Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-11-2015, 17:32   #1481
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał unndergrund Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nastepna sprawa im wyzsza opona na śnieg tym lepsza . (mniejsze ryzyko zakopania sie oczywiscie umiejetnie pompujac opony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) i wiadomo opona kierunkowa sprawuje sie lepiej niz nie kierunkowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyższa=wyższy profil?

Cytat:
Napisał unndergrund Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To raz moim zdaniem opony wyprodukowane u nas w kraju są gorszej jakości jak te wyprodukowane w Niemczech Francji Słoweni czy nawet w Czechach .
U nas czyli gdzie? Może w Dębicy GY dużo nei zainwestował. Ale już np. w Olsztynie Misiek rozbudował zakład w znaczącym stopniu, tak że jest to obecnie jedna z nowocześniejszych fabryk w Europie. A taki Bridgestone wybudował swoją najnowocześniejszą fabryke pod Poznaniem i produkuje w niej topowe modele na całą Europę. Dlatego nie uogólniaj bo wychodzi z tego bzdure. Btw, miałem niedawno Dębice Frogo HP, które były wyprodukowane w zakładach GY w Niemczech.

Cytat:
Sawa Eskimo S3 lub Eskimo HP lub Dębica Frigo 2 lub frigo HP moim zdaniem bardzo dobra cena za bardzo dobra opone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeżeli ktos chce
Zarówno zimowe modele opon Sava jak i Dębica, to są kopie starych bieżników GY (ewentualnie Dunlop).

Stary 03-11-2015, 21:36   #1482
banan01000
ford::amateur

Model: mk4
Silnik: 2.2
Rocznik: 2012

Cytat:
Opony zmienione na Nokian WR 4D i jest ciszej niż na letnich. Narazić wrażenia ok zobaczymy co będzie faktycznie zimą
tez zakupilem nokiany wr 4d i faktycznie jest ciszej jak na letnich hehe
banan01000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2015, 21:54   #1483
tedford
ford::beginner

Imię: Ted
Model: Mondeo 5
Silnik: TDCI 180KM
Rocznik: 2015

Założyłem niedawno Nokiany WR D4 do Paska, bardzo mi się podobają, cichutkie, wcześniej miałem GY Performance 2 - też bardzo dobre. Do Mondka (na którego czekam jeszcze) też zamówione już Nokiany, jak na ciężki do dorwania rozmiar 235/50/R17 udało mi się je w miarę tanio kupić. Jedyne co mogę poddać pod wątpliwość to wysokość bieżnika, nie robiłem dokładnych pomiarów ale mam wyraźne wrażenie, że Nokiany mają dość niski bieżnik (na GY przejechałem 100 tys km przez 6 lat a nie wydaje mi się, żeby Nokiany tyle pociągnęły z tym bieżnikiem - no ale zobaczymy).
tedford jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2015, 22:52   #1484
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
mialem przyjemnosc pracowac przy oponach i co nie co wiem na ten temat .
Chwilowo mam watpliwosci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Opona zimowa powinna być przede wszystkim MIĘKKA to podstawa zeby spełniała swoje zadanie na śniegu .
Nieprawda. Ma byc miekka zeby przy niskich temp byla odpowiednio twarda. Na snieg jest potrzebny odpowiedni bieznik.

Cytat:
Nastepna sprawa im wyzsza opona na śnieg tym lepsza . (mniejsze ryzyko zakopania sie oczywiscie umiejetnie pompujac opony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Nie bardzo widze zwiazek. Wyzsza opona czyli wyzszy profil? Tylko nie jestem pewien czy wiesz czemu. Chodzi pewnie o to ze opona z wyszym profilem jest bardziej elastyczna wiec uginajac sie stwarza wieksza powierzchnie styczna bieznika z podlozem.

Jednak mam nieodparte wrazenie ze jestes marketerem.
Stary 04-11-2015, 04:55   #1485
unndergrund
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 16v
Rocznik: 2011

a spoko kordyl mala pomyłka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
unndergrund jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2015, 19:10   #1486
artur1970

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

235/45R17 NEXEN WINGUARD SPORT - czy ktoś jeździ na takich zimówkach ?

jakieś opinie?
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2015, 19:21   #1487
totek2
FCP member

Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018
Domyślnie

Ja mam te nexeny, tyle że na 18. Trochę głośniejsze niż letnie ale ogólnie ok. Na razie zrobiłem na nich 3tys km.

Wysłane z mojego XT1033
Stary 04-11-2015, 20:56   #1488
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

^^
Coś wiecej nt. ich zachowania na suchym, deszczu, śniegu i lodzie?
Stary 04-11-2015, 21:00   #1489
slawek-kali

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Ja jezdze na tych najnowszych Winguard Snow G WH2 215 55 16.
Poki co rewelacja, ciche dobrze trzymaja w zakretach, nawet pogonilem 200+ i bylo ok.
1 dzien jedzilem w sniegu i blocie, bez uwag.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2015, 21:13   #1490
totek2
FCP member

Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018
Domyślnie

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
^^
Coś wiecej nt. ich zachowania na suchym, deszczu, śniegu i lodzie?
Na suchym trzymają się bardzo dobrze, na mokrym też trochę pogonilem i nie było strachu, na śniegu ciężko powiedzieć bo zalapalem się tylko na jeden dzień śniegu w zakopcu i przejechalem na nim może z 10km, na lód się w tym roku jeszcze nie zalapalem. Ogólnie drogi trzyma się dobrze, tylko przy takim profilu bardziej czuć dziury, w s-maxie mam wyższy profil i komford jest ciut lepszy.

Wysłane z mojego XT1033

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Zasady postowania