![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#141 |
ford::amateur
![]() Imię: Sławek
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam,
również Ja mam problem z wspomaganiem kierownicy w moim Ford Focus III 2011 (benzyna 1,6). Jadąc w dłużą trasę (ok 300 km) po połowie wyłączyło mi się wspomaganie, wyłączyłem i włączyłem samochód na chwilę podziałało i znowu się wyłączyło, kolejne wyłączenie samochodu i resztę trasy pokonałem bez problemu ze wspomaganiem. Po nocy przespanej gdy miałem wracać okazało się, iż nie ma wspomagania i w ogóle już nie wraca. Powoli wróciłem i pojechałem do mechanika, który zdiagnozował błąd U3000. Byłem na ASO w Krośnie to sie w sumie jeszcze mniej dowiedziałem. Stwierdzili że na 70% przekładnia (bo błędy od przekładni), a być może coś się wypięło ale muszą rozkręcić i sprawdzić, nie zdecydowałem się bo powiedzieli mi, iż nowa przedkładania 7000 zł. Mieszkam w Rzeszowie, wracając z Krosna napisałem do Turbo Tec Jaworzno, deklarują, iż jeśli będzie możliwość to zrobią pełną regenerację maglownicy zarówno elektryczną jak i mechaniczną za 3100 (dodatkowo gwarancja na 24 miesiące). Trochę drogo ale kończą mi się pomysły, na podkarpaciu nikt tego raczej mi nie ogarnie, chyba że ktoś ma już jakieś tego typu doświadczenia ?? Jeśli jesteście w stanie coś podpowiedzieć to poproszę bo większość mechaników rozkłada ręce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
ford::professional
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
![]()
U3000 to usterka elektryczna/elektroniczna. Nic się nie wypieło, wtyczki tak mocno siedzą że będziesz miał problem je rozpiąć ( trudny dostęp). Prawdopodobnie wystarczy wymienić silnik zintegrowany z elektroniką. Musisz tylko wiedzieć czy oś jest z gwintem lewo czy prawo skrętnym. Widać na zdjęciu o który gwint chodzi.
Pod warunkiem że masz wspomaganie elektryczne Ostatnio edytowane przez Slawko ; 18-06-2025 o 18:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
|
![]()
W piątek będziemy rozkręcać samochód żeby zobaczyć czy coś tam się nie podziało takiego co można było by ogarnąć na szybko. Wtedy można będzie też sprawdzić jaki gwint. Wspomaganie elektryczne według mechaników z którymi rozmawiałem. A ktoś byłby mi w stanie wymienić ten silnik skoro jest zintegrowany z elektroniką ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
|
![]()
Sam silnik to tylko 5 śrubek, ale.... Żeby dostać się do jednej to trzeba wyjąć przekładnie, lub rzeźbić. Ja wymieniałem bez wyjmowania przekładni ale rzezbilem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
|
![]()
Kupowałeś regenerowany silnik czy używany? Rozumiem że teraz kluczowe jest dla mnie dowiedzieć czy os jest lewo czy prawoskrętna ? Jak będę szukał silnika to muszę to określić ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
|
![]()
Silnik miałem sprawny od poprzedniej przekładni. Niestety okazało się że obecną przekładnię mam z innym gwintem i nie chciało to współpracować. Tak, przy zakupie musisz to określić.
Silnik i elektronika niezależnie od gwintu jest identyczne, kwestia oprogramowania. Prawdopodobnie odpowiednim oprogramowaniem np. ucds lub ids lub innym(nie forscanem) można to ustalić. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|