![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#121 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001
|
OK, czyli w MK2 jest zapewne mniej.
Wczoraj cieszyłem się, że klima mi pracuje od kilku dni bezawaryjnie. Na próżnoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dziś rano włączyła się na chwilę, po czym rozłączyła i już nie wstała. Jako, że przewody od oszronieniowego wywlekłem na wierzch - zwarłem go i oczywiście rusza. Co zaobserwowałem - podczas upałów (30-35*C) klima zawsze startuje. W chłodne dni (jakieś 15*C) też nie ma problemu. A jak jest tak nie wiadomo jak - ni to ciepło, ni zimno, ale raczej mocno parno - wtedy się robi problem. Już głupieje - nie mam pomysłu, po prostu założę jakiś mały dodatkowy przełącznik i w razie jak klima będzie potrzebna a nie zaskoczy, będę ją uruchamiał zwierając czujnik oszronieniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#122 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-04-2009
Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999
|
A jaki koszt nowego czujnika?
|
|
|
|
#123 |
|
|
z tego, co ktoś tu pisał ok. 350zł. To na razie dla mnie sporo, bo właśnie tydzień temu wsadziłem w klimę ok. 1000zł. Presostat, rurka, wymiana i napełnienieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
|
Poczytaj pod [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] linkiem. Po niemiecku ale może w jakiś sposób rozwiąże Twój problem tym bardziej że kumasz w kabelkach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Generalnie chodzi o zastąpienie oryginalnych części wyłącznikiem temperaturowym za kilkanaście-kilkadziesiąt złotych.
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 14-07-2010 o 11:42 |
|
|
|
|
|
#125 |
|
|
Czytałem, a raczej oglądałem, bo niemiecki jest dla mnie obcyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ale skłaniam się ku takiej metodzie, z tym, że najpierw wydrukuję sobie opis i poproszę o tłumaczenie koleżankę biegle władającą tym językiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeden kolega od nas pokusił się też o wymianę scalaka w tym czujniku. To też jest wykonalne w moim przypadku - mam bardzo zdolnych elektroników w firmie, ale zadanie jest o tyle trudne, że układ jest zalany żywicąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W każdym razie dzięki za przypomnienie tematu z niemieckiego forum, zaczynam drukować opisGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#126 |
|
|
To poproś elektroników a zmontowanie układu który powyżej 1st.C będzie dawał na wyjściu +12V
|
|
|
|
#127 |
|
|
Czyli co - po prostu układ, który zamyka obwód, jak na sondzie termometru będzie powyżej 1*C? Tylko tyle? albo inaczej - bo to ma być chyba układ NZ, a rozłącza jak termometr wsadzimy w temp. poniżej 1*C.....no to sądzę, że to banalny temat i idę z nimi porozmawiaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#128 |
|
|
Daj znać co powiedzieli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
EDIT: Przydałaby się jakaś niewielka histereza żeby sprężarka nie szalała w okolicy punktu zadziałania układu.
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 14-07-2010 o 14:29 |
|
|
|
|
|
#129 |
|
|
Wstępnie powiedzieli "banał" i mają rozejrzeć się z temacieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Jutro wrócę do rozmowy. Dałem też koleżance biegłej w niemieckim opis takiej przeróbki z forum sgaf.de - bo tam jest przecież wykorzystany gotowy taki układ. Też mam zamiar im to pokazać i chyba pokuszę się o zastosowanie takiego rozwiązania zamiast fabrycznego czujnika. A do czasu zrobienia takiego układu, będę zwierał swój czujnik.
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Było Galaxy mk1 a jest LagunaII Grandtour
Silnik: Było 2.0 DOHC, potem 2.3 16V + lpg, a teraz 1.9dCi
Rocznik: 2002
|
Przepraszam, że zmienie temat, ale czy ktoś mi mógłby powiedziec, który przekażnik odpowiada za załączenie elektrosprzęgła sprężarki klimy? Galaxy mk1 2.0 dohc
|
|
|
|
![]() |
|
|
|