Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-10-2015, 21:57   #1221
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja Ciebie przepraszam ale czy Ty poważnie myślisz, że jeżeli jakiekolwiek sensory/anteny dawałyby informację, w którym kole jest dane ciśnienie to czy po zmianie kół nie dałoby się ogarnąć tej informacji i sztab programistów z Forda i innych poddostawców, który całą firmę kosztuje pewnie 1mld USD rocznie, nie ogarnąłby tego?

Ja znam dwa typy TPMSa.
Pierwszy to mierzenie prędkości obrotowej kół z czujników z systemu ABS. Ten system jest prostszy ale nie mierzy dokładnie ciśnienia a jedynie duże spadki na konkretnym kole.
Drugi to poprzez wysyłanie zwykle po paśmie 443MHz dokładnych danych z sensora, adresu czujnika, ciśnienia i prędkości obrotowej. Jest jedna główna antena, która czyta dane z tych sensorów i z pilota do centralnego. Wszystko da się przeczytać, tzn dokładne ciśnienie. Nie da się niestety zlokalizować bez ingerencji użytkownika, przy pomocy takiego jednoantenowego systemu, z którego koła dokładnie przyszły dane. Do tego potrzebne są dodatkowe anteny przy każdym kole mierzące moc sygnału, czyli odległość nadajnika od anteny. Na tej podstawie można podać, z którego koła pochodzi odczyt ciśnienia. Rozbudowanie systemu o taką możliwość kosztuje kilkanaście metrów wiązki i 4 przetworniki do pomiaru mocy sygnału (albo jeden czterokanałowy).

Szczerze powiedziawszy to sensu w tym wielkiego nie ma bo podniesienie kosztu systemu jest dosyć spore a zysk dla użytkownika niewielki. Moim zdaniem lepiej zrobić to tak jak m0rtal w sofcie do MK4. orion512 może też już dorobił, jakiś czas już nie śledziłem postępów. m0rtal zrobił tak, że z głównej anteny przychodzą 4 adresy i wybiera się które to koło. W sumie to nie jestem pewien na 100% czy już to zrobił. Nie śledziłem wątków ostatnio ale koledzy mayak/orion512/Speedo/tedi_k/leszczu z pewnością kojarzą.

Ostatnio edytowane przez latar ; 29-10-2015 o 21:59
latar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2015, 23:16   #1222
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W MK4 nie miałem czujników, rozumiem, że jest tak, że jak świeci się kontrolka niskiego ciśnienia i dopompujesz to automatycznie gaśnie?
W MK4 po prostu widzisz każde koło z ciśnieniem (czyli tak jak teraz po ugradzie chłopaków).
Prawdę mówiąc nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać, czy jak mam różnicę 0.1-0.2 bara, to czy aby na pewno jest to w kole wskazywanym przez wyświetlacz - podjeżdżam i pompuję wszystkie raz na kilka tygodni, jeśli zobaczę, że za bardzo gdzieś spadło ciśnienie. Ale na pewno dobrze wskazuje ciśnienia pomiędzy osiami - widzę, że na tylnej jest mniej niż na przedniej.

Czasami (baaaaaardzo rzadko, raz na rok, dwa lata?) pojawia się komunikat, że coś nie tak z czujnikami, ale za chwilę (kilka sekund) wszystko jest ok. To jedyny mankament.

Może warto zrobić z tego osobny temat? Może ktoś to już roztrzaskał w MK5?

Sprawdziłem instrukcję obsługi dla MK5 - napisane jest, że po każdym dopompowaniu kół należy zresetować układ. W MK4 czegoś takiego nie było. Pompuję i pokazuje mi, jakie jest ciśnienie... Dziwne...
Jest też napisane, że "Podczas napełniania opon układ może nie zareagować natychmiast na dopompowanie opon."

Ostatnio edytowane przez cattani75 ; 30-10-2015 o 07:41
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2015, 10:26   #1223
ITPro
ford::average

Model: MK5
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2015

Ja potwierdzam to co napisał Jacek: system wykrył nowe koła z czujnikami bez resetu, zmiany ciśnienia pokazuje właściwie natychmiast, ale wskazania nie odpowiadają rzeczywistemu położeniu kół - reset jak piszą w instrukcji nie nie daje.
ITPro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2015, 10:28   #1224
jacek-k-wawa

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja Ciebie przepraszam ale czy Ty poważnie myślisz, że jeżeli jakiekolwiek sensory/anteny dawałyby informację, w którym kole jest dane ciśnienie to czy po zmianie kół nie dałoby się ogarnąć tej informacji i sztab programistów z Forda i innych poddostawców, który całą firmę kosztuje pewnie 1mld USD rocznie, nie ogarnąłby tego?
Jestem przekonany ze Ford ogarnął temat lokalizacji poszczególnych kół - jak pisałem działało to dobrze przed wymianą kół. I pewnie da się to jakoś ogarnąć po wymianie kół ale nie działa to automatycznie i nie wygląda, ze da się to zrobic z poziomu menu usera. Poważnie więc myślę, że żeby nie wprowadzać zamieszania Ford zdecydował się na nie udostępnianie standardowo ekranu z ciśnieniem w poszczególnych kołach.
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2015, 10:49   #1225
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

a może w mk5 uprościli w porównaniu z mk4 i nie ma anten w nadkolach? Wtedy system nie wie które koło ile ma. To by tłumaczyło czemu fabrycznie nie ma wyświetla tych wartości.

Czy ktoś sprawdzał co jest wyświetlane jak w którymś kole spadnie ciśnienie? Podaje w którym konkretnie?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2015, 11:52   #1226
ITPro

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś sprawdzał co jest wyświetlane jak w którymś kole spadnie ciśnienie? Podaje w którym konkretnie?
Tak, podaje konkretną zmianę (wzrost lub spadek) w konkretnym kole.
Stary 30-10-2015, 11:59   #1227
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

A czy to koło wtedy jest właściwie wskazane? Czy po prostu podjechałeś na stację i dmuchnąłeś w każde, niechcący nie zauważając błędu w komunikacie?

Bump: http://www.oponeo.pl/artykul/czujniki-cisnienia-w-oponach-system-tpms

Z powyższego:

Wśród wad tego systemu wymienia się problemy użytkowe. Każdorazowo przy wymianie opon należy uprzedzić wulkanizatora, że w kołach mamy czujniki ciśnienia, gdyż czujniki te najczęściej ulegają uszkodzeniom właśnie przy ich demontażach w serwisach. Koszt nowego czujnika jest wysoki. A do tego dojdzie koszt wgrania zmian do oprogramowania systemu TPMS, który musi przeanalizować nowe warunki bazowe (nowy czujnik). Nowe warunki bazowe również muszą być wgrane przy każdej wymianie opon. Należy pamiętać o tym, by felgi za każdym razem montować dokładnie w to miejsce, w którym były wcześniej. Jeśli o tym zapomnimy, zapłacimy za kolejną analizę nowych warunków systemu TPMS.

Tylko dlaczego w MK4 na osiach miałem zawsze dobrze pokazywane ciśnienie?...
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2015, 12:36   #1228
biner
ford::professional

Imię: slawek
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

Sprzedaż MONDEO [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2015, 13:39   #1229
siebek
ford::advanced

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Bo tekst nie dotyczy mk4. Pisany był ogólnikowo i pewnie bazuje na wiedzy o rozwiązaniach stosowanych w innych markach.
Stary 30-10-2015, 20:29   #1230
ITPro

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy to koło wtedy jest właściwie wskazane? Czy po prostu podjechałeś na stację i dmuchnąłeś w każde, niechcący nie zauważając błędu w komunikacie?
A czytałeś moje poprzednie posty dotyczącego tego tematu? Jest w nich wyraźnie napisane, po założeniu drugiego kompletu oryginalnych czujników na felgi zimowe, czujniki reagują prawidłowo na każdą zmianę ciśnienia w każdym kole, ale komputer pokładowy z aktywną funkcją pokazywania ciśnienia w każdym kole (fabrycznie funkcja nieaktywna) nieprawidłowo przypisuje czujniki do schematu wyświetlanego na ekranie tegoż komputera.
Odpowiedz

Zasady postowania