![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#131 |
|
|
Uszczelniacze zaworów, po tylu latach, jak jest zdjęta głowica wymienia się obowiązkowo, a nie na wszelki wypadek.
Głowicę radzę zrobić profesjonalnie, czyli planowanie, szlifowanie gniazd zaworowych i zaworów, dotarcie zaworów, sprawdzenie i ew wymiana prowadnic zaworowych. Jeżeli się nie przyłożysz do remontu, to póżniej będziesz żałował. |
|
|
|
#132 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
|
Witam wszystkich śledzących losy naszego postu.
W dniu dzisiejszym przejechałem już 2200km od momentu naprawy, stan oleju na miarce nie znacznie zmalał, ale jak pisałem wcześniej może jak wleję setkę oleju to będzie tak samo, więcej raczej bym nie wlewał. Na razie nic nie dolewam jeżdżę dalej, może do 10000km uda się bez dolewania ale to jeszcze 8000km. i wymieniam olej na nowy. Naprawa dała doskonały efekt. Jestem b.zadowolony. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#134 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015
|
Gratulacje Klodis! Ja wczoraj wreszcie odebralem auto po remoncie.
Teraz bede obserwowal z drzeniem serca poziom oleju. Zona dzis zrobi okolo 60 - 70km wiec jeszcze nie bede sprawdzal. Wczoraj musialem troszke oleju odessac bo bylo nieznacznie ponad maks. Odjalem mu 150ml i jest idealnie maks. W kazdym razie wyglada na to ze nie dymi, ale nie chce go poki co krecic ponad 3 - 3.5 tys bo w zasadzie to powinien sie troche dotrzec. Dam znac po kilkuset km jak sie sprawy maja. |
|
|
|
|
|
#135 |
|
|
Gagarin, jak już ochłoniesz po tej radosci, to napisz jakie koszty poniosłeś, co robiłeś przy silniku, to koledzy na przyszłóość będą wiedzieli, z czym sie liczyć.
Jak prawidłowo wszystko złożone, i nie było progów na tulejach, to może z początku wziąć znikomą ilość, a docierać silnika nie potrzeba, on już po tylu latach dawno sie dotarł. |
|
|
|
#136 | |
|
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Mój właśnie stoi w Zbicarze. Oczywiście pierścienie olejowe zastane. Zatem czy chcemy czy nie... TTTM. Niestety okazuje się, że gaz nie jest zalecany do tego silnika, a już na pewno nie do wersji z Fordowskimi pierścieniami. Podsumowując i moja naprawę. Wczoraj odebrałem autko z warsztatu. Kosztowo wyszło podobnie jak u Klodisa ~3k PLN. Wymienione zostały panewki, pierścienie, planowana głowica, załatwione zawory (gniazda były w bardzo dobrym stanie-mam wersję FFV, więc podobno wzmocnione) i oczywiście nowe uszczelnienia w tym uszczelnienia zaworów. Sprawdzono też rurkę odmy jako potencjalne źródło wariujących obrotów, ale ona jest OK. Pierścienie nie były popękane, zatem uszkodzeniu nie uległy tuleje, co dla mnie było najważniejsze, bo nie trzeba było wymieniać bloku. Pewnie o czymś jeszcze zapomniałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Sprawę udało się zrobić w ciągu 4 dni. Autko docelowo zaleję olejem 5W40 pewnie czymś od Valvoline. Ten 5W30 jest chyba jednak za rzadki - to opinia i Zbyszka i podobnie sądzi mój ojciec (też mechanik ale specjalista w silnikach do ciężarówek). Wczoraj przejechałem pierwszych 30 km. Na początku falowały obroty (była czyszczona przepustnica), ale chyba już się uspokoiły - sprawdzę przy kolejnych jazdach. Silnik pracuje dużo ciszej. Auto przestało być mułowate. Delikatne dodanie gazu i autko fajnie przyspiesza (oczywiście nie przekraczam na razie 3000rpm). Wcześniej nie było praktycznie reakcji, więc nawet sobie już odpuszczałem jakiekolwiek wyprzedzanie. Teraz pozostaje obserwowanie poziomu oleju i jeśli wszystko będzie OK, wreszcie cieszenie się naprawdę fajnym autkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ostatnio edytowane przez Aaronik25 ; 27-06-2014 o 13:55 |
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015
|
Chwilę mnie nie było bo straszny zamęt mam w pracy. Ale już uzupełniam braki. Tak jak pisałem po odessaniu było maks oleju. Sprawdzałem jeszcze na drugi dzień i wyszło jakieś 3mm ponad max. Od tej pory przejechane 500km i dziś sprawdzałem po jakiś 5 minutach od zgaszenia i był max.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więc Być może troszkę ubyło może jakieś 50 - 100ml ale na samym początku może troszkę wziąć. Ci magicy którzy robili silnik też mi mówili jak odebrałem auto ze tak może być.W każdym razie już nie żre tak jak przed remontem co jest najważniejszeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można powiedzieć że nie żre w ogóle...
Teraz co było robione. Nowe pierścienie niemieckiej firmy SM, nowe panewki główne już tak na wszelki wpadek co ciekawe izraelskie. Nazwy firmy nie pamiętam. Nowe uszczelniacze zaworów. Wypolerowane gładzie cylindrów i gniazda zaworów. Głowica nie planowana bo kolesie stwierdzili że jest w stanie książkowym. Oczywiście nowe szpilki i uszczelka pod głowicą i różne inne nowe uszczelki. Ewidentnie sprawca były pierścienie. Przy wyjmowaniu tlokow dwa wyszły prawie zupełnie luźno. Tłoki na szczęście bez uszkodzeń. Co do kosztów to jak na UK nie wyszło najgorzej. Sama robota plus uszczelka pod głowicę plus szpilki i inne pierdoly to £750 ale w to wchodziła jeszcze wymiana 4 amorow i kompletu wachaczy z przodu. Za pierścienie i panewki wyszło £110. Zabolało bardzo ale mam spokojny sen póki co. Oczywiście dam znać co po następnych 500km. |
|
|
|
|
|
#138 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Mondeo MK3 kombi
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2004
|
Jak tam koledzy po remoncie, oleju nie ubywa?
|
|
|
#139 |
|
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
|
Przejechalem 270km i ciszaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. oleju jest wciaz tyle samo i co najwazniejsze jest taki jakbym go dopiero zalal...a nie czarny syf/szlamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..autko nie zostawia czarnych bakow, nie zostawia sladow na drodze:
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-02-2013
Model: C-max
Silnik: 1,8
|
Mój bierze ok. 0,6 l na 1000 km. Zastanawiam się czy próbować to ograniczyć, czy uznać, że mimo wszystko jest w porządku. Przebieg 135tys.
|
|
|
|