Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-11-2013, 20:13   #1331
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Moduł jest podłączony do radia w torze AUX. Brak tego toru we wtyczkach na aukcji świadczy, że w VW/Audio jest to zrobione jakoś inaczej. Jak - nie wiem. U nas do działania modułu BT/VC niezbędne jest jego podpięcie do małych kostek w quadlocku. Z dużych kostek moduł dostaje tylko zasilanie i CAN. Głośniki w ogóle go nie interesują...

Stary 11-11-2013, 22:30   #1332
Mruczus007
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał margul Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale co nie będzie działało? Wszystko?
Czy tylko gniazdo AUX, czyli nic z tego gniazda nie będzie grało.
Bo ja i tak nigdy go nie używałem i nie będę używał.
Możesz nie podłączać gniazda AUX do modułu BT – bez tego cała pozostała funkcjonalność będzie dostępna.
Przy założeniu, że masz poprowadzoną oryginalną wiązkę kabli, założony mikrofon i manetkę, to najprościej zrobić to tak:
1. Odepnij wtyczkę, która jest podłączona do gniazda AUX w schowku (u mnie jest czarno-czerwona). Kabelki które są do niej podłączone mają drugi koniec we wtyczce podłączonej do radia.
2. Z odpiętej od gniazda AUX wtyczki wyjmij czerwoną część (wystarczy z obydwu boków wtyczki równocześnie lekko podważyć paznokciami obydwa boki czerwonej wkładki, odciągnąć je na zewnątrz i wysunąć ją z wtyczki).
3. Od strony wprowadzonych do wtyczki kabli wsuń kolejno do każdego z otworów szpilkę (w otworach jest zaczep, który trzeba przygiąć szpilką) i ciągnąc za kabelki wyciągnij po kolei ich końcówki. Kabelki u mnie są w kolorach: niebiesko-czerwony, brązowo-czerwony i czarny (masa).
4. Następnie rozmontuj wtyczkę do BT (szczegółowy manual, ze zdjęciami jak to zrobić, jest na końcu tej strony: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ).
5. Wyjęte końcówki kabelków włóż do wtyczki od BT, do oznaczonych właściwymi numerami otworów:
- kabelek w kolorze niebiesko-czerwonym wprowadź do otworu nr 5 we wtyczce BT (drugi koniec tego kabelka wychodzi z wtyczki od radia z pinu nr 5);
- kabelek w kolorze brązowo-czerwonym wprowadź do otworu nr 6 we wtyczce BT (drugi koniec tego kabelka wychodzi z wtyczki od radia z pinu nr 11);
- kabelek w kolorze czarnym (masa) wprowadź do otworu nr 23 we wtyczce BT. Ponieważ jest to masa, to nie musisz szukać jego drugiego końca (aczkolwiek jest nim, w pewnym sensie, kabelek pomarańczowo-zielony, który wychodzi z wtyczki od radia z pinu nr 6).
Dla pewności, czy są to końce tych samych kabli, możesz je sprawdzić miernikiem (sprawdzić, czy obwód się zamyka). Ale aby to zrobić musisz wcześniej odpiąć wtyczkę od radia.
Jeżeli nie masz zamiaru w przyszłości używać gniazda AUX, to składasz do kupy wtyczkę od BT, podłączasz ją do modułu, wtykasz do modułu BT kabelek USB, w elmconfigu ustawiasz „BT/VC High + BT Audio + USB” w pozycji „Bluetooth Handsfree”, sprawdzasz czy w pozycji „Voice control” masz ustawione „With Voice Control” i „With Microphone” w pozycji „Microphone” (jeżeli nie, to zmieniasz je na podane wartości) …i cieszysz się nową funkcjonalnością Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdybyś jednak kiedyś poczuł potrzebę korzystania z gniazda AUX, to sposób podłączenia masz na schematach, na podanej wyżej stronie (dodam tylko od siebie, że przed rozmontowaniem odpiętej od gniazda AUX wtyczki zrób sobie jej zdjęcie, w taki sposób, aby było widać kolory kabelków – w ten sposób będziesz wiedział w przyszłości, gdzie były podłączone do gniazda AUX kabelki, które trzeba będzie podłączyć do modułu BT).

Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2013, 23:36   #1333
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....to najprościej zrobić to tak:
1. Odepnij wtyczkę,...
Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tyle, że kolega margul chciał skorzystać z wersji "leniuch"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dorobienie całej instalacji w oparciu o obudowę gniazda modułu BT/VC od Skody oraz piny zdobyte skąd-bądź było już opisywane wielokrotnie... Nie jest to wcale takie trudne i nie wymaga przejściówek, które później nie mieszczą się pod kokpitem...
Stary 12-11-2013, 14:46   #1334
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał ralf88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
napewno pojawlo sie chwillowe spalanie pod ikonka odleglosc w komputerze .ja nic poza tym nie zauwazylem po zmianie 804 na 815.mam pytanie czy ktos z was ma mozliwosc odczytywania sms na conversie bo jak robilem aktualizacje to jedno z ustawien bt mialo taka mozliwosc
jakby ktoś chciał, to mam specjalny kabelek i program do aktualizacji Converse+

przedliftowe z wersją 804, 815, 906 do 1007 !! (mimo że IDS nie potrafi wgrać do starszych wyżej niż 815)

poliftowy Converse+ da się update'ować do 1411

pozostałe do 1121
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2013, 17:35   #1335
Mruczus007

To bardzo dobra wiadomość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla dobra nauki z chęcią poddam się testom ...tzn. mój Convers+ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem po upgrade radia Sony i modułu BT/VC/USB, ale nie mam na Convers+ wyświetlania USB - jeżeli któryś z tych wyżej wymienionych firmware rozwiązałby tą niedogodność, to byłbym bardzo zobowiązany... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-11-2013, 18:32   #1336
mayak
FCP member

jaką masz teraz wersję softu Converse+?

mój program potrafi wersję 804 i 815 podnieść do 1007
Wydaje mi się (na podstawie czytania netu!!!!), że w 1007 dochodzi obsługa książki tel, usb, poprawka spalania chwilowego, przełączanie wskazań komputera pokładowego klawiszem 'ok', skrót do zerowania licznika dziennego oraz działanie szyb/lusterek po wyłączeniu zapłonu aż do otwarcia któregoś z drzwi)

IDS w ASO potrafi zaktualizować najstarsze converse+ tylko do 815, a nie 1007

co daje podniesienie nowszych converse do 1121, to nie wiem

natomiast aktualizacja poliftowych do 1411 daje wyświetlanie temperatury silnika, bez szukania w menu

ps.
sprawdzenie wersji softu:
wejdź w tryb diagnostyczny Converse'a : trzymając 'ok' włączyć zapłon, potem naciskając strzałka w dół dojdziesz do 'nvm target rom' - to jest właśnie wersja softu
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 12-11-2013, 19:28   #1337
cahir79
ford::amateur

Model: Ford Focus
Silnik: Benzynowy
Rocznik: 2005

Panowie dzięki przebrnięciu przez 134 strony wątku wiem już (tzn mam taką nadziejęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) jak dobrać BT do radia. Chciałbym tylko się upewnić zanim wydam pieniądze. Mam radio Blaupunkt TravelPilot EX. Dziś je wymontowałem i na naklejce znalazłem symbole 4M5T 18K931 BE (data chyba? 050422). Rozumiem, że moduł, który będzie pasować musi mieć symbol 4M5T pytanie co z końcówką? czy język musi być niemiecki? (przez lterkę B w radiu) czy mogę mieć angielski A?
cahir79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2013, 20:17   #1338
Mruczus007

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jaką masz teraz wersję softu Converse+?
0815.
Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
…dochodzi obsługa książki tel…
Książkę telefoniczną mam (wpisy zaciąga z mojego Symbiana Belle bez problemu, ale w tych miejscach gdzie są polskie diakrytyczne wyświetlane są krzaczki - to akurat mi specjalnie nie przeszkadza).
Cytat:
…usb…
USB nie mam… Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
… poprawka spalania chwilowego …
Spalania chwilowego to chyba nie mam, tylko średnie spalanie (w każdym razie nie wygląda to tak, jak w przedliftowym Focusie mojej koleżanki, gdzie rzeczywiście cyferki "tańczą" w czasie rzeczywistym i wartości spalania zmieniają się w zależności od siły wdepnięcia gazu).
Cytat:
… przełączanie wskazań komputera pokładowego klawiszem 'ok'…
Tego chyba też nie mam, bo w tej chwili przełączanie odbywa się przez podświetlenie odpowiedniej pozycji z menu i wybranie jej przyciskiem „OK”.
Cytat:
… skrót do zerowania licznika dziennego…
Nie mam.
Cytat:
… działanie szyb/lusterek po wyłączeniu zapłonu aż do otwarcia któregoś z drzwi …
A to w ogóle coś takiego jest?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
… aktualizacja poliftowych do 1411 daje wyświetlanie temperatury silnika, bez szukania w menu…
Ja mam, na szczęście, przedliftowe zegary, więc mam wskaźniki tradycyjne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (8M2T-10849-TA)
Cytat:
…co daje podniesienie nowszych converse do 1121, to nie wiem…
I tego właśnie trzeba będzie się dowiedzieć w trakcie testówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-11-2013, 09:59   #1339
mayak
FCP member

Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
0815.
IDS w ASO nie aktualizuje takiego Converse+, a ten program tak - do wersji 1007
Cytat:
Książkę telefoniczną mam (wpisy zaciąga z mojego Symbiana Belle bez problemu, ale w tych miejscach gdzie są polskie diakrytyczne wyświetlane są krzaczki - to akurat mi specjalnie nie przeszkadza).
u mnie (1007) polskie znaki w kontaktach są omijane, krzaczki są wyświetlane w przypadku tagów z USB
Cytat:
USB nie mam…
warto dołożyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
wartości spalania zmieniają się w zależności od siły wdepnięcia gazu
a jak inaczej miałoby się zachowywać spalanie CHWILOWE??
Cytat:
Cytat:
Napisał mayak Zobacz post
… działanie szyb/lusterek po wyłączeniu zapłonu aż do otwarcia któregoś z drzwi …
A to w ogóle coś takiego jest?
tak
Cytat:
Cytat:
Napisał mayak Zobacz post
…co daje podniesienie nowszych converse do 1121, to nie wiem…
I tego właśnie trzeba będzie się dowiedzieć w trakcie testów
no way!!
jeśli converse+ mają wersję softu < 1007 to do 1007, jeśli >1007, to do 1121

aktualizacja Twoich zegarów do 1121 wysłałaby je do krainy wiecznych łowów - chcesz tego? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-11-2013, 19:16   #1340
p_swiderski
ford::advanced

Model: Outlander PHEV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017

Cytat:
jakby ktoś chciał, to mam specjalny kabelek i program do aktualizacji Converse+

przedliftowe z wersją 804, 815, 906 do 1007 !! (mimo że IDS nie potrafi wgrać do starszych wyżej niż 815)
Yes, yes, yes. Ja byłbym chętny. Mam convers+ sprzed liftu, wersja o ile pamiętam to 804 (albo 807, bo coś mi się tak kojarzy). Najbardziej zależy mi na wyświetlaniu usb. Tylko pytanie: jak to logistycznie rozegrać, bo mieszkam w Szczecinie.

Ostatnio edytowane przez p_swiderski ; 13-11-2013 o 19:19
p_swiderski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania