![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#121 |
|
|
Jestem posiadaczem Mondka od tygodnia i dzisiaj po nocnych ulewach zauważyłem że na progach przednich drzwi i tylnych lewych stoi woda i przelewa się po trochu ciurkiem do środka przez próg na wykładzinę.
Uszczelki mam w stanie idealnym jak nowe. Przypatrywałem się i moim zdaniem dobrze przylegają. Zresztą gdyby gdzieś niedociskały drzwi do podczas szybszej jazdy słyszałbym szum i dochodzący pęd powietrza. Na moje oko woda dostaje się od spodu pod boczkami drzwi. Moja teoria - wlewa się przy parapetach okien do wnętrza drzwi i w środku zamiast lecieć do dziurek na samym dole drzwi leci do środka zaraz za boczkami (tapicerką) drzwi. Macie jakiś sprawdzony patent na to ? Filtr kabinowy uszczelniony i zrobiony w ostatni weekend. |
|
|
|
#122 |
|
ford::expert
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
|
Zdejmij boczki i tam masz taką dziurę którą musisz zakleić. Też to miałem. Z czasem wygłuszenie się odkleja i woda przelatuje. Dziurkę trzeba zakleić silikonem najlepiej. Tu masz fotkę gdzie ta dziura: http://images39.fotosik.pl/212/c2255296269ce1fa.jpg
|
|
|
#123 |
|
|
Zatem co mam kupić - czym najlepiej to zrobić?
Klej/silikon dekarski ?? Muszę się wcześniej zaopatrzeć w potrzebne narzędzia gdyż demontaż będę robił w weekend na działce na wsi z dala od miasta więc nie mam możliwości podjechania i kupienia czegoś co brakuje. Nie wiem co zastanę więc wolę mieć więcej przyborników niż brak czegoś. Myślę o jakiejś folii czy nie dać ? W Astrze miałem folię między tapicerką a blachą. Tutaj podobno sa jakieś maty ale czy one czasami nie wciągają wody ?? Ostatnio edytowane przez goldengate ; 25-06-2013 o 15:25 |
|
|
|
#124 |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
|
uszczelniacz dekarski w tubie, przygotuj suszarkę do włosów i podgrzej piankę to się nie porwie podczas odklejania /wystarczy odkleić kawałek, potem wyczyścić z piasku napchać uszczelniacza i docisnąć.
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
|
Czyli oderwać (odczepić) wcześniej podgrzaną piankę i ponownie dobrze przykleić na uszczelniacz dekarski, dobrze zrozumiałem ?
Czy mam gdzieś za pianką nalać uszczelniacza ?? Wpadło mi do głowy jeszcze może wycięcie na wzór drzwi folii budowlanej i danie na całości blachy ? Co myślisz ? PS. Czy zamiast suszarki lepsza będzie opalarka czy za gorąca? Co myślicie o kleju GLUE GUN ???? Macie może jakieś fotki gdzie dokładnie przykleić/uszczelnić? Znalazłem fotkę w necie pianki od MK3: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy uszczelniacz dekarski daje możliwość odklejenia pianki na przyszłość ? Czy przyłapie jak silikon na stałe? Zobaczcie na zdjęciu oryginalnie fabrycznie pianka klejona jest na jakiś czarny elastyczny klej jakby smołę. Czy coś takiego można kupić i jak się to nazywa ? Ostatnio edytowane przez goldengate ; 26-06-2013 o 13:37 |
|
|
|
#126 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: Focus Mk1, Mondeo Mk3
Silnik: 1.8 TDDi, 2.0 Duratec
|
Witam, u mnie ten sam problem - woda na progach i uszczelkach 2x przód i 1x tył. Tak się zastanawiam czy nie oddać tego problemu do warsztatu, żeby zrobili raz a porządnie. Może ktoś już zlecił naprawę takiego problemu i orientuję się mniej więcej jaki tego koszt i czy w ogóle jakieś serwisy ogarniają ten problem ?
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
|
Ja byłem w firmie która robi naprawy blacharsko lakiernicze.
Mówią że muszę przyjechać rozbiorą boczki będą polewać wodę i gdzie leci tam coś poradzą. Ale problemu nie znają jak typowy przypadek. Także wolę na początek sam spróbować. |
|
|
|
#128 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: Focus Mk1, Mondeo Mk3
Silnik: 1.8 TDDi, 2.0 Duratec
|
Bardziej myślałem o jakimś serwisie specjalizującym się w Fordach, powinni znać temat skoro to się często zdarza w tych samochodach. Chyba, że jestem w błędzie i guzik będą wiedzieć w tym temacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
ford::expert
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
|
Robicie sobie problem z niczego. Wszystko wyżej jest napisane co i jak. Rozbierzcie boczek i zaklejcie te silikonem te dziurkę co wyżej dałem zdjęcie. wygłuszenie odklejacie tylko z dołu. Roboty razem ze zdjęciem boczków na małą godzinę a cudujecie z warsztatami. Chyba, że jesteście z tych co żarówkę też w warsztacie wymieniają?
|
|
|
#130 |
|
|
Ja chętnie sam podziałam.
Kupiłem już niezbędne narzędzia i jutro jadę na działeczkę więc zobaczę co i jak. |
|