![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#131 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 10-09-2005
|
Cytat:
moj post mial na celu zwrocic uwage na ten fakt , ja nie twierdze ze cos nie tak z tym blosem ....sam mysle o wstawieniu .i tu mam pytanie czy do 1.8 na gazniku wstawiamy w tym samym miejscu co w autach na wtrysku???? t/z do dolotu mam podlaczyc?? tylko ze ten moj dolot w vw jakos nie bardzo szczelny jest co innego w golfach na jednopunkcie ......... |
|
|
|
|
|
#132 | ||
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-08-2005
|
Cytat:
Co do Blosa to teoretycznie powinien pracować z niedużymi doładowaniami. Nie ma w nim żadnego wyjścia do atmosfery, ale oryginalne oringi uszczelniające pokrętła regulacyjne są luźniutko spasowane (przynajmniej u mnie). Przy większym ciśnieniu mogą nie wytrzymać, zwłaszcza ten od głównego pokrętła. Zawsze jednak można coś tu pokombinować, wymienić itp. Zawór upustowy ma chronić sprężarkę w momencie nagłego zamknięcia przepustnicy. Od kolektora idzie do niego zazwyczaj tylko dość cienki przewód doprowadzający podciśnienie. A strzał w kolektor to zjawisko gwałtowne. U mnie potrafił wyrywać grzybek o średnicy 50mm pomimo wklejania go na: silikon, klej wurth, klej epoksydowy. Tylko ja nie mam przepływomierza więc mogę sobie (prawie) bezkarnie postrzelać. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mówiąc krótko: BOV nie zadziała jako antywybuch. [ Dodano: 2005-09-11, 21:47 ] Cytat:
|
||
|
|
|
|
#133 |
|
|
A propos gaźnika - tak sobie myślę, czy nie zrobiłoby roboty wywalenie puchy z filtrem, założenie w to miejsce na gaźnik jakiegoś konkretnej średnicy elastycznego dolotu, dalej w torze BLOS i na końcu np. filtr stożkowy?
|
|
#134 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 03-10-2004
Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
|
do gaźnika tez można blosa zapakować i do turbo również tylko że musi być specjalny reduktor albo taki w którym można dorobić kompensację ciśnień.
|
|
|
|
|
#135 |
|
![]() Zarejestrowany: 09-09-2005
|
Wracając do tematu wtrysku mechanicznego i doładowania jak narazie wszyscy gazownicy twierdzą że III gen gazu już praktycznie nie ma, tylko sekwencja no a z mechanicznym wtryskiem to kiszka bo nie ma się do czego podpiąć.Pytanie: może ktoś zna takie miejsce gdzie podchodzą fachowo do instalacji a nie idą na łatwiznę i masówkę? w temacie nadciśnienia w kolektorze to max u mnie 0.4 bar, a upustówka jest trochę dziwaczna (jak wszystko w tym aucie) i idzie przewodem zbrojonym z kolektora dolotowego do westa - ii nadciśnienie jest odprowadzane do kolektora wydechowego-taki śmieszny patent dwa w jednym. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[ Dodano: 2005-09-12, 17:20 ] ale pewnie i racja że nie zadziała bo to za mały przekrój, w sumie to może nawet uszkodzić membranę. Cofam pytanie upustówce. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
#136 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-09-2005
|
Witam wszystkich serdecznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))
Widzę że wasze forum obfituje w wiedze o blosie jak żadne inne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przeczytałem dość dokładnie wątek i jestem 100% przekonany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Parę osób przedemną pytało gdzie można założyć Blos'a na Śląsku, lub Małopolsce (o V-Tech'u wiem) jak ktoś wie to będę bardzo wdzięczny za namiar. Problem u mnie w tym, że narazie nie mam gazu i zakładanie całej instalacji a potem jej przebudowa jest trochę niopłacalna, a żaden warsztat z którym rozmawiałem nie chce bawić się w robienie niekompletnej instalki, tymbardziej ze potrzebna jest homologacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ktoś może wie jak obejść tą zagmatwaną sytuację?? z góry dzięki za opowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
#137 |
|
|
Hmm..
A jakby tak założyć instalkę na register i z byle jakim mikserem - oby tylko przemęczyć 1000 km i potem wstawić BLOS'a (albo wręcz z gaziarzem się tak dogadać, że pożyczy miksera do przeglądu?) Poprawcie mnie jeżeli prawię całkowite herezje ale po montazu blosa wyrzucamy w krzaki całą II generację i zostaje I ?
|
|
#138 |
|
|
A czy po założeniu instalacji muszę jechać na przegląd czy wystarczy pójśc po wpis do urzędu komunikacji z papierami wystawionymi przez gazownika??
problem mam w tym, że nie mam znajomego gazownika który zgodziłby się zamontować tylko zbiornik, elektrozawór, kable, parownik i przełącznik sterujący +nie wiem co jeszcze jest potrzebne, czyli wszystko poza mikserem, przewężkami na dolocie a więc także bez regulacji, bo poco robić to 2 razy i płacić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a z tak przygotowaną instalką podjechałbym do Krakowa na montaż i regulace samego Blos'a. Pytanie drugie: czy po montażu blos'a tracę gwarancję na posostałe części instalacji?? NO i właśnie !! Rozwiązanie II montuje I gen. tzw. na śrubce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeśli to możliwe w moim silniku za powiedzmy 1200zł jeżdze te 1000km i montuje blos'a?? Sam już nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
#139 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-06-2005
|
Najpierw zacznijcie od tego zeby mieć Blosa w łapce. Jak juz go bedziecie mieli to pojedzcie do gazownika i powiedzcie ze chcecie załozyć najzwyklejszą instalke do tego auta którym bedziecie i pokazzcie mu ze macie takie cudo i chcecie miec to zamiast miksera. i koniec gatki. Nawet jak nie bedą umieli go ustawić to auto odpali, jeśli zacznie kichać to potkrecic wystarczy duzą srubą dawke gazu i po bulu. Kwity musi ci wystawić na butle i na reduktor + inne g...a które ta załozy. Teraz nie robi sie zadnego przeglądu!!! Zkwitkami które dostaniecie od gazownika walicie do uzedu a tam pani wbija pieczątke zupełnie za darmoche i po sprawie.!!!!
|
|
|
|
|
#140 |
|
|
a co z gwarancją na inne podzespoły instalacji??
I jeszcze pytanko czy ma znaczenie z jakiej firmy jest parownik?? znam dobry warsztat ale oni nie mają BRC tylko Landi Renzo, proponowano mi reduktor do 140kw (mój silnik ma 95kw) i przewody 8mm. |
|
|