![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#131 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-10-2007
Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
|
Witajcie, przyłącze się do tematu. Sprawa dotyczy również klapek i błędu P2008 i P2008c. Objawy czasem zapala się check i sam też gaśnie, do tego auto słabnie momentami tak jakby coś go zamulalo na sekundę może dwie. Zrzucilem wczoraj kolektor bo było delikatnie słychać klapki. Kolektor na stole, klapki mają lekki luz ale po zdemontowaniu gruszki i poruszaniu ręcznie klapkami potrafią się one zacinac. Klapka z 1 i 2 odlotu licząc od osprzętu mają ewidentnie przetarte rogi, co również jest widoczne na ich gniazdach (otarcia). Spotkał się już ktoś z takim problemem?
Efekt występuje na pb i na LPG i szczególnie wyczuwalny jest po rozgrzaniu silnika. Jakby były potrzebne jakieś jeszcze informacje to dajcie znać i dopytam wlasciciela. Dodam jeszcze ze kolektor cały zalany jest od środka od lubryfikacji, czy ona może mieć jakiś wpływ na plastik, z którego są wykonane klapki? Ostatnio edytowane przez bolek-tarnow ; 05-11-2014 o 17:38 |
|
|
|
|
|
#132 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dariusz
Model: MK III GHIA,MK4 Titanium
Silnik: obydwa 2.0 benzyna
Rocznik: 2002 i 2009
|
co masz na mysli "caly znany od lubryfikacji"?
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
|
już poprawiłem, miało być "zalany" wybacz literówka, pisałem z telefonu.
chodzi o to, że lubryfikacja jest podawana do kolektora ssącego zaraz za przepustnicą i nie koniecznie trafia ona do cylindrów tylko pływa w kolektorze ssącym. Stąd moje pytanie czy może ona mieć jakiś wpływ na plastik z którego są wykonane klapki. |
|
|
|
|
|
#134 |
|
|
jezeli chodzi o olej to nie ma zlego wplywu bo smaruje ,gorzej jezeli w oleju sa drobiny sadzy lub popiolu ze spalonego oleju dostajace sie przez EGR do kolektora dolotowego
pisze to dlatego bo silniki durate czasami wpierdzielaja do litra I wiecej oleju I niestety caly ten syf nie da rady sie dopalic I osadza sie na rurach wylotowych ,z czasem lubi odpasc I wedruje z powdotem poprzez EGR zassany przez kolektor dolotowy,jezli kolektor jest mokry od oleju to sie do niego przykleja tworzac paste scierna,od ktorej plastikowe lozyska klapek padaja . cierpi tez na tym EGR ktory lubi sie wtdy zapiekac I wyswiela kontrolke silnika I bledy czujnik MAP znajdujacy sie w kolektorze zawalony tym kitem nie spelnia wlasciwie swojej funkcji I trzeba go wyczyscic. a olej do kolektora dostaje sie wylacznie poprzez zle dzialajacy separator oleju (zaklajstrowany osadem) wyrzucany ze skrzyni korbowej ze wzgledu na rosnace cisnienie powodowane zuzytymi pierscieniami (przedmuchy) albo oba na raz Ostatnio edytowane przez dariuszk24 ; 05-11-2014 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#135 |
|
|
zapachem nie przypomina on w żadnym względzie oleju silnikowego tylko olej lubryfikacji. Właściciel podjął decyzję o usunięciu lubryfikacji przy tej okazji, gdy zobaczył jak wygląda kolektor w środku - pływa wszędzie oleista maź przykryta sadzą. Sadzy jest dość sporo ale nie przesadnie tak by zatykała ona cokolwiek.
Odnośnie separatora to wątpię aby tamtędy wędrował olej z dwóch powodów: 1. rurka separatora jest sucha w środku a sam króciec od zaworka też jest czysty i suchy 2. nie ginie olej silnikowy. Czujnik MAP był zamoczony i miał lekki osad - z odczytów przez forscan wyglądało, że działa prawidłowo. Rurka od zwrotu spalin lekko osadzona w środku sadzą ale naprawdę minimalnie. Pierścienie na pewno są sprawne. powiedz mi czy przy okazji wymiany klapek u siebie wymieniałeś tulejki w kolektorze? oraz czy klapki miały luz na samym pręcie czy na gniazdach? |
|
|
|
|
|
#136 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013
|
No tak, tylko czy mama kogoś namacalnego kto wsadził klapki z mk3 do mk4 i pasowały ?
Wiemy że kolektor jest inny-innej budowy, w jakim celu mieli by zostawić klaki takie same ???
|
|
|
#137 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo GHIA
Silnik: 2.0 Petrol 145PS
|
dariuszek24 wymieniał,a poza nim to nie znalazłem nikogo innego
Ostatnio edytowane przez świstak ; 05-11-2014 o 17:13 Powód: pomyłka |
|
|
|
|
|
#138 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
|
klapki są takie same a i kolektor jest podobny aczkolwiek inny
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
|
Otto litosci przeciez zdjecia moje masz na pierwszej stronie ruiny i nowych po zamontowaniu
nie opisuje tego dla popularnosci(mam to gdzies) jesli nie wierzysz,no coz give up |
|
|
|
|
|
#140 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Peugeot 508 sw
Silnik: 2,0 HDi
Rocznik: 2013
|
No tak faktycznie, ale ponad pół roku temu czytałem ten wątek i umknęło mi to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
|
|
|