![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#121 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
podłącz cokolwiek pod OBD i sprawdź PIDy czy masz to co powinno być na "daszku"
W Mk2 w benzynach były te dane poza turbo (normalne skoro nie ma turbo) |
|
|
|
|
|
#122 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012
|
Nie znalazłem jakiejś konkretnej listy PID do Focusa MK3 , tylko jakieś ogólne i chyba mam ten od turbiny.
Arduino troszkę się bawiłem, zrobiłem sobie 2-3 rzeczy na nim, dokupię shield do odczytywania danych z OBD i zobaczę co mi pokaże i co dopasuję. Jak się okaże, że są 3 dane potrzebne do zegarów z daszka, to może to ogarnę ale zniechęca mnie cena zegarów z daszka a bardziej ewentualne przeróbki przez elektronika , jak nie to samo turbo na OLED. Ale to nie na temat, więc odpuśćmy sobie, jutro lub w sobotę robię radio. |
|
|
|
|
|
#123 |
|
|
Mam pytanie do osób, które instalowały radio.
Czy anteny gps , gsm należy montować na desce jak widziałem w niektórych filmach czy można je zostawić we wnęce radia jak widziałem na innych ? |
|
|
|
|
|
#124 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
|
Jeśli masz grzana szybę proponuję dać w bocznym słupku lub na desce przy krawędzi szyby. Jeśli nie masz grzania szyby może być nad radiem schowana.
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
|
Mam grzaną, nie pomyślałem o tym, dzięki :-)
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
|
Zainstalowałem i działa.
- urządzenie - kamera przednia - tylnej nie instalowałem, ułożyłem tylko kabel, zamówię montowaną w podświetlenie lub klamkę - mp3 na obu kablach - ryglowanie - awaryjne Nie działa i prośba o pomoc. - sterowanie z kierownicy - wszedłem w ustawienia ale mam tylko zmianę logo, żadnych ustawień can-bus - usb w podłokietniku - jak podłączę pendrive to miga, więc ma zasilanie ale nie widzi go radio, ten sam pendrive podłączony w schowku do kabla z radia działa Mam w komplecie do radia taki dziwny kabelek, który podłączyć mogę do radia zamiast USB a po drugiej stronie jest gniazdo micro usb ale nie wiem do czego. Na filmie : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] widać po lewej grubą wiązkę i dwie czarne kostki, ja mam jedną. Generalnie mam jedną czarną do radia, druga mała pod ryglowanie i awaryjne a trzecia pod wyświetlacz. Macie pomysł ? Ostatnio edytowane przez pdz ; 13-03-2021 o 12:40 |
|
|
|
|
|
#127 |
|
|
USB w podłokietniku - ten kabelek od radia z micro usb zamiast zwykłego pod pendrive to właśnie do podłączenia USB z podłokietnika ale nie chce mi się rozbierać obudowy pod radiem, podobno tam jest podłączony w CAN, może jak będzie cieplej.
Okazało się, że prawidłowe hasło do setup to 8888 a nie jak na aukcji 8878 czy inne znalezione w necie, więc Can-Bus ustawiony i działa. Nie działa nadal i nie wiem czy zadziała : - nie pokazuje odległości czujników parkowania, co dziwne asystenta parkowania, klimatyzację pokazuje - dłuższe przytrzymanie na kierownicy przewijania nie powoduje przewijania piosenki - nie wiem jak mikrofon z podsufitki, nie mam drugiego telefonu aby zadzwonić i sprawdzić, może się okazać, że tak jak USB jest wpięte do CAN pod radiem Jakby ktoś coś wiedział na temat mikrofonu to prośba o info. |
|
|
|
|
|
#128 |
|
![]() Imię: Mateusz
Silnik: 1,6 125 KM
Rocznik: 2011
|
Koledzy ja mam z kolei inny problem. Mam radio z tego linku:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I problem jest taki że po wyłączeniu samochodu i otwarciu dzrzwi radio normalnie się wyłącza tak jak fabryczne. I jeśli ponownie wejdziemy do auta i odpalamy je to radio momentalnie się włącza. Natomiast jeśli minie, kilkadziesiąt minut to następuje tak jakby inicjalizacja android i trwa to około 60 sekund. I teraz jeśli mam kamerę cofania to poprostu nie zobaczę obrazu bo android się włącza. I teraz nie wiem czy coś jest namieszane w kablologi, czy to kwestia ustawień w androidzie żeby ulegał on uśpieniu czy może poprostu tak ma być ale jest to mimo wszystko bardzo uciążliwe. Jak ktoś miał podobny problem to proszę o informację czy udało mu się go rozwiązać. |
|
|
|
|
|
#129 |
|
|
Hej
Mam problem , podłączyłem kamerę kablem video , zasilanie pod wsteczny , jak włączę wsteczny to podświetlenie kamery świeci , więc działa. Od strony radia jest kabelek video , podłączyłem go , z niego wychodzi kabelek , który podłączyłem do brązowego z wiązki tak jak w instrukcji i zero obrazu. Próbowałem 2 kamer - standardowa i dokupiona , 2 kable video i nic. Próbowałem różnych ustawień kamery , domyślnie jest 0 - cvbs czy jakoś tak. https://ae01.alicdn.com/kf/H92c80c70...b898d3bdco.jpg Macie pomysły ? |
|
|
|
|
|
#130 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
|
Poszukaj w ustawieniach zwykłych lub ukrytych czasu uśpienia powinno być przy tym droższym 8 core 4 ram, do dwóch dni lub auto w zależności od akumulatora. A ten na Alwinner T3 ma max 2 godziny lub 8 godzin
|
|
|
|
![]() |
|
|
|