![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#131 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cytat:
W momencie wciśnięcia pedału do oporu (podczas jazdy) jeśli ciśnienie zaczyna uciekać poza wymagane, PCM "ujmuje" doładowania poprzez deliaktne ruszenie łopatek (czyli zmniejszenie podciśnienia na gruszce). |
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zablokowany
Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Oczywiście potwierdzam tak grucha jak i sterowanie łopatkami może się z czasem przycinać. Jednak jeżdżąc autami z tymi silnikami wiele lat, nigdy nie miałem takiego przypadku. Gdy padało turbo z powodu wytarcia łożysk to zaczęło piszczeć.
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Sterowanie może się przycierać, ale w 99% przypadków wygląda to tak, że w momencie gwałtownego dodania gazu, PCM nakazuje gruszce uchylić łopatki (bo zaczyna się przeładowanie), a gruszka nie jest w stanie bo geometria stoi - szybko prowadzi to do przeładowania i trybu awaryjnego.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tutaj tez można obserwować ciśnienie zadane, ale jest wyrażone w... % :O i tak do końca nie wiadomo czego to procent... Patrzyłem u siebie i te procenty praktycznie pokrywają się z odczytami z MAP. Czyli np mam na map 2,5 bara to zadane mam 250%. |
|
|
|
|
|
#134 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
|
Potwierdzam, ten parametr jest podany jako wartość procentowa i nie wiadomo do czego to porównać, zestawić. Tam czy siak, u Czarka te wartości procentowe z wartościami MAP są bardzo zbieżne, u mnie już nie zawsze… raz tak a raz tak
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zablokowany
Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
|
Jeśli pamięta to w PP2000 jest wszystko w barach. Niestety prawdą jest, że dostęp tam jest tragiczny, nawet mech prawie płakał, ponieważ gdy zdechła mi turbina w 2.2 to musiał kolektor wydechowy nawet ściągać, inaczej nie było mowy o wyjęciu turbiny.
|
|
|
|
|
|
#136 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
A co z tym czujnikiem na przewodzie elastycznym co wychodzi z filtra powietrza, on mierzy też przepływ powietrza.
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
FCP member
|
No to właśnie jest MAF czyli przepływomierz. Mam nówkę sztukę ori tak samo jak MAP sensor.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#138 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, nie wiem czy to oglądałeś [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ale może pomoże lepiej zrozumieć przyczynę. Tak mnie więcej od 20minuty.
Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
FCP member
|
Dzięki, zaraz będę oglądał. Ciekawe jest to, że już niemało osób ma ten problem co ja, ale jakoś do tej pory nikt go nie rozwiązał, zarówno w dziale Kugi jak i Focusa…
Jutro jeszcze podłączę kompa i sprawdzę z ciekawości korekty wtrysków i ciśnienie na pompie CR. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#140 |
|
FCP member
|
Witajcie ponownie. Korekty na wtryskach sprawdzone. Szczerze powiedziawszy nie wiem jakiej zależności miałbym tam szukać, ale raz były sobie „piękne” poniżej 10/-10, a innym razem większe. Porównałem z focusami kolegów - dokładnie to samo. Więc wg mnie te parametry niewiele mówią o kondycji wtryskiwaczy. Praca pompy CR sprawdzona (ciśnienie na listwie) i ile chce tyle ma praktycznie wzorcowo.
Natomiast dziś zdarzyła się dziwna rzecz, która nie przytrafiła się chyba od końca grudnia 2021 - po jeździe expresówką, postoju na „śmieciowe żarcie” i celowym przerwaniu wypalania dpf, ruszyłem w trasę a tam nagle w forscan lite widzę TQ_ACT 123% a doładowanie turbiny 2.57 bara. Myśle sobie woooow, czyżby coś się odblokowało? Nagle turbo zaczęło nabijać więcej niż do tej pory (2.26-2.31) i było to czuć, że auto leci ładnie. Ale nie minęło może 20km i „naprawiło się” do standardowego dziadostwa czyli znów TQ to max 119% i doładowanie turbo 2.28-2.31. Czyli lipa ponownie. Zastanawiające jest jednak co się stało, że nagle „umiał więcej”? A potem przestał umieć? No i to doładowanie nawet na poziomie prawie 2.6 bara to i tak nie max jaki potrafi osiągnąć i które widziałem u kolegi - 2.76 bara… Teraz to dopiero mam mętlik w głowie… Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
![]() |
|
|
|