![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1331 |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]()
Moduł jest podłączony do radia w torze AUX. Brak tego toru we wtyczkach na aukcji świadczy, że w VW/Audio jest to zrobione jakoś inaczej. Jak - nie wiem. U nas do działania modułu BT/VC niezbędne jest jego podpięcie do małych kostek w quadlocku. Z dużych kostek moduł dostaje tylko zasilanie i CAN. Głośniki w ogóle go nie interesują...
![]() |
#1332 | |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-03-2013
Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008
|
![]() Cytat:
Przy założeniu, że masz poprowadzoną oryginalną wiązkę kabli, założony mikrofon i manetkę, to najprościej zrobić to tak: 1. Odepnij wtyczkę, która jest podłączona do gniazda AUX w schowku (u mnie jest czarno-czerwona). Kabelki które są do niej podłączone mają drugi koniec we wtyczce podłączonej do radia. 2. Z odpiętej od gniazda AUX wtyczki wyjmij czerwoną część (wystarczy z obydwu boków wtyczki równocześnie lekko podważyć paznokciami obydwa boki czerwonej wkładki, odciągnąć je na zewnątrz i wysunąć ją z wtyczki). 3. Od strony wprowadzonych do wtyczki kabli wsuń kolejno do każdego z otworów szpilkę (w otworach jest zaczep, który trzeba przygiąć szpilką) i ciągnąc za kabelki wyciągnij po kolei ich końcówki. Kabelki u mnie są w kolorach: niebiesko-czerwony, brązowo-czerwony i czarny (masa). 4. Następnie rozmontuj wtyczkę do BT (szczegółowy manual, ze zdjęciami jak to zrobić, jest na końcu tej strony: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ). 5. Wyjęte końcówki kabelków włóż do wtyczki od BT, do oznaczonych właściwymi numerami otworów: - kabelek w kolorze niebiesko-czerwonym wprowadź do otworu nr 5 we wtyczce BT (drugi koniec tego kabelka wychodzi z wtyczki od radia z pinu nr 5); - kabelek w kolorze brązowo-czerwonym wprowadź do otworu nr 6 we wtyczce BT (drugi koniec tego kabelka wychodzi z wtyczki od radia z pinu nr 11); - kabelek w kolorze czarnym (masa) wprowadź do otworu nr 23 we wtyczce BT. Ponieważ jest to masa, to nie musisz szukać jego drugiego końca (aczkolwiek jest nim, w pewnym sensie, kabelek pomarańczowo-zielony, który wychodzi z wtyczki od radia z pinu nr 6). Dla pewności, czy są to końce tych samych kabli, możesz je sprawdzić miernikiem (sprawdzić, czy obwód się zamyka). Ale aby to zrobić musisz wcześniej odpiąć wtyczkę od radia. Jeżeli nie masz zamiaru w przyszłości używać gniazda AUX, to składasz do kupy wtyczkę od BT, podłączasz ją do modułu, wtykasz do modułu BT kabelek USB, w elmconfigu ustawiasz „BT/VC High + BT Audio + USB” w pozycji „Bluetooth Handsfree”, sprawdzasz czy w pozycji „Voice control” masz ustawione „With Voice Control” i „With Microphone” w pozycji „Microphone” (jeżeli nie, to zmieniasz je na podane wartości) …i cieszysz się nową funkcjonalnością Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Gdybyś jednak kiedyś poczuł potrzebę korzystania z gniazda AUX, to sposób podłączenia masz na schematach, na podanej wyżej stronie (dodam tylko od siebie, że przed rozmontowaniem odpiętej od gniazda AUX wtyczki zrób sobie jej zdjęcie, w taki sposób, aby było widać kolory kabelków – w ten sposób będziesz wiedział w przyszłości, gdzie były podłączone do gniazda AUX kabelki, które trzeba będzie podłączyć do modułu BT). Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1333 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Dorobienie całej instalacji w oparciu o obudowę gniazda modułu BT/VC od Skody oraz piny zdobyte skąd-bądź było już opisywane wielokrotnie... Nie jest to wcale takie trudne i nie wymaga przejściówek, które później nie mieszczą się pod kokpitem...
![]() |
![]() |
#1334 | |
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
![]() Cytat:
przedliftowe z wersją 804, 815, 906 do 1007 !! (mimo że IDS nie potrafi wgrać do starszych wyżej niż 815) poliftowy Converse+ da się update'ować do 1411 pozostałe do 1121
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1335 |
|
![]()
To bardzo dobra wiadomość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla dobra nauki z chęcią poddam się testom ...tzn. mój Convers+ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jestem po upgrade radia Sony i modułu BT/VC/USB, ale nie mam na Convers+ wyświetlania USB - jeżeli któryś z tych wyżej wymienionych firmware rozwiązałby tą niedogodność, to byłbym bardzo zobowiązany... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1336 |
FCP member
|
![]()
jaką masz teraz wersję softu Converse+?
mój program potrafi wersję 804 i 815 podnieść do 1007 Wydaje mi się (na podstawie czytania netu!!!!), że w 1007 dochodzi obsługa książki tel, usb, poprawka spalania chwilowego, przełączanie wskazań komputera pokładowego klawiszem 'ok', skrót do zerowania licznika dziennego oraz działanie szyb/lusterek po wyłączeniu zapłonu aż do otwarcia któregoś z drzwi) IDS w ASO potrafi zaktualizować najstarsze converse+ tylko do 815, a nie 1007 co daje podniesienie nowszych converse do 1121, to nie wiem natomiast aktualizacja poliftowych do 1411 daje wyświetlanie temperatury silnika, bez szukania w menu ps. sprawdzenie wersji softu: wejdź w tryb diagnostyczny Converse'a : trzymając 'ok' włączyć zapłon, potem naciskając strzałka w dół dojdziesz do 'nvm target rom' - to jest właśnie wersja softu
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
![]() |
![]() |
![]() |
#1337 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 13-02-2013
Model: Ford Focus
Silnik: Benzynowy
Rocznik: 2005
|
![]()
Panowie dzięki przebrnięciu przez 134 strony wątku wiem już (tzn mam taką nadziejęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) jak dobrać BT do radia. Chciałbym tylko się upewnić zanim wydam pieniądze. Mam radio Blaupunkt TravelPilot EX. Dziś je wymontowałem i na naklejce znalazłem symbole 4M5T 18K931 BE (data chyba? 050422). Rozumiem, że moduł, który będzie pasować musi mieć symbol 4M5T pytanie co z końcówką? czy język musi być niemiecki? (przez lterkę B w radiu) czy mogę mieć angielski A?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1338 | |||||||||
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#1339 | ||||||
FCP member
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jeśli converse+ mają wersję softu < 1007 to do 1007, jeśli >1007, to do 1121 aktualizacja Twoich zegarów do 1121 wysłałaby je do krainy wiecznych łowów - chcesz tego? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#1340 | |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 23-05-2010
Model: Outlander PHEV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017
|
![]() Cytat: