Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-04-2014, 00:11   #1371
JD2005
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: C-Max Hybrid Energi
Silnik: 2.0 Hybrid 194 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

A czy ktoś może mi powiedzieć: jaką ja mam wersję nawigacji i czy wymaga ona aktualizacji? Przeszukałem wątek ale nie znalazłem odpowiedzi.

MAIN_VER_SW: 2012_101125
REG_VERSION: DI_SWNAVI9.3C3P22
NAV_VER_SW: N2189VF__9.3C3P22

Z poprzednich wpisów dowiedziałem się tylko, że mapy mam z 25.11.2010 roku ale jeśli chodzi o wersję softu lub konieczność upgradu - nic.
Będę wdzięczny za pomoc.

JD2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2014, 00:59   #1372
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał JD2005 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy ktoś może mi powiedzieć:
Raz już napisałem:

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
A wystarczy się cofnąć tylko na poprzednią stronę i od razu znajdzie się info o polonizacji navi...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tam było:

Cytat:
Napisał artur1970 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
proszę

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Podana wersja softu to stara wersja navi NX SD. Daje się podnieść do wersji w pełni spolonizowanej według przytoczonych wskazań.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 06-04-2014 o 01:01
tedi_k jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2014, 08:06   #1373
JD2005

Czytać umiem więc już poprzednim razem przejrzałem stronę 105 i kilkanaście pobliskich. Może nie umiem czytać ze zrozumieniem bo nie wiem jak to zrobić. Dzięki chociaż za informację, że mój soft jest stary.
Pozostaje mi więc podjechać do jakiegoś ASO i go zaktualizować.
Stary 06-04-2014, 08:11   #1374
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał JD2005 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozostaje mi więc podjechać do jakiegoś ASO i go zaktualizować.
Po co zaraz do ASO ? To można zrobić we własnym zakresie.Po zdobyciu zawartości (były podawane źródła w tym linku) wypalasz obrazy płyt ISO (bo tak naprawdę nie wiadomo która zadziała) i do Auta.Pamiętaj aby przy aktualizacji był włączony silnik w aucie,bo to trwa z 15 minut i jak będziesz miał słaby akumulator i podczas aktualizacji zabraknie prądu to .... może być tragedia.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2014, 08:23   #1375
JD2005

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po co zaraz do ASO ? To można zrobić we własnym zakresie.Po zdobyciu zawartości (były podawane źródła w tym linku) wypalasz obrazy płyt ISO (bo tak naprawdę nie wiadomo która zadziała) i do Auta.Pamiętaj aby przy aktualizacji był włączony silnik w aucie,bo to trwa z 15 minut i jak będziesz miał słaby akumulator i podczas aktualizacji zabraknie prądu to .... może być tragedia.
No właśnie niestety nie znalazłem tam żadnego źródła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego napisałem, że może nie umiem czytać ze zrozumieniem. Poza tym mam wersję na kartę SD więc pewnie trzeba to zrobić inaczej a nie chciałbym czegoś spieprzyć bo niestety lepsze jest wrogiem dobrego i jak zrobię coś nieumiejętnie to w ogóle przestanie działać. Jak widać jestem laikiem i zupełnie się na tym nie znam więc może lepiej żeby samemu tego nie dotykać?

Ostatnio edytowane przez JD2005 ; 06-04-2014 o 08:29
Stary 06-04-2014, 08:43   #1376
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Poza tym mam wersję na kartę SD
To nic nie zmienia,aktualizację także można zrobić z płyty.Skoro zupełnie nie wiesz o co kaman,to napisz do kolegi MAYAK'a,on Ci na pewno z chęcią pomoże i bedzie pewnie ze 3 razy taniej niż w ASO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2014, 08:46   #1377
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Kolega opisał jak wykonać aktualizację

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Link do samego katalogu "dnl" - do skopiowania na czystą kartę SD: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Link do całego ISO - jak ktoś chce wypalać płytę: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

To powyżej to jest wersja softu z płyty 'schwarz' - właściwej dla mapy WE+T

Jak ktoś ma inne mapy, to być może będzie musiał użyć wersji softu z płyty 'blau' - (nie nadaje się do map WE+T!) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].

Przepis na upgrade:
1) Uruchamiamy silnik
2) Wyjmujemy kartę SD z mapą (klawisze nav+menu a potem 'eject SD card' i po naciśnięciu karty czymś ją wydłubać, bo sama nie wyskoczy całkiem...)
3) Wkładamy kartę SD z nagranym katalogiem 'dnl'
4) Ochoczo zgadzamy się na upgrade
5) Spokojnie czekamy ok 10 minut aż się wszystko zrobi.
6) jak urządzenie się zresetuje po upgrade, to w czasie czarnego ekranu wyciągamy kartę z katalogiem 'dnl'
7) wkładamy z powrotem kartę z mapą
8 ) wpisujemy PIN - dobrze go mieć przy sobie, albo w ogóle gdzieś w znanym miejscu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
9) jeśli jest to mapa 2012 lub 2013 to zgadzamy się na upgrade oprogramowania navi (z SP tradycyjnie wgrywane jest oprogramowanie stare - tutaj 2011r)
10) ustawiamy wszystko od nowa, bo nawet stacje radiowe giną - w ustawieniach - jezyki - wybieramy radośnie 'język polski' - nie panikować, jest na dole listy i trzeba cierpliwie do niego 'doklikać'!
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2014, 08:46   #1378
JD2005

Bardzo dziękuję, na pewno odezwę się do niego.
Stary 06-04-2014, 08:47   #1379
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

i jeszcze info
Cytat:
Panie i Panowie - nareszcie!

Co ważne - nie trzeba wypalać płyty - można skopiować katalog DNL z tego ISO i nagrać na karcie SD. Kartę z mapą i tak trzeba obowiązkowo wyjąć z urządzenia, więc na jej miejsce łatwo włożyć kartę z upgrade. Działa bez problemu - sprawdziłem przed chwilą...
A jak nie chcesz osobiście tego zrobić umów się z mayak on też jest z Warszawy.
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2014, 08:52   #1380
JD2005

Cytat:
Napisał artur1970 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i jeszcze info

A jak nie chcesz osobiście tego zrobić umów się z mayak on też jest z Warszawy.
Myślę, że to będzie najrozsądniejsze. Jak przyjdą nowe mapy, to poproszę go o pomoc. Jeszcze raz wielkie dzięki
Odpowiedz

Tagi
blaupunkt , kuga , mondeo mk4 , navigacja , nawigacja , radio

Zasady postowania