Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-09-2005, 12:29   #141
maup
ford::average

Domyślnie

Zapas mocy na parowniku na pewno nie zaszkodzi.
Większa średnica przewodu też nie.
Pytanie, jaka różnica w cenie. I BRC i Landi Renzo mają już ugruntowaną renomę.

Stary 14-09-2005, 17:40   #142
MTmK
ford::amateur

Domyślnie

Różnica w cenie na pewno, a w spalaniu też jest?? z jednej strony nie chce spadku mocy, a z drugiej mój motor lubi dużo wypić, więc nie chce zeby gazu palił 20l bo wtedy cała zabawa nie ma sensu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MTmK jest offline  
Stary 14-09-2005, 17:48   #143
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

ja bym założylnajtańsza instalkę na śrube i przerobił - tak zresztą u brata wScorpio zrobiliśmy.
Struna jest offline  
Stary 14-09-2005, 18:56   #144
MTmK
ford::amateur

Domyślnie

A jak to jest z elektorniką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. blos nie potrzebuje żadnych danych, ale coś musi sterować przełączaniem między Pb a LPG i pewnie coś jeszcze jest niezbędne, więc montując najprostszą instalke będę mógł coś jeszcze z elektroniki wywalić czy to absolutne minimum jakie jest potrzebne do pracy na gazie??]

Zastanawiam się też czy taka instalacja może powodować podobne objawy jak instalacja na śrubce tzn: wypalanie zaworów, wylatujące uszczelki pod głowicą, po jakimś czasie zmulanie na wyższych obrotach itd.

miałem też problem z głowicą (powszechne w tym silniku- tworzą się naprężenia wynikające z róznicy temp. między górną a dolną częscią głowicy), została wymieniona, ale martwi mnie czy zwiększenie temperatury spalania w stosunku do Pb nie uszkodzi jej ponownie.

wiem że strasznie drąże temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale wolę nie ryzykować następnych wydatków
MTmK jest offline  
Stary 14-09-2005, 19:42   #145
maup

Domyślnie

Ja mam instalkę na registrze i przełącza się Pb/LPG automagicznie.
Informacja, kiedy przełączyć uzyskiwana jest za pomocą kawałka przewodu zwiniętego w cewkę na kablu WN od cewki do dystrybutora (jeżeli to nie to, to nie wiem jak ale kabelek jest i się przełącza, howgh).
Całą robotę, którą wykonują komputery, silniczki krokowe etc. zacne wynalazki w instalkach II gen. wykonuje sam BLOS. On nie potrzebuje elektroniki. Od parownika do blosa idzie zwykły wąż, bez żadnych zaworków, zwężek etc. Stąd "nieunijność" wynalazku, bo durne przepisy UE wymagają elektronicznej regulacji dawki, czy trzeba czy nie.
O wypalaniu się zawórów, przegrzewaniu głowic napisano już całe kilometry pergaminu i nic nadal z tego nie wynikło. Jak przegniesz w dół z dawką i ustawisz "na taksówkarza" to wiadomo, że trzeba się liczyć z możliwością zapłacenia za to w późniejszym czasie w wiadomy sposób.
Stary 15-09-2005, 09:02   #146
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

nic dodac nic ująć Maupiszonie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zostawia się sama "centralkę" od gazu do przełączania benzyna/gaz no i coś co odcina wtryski czy tam samo paliwo na gaźniku więc albo przekaźnik albo emulator wtrysków i tyle. Jak ktos miał instalkę z kompem to sobie też może zostać na sztukę ale pomija się elementy sterowane przez tenże komputer czyli tak naprawdę register czy atenuator ( jak zwał tak zwał - ten dinks z silnikiem krokowym co reguluje dawkę gazu )
Struna jest offline  
Stary 16-09-2005, 23:28   #147
gondoljerzy

Domyślnie

Fajnie jest czytać, że są tacy, którym Blos działa OK. O swoich kłopotkach napisałem już wczesniej. Jeszcze ich nie rozwiązałem. Teraz kolejna niemiła sprawa - w moim przypadku zwiększone spalanie na Blosie. Mam monitor sondy lambda i starałem się regulowac instalacje na podobne wskazania z monitora jak wczesniej ze zwykłym mikserem. Jednak spalanie mam 1-2 litry wyższe. Ciekawe dlaczego? Jedyna przyczyna jaka się nasuwa to punktowe, centralne podawanie gazu w Blosie. Gdy jest on zamontowany daleko od przepustnicy to gaz ma możliwość wymieszać się z powietrzem. U mnie Blos jest dosłownie tuż przy przepustnicy, a za przepustnicą od razu wlot do kolektora (umieszczony pomiędzy rurami dolotowymi 2 i 3 cylindra). Więc bardzo prawdopodobne jest iż 2 i 3 cylinder dostają dużo bogatszą mieszankę niż 1 i 4. Sonda jest u mnie zamontowana w rurze 4 cylindra. Teorię potwierdza też ciut przykopcony wydech. Jutro może odkręcę i obejrzę świece.
Boję się trochę przenosić Blosa bliżej filtra powietrza (strzały), ale alternatywą jest tylko powrót do zwężki, a tego bym nie chciał.
gondoljerzy jest offline  
Stary 17-09-2005, 18:14   #148
maup

Domyślnie

Jezeli to nie jest naprawdę wielkim problemem, to spróbuj go zamontować faktycznie kawałek dalej od przepustnicy.
Co do strzałów, nie wiem jakie masz swiece i kable WN ale jak w porządku, z mieszanką nie przegniesz, zawory i zapłon w normie, to czemu ma strzelać?
Spróbuj zestroić urządzenie na analizatorze wtykanym w wydech i zobaczyć, co to da. Może nie szukaj takich wskazań jakie dostawałes na mikserze bo to może byc mylące.
W pierwszych postach na temat blosa miałeś za ubogą mieszankę - rozpiłowywałeś gwizdek czy się bez tego obeszło? Jak nie to zacznij "od zera", na obrotach max/2 zestrój i spróbuj pojeździć albo jeszcze kontrolnie przejechać wskazania na różnych zakresach. Coś musi byc nie tak z regulacją bo generalnie każdy po przesiadce z miksera na Blos chwali się niższym spożyciem. Chyba, że po wypirzeniu zwężki autko dostało takiego kopa, że zacząłeś używać gazu metodą 0/1 :twisted:

Swoją drogą, ciekawe czy by to coś dało, żeby jeszcze dodatkowo zawirować dolot pomiędzy BLOSem a kolektorem....
Stary 18-09-2005, 10:46   #149
gondoljerzy

Domyślnie

Co do tego zwiększonego zużycia to jest to porównanie w zbliżonych warunkach: jazda w 90% w trasie z podobnymi prędkościami i w podobnym stylu. Przy podobnych odczytach z lambdy na mikserze spalanie byłow okolizy 10-11l i rdzawy kolor wydechu. Na blosie jest około 12l i wydech jest przykopcony.
Może mam trochę cięższą nogę przy jeżdżeniu po mieście, ale to samoczynny efekt ,,dobrego dołu" na blosie. Tylko tych jazd po mieście miałem ostatnio bardzo mało.
Zawirowanie mieszanki w aktualnym układzie jest niemożliwe. Nie wiem czy zawirowanie samego powietrza przed blosem dało by cokolwiek. Przeniesienie blosa dalej od przepustnicy wymagało by kolejnej przebudowy dolotu, ale pewnie się na to zdecyduję.
Szczelinę w rurce rozpiłowałem o jakieś 20-25% ale przy większych obciążeniach nadal brak gazu.
gondoljerzy jest offline  
Stary 18-09-2005, 13:13   #150
maup

Domyślnie

Cytat:
Napisał gondoljerzy
Szczelinę w rurce rozpiłowałem o jakieś 20-25% ale przy większych obciążeniach nadal brak gazu
Jeżuuuu - rozpiłowanie o ok. milimetr zadowołiło Coswortha 2,9 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zaczynam się obawiać czy nie przesadziłeś zważywszy, że podpiłowuje się nie całą szczelinę tylko w tych miejscach gdzie brakuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawirowanie powietrza przed blosem chyba da niewiele bo on sobie sam w dużej mierze uporządkuje w gardzieli strumień.
Może spróbuj jednak jeszcze na analizatorze...
Zamknięty Temat

Zasady postowania