Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2020, 22:18   #1331
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Akcja serwisowa zrobiona. Zgodnie z przewidywaniami, lag i staczanie na pochyłościach przy próbie ruszenia po załączeniu D albo R zostały, zniknęło tylko szarpnięcie.

W międzyczasie w poprzednim serwisie upomniałem się o lewy amortyzator z CCD - cud, akurat dzisiaj przyszedł i już w tej sekundzie mieli do mnie dzwonić!
Wymiana w przyszły piątek. A już myślałem, że będzie chwila bez wizyty w serwisie xD

bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2020, 22:20   #1332
Tomek_ST-line
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Focus Turnier ST-Line
Silnik: 2.0 EcoBlue 150KM

Cytat:
Napisał bidżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Akcja serwisowa zrobiona. Zgodnie z przewidywaniami, lag i staczanie na pochyłościach przy próbie ruszenia po załączeniu D albo R zostały, zniknęło tylko szarpnięcie.

Mówisz o 19B36?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomek_ST-line jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2020, 22:38   #1333
bidżej

Cytat:
Napisał Tomek_ST-line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mówisz o 19B36?
dokładnie tak, EBB.
Stary 11-01-2020, 11:26   #1334
AdoKrycha007

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Cytat:
Napisał CHARONSKI Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz to juz jest pewne ,że tam pracujeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no, i 7 msc czekałem na odbiór auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jaki kraj, takie Sherlock Holmesy na forum.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2020, 12:45   #1335
vegeciak

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no, i 7 msc czekałem na odbiór auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jaki kraj, takie Sherlock Holmesy na forum.
Sam wielokrotnie pisałeś, że na szybkim odbiorze auta Ci nie zależy, a dzięki temu miałeś pretekst by studzić nastroje innych, którym termin odbioru również wydłużał się/wydłuża w nieskończoność na zasadzie: "Patrzcie, ja muszę czekać prawie rok, więc nie gorączkujcie się z powodu Waszych skromnych 4-6 miesięcy zwłoki!".

Poza powyższym, wszystkie Twoje posty to:
a) zachwyty nad nowym nabytkiem i negowanie/bagatelizowanie jakichkolwiek usterek czy niedoróbek;
b) naganianie innych forumowiczów do korzystania wyłącznie z usług ASO przy nawet najprostszych czynnościach strasząc, że w przeciwnym razie stracą gwarancję.

Mnie samego przynajmniej kilka razy wyzwałeś od "oszołomów" twierdząc że bredzę, a tymczasem czas pokazał, że wszystkie moje zarzuty się potwierdziły:
- silnik wibruje (a Twój guru Pan Pertyński zdążył już sobie znaleźć inny obiekt westchnień, czyli trzycylindrowca od Peugeota - tymczasem jeszcze nie tak dawno rozpływał się nad "tworem-wynalazkiem" Forda określając go najlepszym 3-cylindrowcem w historii - aż dziw bierze że ktoś tego Pana-chorągiewkę i recenzenta-turystę traktuje w ogóle poważnie)
- multimedia/elektronika żyją własnym życiem (grzeją się, wieszają, zapominają ustawień, itp. itd.)
- wydech buczy gorzej niż w sportowym aucie (i póki co żadne próby jego wyciszenia nie przyniosły poprawy)
- wszechobecne, twarde plastiki (na które chyba najbardziej narzekałem) z czasem zaczynają się odzywać (słupek B, boczki drzwi, tunel środkowy, itd.) i coraz więcej osób zgłasza ten problem do ASO
- tak zachwalany przez Ciebie system ochrony drzwi to bubel wykonany z najtańszego plastiku, z którym więcej problemów niż pożytku (blokuje się, rysuje, rozkalibrowuje, itd.). Co ciekawe, to właśnie ten system powoływałeś jako ogromną przewagę Focusa względem innych aut konkurencji, a nie zapominajmy że chroni on głównie obce auta stojące po bokach, zamiast auta które jest w niego wyposażone.

Pewnie mógłbym tak wymieniać w nieskończoność...

Najlepsze w tym wszystkim są Twoje, tworzone z uporem maniaka, wyimaginowane i niepoparte żadnymi danymi teorie, dotyczące nowego Focusa. Wyprodukowałeś ich już tak niesamowitą ilość, że nawet Einstein by się pogubił, ale podsumujmy - wg. Ciebie nie należy kupować Focusa:
- z silnikiem benzynowym
- z zawieszeniem na belce
- ze skrzynią automatyczną
- z bogatym wyposażeniem
- z początku produkcji
bo wszystkie te konfiguracje są "problematyczne". Coś pominąłem? W sumie krócej byłoby napisać, jakiego Focusa wg. Ciebie warto kupić. Jakiego?
Diesla (bo nie wibruje/nie buczy i ma, jak na pełnoprawne auto przystało, przynajmniej 4 cylindry), w manualu (bo nie ma laga i nie szarpie), nadwoziu kombi (bo podobno lepiej wyciszone), biedawersji (bo człowiek się nie denerwuje, że w samochodzie za 100 tysięcy plastiki skrzypią jak w najtańszej Dacii) i dopiero w 2021 r. (żeby uniknąć chorób wieku dziecięcego). Mam rację? A przepraszam... Bredziłeś coś jeszcze o wyposażeniu ST-Line, ale po wpisach, że nawet w Vignale i Titanium wydech buczy nabrałeś wody w usta (jak to masz zresztą w zwyczaju gdy ktoś pociągnie Ciebie za język).

Kończę rozmowę. Wszedłem tu po długich miesiącach przerwy wyłącznie z ciekawości. Chciałem sprawdzić, czy od ostatniego czasu cokolwiek się zmieniło. Jak widać kompletnie nic... Dalej mnożą się narzekania na wady/usterki od nowych użytkowników Focusa, które są konsekwentnie negowane/bagatelizowane przez ciągle tą samą, wąską (i powoli wykruszającą się) grupę "Muszkieterów". Już nawet kolega od czerwonego Focusa 1.0 (zapomniałem nicku, pamiętam tylko avatar) przyznał, że czuje drgania silnika (których 4-cylindrowe, benzynowe silniki konkurencji są pozbawione). Jeszcze miesiąc-dwa i wśród "obrońców Focusa" zostanie sam Krycha - ostatnia ostoja prawdy.

Pozdrawiam i do zobaczenia pewnie za pół roku (jak mi się nie znudzi) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez vegeciak ; 11-01-2020 o 12:49
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2020, 12:56   #1336
potraff

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] kupiłeś sobie to cudo xceeda?
Wiesz, w międzyczasie siedziałem w i30 i wiesz co? On ma w tych samych miejscach trzeszczące plastiki co mój focus.
Fajnie, że wróciłeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2020, 12:58   #1337
bidżej

Cytat:
Napisał vegeciak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jakiego Focusa wg. Ciebie warto kupić. Jakiego?
Diesla
nie, dizla też nie, ja zostałem już zwymyślany od dizlowca.
Wygląda na to, że tylko 1.5 ma jakiś sens.
Stary 11-01-2020, 13:28   #1338
Jaworrr

Model: Focus Active kombi
Silnik: 1.5 EcoBoost 150hp M6
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał bidżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wygląda na to, że tylko 1.5 ma jakiś sens.
Ale żeby wydech nie buczał poniżej 2k obrotów to automat, więc mamy zgrzyt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzisiaj mogłem przejechać się wersją Active 1.5, benzyna w automacie. Krótka trasa ale wnioski są;
W automacie wydech nie buczy, widać automat lepiej dobiera biegi.
W mojej foce pan z serwisu posłuchał i stwierdził, że buczenie może występować przy obciążeniu na niższych obrotach... i jest to normalne.
Także pozostaje kombinowanie czegoś na własną rękę.

Jeszcze co zwróciło moją uwagę, w moim egzemplarzu przy zmianie biegu 1 na 2 też słychać krótkie basowe uderzenie.

Koła 17' (opony zimowe Fulda) lepiej wybierają mniejsze nierówności i nie przenoszą tak mocno drgań na nadwozie jak 18'.

Zbierając do kupy to mam tylko zastrzeżenia do:
- basowo buczącego wydechu poniżej 2k (na 4 i 5 najbardziej słychać bo tam dłużej zdarza mi się operować niż na niższych biegach - na których przez chwilę i tak to słychać kiedy silnik przechodzi przez ten zakres obrotów)
- basowy stuk przy zmianie z 1 na 2
- tłuczenie od kół 18'
Na dłuższą metę to po prostu męczy.

Żeby nie było, i tak lubię ten samochód, niewiele mu brakuje żeby być na prawdę dobrym. Na pewno każdy inny model też miałby swoje wady.
Jaworrr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2020, 13:40   #1339
matti_s
ford::amateur

Model: MK4
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Czy ktoś ma problem, że przy każdym odpalaniu samochodu zanim samochód nie połączy się z siecią GSM to zegar pokazuje 01:00?
matti_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2020, 14:40   #1340
CHARONSKI

Imię: krzysztof
Model: FORD FOCUS mk3
Silnik: 1,5tdci 134Km 360Nm
Rocznik: 2017

Vegeciak pomimo,że nie jesteś z mojej bajkiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.,to prawie we wszystkim co do wypowiedzi adokrychy masz racje,szacun za rozprawke Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
CHARONSKI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania