Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-03-2025, 13:39   #121
Escap
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0 EB 242KM 4x4
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Tylne światło przeciwmgielne jakie zamontować ?

Cytat:
Napisał sasquie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale docelowo chcę to zrobić po bożemu, z działającą kontrolką w zegarach. I przy okazji zapytam jeszcze o to, czy wtyczki z BCMa mogę wyciągać do woli, na podpiętym akumulatorze, czy muszę go odpiąć?
Możesz wyciągać wtyczki na podpiętym akumulatorze. Co do Twojego planu zrobienia tego jak piszesz "po bożemu" to raczej się nie powiedzie, bo bcm escape 13-19 nie jest przystosowany do tylnego przeciwmgielnego i użycie przełącznika z focusa nic nie da.

Escap jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2025, 21:24   #122
sasquie
ford::amateur

Silnik: 2.0
Rocznik: 2013

To może inaczej - gdyby wziąć plus z bcm ze świateł mijania, mógłbym zachować niezależność światła przeciwmgielnego tylnego i przednich, oczywiście przy założeniu, że pojawia się dedykowany włącznik zgodnie z instrukcją z YouTube. Musiałbym tylko sprawdzić, czy bcm ma w którejś wtyczce przewód do świateł mijania lub czy podepnę się złodziejką pod bezpiecznik (ale wtedy będę miał zasilanie niezależnie od włączenia świateł mijania). Czy dobrze myślę?
sasquie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2025, 13:38   #123
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał sasquie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...niezależnie od włączenia świateł mijania). Czy dobrze myślę?
Cały wlacznik świateł w Kudze MK2 jest "komputerowy"!
Sygnał "co włączone" nadawany jest w postaci komunikatu LIN i nie ma opcji by to jakoś wykorzystać.
Był tu chyba kiedyś jakiś kolega, który zrobił moduł dekodowania LIN i w oparciu o ten moduł zrobił włączanie światła przeciwmgielnego - ale to jest jeszcze "wyższa szkoła jazdy" niż robienie tego mojego modułu na magistralę CAN...
Jak się ma jakieś tam kompetencje elektroniczne, to możemy się dogadać by sobie samemu taki moduł CAN wg mojego projektu zbudować. Tak czy inaczej wymagane jest założenie włącznika świateł w wersji europejskiej (z oryginalnym klawiszem tylnego przeciwmgielnego).

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 19-03-2025 o 13:41
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2025, 15:06   #124
sasquie

Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak się ma jakieś tam kompetencje elektroniczne,
Tu niestety wiedzę mam dość ograniczoną, więc chyba na ten moment się nie podejmę. Godzę się więc z brakiem kontrolki w zegarach i konieczności zakupu włącznika osobnego. Czy mogę sobie plusa pociągnąć do włącznika i dalej do światła z bcm, z lamp mijania? Wtedy będę mógł przeciwmgielne załączyć tylko mając napięcie na światłach mijania i będzie zgodnie z prawem.
sasquie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2025, 15:29   #125
Andie

Imię: andrzej
Model: Bronco
Silnik: 1,5
Rocznik: 2023

Czy trenował ktoś przeróbkę przełącznika USA poprzez wyciągnięcie przycisku pojedyńczego przeciwmgielnego i włożenie podwójnego wkładu pokrętła świateł? Chodzi mi o bronco/escape 2020+? Czy to wogóle jest rozbieralne a następnie czy sygnał pójdzie do BCM?
Pytanie też do tych którzy kupili przełacznik z ali - czy wszystko ok z nimi?
Andie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2025, 12:21   #126
Andie

Dziękując za pomoc, odp. tak działa. Przełaczniki są rozbieralne. Kupiłem najtańszy dostępny z podwójnym przeciwmgielnym i przełożyłem graty. Zamiast ponad 500 można wydać 150.
Stary 10-06-2025, 12:12   #127
teiksef

Rocznik: 2020

Podasz dla potomnych zdjęcie i numer części, którą kupiłeś do przeszczepu?
W Polsce rzeczywiście przełaczniki do Escape/Bronco wiszą po pińcset (jakby styki miały pozłacane), natomiast na ebayu da się czasem kupić LV4T-13D061-EEW za okolice 150-200 złotych (aktualnie z tego co widzę jakieś 260 z UK).
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-06-2025, 22:40   #128
Andie

Odtrąbiłem sukces trochę za wcześnie. Owszem przełącznik działa, ale aby mieć nadal otwieranie klapy pozostawiłem płytkę USA. Bo niestety kupiłem europejski przełącznik z podwójnym przeciwmgielnym ale bez klapy, za to z pokrętłem wysokości św. Klapa i pokrętło wysokości św. jest modułami do dokładania. Może można przełożyć tą wtyczkę na drugą stronę płytki ale dla mnie to za wysokie progi. Po dzisiejszej zmianie w forscanie, na płytce z USA nie chodzi kontrolka tylnego przeciwmgielnego. Oba załączają przednie p.mgielne.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka
Stary 12-06-2025, 20:37   #129
Andie

Przełożyłem płytkę na Europejską pochodzącą z przełącznika podwójnych przeciwmgielnych i też klapa. Tylne przeciwmgielne wogóle nie zapalają żadnej kontroli. Na poprzedniej płytce usa tylny przeciwmgielny zapalał kontrolkę tylko przód. Zaczekam na światło przeciwmgielne, ale pisaliście że kontrolka i bez światła powinna się zapalić. Spr. też w forscanie czy włączyłem przełącznik i światło przeciwgielne, wg mnie jest ok.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka
Stary Wczoraj, 00:24   #130
teiksef

Rocznik: 2020

Kontrolkę na zegarach miałem długo zanim zamontowałem przeciwmgielne. Musi to natomiast być włączone w BCM i w IPC.
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania