![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#121 | |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 25-05-2018
Model: Escape
Silnik: 2.0 EB 242KM 4x4
Rocznik: 2017
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 02-08-2021
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
|
![]()
To może inaczej - gdyby wziąć plus z bcm ze świateł mijania, mógłbym zachować niezależność światła przeciwmgielnego tylnego i przednich, oczywiście przy założeniu, że pojawia się dedykowany włącznik zgodnie z instrukcją z YouTube. Musiałbym tylko sprawdzić, czy bcm ma w którejś wtyczce przewód do świateł mijania lub czy podepnę się złodziejką pod bezpiecznik (ale wtedy będę miał zasilanie niezależnie od włączenia świateł mijania). Czy dobrze myślę?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Sygnał "co włączone" nadawany jest w postaci komunikatu LIN i nie ma opcji by to jakoś wykorzystać. Był tu chyba kiedyś jakiś kolega, który zrobił moduł dekodowania LIN i w oparciu o ten moduł zrobił włączanie światła przeciwmgielnego - ale to jest jeszcze "wyższa szkoła jazdy" niż robienie tego mojego modułu na magistralę CAN... Jak się ma jakieś tam kompetencje elektroniczne, to możemy się dogadać by sobie samemu taki moduł CAN wg mojego projektu zbudować. Tak czy inaczej wymagane jest założenie włącznika świateł w wersji europejskiej (z oryginalnym klawiszem tylnego przeciwmgielnego).
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 19-03-2025 o 13:41 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
![]() Zarejestrowany: 02-08-2021
Rocznik: 2013
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
![]() Imię: andrzej
Model: Bronco
Silnik: 1,5
Rocznik: 2023
|
![]()
Czy trenował ktoś przeróbkę przełącznika USA poprzez wyciągnięcie przycisku pojedyńczego przeciwmgielnego i włożenie podwójnego wkładu pokrętła świateł? Chodzi mi o bronco/escape 2020+? Czy to wogóle jest rozbieralne a następnie czy sygnał pójdzie do BCM?
Pytanie też do tych którzy kupili przełacznik z ali - czy wszystko ok z nimi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
|
![]()
Dziękując za pomoc, odp. tak działa. Przełaczniki są rozbieralne. Kupiłem najtańszy dostępny z podwójnym przeciwmgielnym i przełożyłem graty. Zamiast ponad 500 można wydać 150.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Rocznik: 2020
|
![]()
Podasz dla potomnych zdjęcie i numer części, którą kupiłeś do przeszczepu?
W Polsce rzeczywiście przełaczniki do Escape/Bronco wiszą po pińcset (jakby styki miały pozłacane), natomiast na ebayu da się czasem kupić LV4T-13D061-EEW za okolice 150-200 złotych (aktualnie z tego co widzę jakieś 260 z UK). |
![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
|
![]()
Odtrąbiłem sukces trochę za wcześnie. Owszem przełącznik działa, ale aby mieć nadal otwieranie klapy pozostawiłem płytkę USA. Bo niestety kupiłem europejski przełącznik z podwójnym przeciwmgielnym ale bez klapy, za to z pokrętłem wysokości św. Klapa i pokrętło wysokości św. jest modułami do dokładania. Może można przełożyć tą wtyczkę na drugą stronę płytki ale dla mnie to za wysokie progi. Po dzisiejszej zmianie w forscanie, na płytce z USA nie chodzi kontrolka tylnego przeciwmgielnego. Oba załączają przednie p.mgielne.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
|
![]()
Przełożyłem płytkę na Europejską pochodzącą z przełącznika podwójnych przeciwmgielnych i też klapa. Tylne przeciwmgielne wogóle nie zapalają żadnej kontroli. Na poprzedniej płytce usa tylny przeciwmgielny zapalał kontrolkę tylko przód. Zaczekam na światło przeciwmgielne, ale pisaliście że kontrolka i bez światła powinna się zapalić. Spr. też w forscanie czy włączyłem przełącznik i światło przeciwgielne, wg mnie jest ok.
Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Rocznik: 2020
|
![]()
Kontrolkę na zegarach miałem długo zanim zamontowałem przeciwmgielne. Musi to natomiast być włączone w BCM i w IPC.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|