Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-09-2005, 19:09   #131
cez
ford::amateur

Domyślnie

Cytat:
Napisał maup
Gdyby cała idea blosa sprowadzała się tylko do otwarcia dolotu to IMVHO prostsze i tańsze byłoby założenie miksera o większej średnicy i zwężonego tylko na tyle, aby wysysać gaz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z drugiej strony wyniki na hamowni (na benzynie) jednoznacznie świadczą o odzyskaniu mocy po wyrzuceniu palnika i założeniu blosa. Widocznie ten przekrój jednak się zwiększył.
Jak robiłem zdjęcie nie odsunąłem do końca przegrody - w położeniu "cała naprzód" jej szczyt wystaje z korpusu na jakieś 4-5 mm.
Pozwolę sobie jeszcze zwrócić nieśmiałą uwagę na to, że w oryginalnych torach dolotu też występują rozmaite przeszkody - chociażby przepustnice Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

moj post mial na celu zwrocic uwage na ten fakt , ja nie twierdze ze cos nie tak z tym blosem ....sam mysle o wstawieniu .i tu mam pytanie czy do 1.8 na gazniku wstawiamy w tym samym miejscu co w autach na wtrysku????

t/z do dolotu mam podlaczyc?? tylko ze ten moj dolot w vw jakos nie bardzo szczelny jest co innego w golfach na jednopunkcie .........

cez jest offline  
Stary 11-09-2005, 21:37   #132
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał cwiety
... mam autko które podobno jest nie do zagazowania( tak twierdza gazowcy) a jest to Audi 2.2turbo na mechanicznym wtrysku z interkulerem...
Zastanawiam się czy opisywany patent by nie rozwiązał przynajmniej jednego z tych problemów. Przeczytałem temat od początku i rzuciło mi się w oczy coś o braku podciśnienia zasysającego gaz tylko opływie (może to jakiś lek na takie kolektory).Ponieważ od nadmiaru info prawie pękła mi głowa jeżeli ktoś będzie dociekliwy to proszę o analizę bo ja się zagubiłem
[ Dodano: 2005-09-10, 13:04 ]
No i jeszcze jedno przemyślenie: Czy zawór upustowy do którego rurka zrzutu nadciśnienia jest doprowadzona z kolektora nie powinien zadziałać jak zawór antywybychowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witaj. Moim zdaniem najlepiej spisała by się w twoim silniku jakaś instalacja III generacji. Jest to ciągły wtrysk wielopunktowy z własnym komputerem sterującym. Trzeba tylko znaleźć taką, która nadaje się do silnika z doładowaniem.
Co do Blosa to teoretycznie powinien pracować z niedużymi doładowaniami. Nie ma w nim żadnego wyjścia do atmosfery, ale oryginalne oringi uszczelniające pokrętła regulacyjne są luźniutko spasowane (przynajmniej u mnie). Przy większym ciśnieniu mogą nie wytrzymać, zwłaszcza ten od głównego pokrętła. Zawsze jednak można coś tu pokombinować, wymienić itp.
Zawór upustowy ma chronić sprężarkę w momencie nagłego zamknięcia przepustnicy. Od kolektora idzie do niego zazwyczaj tylko dość cienki przewód doprowadzający podciśnienie. A strzał w kolektor to zjawisko gwałtowne. U mnie potrafił wyrywać grzybek o średnicy 50mm pomimo wklejania go na: silikon, klej wurth, klej epoksydowy. Tylko ja nie mam przepływomierza więc mogę sobie (prawie) bezkarnie postrzelać. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mówiąc krótko: BOV nie zadziała jako antywybuch.

[ Dodano: 2005-09-11, 21:47 ]
Cytat:
Napisał cez
....sam mysle o wstawieniu .i tu mam pytanie czy do 1.8 na gazniku wstawiamy w tym samym miejscu co w autach na wtrysku????

t/z do dolotu mam podlaczyc?? tylko ze ten moj dolot w vw jakos nie bardzo szczelny jest co innego w golfach na jednopunkcie .........
W przypadku gaźnika w dolocie nadal pozostanie podstawowa restrykcja czyli sam gaźnik i jego krótki kolektor.
gondoljerzy jest offline  
Stary 11-09-2005, 23:58   #133
maup

Domyślnie

A propos gaźnika - tak sobie myślę, czy nie zrobiłoby roboty wywalenie puchy z filtrem, założenie w to miejsce na gaźnik jakiegoś konkretnej średnicy elastycznego dolotu, dalej w torze BLOS i na końcu np. filtr stożkowy?
Stary 12-09-2005, 15:26   #134
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

do gaźnika tez można blosa zapakować i do turbo również tylko że musi być specjalny reduktor albo taki w którym można dorobić kompensację ciśnień.
Struna jest offline  
Stary 12-09-2005, 17:16   #135
cwiety

Domyślnie

Wracając do tematu wtrysku mechanicznego i doładowania jak narazie wszyscy gazownicy twierdzą że III gen gazu już praktycznie nie ma, tylko sekwencja no a z mechanicznym wtryskiem to kiszka bo nie ma się do czego podpiąć.Pytanie: może ktoś zna takie miejsce gdzie podchodzą fachowo do instalacji a nie idą na łatwiznę i masówkę? w temacie nadciśnienia w kolektorze to max u mnie 0.4 bar, a upustówka jest trochę dziwaczna (jak wszystko w tym aucie) i idzie przewodem zbrojonym z kolektora dolotowego do westa - ii nadciśnienie jest odprowadzane do kolektora wydechowego-taki śmieszny patent dwa w jednym. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[ Dodano: 2005-09-12, 17:20 ]
ale pewnie i racja że nie zadziała bo to za mały przekrój, w sumie to może nawet uszkodzić membranę. Cofam pytanie upustówce.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cwiety jest offline  
Stary 13-09-2005, 17:51   #136
MTmK

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))

Widzę że wasze forum obfituje w wiedze o blosie jak żadne inne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przeczytałem dość dokładnie wątek i jestem 100% przekonany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Parę osób przedemną pytało gdzie można założyć Blos'a na Śląsku, lub Małopolsce (o V-Tech'u wiem) jak ktoś wie to będę bardzo wdzięczny za namiar.

Problem u mnie w tym, że narazie nie mam gazu i zakładanie całej instalacji a potem jej przebudowa jest trochę niopłacalna, a żaden warsztat z którym rozmawiałem nie chce bawić się w robienie niekompletnej instalki, tymbardziej ze potrzebna jest homologacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ktoś może wie jak obejść tą zagmatwaną sytuację??

z góry dzięki za opowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MTmK jest offline  
Stary 13-09-2005, 20:48   #137
maup

Domyślnie

Hmm..
A jakby tak założyć instalkę na register i z byle jakim mikserem - oby tylko przemęczyć 1000 km i potem wstawić BLOS'a (albo wręcz z gaziarzem się tak dogadać, że pożyczy miksera do przeglądu?) Poprawcie mnie jeżeli prawię całkowite herezje ale po montazu blosa wyrzucamy w krzaki całą II generację i zostaje I ?
Stary 13-09-2005, 22:37   #138
MTmK

Domyślnie

A czy po założeniu instalacji muszę jechać na przegląd czy wystarczy pójśc po wpis do urzędu komunikacji z papierami wystawionymi przez gazownika??

problem mam w tym, że nie mam znajomego gazownika który zgodziłby się zamontować tylko zbiornik, elektrozawór, kable, parownik i przełącznik sterujący +nie wiem co jeszcze jest potrzebne, czyli wszystko poza mikserem, przewężkami na dolocie a więc także bez regulacji, bo poco robić to 2 razy i płacić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a z tak przygotowaną instalką podjechałbym do Krakowa na montaż i regulace samego Blos'a.
Pytanie drugie: czy po montażu blos'a tracę gwarancję na posostałe części instalacji??

NO i właśnie !! Rozwiązanie II montuje I gen. tzw. na śrubce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeśli to możliwe w moim silniku za powiedzmy 1200zł jeżdze te 1000km i montuje blos'a??

Sam już nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MTmK jest offline  
Stary 14-09-2005, 00:01   #139
dzidzia

Domyślnie

Najpierw zacznijcie od tego zeby mieć Blosa w łapce. Jak juz go bedziecie mieli to pojedzcie do gazownika i powiedzcie ze chcecie załozyć najzwyklejszą instalke do tego auta którym bedziecie i pokazzcie mu ze macie takie cudo i chcecie miec to zamiast miksera. i koniec gatki. Nawet jak nie bedą umieli go ustawić to auto odpali, jeśli zacznie kichać to potkrecic wystarczy duzą srubą dawke gazu i po bulu. Kwity musi ci wystawić na butle i na reduktor + inne g...a które ta załozy. Teraz nie robi sie zadnego przeglądu!!! Zkwitkami które dostaniecie od gazownika walicie do uzedu a tam pani wbija pieczątke zupełnie za darmoche i po sprawie.!!!!
dzidzia jest offline  
Stary 14-09-2005, 11:22   #140
MTmK

Domyślnie

a co z gwarancją na inne podzespoły instalacji??

I jeszcze pytanko czy ma znaczenie z jakiej firmy jest parownik?? znam dobry warsztat ale oni nie mają BRC tylko Landi Renzo, proponowano mi reduktor do 140kw (mój silnik ma 95kw) i przewody 8mm.
MTmK jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania