Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-11-2013, 20:36   #1471
Tvvardy
ford::professional

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Usterki wtryskiwacza
Wyciek jest główną przyczyną problemów. Wtryskiwacz może przeciekać na dwa różne sposoby. Jeśli istnieje nadmierny przeciek przez zawór wtryskiwacza to, to uniemożliwia pompie wtryskowej osiągnąć lub utrzymać ciśnienia w szynie paliwowej, wymaganej przez ECU. Kiedy to się dzieje, ECU ogranicza wydajność lub wyłącza silnik i zapisuje DTC błąd P1211 wskazujący brak osiągnięcia właściwego ciśnienia. Zawsze występuje w połączeniu z P0251 (usterka wtórna). Jeżeli kod P0251 jest obecny przez określoną liczbę cykli silnika, zapisywany jest kod P1211, a silnik gaśnie.
Ten typ przecieku można wykryć przez test przelewowy.
Rozgrzewamy silnik do temperatury roboczej.
Są dwie metody przeprowadzenia testu:
1. Czas testu =4miuty
Porówujemy wyniki, maksymalna ilość przelanego paliwa nie powinna przekroczyć 30ml. Jeśli wyniki są różne to różnica między największym a najmiejszym nie może być większa niż 40%.
2.Metoda to test dynamiczny:

Dla pompy Bosch:
Pozostawiamy pracujący silnik na biegu jałowym przez minutę.
Zwiększamy obroty do ~ 3000/min przez 30 sekund

Dla pompy Delphi:
2minuty na biegu jałowym, następnie
2 sekundy przy 3800/min "przyśpieszamy" i puszczamy pedał
2 sekundy na biegu jałowym, a następnie:

2 sekundy przy 3800/min, a następnie:

2 sekundy na biegu jałowym.

Porównujemy ilości przelanego paliwa.Więcej niż 25 ml każdej butelce to wynik negatywny.

Jeśli wyniki testu są prawidłowe a mimo to słynna "sprężynka" dalej Nas nęka przy przyśpieszaniu (błąd P0251) a przy dalszym przyśpieszaniu silnik gaśnie (dochodzi błąd P1211) winną za ten stan rzeczy jest pompa. Wynik testu przelewowego na biegu jałowym może być pozytywny lecz przy ciśnieniu rzędu 1400-1600 Bar zaworki mogą przepuszczać i stąd "sprężynka"
UWAGA: Nie uruchamiaj silnika dłużej, niż przez 5 sekund. Pompa wtryskowa zostanie uszkodzona w przypadku przedłużonego lub powtarzanego rozruchu i braku ciśnienia tłoczenia.
Sprawdź ciśnienie paliwa (przy WŁĄCZONYM zapłonie, WYŁĄCZONYM silniku) (powinno wahać się pomiędzy wartościami 4 i 10 barów maksymalnie). Wyświetlone domyślne ciśnienie paliwa wynoszące 2000 barów wskazuje na usterkę elektryczną czujnika ciśnienia paliwa (złącze, przewody itd.).
Sprawdź ciśnienie paliwa w momencie uruchamiania silnika (wartość żądana = 300 barów ± 50 barów).
Sprawdź ciśnienie paliwa na biegu jałowym (wartość żądana = 250 barów ± 40 barów).

Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2013, 21:36   #1472
mondeonik
ford::average

Imię: Leszek
Model: Mk3 - sedan
Silnik: 2,0 TDCi - 130 KM
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał kicaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a dasz rade przejechac się z podpiętym fejsem tak żeby zaobserwować pojawienie się błędu

drobna nieszczelność w ukł. paliwowym teoretycznie może być. najprościej to jak raz jeszcze wyciągniesz filtr paliwa i spróbujesz raz jeszcze go założyć...nie masz gdzie wycieku paliwa?
tak tez myślałem najprościej chyba na początek będzie tym bardziej ze przewód zasilający wydaje mi troszkę za luźny na złączu

Bump:
Cytat:
Napisał myniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Usterki wtryskiwacza
Wyciek jest główną przyczyną problemów. Wtryskiwacz może przeciekać na dwa różne sposoby. Jeśli istnieje nadmierny przeciek przez zawór wtryskiwacza to, to uniemożliwia pompie wtryskowej osiągnąć lub utrzymać ciśnienia w szynie paliwowej, wymaganej przez ECU. Kiedy to się dzieje, ECU ogranicza wydajność lub wyłącza silnik i zapisuje DTC błąd P1211 wskazujący brak osiągnięcia właściwego ciśnienia. Zawsze występuje w połączeniu z P0251 (usterka wtórna). Jeżeli kod P0251 jest obecny przez określoną liczbę cykli silnika, zapisywany jest kod P1211, a silnik gaśnie.
Ten typ przecieku można wykryć przez test przelewowy.
Rozgrzewamy silnik do temperatury roboczej.
Są dwie metody przeprowadzenia testu:
1. Czas testu =4miuty
Porówujemy wyniki, maksymalna ilość przelanego paliwa nie powinna przekroczyć 30ml. Jeśli wyniki są różne to różnica między największym a najmiejszym nie może być większa niż 40%.
2.Metoda to test dynamiczny:

Dla pompy Bosch:
Pozostawiamy pracujący silnik na biegu jałowym przez minutę.
Zwiększamy obroty do ~ 3000/min przez 30 sekund

Dla pompy Delphi:
2minuty na biegu jałowym, następnie
2 sekundy przy 3800/min "przyśpieszamy" i puszczamy pedał

2 sekundy na biegu jałowym.

Porównujemy ilości przelanego paliwa.Więcej niż 25 ml każdej butelce to wynik negatywny.

Jeśli wyniki testu są prawidłowe a mimo to słynna "sprężynka" dalej Nas nęka przy przyśpieszaniu (błąd P0251) a przy dalszym przyśpieszaniu silnik gaśnie (dochodzi błąd P1211) winną za ten stan rzeczy jest pompa. Wynik testu przelewowego na biegu jałowym może być pozytywny lecz przy ciśnieniu rzędu 1400-1600 Bar zaworki mogą przepuszczać i stąd "sprężynka"
UWAGA: Nie uruchamiaj silnika dłużej, niż przez 5 sekund. Pompa wtryskowa zostanie uszkodzona w przypadku przedłużonego lub powtarzanego rozruchu i braku ciśnienia tłoczenia.
Sprawdź ciśnienie paliwa (przy WŁĄCZONYM zapłonie, WYŁĄCZONYM silniku) (powinno wahać się pomiędzy wartościami 4 i 10 barów maksymalnie). Wyświetlone domyślne ciśnienie paliwa wynoszące 2000 barów wskazuje na usterkę elektryczną czujnika ciśnienia paliwa (złącze, przewody itd.).
Sprawdź ciśnienie paliwa w momencie uruchamiania silnika (wartość żądana = 300 barów ± 50 barów).
Sprawdź ciśnienie paliwa na biegu jałowym (wartość żądana = 250 barów ± 40 barów).
dzięki serdeczne za wyczerpującą radę w poniedziałek na pewno zrobię próbę przelewową tylko nie mam manometru by zmierzyć ciśnienie i opieram się na pomiarach z czujnika na biegu jałowym jest 23,4 MPa

Ostatnio edytowane przez mondeonik ; 16-11-2013 o 21:39
mondeonik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2013, 21:48   #1473
Tvvardy

Cytat:
Napisał mondeonik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie mam manometru by zmierzyć ciśnienie
Wystarczy ELM + FORScan i odczyt parametru FRP i FRP_DSD oraz korekty na wtryskiwaczach F_INJ.
Stary 17-11-2013, 17:52   #1474
reVron

nie bardzo wiem o co chodziło Ci z tym linkiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....pompa narazie nie wydaje żadnych oznak opiłków, była wymieniana w 2011 na nową oryginalną, więc przebieg ma niewielki...
a co do auta, po wpisaniu ponownie kodu czwartego wtrysku, auto dalej (tfu tfu) śmiga jak w zegarkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2013, 17:56   #1475
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Witam wszystkich i poproszę o pomoc.
Otóż błąd P 132 B (jakosc sygnalu mechanizmu sterowania cisnieniem doladowania turbo, sprężarki doładowującej A )
I teraz tak : Mialem to samo ok 3 miesiące temu ,
Przyczyna była następująca : taki mały silniczek co się znajduje koło turbo był lekko przepalony , 2 zimne luty , i raz działał raz nie. Po wymianie samego silniczka ( z innego starego kompletu) + wymiana tych plastikowych części w środku ( sprężynka i taki półokrąg zębaty) przyczyna została usunięta i chodziło jak ta lala.
I tydzien temu znowu to samo , ten sam błąd. Zostawiłem samochód w domu , dziś przyjechałem , podlaczylem kompa, błąd ten i ten , rozkręciłem ten sam silniczek , przeczyściłem ( profilaktycznie) troszke tam było syfu , taka maź , coś jak brudny smar, złożyłem , zapalilem , jezdzilem i wszystko ok.
Myślałem żew wystarczyło przeczyścić , coś się mogło zblokować.
Po godzinie zadowolony siadam w trase a tu znowu to samo. P132B.
Znowu rozebralem i zlozylem ale już to na nic.
bezpieczniki sprawdzone , ta wajcha co idzie do turbo ( przód - tył ) przy wyłączonym silniku chodzi bardzo lekko w rękach jakby bez oporu , zauwazylem też, ze przy ok 3 tys obrotów coś trzeszczy ( ciężko zlokalizować miejsce) ,
przy zapalonym natomiast silniku przy dodawaniu gazu ta właśnie wajcha z silniczka do turba w ogóle nie chodzi ( nie rusza się ) , nie wiem czy tak powinno być na postoju czy nie.
Miał ktoś podobny przypadek?? Proszę was o jakieś sugestie
Zaznaczę że objawy to : migająca sprężynka , błąd P132B , brak mocy , i trzeszczenie powyżej 3000 obrotów ( to może być inna przyczyna , ale nic nie wiadomo )
No i jak sięnazywa ten silniczek o którym mowa bo 3 miesiące temu srogo mnie za niego skasowali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale to temu że pewnie zobaczyli obcą rejestracje to czysty biznes na takich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 17-11-2013 o 18:11
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2013, 18:13   #1476
Tvvardy

P132B to błąd kontroli wydajności turbo, należy sprawdzić działanie zaworu EGR, szczelność układu doładowania jeśli jesteś pewny, że sam sterownik jest sprawny.
Czy połączenia w sterowniku są OK? Chodzi o te na na bokach płytki jest ich 9
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 17-11-2013 o 18:44
Stary 17-11-2013, 20:22   #1477
juri2069

gdy próbowałem poruszać palcem w środku tą sprężynkę to chodzi bardzo lekko , a jeżeli chodzi o te połączenia (tzn luty ) to wszystkie są sprawne bo patrzyłem. 3 miesiące temu 2 były "zimne" więc po naprawie wszystkie są w porządku.
Co do egr to skusiłbym się z mojej strony na wątpliwość złego działania. Był czyszczony na wiosne a po drugie gdy mi się to samo stało 3 miesiące temu to właśnie była to wina sterownika i po wymianie silniczka i zlutowaniu wszystko wrócilo do normy( sytuacja identyczna wtedy była jak ta )
No i ważne jest że tydzien temu świeciła sprężynka , a dziś przez pare km nie , nastepnie po godzinie postoju znowu się zapaliła.
A sam silniczek działa bo próbowałem na "ostro" więc działa. raz w jedną strone raz w drugą

A i tak samo mi się włączała sprężynka 2 razy jak mi spadła rura gumowa z turba..... to inna bajka, ale zaraz po nałożeniu i dokręceniu "objemki" wszystko wróciło do normy

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 17-11-2013 o 20:25
Stary 17-11-2013, 21:29   #1478
Tvvardy

Może [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] coś pomoże
Stary 17-11-2013, 21:46   #1479
juri2069

coś tam zrozumialem o sensorze EBP ale nie wiem co to jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może zaczekam jeszcze na inne sugestie , jeśli się ktoś z czyms podobnym spotkał proszę o pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powtarzam : błąd P132B i moja wypowiedź nr 1475.
Może wystarczy tylko wymiana tego calego silniczka gdzies na allegro kupić?? Tylko że nie wygląda on na zużyty i w dodatku działa.... dziwna sprawa hmmmm
Stary 17-11-2013, 21:54   #1480
Tvvardy

Może przy wzroście temperatury zacinają się kierownice w turbo? Po odpięciu dźwigni trzeba zobaczyć jak zachowuje się sterownik podczas odpalania i prze gazowaniu. Na forum MKP też jest przewijany ten temat.
Odpowiedz

Tagi
diesel , migająca sprężynka , mk3 , mondeo , nie odpala , pompa wtryskowa , tdci , wtryskiwacze

Zasady postowania