Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-03-2014, 15:11   #121
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 2.0 TDDi Padającą pompa wtryskowa ?

Cytat:
Napisał mondie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytanie błędów: P0149, P1564, P1664 (mam nadzieję, że nic nie przestawiłem bo piszę z pamięci, w razie potrzeby wrzucę log'a lub wykresy z testów) – ogólnie błędy, wszystkim głębiej zaczytanym znane więc nie będę komentował. Software to ForScan + ELM 327 v1.4
Reset błędów: nic nie daje, pojawiają się ponownie nawet na wyłączonym silniku (prawdopodobnie błędy z samo-diagnostyki sterownika pomy).
Dlatego najprawdopodobniej chodzi tylko o elektronike lub moze jeszcze cos z zaworkami...choc w to watpie.

mozesz sprobowac zrobic i zmienic tylko sam sterownik-wymienic na inny tranzystorek w sterowniku i moze to wystarczy. czasami tranzystorki potrafia rozne chece robic a u ciebie blad swiadczy o problemie elektrycznym.

ps. sprawdz zasilanie-bezpiecznik i przekaznik do pompy na wypadek wszelki-czy nie brakuje pompie pradu.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2014, 21:21   #122
krisoporanku
ford::average

Imię: Marcin
Model: MONDEO MKIII GHIA
Silnik: 2,0 115KM TDDI
Rocznik: 2001

A co powiecie na nagłe gaśnięcie przy postoju np na światłach, potem nie chce odpalić. Miga sprężynka i po chwili znów pali. błąd jaki pokazuje komp to: "błąd w komunikacji z pompą wtryskową. Pompkę pomocniczą przy baku wymieniałem 2 lata temu (zamiennik).
Stary 18-03-2014, 08:09   #123
mjprzem

Cytat:
Napisał krisoporanku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co powiecie na nagłe gaśnięcie przy postoju np na światłach, potem nie chce odpalić. Miga sprężynka i po chwili znów pali. błąd jaki pokazuje komp to: "błąd w komunikacji z pompą wtryskową. Pompkę pomocniczą przy baku wymieniałem 2 lata temu (zamiennik).
moze zasniedzialy styki od elektryki gdzies a moze np. przekaznik lub bezpiecznik. a moze sterownik pompy nawala-potrzeba sprawdzic.
Stary 20-04-2014, 21:54   #124
wyczyn 84
ford::amateur

Model: ford mondeo mk3
Silnik: 2,0 tdfdi 115 km

witam podczepie sie pod temta bo nie chce zakładac nowego i juz pisze o co chodzi.

Oczywiście o mondziaka co nie chce zapalac gdy ciepły ale od początku:

Autko 2001 rok tddi 115 km
dostałem od ojca który jeździł nim 10 lat i wiem że nie był katowany a mimo to:

Tata w tamtym roku zregenerował wtryski, pompa poszła do regenercji bo za dużo palił, przejeździł tak rok czasu i samochód znowu padł diagnoza: znowu wtryski (gwarancja już minęła) więc znowu regeneracja i dodatkowo kolejna regeneracja pompy tym razem wymiana korpusu bo sie ponoć złuszczył, wcześniej wymieniono sterownik i głowice.
samochodzik wrócił z naprawy po kolejnej regeneracji wtryskiwaczy i przejeżdził dosłownie 500 km i zaczęło tak walić silniku że masakra, kopcić niesamowicie itd.
Pierwszy pomysł znowu wtryski, a tu zonk totalny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
skrzywiona korba, panewki przekręcone, pierścienie do wymiany, wtryskiwacz jeden pęknięty a reszta szrot
jedym słowem kapitalka silnika.
Zdecydowałem się na remont silnika, po remoncie powstał problem z odpaleniem go na ciepłym silniku, kolejna diagnoza : pompa wtryskowa,kolejny raz!!!!!!! (gdy polana zimną wodą -> auto odpala bez problemu. Odesłałem na gwarancji, okazało sie że: cytuje " walnięta jest głowica" wymienili i znowu problem: w sterowniku (tym wymienionym 2 miesiące temu) nie było miejsca by zapisać charakterystyke dla nowej głowice, wymienili na nowy , pompę przysłali.
Po zamontowaniu problem pozostał tylko że teraz nawet lanie zimną woda nie pomaga
(czy to ten sterownik winny?????????? ale drugi już??????? )

po drodze wymieniłem
-czujnik położenia wału
-pompkę wstępną (tą przy baku)
-wtryski na używki (mechanik ocenił po sprawdzeniu na maszynie w skali od 0 do 6 na 4)
-no pompa wtryskowa regenerowana w sumie trzy razy ( w tym samym warsztacie w Krakowie)
-kapitalka silnika

i juz po prostu nie mam siły !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. aha mam jescze wrażenie jakby tak podczas pracy na biegu jałowym co jakiś czas lekko szrpnie, i podczas jazdy ze stałą prędkością też (tak jakby na chwile nie dostawał paliwa)

kompresja zmierzona na poziomie 31-33
wszystko szczelne silnik sie nawet nie zapoci delikatnie w jakimkolwiek miejscu,
nie kopci (no chyba że przy ostrej przegazówie na postoju) i to na samym końcu delikatnego dymka puści
przepływomierz wymieniony, EGR zaślepiony
Rozrusznik kręci jak szalony

po załozeniu nie ma poprawy

Bump: Aha i jescze dopisze jesnoa:
Przy okazji remontu silnika mechanik stwierdził zużycie prowadnic łańcuszka rozrządu więc wymieniłem komplet od razu.

teraz jestem umówiony jeszcze u jednego innego pompiarza:
powiedział że mmoże pomoc zwiększenie dawki przy odpalaniu gdy silnik jest ciepły.
Podejrzewam że przez oszukanie czujnika temperatury (że silnik jest chłodniejszy niz w rzeczywistości) więc nie wiem czy to taki dobry pomysł

powinno hulać bez zadnych sztuczek prawda?
komputer nie wywala zadnych błędów.

Może jeszcze podepniemy tą pompe pod kompa i może w sterowniku zapisały się jakieś błędy?

zawsze mozna spróbować wymienić sterownik na nowy już trzeci :/
hahahaha !!!!!! -> głupawa<-

i nie pytajcie ile to wszystko kosztowało już ( bo aż mnie głowa boli na samą myśl)
wyczyn 84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2014, 13:12   #125
mjprzem

a po co w ogóle wtryski byly regenerowane?
miales dobry silnik a teraz masz po remoncie...no trudno...ja bym wolal ten przed remontem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

tak chodzi o dawke paliwa na cieplym silniku tylko niejestem pewien czy samo oszukanie sterownika silnika pomoze bo w pompie wtryskowej jest czujnik temp. paliwa i niewiadomo czy to wlasnie nie jego lepiej byloby oszukac.

ale daj znac czy zmiana temperatury czujnika CHT wystarczy do odpalania-bo to jest fakt ze na tych pompach z tymi sterownikami te silniki lepiej odpalaja jak jest ponizej 0'C niz jak jest 10'C.
Stary 02-05-2014, 21:30   #126
janusz72

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDDI

Witam! Niestety mnie też dopadła nieszczesna pompa, i dlatego mam kilka pytań, nie wiem za bardzo co z tym fantem zrobić, czy regenerować czy kupić używke, z auta z niewielkim przebiegiem? Czy sterownik pompyma jakieś zabezpieczenie w postaci mobilajzera czy coś w tym stylu, 2- czy każda pompa z TDDI 115 będzie pasiła, 3 czy TDDI 90 maja taką sama pompe, czy TDDI 115 ze zmnienna geometrią i zwykła turbina maja taki sam sterownik. Mam już kilka namiarów na pompy uzywane, ale przed kupnem potrzebuje potrzebuje porady!
janusz72 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2014, 12:14   #127
matrog19

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał janusz72 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy każda pompa z TDDI 115 będzie pasiła, 3 czy TDDI 90 maja taką sama pompe
90 koni ma vp 30, vp 44 maja różne numery. Musi się zgadzać z twoim starym
Stary 03-05-2014, 17:31   #128
janusz72

A czy po VIN można ustalić numery pompy, bo za chiny bez wyjęcia nie moge odczytać- mój VIN-WF05XXGBB5YY50240
Stary 03-05-2014, 22:48   #129
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

janusz72, Twoje Mondeo jest z 23.10.2000r. Zatem szukaj po dacie na fotkach.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

http://www.fotoszok.pl/upload/1acca102.jpg

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

http://www.fotoszok.pl/upload/65d46925.jpg

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2014, 09:12   #130
janusz72

Nic z tego nie rozumię, z tabeli wynika że do mojego silnika powinny pasować pompy o 3 różnych numerach. Szukałem na aukcjach i i z tych co były podane numery z TDDI żadna nie zgadadzała sie z numerami z tabelki, wręcz niektórych nawet tu nie było. Pozostało mi wymontować i dopiero sprawdzić żeby potem nie było problemu. Dzięki za pomoc!
Odpowiedz

Zasady postowania