![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1471 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku
|
Usterki wtryskiwacza
Wyciek jest główną przyczyną problemów. Wtryskiwacz może przeciekać na dwa różne sposoby. Jeśli istnieje nadmierny przeciek przez zawór wtryskiwacza to, to uniemożliwia pompie wtryskowej osiągnąć lub utrzymać ciśnienia w szynie paliwowej, wymaganej przez ECU. Kiedy to się dzieje, ECU ogranicza wydajność lub wyłącza silnik i zapisuje DTC błąd P1211 wskazujący brak osiągnięcia właściwego ciśnienia. Zawsze występuje w połączeniu z P0251 (usterka wtórna). Jeżeli kod P0251 jest obecny przez określoną liczbę cykli silnika, zapisywany jest kod P1211, a silnik gaśnie. Ten typ przecieku można wykryć przez test przelewowy. Rozgrzewamy silnik do temperatury roboczej. Są dwie metody przeprowadzenia testu: 1. Czas testu =4miuty Porówujemy wyniki, maksymalna ilość przelanego paliwa nie powinna przekroczyć 30ml. Jeśli wyniki są różne to różnica między największym a najmiejszym nie może być większa niż 40%. 2.Metoda to test dynamiczny: Dla pompy Bosch: Pozostawiamy pracujący silnik na biegu jałowym przez minutę. Zwiększamy obroty do ~ 3000/min przez 30 sekund Dla pompy Delphi: 2minuty na biegu jałowym, następnie 2 sekundy przy 3800/min "przyśpieszamy" i puszczamy pedał 2 sekundy na biegu jałowym, a następnie: 2 sekundy przy 3800/min, a następnie: 2 sekundy na biegu jałowym, a następnie: 2 sekundy przy 3800/min, a następnie: 2 sekundy na biegu jałowym. Porównujemy ilości przelanego paliwa.Więcej niż 25 ml każdej butelce to wynik negatywny. Jeśli wyniki testu są prawidłowe a mimo to słynna "sprężynka" dalej Nas nęka przy przyśpieszaniu (błąd P0251) a przy dalszym przyśpieszaniu silnik gaśnie (dochodzi błąd P1211) winną za ten stan rzeczy jest pompa. Wynik testu przelewowego na biegu jałowym może być pozytywny lecz przy ciśnieniu rzędu 1400-1600 Bar zaworki mogą przepuszczać i stąd "sprężynka" UWAGA: Nie uruchamiaj silnika dłużej, niż przez 5 sekund. Pompa wtryskowa zostanie uszkodzona w przypadku przedłużonego lub powtarzanego rozruchu i braku ciśnienia tłoczenia. Sprawdź ciśnienie paliwa (przy WŁĄCZONYM zapłonie, WYŁĄCZONYM silniku) (powinno wahać się pomiędzy wartościami 4 i 10 barów maksymalnie). Wyświetlone domyślne ciśnienie paliwa wynoszące 2000 barów wskazuje na usterkę elektryczną czujnika ciśnienia paliwa (złącze, przewody itd.). Sprawdź ciśnienie paliwa w momencie uruchamiania silnika (wartość żądana = 300 barów ± 50 barów). Sprawdź ciśnienie paliwa na biegu jałowym (wartość żądana = 250 barów ± 40 barów). |
|
|
|
|
|
#1472 | ||
|
ford::average
![]() Imię: Leszek
Model: Mk3 - sedan
Silnik: 2,0 TDCi - 130 KM
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez mondeonik ; 16-11-2013 o 21:39 |
||
|
|
|
|
|
#1473 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1474 | |
|
|
Cytat:
a co do auta, po wpisaniu ponownie kodu czwartego wtrysku, auto dalej (tfu tfu) śmiga jak w zegarkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
#1475 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Witam wszystkich i poproszę o pomoc.
Otóż błąd P 132 B (jakosc sygnalu mechanizmu sterowania cisnieniem doladowania turbo, sprężarki doładowującej A ) I teraz tak : Mialem to samo ok 3 miesiące temu , Przyczyna była następująca : taki mały silniczek co się znajduje koło turbo był lekko przepalony , 2 zimne luty , i raz działał raz nie. Po wymianie samego silniczka ( z innego starego kompletu) + wymiana tych plastikowych części w środku ( sprężynka i taki półokrąg zębaty) przyczyna została usunięta i chodziło jak ta lala. I tydzien temu znowu to samo , ten sam błąd. Zostawiłem samochód w domu , dziś przyjechałem , podlaczylem kompa, błąd ten i ten , rozkręciłem ten sam silniczek , przeczyściłem ( profilaktycznie) troszke tam było syfu , taka maź , coś jak brudny smar, złożyłem , zapalilem , jezdzilem i wszystko ok. Myślałem żew wystarczyło przeczyścić , coś się mogło zblokować. Po godzinie zadowolony siadam w trase a tu znowu to samo. P132B. Znowu rozebralem i zlozylem ale już to na nic. bezpieczniki sprawdzone , ta wajcha co idzie do turbo ( przód - tył ) przy wyłączonym silniku chodzi bardzo lekko w rękach jakby bez oporu , zauwazylem też, ze przy ok 3 tys obrotów coś trzeszczy ( ciężko zlokalizować miejsce) , przy zapalonym natomiast silniku przy dodawaniu gazu ta właśnie wajcha z silniczka do turba w ogóle nie chodzi ( nie rusza się ) , nie wiem czy tak powinno być na postoju czy nie. Miał ktoś podobny przypadek?? Proszę was o jakieś sugestie Zaznaczę że objawy to : migająca sprężynka , błąd P132B , brak mocy , i trzeszczenie powyżej 3000 obrotów ( to może być inna przyczyna , ale nic nie wiadomo ) No i jak sięnazywa ten silniczek o którym mowa bo 3 miesiące temu srogo mnie za niego skasowali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale to temu że pewnie zobaczyli obcą rejestracje to czysty biznes na takich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 17-11-2013 o 18:11 |
|
|
|
|
|
#1476 |
|
|
P132B to błąd kontroli wydajności turbo, należy sprawdzić działanie zaworu EGR, szczelność układu doładowania jeśli jesteś pewny, że sam sterownik jest sprawny.
Czy połączenia w sterowniku są OK? Chodzi o te na na bokach płytki jest ich 9 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Tvvardy ; 17-11-2013 o 18:44 |
|
|
|
|
|
#1477 |
|
|
gdy próbowałem poruszać palcem w środku tą sprężynkę to chodzi bardzo lekko , a jeżeli chodzi o te połączenia (tzn luty ) to wszystkie są sprawne bo patrzyłem. 3 miesiące temu 2 były "zimne" więc po naprawie wszystkie są w porządku.
Co do egr to skusiłbym się z mojej strony na wątpliwość złego działania. Był czyszczony na wiosne a po drugie gdy mi się to samo stało 3 miesiące temu to właśnie była to wina sterownika i po wymianie silniczka i zlutowaniu wszystko wrócilo do normy( sytuacja identyczna wtedy była jak ta ) No i ważne jest że tydzien temu świeciła sprężynka , a dziś przez pare km nie , nastepnie po godzinie postoju znowu się zapaliła. A sam silniczek działa bo próbowałem na "ostro" więc działa. raz w jedną strone raz w drugą A i tak samo mi się włączała sprężynka 2 razy jak mi spadła rura gumowa z turba..... to inna bajka, ale zaraz po nałożeniu i dokręceniu "objemki" wszystko wróciło do normy Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 17-11-2013 o 20:25 |
|
|
|
|
|
#1478 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#1479 |
|
|
coś tam zrozumialem o sensorze EBP ale nie wiem co to jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może zaczekam jeszcze na inne sugestie , jeśli się ktoś z czyms podobnym spotkał proszę o pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powtarzam : błąd P132B i moja wypowiedź nr 1475. Może wystarczy tylko wymiana tego calego silniczka gdzies na allegro kupić?? Tylko że nie wygląda on na zużyty i w dodatku działa.... dziwna sprawa hmmmm |
|
|
|
|
|
#1480 |
|
|
Może przy wzroście temperatury zacinają się kierownice w turbo? Po odpięciu dźwigni trzeba zobaczyć jak zachowuje się sterownik podczas odpalania i prze gazowaniu. Na forum MKP też jest przewijany ten temat.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| diesel , migająca sprężynka , mk3 , mondeo , nie odpala , pompa wtryskowa , tdci , wtryskiwacze |
|
|