Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-04-2014, 23:03   #131
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Domyślnie Odp: Głośne wspomaganie. Dlaczego i jak to naprawić ?

Zasilanie to to co idzie na pompe, zazwyczaj grubsze bo idzie opadowo i bez ciśnieniowo, powrot idzie z maglownicy, zazwyczej cienszy, i pod cisnieniem.

Bez pracy pompy nie wymieni i nie wypłucze sie wszystkiego, przy pracy pompy idzie to ... za szybko, lepiej na rozruszniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie wolno dopuścic do pracy układu na sucho.

Natomiast przy elektrycznych - stosować sie do instrukcji producenta, bo są rozne pompy z ukladami róznie zabudowanymi - czesto zbiorniczek na pompie.

Stary 08-04-2014, 23:41   #132
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007

No nie wiem ..... a dlaczego płyn w zbiorniczku wyrównawczym zawsze wiruje ( podczas pracy wspomagania) .Wydaje mi się że cały obieg krąży właśnie odwrotnie , czyli pompa podaje grubym do zbiorniczka ( wiec wiruje bo tak jest ukształtowane podejście w zbiorniczku .
Natomiast pompa działa podciśnieniowo czyli pcha płyn do góry.
Myślę tez tu o filterku który jest w środkowej części zbiorniczka wyrównawczego który by nie spełniał swojego zadania jeśli by płyn zalewać i by opadał bez filtrowania do pompy .
Nie mam teraz takiej możliwości ale może wystarczyło by żeby ktoś sprawdził w S-maxie 2.0 tdci przed liftem - w którą stronę się kręci płyn w tym zbiorniczku po uruchomieniu silnika . Jeśli przeciwnie do wskazówek zegara ?... to moja teoria by miała sens Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-04-2014, 08:22   #133
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

teoria nie ma sensu, pompa zasysa i podaje ciśnienie do listwy. zbiorniczek nie jest ciśnieniowy przecież, a wyrównawczy tylko. po co ciśnienie w zbiorniczku?? nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
Stary 09-04-2014, 11:14   #134
eclipse

W manualu serwisowym FORD (zdjęcie 3 i pod nim opis ) są oznaczone przewody m.innymi powrót płynu nr.5 . file:///D:/Pobrane/układ%20kierowniczy%20FORD%20(4).pdf
Wiec stąd moje domysły .
według ciebie np; jeśli odkręcamy zakrętkę zbiorniczka i podczas dolewania wpadł by paproch to dostał by się tym grubym przewodem nr.5.bezpośrednio do pompy i ?????? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. byłby niezły problem bo nie ma tam filterka .
Z kolei jeśli płyn będzie płynął tak jak ja opisałem to ma jakiś sens ponieważ ;
1- pompa poda -> go do góry (grubym nr.5. do zbiorniczka) .
2- w zbiorniczku jest po środku filterek a wewnątrz tego filterka jest odpływ przewodem ciśnieniowym nr.3. w kierunku przekładni kier.
3- z przekładni dalej płynie przez powrót nr;5 do pompy->inaczej mówiąc ZASYSANE JEST PRZEZ POMPĘ nr.6. (przyłącze z boku i dalej pompa podaje do góry (grubym wężem nr.1.) do zbiorniczka nr.2 .

W ten sposób płyn i jego zanieczyszczenia pozostają w zbiorniczku , a po przejściu przez filtr idzie dalej oczyszczony na maglownicę dalej na pompę i tak w koło Macieju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dobrze kombinuję??????........

Jak wspomniałem w poprzedzającym poście wirowanie płynu w zbiorniczku (ukształtowanie króćca w zbiorniczku ) ma też jakiś sens ponieważ siła odśrodkowa podczas wirowania powoduje że cząstki stałe /brud itp . osadzają się na ściankach w zbiorniczku , a do samego filterka który jest w środku zbiorniczka płyn częściowo oczyszczony poprzez wirowanie (dlatego filterek się nie zapycha a wirowanie wstępnie powierzchownie go opłukuje płynem

Panowie czy ktoś to potwierdzi ?.......
Stary 09-04-2014, 21:45   #135
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

2,0 l Duratorq-TDCi (DW) Diesel

Poz.Numer częściOpis
1-Przewód zasilający płynu układu wspomagania kierownicy - doprowadza olej do pompy
2-Zbiornik płynu układu wspomagania kierownicy
3-Przewód ciśnieniowy płynu układu wspomagania kierownicy
4-Przewód ciśnieniowy i powrotny przekładni kierowniczej
5-Przewód powrotny płynu układu wspomagania kierownicy
6-Pompa wspomaganej przekładni kierowniczej

obieg oleju wsp. kier. jest przecież tak jak opisał Rafał.A.antek i jest taki od zbiorniczka 2 przez 1 do pompy 6 przez przewód 5 do przekładni 4 i poprzez przewód 3 do zbiorniczka z powrotem 2 a wirowanie spowodowane jest tym że pod ciśnieniem nie wielkim wraca z maglownicy i jednocześnie żeby było filtrowane w zbiorniczku - CK21-13ZE1-AA - 1856388 filtr płynu wsp. występuje w Customie, ale jest taki sam zbiorniczek i w S-max a cena jego w ASO to 23 zł / nie testowałem tego czy będzie pasował do każdego zbiorniczka /
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ukł.kier.jpg (32.4 KB, 199 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez SRS ; 09-04-2014 o 22:03
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2014, 22:07   #136
kalachan
ford::average

Model: s-max
Silnik: 2,0
Rocznik: 2006

Witam
Kolego ECLIPSE twoje założenia co do obiegu płynu w układzie wspomagania są jak najbardziej logiczne.
Jednak tutaj jest dokładnie odwrotnie i .....
Mając zbiorniczek wyrównawczy płynu przed oczyma widzimy dwa króćce. Jeden z nich ten boczny o większej średnicy jest dopływem płynu do pompy wspomagania czyli to nim odpływa płyn ze zbiorniczka ( zasysa go pompa).
Drugi dolny króciec o mniejszej średnicy jest powrotem płynu z obiegu wspomagania. Powracający płyn jest filtrowany przez sitko w zbiorniczku.
Wszystkie układy hydrauliczne, smarujące, w których płyn (olej) krąży w układzie, obiegu zamkniętym mają filtry na powrocie. Oczywiście wiąże się to z tym że wymagana jest szczelność, czystość zbiorników, zbiorniczków, mis olejowych. W nich olej jest już po filtracji i trafia do pompy.
W naszych samochodach filtr oleju silnika jest na ..................... ? logika wskazywałaby na dopływ do pompy. Filtrowany jest jednak olej powracający po smarowaniu wału i po filtrze trafia do misy.

Dlaczego tak jest?
Pompy zębate mają znakomitą wydajność tłoczenia, bardzo wysokie ciśnienia, są proste i trwałe jednak bardzo kiepsko radzą sobie z samo-zasysaniem np. oleju dodatkowo gęstego w zimie. Jeśli na stronę ssania dodatkowo dalibyśmy filtr który ma bardzo duże opory przepływu + stopniowe jego zatykanie to są nikłe szanse że pompa da sobie radę i zassie np. olej.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez kalachan ; 09-04-2014 o 22:29
kalachan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2014, 22:42   #137
dobo_28
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006

To już sprawa jasna odłączamy przewód 3 od zbiorniczka 2 zaślepiamy powrót do zbiorniczka z którego zdjęliśmy przewód 3. Teraz odsysamy pozostały płyn ze zbiorniczka, który nie zdążył uciec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. podczas odłączania przewodu 3. Nalewamy nowy płyn do zbiorniczka i kręcimy kierownicą lewo prawo do oporu cały czas uzupełniając płyn w zbiorniczku natomiast odłączony przewód 3 wkładamy do np butelki po litrowej coli by nie lało nam sie po komorze silnika. Tu zastanawia mnie jedynie czy na włączonym silniku i jak szybko pompa tłoczy płyn i czy robi to tylko w czasie kiedy kręci się kierownicą, a gdy przestaje się kręcić pompa przestaje tłoczyć płyn.
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2014, 16:07   #138
eclipse

No dobra .....:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sprawdziłem w drugim S-maksiu i płyn nie krąży w zbiorniczku .

Zasugerowałem się opisem (nazewnictwem) z manuala '' poz.5 przewód powrotny płynu zrozumiałem to że powraca do pompy .
Bije się w piersi i ustępuję .... bo raczej macie rację i moje domysły wprowadzają zamęt .
Chciałbym pozbyć się starego oleju całkowicie .
Odessałem płyn dokładnie 550ml.(smak oleju) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ze zbiorniczka / grubego przewodu /i z górnej części pompy (to zbiorniczek pompy ) odessałem poprzez króciec na gruby wąż.
Zmontowałem ponownie wszystko i zalałem świeżym zielonym syntetykiem FEBI O6161 o specyfikacji M2C204-A na opakowaniu zalecany do m.in.- Ford.VW .itp.
Teraz myślę że ;
Odessać ponownie ze zbiorniczka ( bo od środka tego zbiorniczka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie da się zatkać powrotu ciśnieniowego tylko dopiero po zdjęciu tego wężyka od spodu zbiorniczka )potem - zaślepić króciec od spodu , natomiast odczepiony przewód ciśnieniowy wsadzić do przezroczystej butelki żeby mógł spływać płyn/ olej brudny - powracający z maglownicy .
Następnie uzupełnić zbiorniczek świeżym olejem.
Podnieść przednie koła i bez uruchamiania silnika kręcić kierownicąłod-< sasa do ->lasa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak co najmniej kilkanaście razy .(tylko rozblokowana stacyjka bez odpalania)
podejrzewam że nic nie ubędzie i nic nie poleci do butelki tym cienkim przewodem ciśnieniowym bo pompa w 2.0 tdci jest elektrycznie uruchamiana nie mechanicznie paskiem , jak to jest w innych silnikach . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz pytania .....?
a) - czy butelka na olej powrotny powinna być ustawiona poniżej całego układu ?.
a może nie ma to znaczenia ????.
b) - czy mogę uruchomić silnik ok. 30 sekund lub dłużej (ile i wyłączyć - tak może by z 5 -6 razy powtórzyć odpalenie silnika i gaszenie (jednocześnie kręcąc kierownicą w całym zakresie ) w celu ruszenia w obieg pompy ,żeby wypluła ten zużyty olej j.w. do butelki .????
Oczywiście druga osoba kontroluje i ew. uzupełnia olej w zbiorniczku wyrównawczym cały czas .

przydatne ;[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

i jeszcze to . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

..

Ostatnio edytowane przez eclipse ; 10-04-2014 o 16:39
eclipse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2014, 10:31   #139
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał eclipse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie czy ktoś to potwierdzi ?.......
skoro wiesz lepiej, to ja już nic na to nie poradzę. Tylko po co pytasz, i jak ktoś udziela Ci odpowiedzi to to negujesz???

Cytat:
Napisał dobo_28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu zastanawia mnie jedynie czy na włączonym silniku i jak szybko pompa tłoczy płyn i czy robi to tylko w czasie kiedy kręci się kierownicą, a gdy przestaje się kręcić pompa przestaje tłoczyć płyn.
BAAAAAAAAAAAAAAAARDZO szybko, nie nadążysz dolewać, i pompa działa cały czas - układ musi byc cały czas pod ciśnieniem gotowy na ruch kierownica przecież Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie moze byc tak ze są przerwy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Powrót jest ciśnieniowy, ustawić sobie można ja - gdziekolwiek.

Najbezpieczniej by było na waz zasilający założyć duży zbiornik, np 5l i zalać olejem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mniejsze ryzyko szybkiego osuszenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-05-2014, 22:10   #140
dobo_28
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-MAX, YARIS
Silnik: 2.0 FFV Pb + LPG, 1.0 Pb
Rocznik: 2009, 2006

eclipse jak poszło u Ciebie z wymiana płynu odpalałeś pompę czy kręciłeś na sucho prawo lewo?
dobo_28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania