Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-01-2011, 01:03   #1291
corneliusab
ford::expert

Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009
Domyślnie Odp: komputer paliwowy dodanie opcji w benzynie i dieslu

Pogmeralem troche w starych postach i docento pisal o jakiejs serii wadliwych licznikow, poza tym pisales tam, ze masz blad na liczniku "za niskie ladowanie - 10V", jesli tak jest jak pisze docento, a raczej on sie nie myli to napewno wadliwy licznik nie bedzie wlaczal przedniej szyby, poprostu kupiles akurat ten wadliwy, bo jak sie tez doczytalem eng'owi i recondo dzialaja bezproblemowo. Przy ladowaniu 10V jak mysli licznik, szyba nie wlaczy sie w zyciu bo ma za niskie ladowanie choc w rzeczywistosci jest wszystko ok.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez corneliusab ; 16-01-2011 o 01:05
corneliusab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2011, 02:32   #1292
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

a pinologia jest dokladnie taka sama??? moze cos poprostu zle dochodzi na licznik?
Stary 16-01-2011, 11:11   #1293
bolek-tarnow

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008

a moze trzeba wgrac nowa funkcje do gemu zeby grzanie szyby dzialalo automatycznie?
chyba, ze ja czegos nie doczytalem i ta funkcje byla juz wgrana, a wymiana zegarow spowodowala brak jej dzialania
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2011, 11:24   #1294
corneliusab

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a pinologia jest dokladnie taka sama??? moze cos poprostu zle dochodzi na licznik?
Piny laczace GEM z licznikiem w przed i po FL sa dokladnie takie same, patrzylem w schemacie wczoraj.
Jeszcze to i wypowiedz docento [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] no i ten temat [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Moze jak by jakos podal napiecie bezposrednio z altka lub akku pod licznik, zeby licznik widzial prawdziwe ladowanie, a nie bledne wtedy byloby jasne czego to jest blad ale tam tez w ktoryms temacie ktos odlaczal czujnik temp. zew. i szyba grzala wiec nie sadze, zeby docento sie mylil.

Pozdrawiam

Stary 16-01-2011, 12:00   #1295
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

Cytat:
Napisał corneliusab Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
docento pisal o jakiejs serii wadliwych licznikow
Ta teoria niestety upadla bo moj licznik jest z 2004 ale inni wkladali z 2005, 2006 i tez lipa. jak by byl to blad w zegarach to by juz to naprawili do tego czasu. recondo ma pol auta wymienionego wiec moze wymienil tez to co blokuje licznik, natomiast eng ma auto z 2003 i moze mial juz to przejsciowe z kontrolka spryskiwaczy i dlatego mu dziala. nawet CERES ktory wgrywa soft do zegarow potwierdzi ze poliftowy licznik zablokuje grzanie szyby w przedlifcie. poza tym moj licznik w polifcie nie blokuje szyby a w moim blokuje wiec to nie wina licznika i softu.
Stary 16-01-2011, 12:29   #1296
corneliusab

No ale cos musi byc na rzeczy powiazane z czujnikiem temp. zew. i ladowaniem akku, tak wynika tez ze schematu. Tak jak pisalem wczesnej, po odlaczeniu czujnika temp. zew, grzanie szyby dziala, jeszcze by trzeba podac do licznika prawidlowe dane napiecia ale nie wiem jak to mozna zrobic, niestety elektrykiem nie jestem. Jesli mozna by bylo zrobic to bezposrednio, czyli np. zrobic na testy mostek z akku do licznika i wtedy testowac czy sie wlaczy grzanie szyby, tylko jak pisze nie jestem elektrykiem i nie wiem czy mozna tak zrobic czy nic sie nie stanie bo innej opcji nie widze.

Macie te same oprogramowanie co kolega hucker.
Cytat:
Napisał hucker Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1olek a więc w moim liczniku jest tak:
r 0302
Er0302
E01
dł68C9
i ku memu zdziwieniu jest tylko jeden błąd dtc d262, gdzie miesiąc temu gdy sprawdzałem były trzy błędy.
ładowanie 14,6 odczytane z licznika
Cytat:
Napisał 1olek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No ja dzisiaj mialem chwile i wpialem znow ten licznik, grzanie szyby nie dziala pomimo ze na dworze jest +4 st i silnik jest cieply, wskaznik temperatury na srodku skali. U mnie dane sa takie:
r0302
Er0302
E01
dtc6b6
czyli to wszystko takie same jak u Ciebie a bledy mam takie:
9318 (B131Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Battery voltage low (less than 10V)
e197 E197 (U2197) Invalid data for vehicle speed (Invalid CAN message)
e200 E200 (U2200) Invalid data for odometer (Invalid CAN message)
e201 E201 (U2201) Invalid data for ambient temperature (Invalid CAN message)

A na liczniku przed liftowym nie mam zadnego bledu, wiec cos jednak nie pasuja te liczniki poliftowe do przedliftowych aut.
Choc kolega hucker pisze, ze licznik pokazuje mu ladowanie 14.6V no ale jak wypinal czujnik temp. zew. to szyba dzialala. Musialby chyba eng i recondo sprawdzic u siebie w nowym liczniku jakie maja oprogramowanie, ja sobie sprawdze u siebie w starym jakie mam.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez corneliusab ; 16-01-2011 o 12:44
Stary 16-01-2011, 12:41   #1297
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Moj aku ma juz 9 lat, czerwone lipko swieci, ale odpala ok, wiec jak padnie totalnie i zaloze nowy to wtedy przeloze jeszcze raz ten licznik i zobacze czy wymiana aku rozwiazala problem, ale aku moze pasc dopiero nastpnej zimy a dla mnie najlepiej jak by nie padal wogole Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak mozesz to wrzuc te schematy na forum to tez popatrze, moze cos wypatrze.
Stary 16-01-2011, 12:45   #1298
matrog19

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002

Przepraszam, że przerywam ale taki tylko pytanko na marginesie: Czy zakładając licznik poliftowy zadziała kontrolka niskiego poziomu płynu spryskiwaczy? Czy przed liftowy zbiorniczek ma taką instalację?
Stary 16-01-2011, 12:50   #1299
corneliusab

1olek schematy mam po DE ale jak chcesz to wrzuce na jakiegos rapida to sobie oblukasz. Tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
matrog19 poczytaj tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] od postu #22

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez corneliusab ; 16-01-2011 o 12:52
Stary 16-01-2011, 12:52   #1300
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

wrzuc na rapida, mialem kiedys niemiecki w szkole i pracowalem kilka lat w Niemczech ale to bylo wieki temu, moze jeszcze cos pamietam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tagi
mondeo mk3 , spalanie chwilowe

Zasady postowania