![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#141 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
Czy działa z Mondeo mk3?
X8 Black
|
|
|
#142 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Jeśli Twoje Mondeo MK3 to jest Mondeo MK4 to takGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#143 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Kuga MK2 Lift Titanium Magnetic Grey
Silnik: 1.5 Ecoboost 150 KM 16V
Rocznik: 2018
|
Leonov w tobie nadzieja,że umieścisz zdjęcia wnętrzności ELMa po "zabiegu"!!!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#144 | |
|
ford::average
![]() Imię: Grzes
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2011
|
Dlatego też postanowiłem zrobić od nowa obrazkową instrukcje do najnowszej wersji ELMconfig 0.2.2b. Będzie ona wyglądać podobnie jak wcześniejsza.
tedi_k wyślę ci ją jutro lub pojutrze nową wersje to podmień wcześniejsza instrukcje na nową jeśli możesz. Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
FCP member
|
Załatwię z Wojtkiem podmianę. Czekam i pozdrawiam.
|
|
|
|
#146 |
|
![]() Imię: Ernest
Model: VW GOLF
Silnik: 1.6 TDI (105KM)
Rocznik: 2011
|
Może się komuś przydać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Use the wiring Diagram as a guide . you need to first cut 6 wires about 3 amp will do approx 6 inches long , different colours would be better , if not then mark them individually (14 , 11 , 6 , 3 , Hcan , and Lcan. connections are numbered. Cut protective shrink wrap off 14 and DE-Solder the wire. Shrink wrap all wires Solder Number 14 wire to number 14 on the connector side Solder Number 11 wire to spare number 11 on the connector side Solder Number Lcan wire to the original number 14 wire you DE-Soldered. Cut protective shrink wrap off number 6 and DE-Solder the wire. Solder Number 6 wire to number 6 on the connector side Solder Number 3 wire to spare number 3 on connector side Solder Number Hcan wire to the original number 6 wire you DE-Soldered. Cut a small section of the box out to allow room for the cables to leave the box. Plug the connector back into the board and route wires and place lid back on the ELM Screw casing back together. Tape together for can-H setup as follows. Number 3 wire to can-H wire Number 11 wire to can-L wire tape up number 6 wire tape up number 14 wire Of course with a switch in place you can easily switch between to two configs. Ostatnio edytowane przez erniio ; 29-11-2012 o 00:21 |
|
|
|
|
|
#147 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
|
Jako, że dzisiaj robiłem swojego elma cyknąłem parę fotek. Czerwone strzałki wskazują gdzie i skąd poszły oryginalne kable. Więcej fotek tutaj:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Kilka uwag: -Kable mogą być cieńsze niż u mnie, oryginalne są bardzo cienkie. -Styki w złączu OBD do których wcześniej nic nie było lutowane trzeba czymś podrapać, np: pilnikiem, śrubokrętem. Inaczej cyna nie będzie się trzymać. -U mnie wyłamałem jedną tulejkę aby zmieścić włącznik (zostały 3 śruby, trzyma się bardzo dobrze). -Włącznik trzeba wcześniej przymierzyć, u mnie wszedł na styk z ledami, chyba, że ktoś użyje innego lub znajdzie lepsze miejsce. -Warto zaznaczyć sobie kostki jak są umieszczone oryginalnie ponieważ można je włożyć również odwrotnie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A oto efekt finalny: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Właściwie wszystko co chciałem działa oprócz informacji o zmianie biegu. Pojawia się kontrolka przy zapłonie ale podczas jazdy brak strzałki (tak jak ktoś już pisał). Jeszcze muszę to potestować. Włączyłem dodatkowo "shift up indicator", może tu jest problem. Uaktywniłem funkcję pokazywania niskiego stanu płynu do spryskiwaczy i o dziwo od razu zadziałała. Niestety nie wiem ile jest płynu, jutro to sprawdzę ale chciałbym wiedzieć od razu ;] I teraz czy jeżeli nie ma czujnika to wywala informację o niskim stanie płynu czy jest czujnik ale nie był aktywny? Ostatnio edytowane przez kris86k ; 29-11-2012 o 01:59 |
|
|
|
|
|
#148 |
|
FCP member
|
1) 'Shift up indicator' w poliftowych licznikach ma inne znaczeni: 'Hild Hold Menu' - czyli system zabezpieczenia przed staczaniem się ze zbocza dostępny jedynie jako opcja ze skrzynią PowerShift (ja niestety w swojej tego nie mamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Tak węc tu raczej nic nie popsułeś, choć trzymać to zanznaczone nie ma sensu.
2) Jak nie ma czujnika płynu to zawsze będziesz miał info o braku płynu!
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 29-11-2012 o 11:33 |
|
|
|
|
|
#149 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
|
I jeszcze taka pierdoła.
Można przełączać prędkości CAN kiedy ELM jest podłączony czy lepiej nie próbować? Co to jest "Autlamp is lifted..." w GEM str 3 ? Jak już będę miał włącznik świateł z funkcją AUTO to co trzeba zmienić żeby to działało? Chodzi mi o to, żeby w dzień było tak jak jest czyli 70% ale bez tyłu i w nocy 100% i tył. Jak to się sprawdza we mgle? W chwili załączenia przeciwmgielnych tył odpala się automatycznie? PS. W weekend postaram się sprawdzić DDS'a bo widzę, że bardzo Cię to męczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Napisz tylko skąd wziąć te dane o które pytałeś czyli nr pompy ESP i coś tam jeszcze. Ostatnio edytowane przez kris86k ; 29-11-2012 o 11:47 |
|
|
|
|
|
#150 |
|
FCP member
|
1) Przełączać szyny oczywiście, że można w czasie pracy - inaczej nie miło by to sensu. Robić to trzeba z głową, jak program nic nie robi.
2) Autolamps - to jest właśnie to co trzeba włączyć po założeniu sensora deszczu/zmierzchu i włącznika z funkcją AUTO aby działało tak jak chcesz. Przeciwmgielnych nie da się włączyć w pozycji AUTO, trzeba przełączyć na mijania (taka jest konstrukcja przełącznika). 3) Dane pomy ESP = pierwsza strona (informacyjna) modułu BCM w ELMconfigu.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 29-11-2012 o 12:10 |
|
|
|