Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-10-2013, 22:47   #1271
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Kuga-Focus to jedna rodzina i na pewno pasowało. Do S-maxa także nowsze radia z Kugi/FF2 da się założyć bez problemu.

Stary 15-10-2013, 09:40   #1272
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał buk07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W instrukcji z pierwszego postu w tym wątku jest napisane, że nie trzeba niczego zmieniać w oprogramowaniu samochodu. Ale instrukcja dotyczy Mondeo. Czy w S-Maxie też zadziała od razu, czy podłączenie do kompa będzie konieczne?
Mondeo4 i S-Max zachowują się dokładnie tak samo, ale moim zdaniem po założeniu BT/VC+USB trzeba do auta podpiąć się ELMConfigiem i zmienić konfigurację:
- typ radia (jeśli zmieniasz z 6000cd na sony lub navi)
- aktywować voice control
- wybrać odpowiedni typ zestawu BT
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2013, 10:51   #1273
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008

Witam,

Mam pytania odnośnie modułu BT/VC/USB CS7T-14D212-…:

1. Co znaczą literki na końcu oznaczenia modelu (spotkałem się z – AA, AB, AC i AD). W poprzednich modułach 488 i 112 w tych literkach były zakodowane: wersja językowa VC i wersja firmware. Czy, zakładając że moduły 212 są multilanguage, druga literka oznacza wersję firmware?
2. Obecnie w swoim samochodzie mam fabryczną instalację BT/VC ( 488 ). Czy do podłączenia 212 potrzebuję jakiś dodatkowych kabelków, przejściówek, wymiany obecnych komponentów na inne z odpowiednimi wtyczkami itp.? Pewnie przydałby się jakiś kabelek USB – z jaką wtyczką?
3. Rozumiem, że co do kompatybilności z Sony z 2007/2008 r. (02-05-44) i conversem z softem 0815, to będę musiał to sprawdzić „na żywca”, bo na dzień dzisiejszy brak potwierdzenia działania w tej konfiguracji.
4. Po podłączeniu modułu 212 na jaką wartość zmienić w CCC parametr „Bluetooth Handsfree”?
5. Czy w tym module można robić upgrade softu, tak jak w 112?
6. Czy trzeba coś jeszcze zmienić w CCC lub pozostałych urządzeniach, żeby banglało?

Pozdrawiam
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2013, 11:00   #1274
tedi_k
FCP member

1) Sony z softem 02-xx nie obsłuży USB. Dobre jest pytanie czy obsługuje zmienne kody parowania telefonu?
2) Convers+ z softem 08-15 to i tam max tego co ten typ convers może mieć - nie wyświetli katalogów USB, ale zdaje się obsługuje już ksiązkę telefoniczną.
3) Złączka kabla USB daje się w 100% dobrać w oparciu o fotkę modułu. Ford miał różne pomysły - powinna być miniUSB, ale kto wie czy nie było tych niestandardoiwych w jakiejś partii modułów 212...
4) całość okablowania po wymianie 488 na 212 będzie OK za wyjątkiem brakującego kabla USB (z tym radierm i tak nie do użycia...).
5) Moduły 212 nie upgradują się jak na razie.
6) W konfiguracji CCC wymienia się tylko typ handsfree z "BT/VC Low" na "BT/VC High + BT Audio + USB".
7) oznaczenia na ostatnich literach p/n 212 nie zostały rozszyfrowane.
Stary 15-10-2013, 11:05   #1275
mayak
FCP member

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1) Sony z softem 02-xx nie obsłuży USB
jak soniak obsługuje moduł 112 (kod parowania na wyświetlaczu, to obsłuży też 212)
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
4) całość okablowania po wymianie 488 na 212 będzie OK za wyjątkiem brakującego kabla USB (z tym radierm i tak nie do użycia...).
zakładając, że moduł 488 z 2008 ma wyjście stereo, bo jeśli ma jeszcze mono, to trzeba trochę popatrzeć w schematy
Cytat:
6) W konfiguracji CCC wymienia się tylko typ handsfree z "BT/VC Low" na "BT/VC High + BT Audio + USB".
mi zadziałał dopiero jak wybrałem tą opcję co jest usb i navi
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 15-10-2013, 11:27   #1276
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak soniak obsługuje moduł 112 (kod parowania na wyświetlaczu, to obsłuży też 212)

zakładając, że moduł 488 z 2008 ma wyjście stereo, bo jeśli ma jeszcze mono, to trzeba trochę popatrzeć w schematy

mi zadziałał dopiero jak wybrałem tą opcję co jest usb i navi
Soniak do tej pory to obsługiwał 488 i nie wiemy czy ze zmiennymi kodami czy ze stałym kodem... A USB z takim firmware to na pewno nie - i to napisałem...

Jak nie będzie dźwięku (czyli podłączenie mono), to faktycznie jest trochę lutowania - ćwiczyłem u arturka1970...

U arturka1970 na 112 zadziałało bez problemu "BT/VC + BT audio + USB". Jak nie zadziała, to można popróbować tę ostatnią opcję...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 15-10-2013 o 11:29
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2013, 12:55   #1277
Mruczus007

Serdecznie dziękuję tedi_k i mayak za błyskawiczne odpowiedzi.

Ale jak to w życiu, odpowiedzi rodzą kolejne pytania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1. Czy jest jakiś prosty sposób, żeby sprawdzić, czy 488 ma wyjście stereo lub mono (rozumiem, że 212 ma stereo?)
2. Jaka jest minimalna wersja firmware do radia Sony drugiej generacji (1CD i 6CD), która zapewnia obsługę kodów parowania (gdzieś czytałem, że do prawidłowej obsługi USB potrzebna jest minimum wersja 05-04-xx)?
3. Czy IDS-em można zaktualizować do wymaganej wersji softu każde radio Sony drugiej generacji (1CD i 6CD), czy tylko określone modele (gdzieś na tym forum widziałem procedurę „instruktarzu” dla ASO w sytuacji gdyby stwierdzili, że „się nie da” – kwestia, że mając pewność, że da się to zrobić, można to od nich wyegzekwować)?
4. Jaki jest P/N wersji Convers+, która obsługuje USB (mayak potwierdził, że ta wersja ma wskazówkowe wskaźniki paliwa i płynu chłodzącego, ale z tego co widzę, to on ma diesla, a ja mam benzynę)?
Czym ten Converse+ różni się (oprócz możliwości upgrade do wyższej wersji softu) od tego, który ja mam?
5. Jaką trzeba mieć wgraną minimalną wersję softu w tym conversie, żeby była obsługa USB (podane były różne informacje – 09xx albo 12xx)?

Potwierdzam, moja wersja conversa (0815) obsługuje prawie bez problemów (bez diakrytycznych znaków) listy kontaktów z telefonów na Symbian Belle i na Windows Phone 8.

Pozdrawiam
Stary 15-10-2013, 13:08   #1278
mayak
FCP member

Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Czy jest jakiś prosty sposób, żeby sprawdzić, czy 488 ma wyjście stereo lub mono (rozumiem, że 212 ma stereo?)
Twój 488 ma BT Audio (steaming po BT)? jeśli tak, to sprawdź balansem lewo-prawo w telefonie
Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Jaka jest minimalna wersja firmware do radia Sony drugiej generacji (1CD i 6CD), która zapewnia obsługę kodów parowania (gdzieś czytałem, że do prawidłowej obsługi USB potrzebna jest minimum wersja 05-04-xx)?
tak, 05-04
Cytat:
3. Czy IDS-em można zaktualizować do wymaganej wersji softu każde radio Sony drugiej generacji (1CD i 6CD), czy tylko określone modele (gdzieś na tym forum widziałem procedurę „instruktarzu” dla ASO w sytuacji gdyby stwierdzili, że „się nie da” – kwestia, że mając pewność, że da się to zrobić, można to od nich wyegzekwować)?
nie spotkałem się z sytuacją, że udało się IDSem
możliwe, że ruski ADS to potrafi ale nie jestem pewien
Cytat:
4. Jaki jest P/N wersji Convers+, która obsługuje USB (mayak potwierdził, że ta wersja ma wskazówkowe wskaźniki paliwa i płynu chłodzącego, ale z tego co widzę, to on ma diesla, a ja mam benzynę)?
Twój Converse+ ma pewno part number zaczynający się na 7 (czyli z 2007 r.), a ja założyłem Converse+ zaczynający się na 8 czyli z 2008 r. (dokładnie jest to 8M2T-10849-VE), wersja sw chyba 1016
Cytat:
Czym ten Converse+ różni się (oprócz możliwości upgrade do wyższej wersji softu) od tego, który ja mam?
nie widzę różnic, więc nie bardzo warto - w Focusie obsługuję USB z poziomu Soniaka
Stary 15-10-2013, 13:28   #1279
tedi_k
FCP member

Cytat:
....2. Jaka jest minimalna wersja firmware do radia Sony drugiej generacji (1CD i 6CD), która zapewnia obsługę kodów parowania ...
Czy Twoje radio obsługuje zmienne kody parowania to przeciez widzisz! Obsługuje czy nie?
Stary 15-10-2013, 14:02   #1280
Mruczus007

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Twój 488 ma BT Audio (steaming po BT)? jeśli tak, to sprawdź balansem lewo-prawo w telefonie
Będę to musiał sprawdzić, bo nigdy się nie bawiłem streamingiem audio po BT.

Cytat:
Twój Converse+ ma pewno part number zaczynający się na 7 (czyli z 2007 r.), a ja założyłem Converse+ zaczynający się na 8 czyli z 2008 r. (dokładnie jest to 8M2T-10849-VE), wersja sw chyba 1016
Jeżeli w elmconfigu zakładka "Instrument Panel Cluster" to Convers+, to w pozycji "Part number" mam: 8M2T-10849-TA

Cytat:
nie spotkałem się z sytuacją, że udało się IDSem
Wydaje mi się, że opis tego upgrade dotyczył IDS-a. Ale może mi się zdawało. Jak znajdę, to przytoczę tutaj ten wątek.

Cytat:
Czy Twoje radio obsługuje zmienne kody parowania to przeciez widzisz! Obsługuje czy nie?
Tego nie wiem: jak paruję telefon z BT, to włączam silnik, następnie radio i w telefonie wybieram „wyszukaj urządzenia”. Pojawia się „Ford Audio”, zaznaczam i pojawia się monit o wpisanie PIN-u. No to wpisuję „0000”… i już.
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania