dokładnie w to miejsce, w którym były wcześniej. Jeśli o tym zapomnimy, zapłacimy za kolejną analizę nowych warunków systemu TPMS. Tylko dlaczego w MK4 na osiach miałem zawsze dobrze pokazywane ciśnienie?... |
|
|
|
|
|
#1228 |
|
ford::professional
![]() Imię: slawek
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
|
|
|
|
|
|
|
#1229 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-08-2012
Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Bo tekst nie dotyczy mk4. Pisany był ogólnikowo i pewnie bazuje na wiedzy o rozwiązaniach stosowanych w innych markach.
1994 Peugeot 106 1.1 60KM -> 2003 Mazda 6 GY 1.8 120KM -> 2007 Ford Mondeo Mk4 1.8TDCi 125KM Titanium HB -> 2015 Ford Mondeo Mk5 2.0TDCi 150KM Titanium X Kombi -> 2019 Volvo V90 T8 Inscription 390KM |
|
|
|
|
|
#1230 | |
|