Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-07-2014, 13:26   #141
Rob^
FCP member

Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Ecoboost 1,6 150KM awaria (awarie) silnika

1. przeciwnik
8. co ma 1.6 ecoboost
1. co ma 1.0 ecoboost
1. co ma 2.0 ecoboost

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Było niesamowite Mondeo i zadziorna Kuga ST-Line jest Fiesta EcoBoost 1 liter !!! i Fordowa wyprawówka
Rob^ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2014, 13:32   #142
niejan
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Fiesta ST2 MK7, Focus ST3 mk4
Silnik: 1.6T 219 KM, 2.3T 280 KM
Rocznik: 2014, 2020

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dlaczego kupiles 1.6 ? a dlaczego nie 1.0 ? taki kaprys ?
Taki kaprys Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1.0 za słaby jest do Focusa, do Fiesty mógłby być od biedy, ale po co skoro może być 1.6 w ST który już odpowiednio grzeje
Waga dużo zmienia. Jakiś czas temu jeździłem 30 konnym gokartem po torze. To dopiero grzeje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niejan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2014, 13:39   #143
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

Fulara - problem w tym, że my mamy realne doświadczenie z tymi silnikami a ty takiego Focusa widziałeś tylko na zdjęciach.

niejan - niektórzy na ostatnim Zlocie Focusów po przejażdżce 1.0EB 125KM w Focusie puszczali w majtki. Trzeba ten silnik wypróbować jadąc 10/10 i potem zobaczysz czy jest zasłaby. Swoją drogą dla mnie też jest 1.6EB 150 zasłaby... :-)
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2014, 13:50   #144
niejan
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Fiesta ST2 MK7, Focus ST3 mk4
Silnik: 1.6T 219 KM, 2.3T 280 KM
Rocznik: 2014, 2020

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niejan - niektórzy na ostatnim Zlocie Focusów po przejażdżce 1.0EB 125KM w Focusie puszczali w majtki. Trzeba ten silnik wypróbować jadąc 10/10 i potem zobaczysz czy jest zasłaby. Swoją drogą dla mnie też jest 1.6EB 150 zasłaby... :-)
'Niektórzy' dobrze że nie jeździli 1.6 EB w takim razie.
Na początku mój 1.6EB wydawał się OK ale teraz już zasłaby. Ale może niebawem to się zmieni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niejan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2014, 13:53   #145
_Big_Mac_
ford::advanced

Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 ecoboost 150 @ 182
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
proszę was. poza tym, dlaczego kupiles 1.6 ? a dlaczego nie 1.0 ? taki kaprys ? Wątpie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo 150KM/270nm jest fajniejsze, niż 125/200 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na wyższe spalanie mnie stać, a chciałem coś mocniejszego, niż poprzednie auto.
_Big_Mac_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2014, 13:59   #146
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Dodajmy też, że dla wielu uzytkowników 1,6 nie było innego wyboru jak kupowali, bo 1,0 pojawił się jednak później w ofercie.
I nie powinno nikogo dziwić, że najwięcej piszących ma 1,6 skoro to temat o nim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale fakt to rozmowa praktyków (posiadaczy) z teoretykami (wróżbitami), bo nikt nie wie jak awaryjny będzie nowy silnik. A są już takie co według przeciwników powinny zakończyć żywot, ale nie chcą i dalej jeżdżą...
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2014, 18:07   #147
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Ja po przejażdżce 1.0 już wiedziałem, że kupię 1.6 182 KM - dodam, że nadal mi wystarcza ta moc po 1,5 roku co jest ewenementem w moim przypadku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ale ten 1.0 125 KM mnie rozwalił, bo spodziewałem się padła, a tu qrde rasowe brzmienie + naprawdę niezłe osiągi, na tyle dobre, że po powrocie po jeździe próbnej do wolnossącego 1.8 140 KM zastanawiałem się czy się nie zepsuł....turbo to turbo, wiadomo że więcej osprzętu, ale frajda nieporównywalna z wolnossakiem i to obojętnie jak się jeździ - czy ostro, czy spokojnie, cały czas czuje się życie pod maską, w wolnossaku do 2.0 to życie jest tylko na wysokich obrotach, na niskich i średnich za to muli, wkurza, zmusza do redukcji i hałasowania najwyższymi obrotami, turbo benzyną jedziesz płynniej, znacznie bardziej elastycznie, w zasadzie spokojniej, bo tak nie żyłujesz, ale jednocześnie sprawniej i szybciej...dlatego cieszę się, że nie jestem konserwatystą i nie bałem się turbo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Argument jest jeden w moim przypadku - główny i nadrzędny : RADOŚĆ z JAZDY !

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 09-07-2014 o 18:12
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2014, 07:10   #148
Rob^
FCP member

Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... nie jestem konserwatystą i nie bałem się turbo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To wielbiciele TDI,TDCI itp dizlowcy są odważnymi konserwatystami ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie potrafię znaleźć argumentu na potwierdzenie teorii dlaczego turbo benzyna miała być bardziej awaryjna od turbo dizla.

Było niesamowite Mondeo i zadziorna Kuga ST-Line jest Fiesta EcoBoost 1 liter !!! i Fordowa wyprawówka
Rob^ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2014, 08:38   #149
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał Rob^ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie potrafię znaleźć argumentu na potwierdzenie teorii dlaczego turbo benzyna miała być bardziej awaryjna od turbo dizla.
To ci pomoge...bo nalezy to wziąć pod uwage...ale nieznaczy to jednak ze turbina mniej wytrzyma-to chyba tylko czas zweryfikuje...

Teoretycznie w dieslach pada zmienna geometria -zacina sie z powodu nieczystosci spalin i czastek stałych -sadza. turbo w dislu o stalej geometri -moze wytrzymac tyle co silnik.

Ale diesel zawsze pracuje na nadmiarze powietrza i ma nizsze temperatury spalin-poza tymi moze chipowanymi bo one "kto" wie ile paliwa dostają w nadmiarze i czesc moze sie nawet nie spalac.

Natomiast benzyna ma to do siebie ze bardzo dobrze sie spala przy Lambda 1:1
oznacza to ze silnik benzynowy moze wykorzystac cala zawartosc powietrza do spalania paliwa-a to oznacza ze temperatura spalin w takim silniku bedzie wyższa.

Diesle dlatego sie wolno rozgrzewają bo mają niską temperature spalin...
ecoboosty -tez moga pracowac jak diesel
Ale ta roznica ze fabryczny diesel zawsze pracowal przy pełnym obciązeniu na nadmiarze powietrza-powodowalo to ze diesel zawsze mial troche nizsza temperature spalin.

Jednak jezeli sprezarka w benzynie bedzie wystarczajacą lepiej zabezpieczona termicznie od temperatury spalin to wowczas problemu nie pownno byc.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2014, 22:11   #150
bonzo000
ford::advanced

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI
Rocznik: 2014

Co za różnica czy masz EB czy ssaka każdy z nich oprócz silnika rozpadnie się tak samo, układ kierowniczy, blacha będzie rdzewieć itd.Każdy kupuję sam wg. zasobu portfela,potrzeby.Np. po jakiego mi EB do miasta żeby być pierwszy na światłach odjechać do kolejnych świateł itd.
Koledzy zastanówcie się po jakiego produkują te wszystkie silniki z dmuchawką.Po jakiego robić silniki 2.0 mnóstwo materiału jest potrzebne do produkcji,a wystarczy 2 cylinderki spiąć z dmuchawką i te same osiągi.Klient będzie się cieszył z osiągów jak murzyn bateryjką, a koncerny zacierają ręce że przy 50% kosztach produkcji osiągnęli identyczny efekt z doznaj z jazdy jak w 2.0.Kowalski i tak za wszystko zapłaci, bo Kowalski chce się odpychać w 8s od światła do światła.Gorzej jak się silnik spier....i obojętnie czy ssak czy EB, bo wydarzy się to po gwarancji, albo w okresie gwarancji protect 12+ która 98% elementów nie obejmuje.
Więc słuchajcie czy masz EB czy masz ssaka i tak samo musisz jechać 50km/h,90km/h lub 140km/h a że ja odepchnę się 5s wolniej niż EB mam to w dupie.Możesz wyprzedzać na trzeciego i tak nie pogonisz więcej niż 1g na 1000km, 5min /30km.Najważniejsze że mam coś lepszego i mogę lać na forum drugiemu.Nawet jeśli EB rozpadnie się o 100tyś później niż sak to i tak naprawa będzie kosztowała więcej o 60%.
Od razu żeby nie była dmuchawka daję frajdę większą z jazdy ale zawsze od zakupu do naprawy będzie droższa.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez bonzo000 ; 10-07-2014 o 22:14
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
awarie , focus , silnik

Zasady postowania