![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#121 | |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
![]() Cytat:
mozesz sprobowac zrobic i zmienic tylko sam sterownik-wymienic na inny tranzystorek w sterowniku i moze to wystarczy. czasami tranzystorki potrafia rozne chece robic a u ciebie blad swiadczy o problemie elektrycznym. ps. sprawdz zasilanie-bezpiecznik i przekaznik do pompy na wypadek wszelki-czy nie brakuje pompie pradu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: MONDEO MKIII GHIA
Silnik: 2,0 115KM TDDI
Rocznik: 2001
|
![]()
A co powiecie na nagłe gaśnięcie przy postoju np na światłach, potem nie chce odpalić. Miga sprężynka i po chwili znów pali. błąd jaki pokazuje komp to: "błąd w komunikacji z pompą wtryskową. Pompkę pomocniczą przy baku wymieniałem 2 lata temu (zamiennik).
![]() |
#123 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-12-2011
Model: ford mondeo mk3
Silnik: 2,0 tdfdi 115 km
|
![]()
witam podczepie sie pod temta bo nie chce zakładac nowego i juz pisze o co chodzi.
Oczywiście o mondziaka co nie chce zapalac gdy ciepły ale od początku: Autko 2001 rok tddi 115 km dostałem od ojca który jeździł nim 10 lat i wiem że nie był katowany a mimo to: Tata w tamtym roku zregenerował wtryski, pompa poszła do regenercji bo za dużo palił, przejeździł tak rok czasu i samochód znowu padł diagnoza: znowu wtryski (gwarancja już minęła) więc znowu regeneracja i dodatkowo kolejna regeneracja pompy tym razem wymiana korpusu bo sie ponoć złuszczył, wcześniej wymieniono sterownik i głowice. samochodzik wrócił z naprawy po kolejnej regeneracji wtryskiwaczy i przejeżdził dosłownie 500 km i zaczęło tak walić silniku że masakra, kopcić niesamowicie itd. Pierwszy pomysł znowu wtryski, a tu zonk totalny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. skrzywiona korba, panewki przekręcone, pierścienie do wymiany, wtryskiwacz jeden pęknięty a reszta szrot jedym słowem kapitalka silnika. Zdecydowałem się na remont silnika, po remoncie powstał problem z odpaleniem go na ciepłym silniku, kolejna diagnoza : pompa wtryskowa,kolejny raz!!!!!!! (gdy polana zimną wodą -> auto odpala bez problemu. Odesłałem na gwarancji, okazało sie że: cytuje " walnięta jest głowica" wymienili i znowu problem: w sterowniku (tym wymienionym 2 miesiące temu) nie było miejsca by zapisać charakterystyke dla nowej głowice, wymienili na nowy , pompę przysłali. Po zamontowaniu problem pozostał tylko że teraz nawet lanie zimną woda nie pomaga (czy to ten sterownik winny?????????? ale drugi już??????? ) po drodze wymieniłem -czujnik położenia wału -pompkę wstępną (tą przy baku) -wtryski na używki (mechanik ocenił po sprawdzeniu na maszynie w skali od 0 do 6 na 4) -no pompa wtryskowa regenerowana w sumie trzy razy ( w tym samym warsztacie w Krakowie) -kapitalka silnika i juz po prostu nie mam siły !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. aha mam jescze wrażenie jakby tak podczas pracy na biegu jałowym co jakiś czas lekko szrpnie, i podczas jazdy ze stałą prędkością też (tak jakby na chwile nie dostawał paliwa) kompresja zmierzona na poziomie 31-33 wszystko szczelne silnik sie nawet nie zapoci delikatnie w jakimkolwiek miejscu, nie kopci (no chyba że przy ostrej przegazówie na postoju) i to na samym końcu delikatnego dymka puści przepływomierz wymieniony, EGR zaślepiony Rozrusznik kręci jak szalony po załozeniu nie ma poprawy Bump: Aha i jescze dopisze jesnoa: Przy okazji remontu silnika mechanik stwierdził zużycie prowadnic łańcuszka rozrządu więc wymieniłem komplet od razu. teraz jestem umówiony jeszcze u jednego innego pompiarza: powiedział że mmoże pomoc zwiększenie dawki przy odpalaniu gdy silnik jest ciepły. Podejrzewam że przez oszukanie czujnika temperatury (że silnik jest chłodniejszy niz w rzeczywistości) więc nie wiem czy to taki dobry pomysł powinno hulać bez zadnych sztuczek prawda? komputer nie wywala zadnych błędów. Może jeszcze podepniemy tą pompe pod kompa i może w sterowniku zapisały się jakieś błędy? zawsze mozna spróbować wymienić sterownik na nowy już trzeci :/ hahahaha !!!!!! -> głupawa<- i nie pytajcie ile to wszystko kosztowało już ( bo aż mnie głowa boli na samą myśl) |
![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
|
![]()
a po co w ogóle wtryski byly regenerowane?
miales dobry silnik a teraz masz po remoncie...no trudno...ja bym wolal ten przed remontem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak chodzi o dawke paliwa na cieplym silniku tylko niejestem pewien czy samo oszukanie sterownika silnika pomoze bo w pompie wtryskowej jest czujnik temp. paliwa i niewiadomo czy to wlasnie nie jego lepiej byloby oszukac. ale daj znac czy zmiana temperatury czujnika CHT wystarczy do odpalania-bo to jest fakt ze na tych pompach z tymi sterownikami te silniki lepiej odpalaja jak jest ponizej 0'C niz jak jest 10'C. |
![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
![]() Zarejestrowany: 23-10-2008
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDDI
|
![]()
Witam! Niestety mnie też dopadła nieszczesna pompa, i dlatego mam kilka pytań, nie wiem za bardzo co z tym fantem zrobić, czy regenerować czy kupić używke, z auta z niewielkim przebiegiem? Czy sterownik pompyma jakieś zabezpieczenie w postaci mobilajzera czy coś w tym stylu, 2- czy każda pompa z TDDI 115 będzie pasiła, 3 czy TDDI 90 maja taką sama pompe, czy TDDI 115 ze zmnienna geometrią i zwykła turbina maja taki sam sterownik. Mam już kilka namiarów na pompy uzywane, ale przed kupnem potrzebuje potrzebuje porady!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#128 |
|
![]()
A czy po VIN można ustalić numery pompy, bo za chiny bez wyjęcia nie moge odczytać- mój VIN-WF05XXGBB5YY50240
|
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
![]()
janusz72, Twoje Mondeo jest z 23.10.2000r. Zatem szukaj po dacie na fotkach.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. http://www.fotoszok.pl/upload/1acca102.jpg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. http://www.fotoszok.pl/upload/65d46925.jpg
![]() |
#130 |
|
![]()
Nic z tego nie rozumię, z tabeli wynika że do mojego silnika powinny pasować pompy o 3 różnych numerach. Szukałem na aukcjach i i z tych co były podane numery z TDDI żadna nie zgadadzała sie z numerami z tabelki, wręcz niektórych nawet tu nie było. Pozostało mi wymontować i dopiero sprawdzić żeby potem nie było problemu. Dzięki za pomoc!
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|