Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-07-2025, 18:54   #131
dj_thomeck
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ciągły tryb wypalania DPF. DPF_SOOT_LD: 300%

Czy ktoś z okolic Siemianowic/Chorzowa byłby mi w stanie pomóc wyzerować DPF SOOT? U mnie cały czas 300%. DPF Load jest 14%, wtrysk w wydechu wymieniony, ciśnie w wydechu niskie czyli jest drożny, błędów na desce brak. Już byłem w 4 warsztatach i każdy po dwóch dniach rozkłada ręce.

dj_thomeck jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2025, 20:11   #132
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019

W cenie kolejnej diagnozy kup kabel do forscana i sprawdź post powyżej Twojego.
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2025, 21:21   #133
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Wyzerować mogę, ale to nie do końca tak działa. Co było wcześniej robione z DPF? Jest on w ogóle na miejscu? Zgodnie z sugestią, kup se interfejs, po jednej wizycie u mechanika na "kasowaniu" się zwróci
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2026, 18:45   #134
Bruczi
ford::amateur

Model: Ranger
Silnik: 3.2
Rocznik: 2016

Witam.
Posiadam co prawda Rangera 3.2 z 2017 roku(Pisałem w dziale Rangera, ale nikt tam odpisał), natomiast mam podobny problem z zapchaniem DPF i brakiem możliwości wyzerowania % nagromadzenia sadzy.
Sytuacja wygląda następująco. Jechałem samochodem i po jakimś czasie wywaliło na desce "filtr DPF zapchany, jedz do czyszczenia". Podpiąłem pod kompa, nagromadzenie sadzy(DPF_SOOT) 1570%, różnica ciśnienia w filtrze 12 kPa. Dałem filtr do sprawdzenia i czyszczenia - filtr wyczyszczony, podobno był mocno zapchany. Założyłem, uruchomiłem procedure zerowania wartości filtra i czujnika ciśnienia spalin(u mnie nie ma różnicowego z dwoma rurkami, tylko czujnik ciśnienia z jedną rurką do DPF'a). Uruchamiam silnik różnica ciśnienia w filtrze od 1 do 2 kPa także się poprawiło. Natomiast nagromadzenie sadzy cały czas ponad 1570% i rośnie.

Gdzieś czytałem, że trzeba się przejechać. Jezdziłem z pół godziny starając się jechać około 2500 obr, nagromadzenie cały czas rośnie, regeneracja się nie załącza. Załączyłem wypalanie statyczne - procedura nie powiodła się, nagromadzenie tylko wzrosło.

Próbowałem jeszcze wyzerować wartość filtra i zrobić ponowne uruchomienie modułu PCM tak jak ktoś tutaj pisał, ale nadal nagromadzenie sadzy się nie wyzerowało.

Co mnie jeszcze zastanawia, Czujnik EGT11 pokazuje jedną wartość -40stopni , a drugą 0stopni nie ważne czy jade czy stoje. Raczej ten EGT11 powinien być w tym samochodzie. Pozostałe czujnik EGT 12 i 13 pokazują wartości 100 na postoju, podczas jazdy oscylują sobie w granicach 180-300. Mam 3 czujniki na DPF od temperatury i jeden jest na kolektorze wydechowym(ale ten sądze że jest oznaczony jako CATEMP12).

Komunikat na desce cały czas "filtr DPF zapchany, jedz do czyszczenia", poza tym teraz widzę, że czasami zaczęło się pojawiać "ogranicz moc silnika" przy włączeniu zapłonu, albo przy uruchomieniu silnika.

Ma ktoś pomysł jak wyzerować tą wartość nagromadzenia sadzy, bo mi już brakuje pomysłów ? Czy to może być walnięty ten pierwszy czujnik temperatury(EGT11) ? Czy może czujnik ciśnienia dpf szwankuje mimo, że jakieś tam wartości pokazuje i się zmieniają podczas jazdy i przez to blokuje możliwość wyzerowania ?

Poza tym jest jeszcze błąd czujnika położenia wału P0335 i czasami samochód gaśnie przy dojeżdżaniu np. do ronda czy przy jakimś mocnym zwolnieniu.

Proszę o pomoc bo już nie wiem czego mam się chwycić. Wrzucam jeszcze zdjęcie danych z forscana.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Bruczi ; 31-01-2026 o 18:48
Bruczi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
dpf , filtr cząstek stałych , mondeo mk4

Zasady postowania