![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#131 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Zasilanie to to co idzie na pompe, zazwyczaj grubsze bo idzie opadowo i bez ciśnieniowo, powrot idzie z maglownicy, zazwyczej cienszy, i pod cisnieniem.
Bez pracy pompy nie wymieni i nie wypłucze sie wszystkiego, przy pracy pompy idzie to ... za szybko, lepiej na rozruszniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie wolno dopuścic do pracy układu na sucho. Natomiast przy elektrycznych - stosować sie do instrukcji producenta, bo są rozne pompy z ukladami róznie zabudowanymi - czesto zbiorniczek na pompie.
|
|
|
#132 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
No nie wiem ..... a dlaczego płyn w zbiorniczku wyrównawczym zawsze wiruje ( podczas pracy wspomagania) .Wydaje mi się że cały obieg krąży właśnie odwrotnie , czyli pompa podaje grubym do zbiorniczka ( wiec wiruje bo tak jest ukształtowane podejście w zbiorniczku .
Natomiast pompa działa podciśnieniowo czyli pcha płyn do góry. Myślę tez tu o filterku który jest w środkowej części zbiorniczka wyrównawczego który by nie spełniał swojego zadania jeśli by płyn zalewać i by opadał bez filtrowania do pompy . Nie mam teraz takiej możliwości ale może wystarczyło by żeby ktoś sprawdził w S-maxie 2.0 tdci przed liftem - w którą stronę się kręci płyn w tym zbiorniczku po uruchomieniu silnika . Jeśli przeciwnie do wskazówek zegara ?... to moja teoria by miała sens Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#133 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
teoria nie ma sensu, pompa zasysa i podaje ciśnienie do listwy. zbiorniczek nie jest ciśnieniowy przecież, a wyrównawczy tylko. po co ciśnienie w zbiorniczku?? nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
|
|
|
#134 |
|
|
W manualu serwisowym FORD (zdjęcie 3 i pod nim opis ) są oznaczone przewody m.innymi powrót płynu nr.5 . file:///D:/Pobrane/układ%20kierowniczy%20FORD%20(4).pdf
Wiec stąd moje domysły . według ciebie np; jeśli odkręcamy zakrętkę zbiorniczka i podczas dolewania wpadł by paproch to dostał by się tym grubym przewodem nr.5.bezpośrednio do pompy i ?????? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. byłby niezły problem bo nie ma tam filterka . Z kolei jeśli płyn będzie płynął tak jak ja opisałem to ma jakiś sens ponieważ ; 1- pompa poda -> go do góry (grubym nr.5. do zbiorniczka) . 2- w zbiorniczku jest po środku filterek a wewnątrz tego filterka jest odpływ przewodem ciśnieniowym nr.3. w kierunku przekładni kier. 3- z przekładni dalej płynie przez powrót nr;5 do pompy->inaczej mówiąc ZASYSANE JEST PRZEZ POMPĘ nr.6. (przyłącze z boku i dalej pompa podaje do góry (grubym wężem nr.1.) do zbiorniczka nr.2 . W ten sposób płyn i jego zanieczyszczenia pozostają w zbiorniczku , a po przejściu przez filtr idzie dalej oczyszczony na maglownicę dalej na pompę i tak w koło Macieju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dobrze kombinuję??????........ Jak wspomniałem w poprzedzającym poście wirowanie płynu w zbiorniczku (ukształtowanie króćca w zbiorniczku ) ma też jakiś sens ponieważ siła odśrodkowa podczas wirowania powoduje że cząstki stałe /brud itp . osadzają się na ściankach w zbiorniczku , a do samego filterka który jest w środku zbiorniczka płyn częściowo oczyszczony poprzez wirowanie (dlatego filterek się nie zapycha a wirowanie wstępnie powierzchownie go opłukuje płynem Panowie czy ktoś to potwierdzi ?.......
|
|
|
|
#135 |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
2,0 l Duratorq-TDCi (DW) Diesel
Poz.Numer częściOpis 1-Przewód zasilający płynu układu wspomagania kierownicy - doprowadza olej do pompy 2-Zbiornik płynu układu wspomagania kierownicy 3-Przewód ciśnieniowy płynu układu wspomagania kierownicy 4-Przewód ciśnieniowy i powrotny przekładni kierowniczej 5-Przewód powrotny płynu układu wspomagania kierownicy 6-Pompa wspomaganej przekładni kierowniczej obieg oleju wsp. kier. jest przecież tak jak opisał Rafał.A.antek i jest taki od zbiorniczka 2 przez 1 do pompy 6 przez przewód 5 do przekładni 4 i poprzez przewód 3 do zbiorniczka z powrotem 2 a wirowanie spowodowane jest tym że pod ciśnieniem nie wielkim wraca z maglownicy i jednocześnie żeby było filtrowane w zbiorniczku - CK21-13ZE1-AA - 1856388 filtr płynu wsp. występuje w Customie, ale jest taki sam zbiorniczek i w S-max a cena jego w ASO to 23 zł / nie testowałem tego czy będzie pasował do każdego zbiorniczka / Ostatnio edytowane przez SRS ; 09-04-2014 o 22:03 |
|
|
|
|
|
#136 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-03-2010
Model: s-max
Silnik: 2,0
Rocznik: 2006
|
Witam
Kolego ECLIPSE twoje założenia co do obiegu płynu w układzie wspomagania są jak najbardziej logiczne. Jednak tutaj jest dokładnie odwrotnie i ..... Mając zbiorniczek wyrównawczy płynu przed oczyma widzimy dwa króćce. Jeden z nich ten boczny o większej średnicy jest dopływem płynu do pompy wspomagania czyli to nim odpływa płyn ze zbiorniczka ( zasysa go pompa). Drugi dolny króciec o mniejszej średnicy jest powrotem płynu z obiegu wspomagania. Powracający płyn jest filtrowany przez sitko w zbiorniczku. Wszystkie układy hydrauliczne, smarujące, w których płyn (olej) krąży w układzie, obiegu zamkniętym mają filtry na powrocie. Oczywiście wiąże się to z tym że wymagana jest szczelność, czystość zbiorników, zbiorniczków, mis olejowych. W nich olej jest już po filtracji i trafia do pompy. W naszych samochodach filtr oleju silnika jest na ..................... ? logika wskazywałaby na dopływ do pompy. Filtrowany jest jednak olej powracający po smarowaniu wału i po filtrze trafia do misy. Dlaczego tak jest? Pompy zębate mają znakomitą wydajność tłoczenia, bardzo wysokie ciśnienia, są proste i trwałe jednak bardzo kiepsko radzą sobie z samo-zasysaniem np. oleju dodatkowo gęstego w zimie. Jeśli na stronę ssania dodatkowo dalibyśmy filtr który ma bardzo duże opory przepływu + stopniowe jego zatykanie to są nikłe szanse że pompa da sobie radę i zassie np. olej. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez kalachan ; 09-04-2014 o 22:29 |
|
|
|
|
|
#137 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006
|
To już sprawa jasna odłączamy przewód 3 od zbiorniczka 2 zaślepiamy powrót do zbiorniczka z którego zdjęliśmy przewód 3. Teraz odsysamy pozostały płyn ze zbiorniczka, który nie zdążył uciec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. podczas odłączania przewodu 3. Nalewamy nowy płyn do zbiorniczka i kręcimy kierownicą lewo prawo do oporu cały czas uzupełniając płyn w zbiorniczku natomiast odłączony przewód 3 wkładamy do np butelki po litrowej coli by nie lało nam sie po komorze silnika. Tu zastanawia mnie jedynie czy na włączonym silniku i jak szybko pompa tłoczy płyn i czy robi to tylko w czasie kiedy kręci się kierownicą, a gdy przestaje się kręcić pompa przestaje tłoczyć płyn.
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
|
No dobra .....:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sprawdziłem w drugim S-maksiu i płyn nie krąży w zbiorniczku .
Zasugerowałem się opisem (nazewnictwem) z manuala '' poz.5 przewód powrotny płynu zrozumiałem to że powraca do pompy . Bije się w piersi i ustępuję .... bo raczej macie rację i moje domysły wprowadzają zamęt . Chciałbym pozbyć się starego oleju całkowicie . Odessałem płyn dokładnie 550ml.(smak oleju) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ze zbiorniczka / grubego przewodu /i z górnej części pompy (to zbiorniczek pompy ) odessałem poprzez króciec na gruby wąż. Zmontowałem ponownie wszystko i zalałem świeżym zielonym syntetykiem FEBI O6161 o specyfikacji M2C204-A na opakowaniu zalecany do m.in.- Ford.VW .itp. Teraz myślę że ; Odessać ponownie ze zbiorniczka ( bo od środka tego zbiorniczka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie da się zatkać powrotu ciśnieniowego tylko dopiero po zdjęciu tego wężyka od spodu zbiorniczka )potem - zaślepić króciec od spodu , natomiast odczepiony przewód ciśnieniowy wsadzić do przezroczystej butelki żeby mógł spływać płyn/ olej brudny - powracający z maglownicy . Następnie uzupełnić zbiorniczek świeżym olejem. Podnieść przednie koła i bez uruchamiania silnika kręcić kierownicąłod-< sasa do ->lasa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak co najmniej kilkanaście razy .(tylko rozblokowana stacyjka bez odpalania) podejrzewam że nic nie ubędzie i nic nie poleci do butelki tym cienkim przewodem ciśnieniowym bo pompa w 2.0 tdci jest elektrycznie uruchamiana nie mechanicznie paskiem , jak to jest w innych silnikach . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teraz pytania .....? a) - czy butelka na olej powrotny powinna być ustawiona poniżej całego układu ?. a może nie ma to znaczenia ????. b) - czy mogę uruchomić silnik ok. 30 sekund lub dłużej (ile i wyłączyć - tak może by z 5 -6 razy powtórzyć odpalenie silnika i gaszenie (jednocześnie kręcąc kierownicą w całym zakresie ) w celu ruszenia w obieg pompy ,żeby wypluła ten zużyty olej j.w. do butelki .???? Oczywiście druga osoba kontroluje i ew. uzupełnia olej w zbiorniczku wyrównawczym cały czas . przydatne ;[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i jeszcze to . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ..
Ostatnio edytowane przez eclipse ; 10-04-2014 o 16:39 |
|
|
|
|
|
#139 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Bump: Powrót jest ciśnieniowy, ustawić sobie można ja - gdziekolwiek. Najbezpieczniej by było na waz zasilający założyć duży zbiornik, np 5l i zalać olejem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mniejsze ryzyko szybkiego osuszenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#140 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006
|
eclipse jak poszło u Ciebie z wymiana płynu odpalałeś pompę czy kręciłeś na sucho prawo lewo?
|
|
|
|
![]() |
|
|
|