Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Strefy klubowe > strefa|podlaska
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-05-2014, 17:46   #141
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Potrzebny ELM 327! Pilne

czemu miałaby się urwać? od razu bardzo pesymistyczne założenie... podjedź do autohobby i się wypytaj o robociznę... wydaje mi się, że takich świeczek to oni wymienili mnóstwo i będą wiedzieli jak podejść coby nie urwać... Mi kiedyś w foce wymienili w 15 minut, ale w starej foce był lepszy dostęp...

Stary 14-05-2014, 12:41   #142
Masiek79
ford::beginner

Imię: Masiek
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał Andrzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podjedź do autohobby i się wypytaj o robociznę... wydaje mi się, że takich świeczek to oni wymienili mnóstwo i będą wiedzieli jak podejść coby nie urwać...
Byłem, pytałem - dzięki za podpowiedź. Jeśli się odkręcą - 200 zł, jeśli się choć jedna urwie - min. 1500 zł + części, a sama jedna świeca kosztuje 82 zł (w grę wchodzi zdjęcie głowicy + koszty dodatkowe typu uszczelki, urwane śruby głowicy jeśli się urwie jakaś itp.). Serwis Autohobby mówi, ze w tym modelu silnika szanse na urwanie świecy są 50/50, tak mają statystycznie. Świece są długie i wąskie, przykręcane kluczykiem 8-ką ponoć.

Potrzebny jest zatem serwis, który ma odpowiedni sprzęt, aby ewentualnie - w przypadku gdy jednak się urwie - rozwiercić i wyczyścić to "na aucie" bez zdejmowania głowicy. Na Myśliwskiej właśnie ponoć mają taki, cena jak pisałem wyżej.
Dzwoniłem też do polecanego w dziele "Polecamy mechaników" Autoserwis Dojlidy, tam jednak nie mają tego sprzętu, ale mogą podjąć próbę odkręcenia na ciepłym silniku i jeśli nie pójdzie to powstrzymają się w ogóle od wykręcania, ALE ich zdaniem z kolei "wykręcalność" świec w tych modelach z ich doświadczenia jest 100% i jeszcze nie urwali żadnej, ale z pewnością wymienili ich mniej w tym modelu niż Autohobby - w razie jednak "wpadki" głowica jest do demontażu bo sprzętu nie mają do rozwiercania.
Dlatego też WSKAZANA byłaby próba podjęcia wykręcenia ich w warsztacie, który taki sprzęt ma. Jakieś jeszcze propozycje lub namiary ktoś ma?

Mam wolną przyszłą środę i chcę to wtedy robić. Jak nie znajdę innego rozwiązania to muszę coś wybrać z powyższego.

Montaż świateł dziennych / Montaż haka / Montaż CB w popielniczce - posty 5 i 6

Ostatnio edytowane przez Masiek79 ; 14-05-2014 o 12:50
Masiek79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2014, 20:58   #143
Davo
ford::average

Model: focus,transit,mondeo,fiesta
Silnik: 1,8tdci.2,4di.2,0tdci,1,25pb
Rocznik: 07.01.03.06

Witam ja proponuje spectrum odkrecali mi swiece w tranzicie i tam wlasnie slabo one sie one wykrecaja ale dali rade trwalo to okolo 3 godzin a robili to tak ze pryskali praeparatem a nastepnie troszke odkrecali puzniej znowu dokrecali zeby preparat penetrowal i tak kilka razy i sie udalo wszystkie odkrecic ,mistrz warsztatu twierdzil ze to zajmie jakis czas bo duzo sie bawienia to ja stwierdzilem ze ja place i ze moga sie mechanicy tak bawic aby tylko wykrecic bez urwania i co sie wiarze ze zdejmowaniem glowicy,pozdrawiam.
Davo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2014, 15:10   #144
Masiek79

Imię: Masiek
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006

Wracam do wątku, bo sprawa załatwiona już i może się komuś z Was przydać...

Pisałem o sprawie w postach #131, #134 i #136 (wymiana świec żarowych). Zrobiłem jednak tak, jak planowałem na samym początku, pojechałem w środę na Myśliwską, bo wycenili mi naprawę na około 1500 zł w przypadku, jeśli przyjdzie się zdejmować głowicę, już z częściami i robocizną - a więc najtaniej z ofert, które miałem.
W warsztacie podeszli do sprawy profesjonalnie, na ciepłym silniku po delikatnych kilku próbach udało im się odkręcić wszystkie 4 świece. Koszt całej robocizny to 150 zł (+ 4 świece po 82 zł każda). Operacja zajęła godzinkę.
Jestem HAPPY, że udało im się to bezproblemowo wykręcić - gdyby się nie udało to konieczna jest w moim modelu rozbiórka silnika, gdyż nie ma jak podejść ze sprzętem do rozwiercania gniazd świec. Mają dobry i duży serwis, bardzo dobre ceny. Polecam wszystkim - Myśliwska 2A (Dojlidy), PHU Andrzej Klimowicz, [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Montaż świateł dziennych / Montaż haka / Montaż CB w popielniczce - posty 5 i 6

Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 22-05-2014 o 23:10 Powód: Po rozwiązaniu problemu bardziej posty nadają się do polecamy mechaników, więc przeniosłem :)
Masiek79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2014, 13:35   #145
lucasso

Imię: Łukasz
Model: było Mondeo MK3, Mondeo MK4, Focus MK2, teraz jest Focus MK3
Silnik: 1,6 Ti-VCT
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Polecamy mechaników

Witam kolegów ze strefy podlaskiej, jestem na urlopie w Hajnówce i mam problem z autem, pojawiła mi sie podczas jazdy pomarańczowa kontrolka check engine, potrzebuje kogoś z kompem do odczytania błędu i ewentualnie gazownika do regulacji gazy ponieważ moje mondeo jezdzi na lpg i może to byc przyczyną błędu. Możecie mi polecić kogoś zaufanego w białymstoku lub okolicy hajnówki.
lucasso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2014, 12:05   #146
lucasso

Imię: Łukasz
Model: było Mondeo MK3, Mondeo MK4, Focus MK2, teraz jest Focus MK3
Silnik: 1,6 Ti-VCT
Rocznik: 2011

jesli ktos będzie potrzebował elektryka z kompem do forda i innych marek to polecam chłopaka z Hajnówki, sczytał mi błędy, doradził co trzeba zrobić i problem miną, chłopak ma wiedze i zna sie na autach, mam do niego numer tel 503192053, dzwonic pod wieczór.

Pozdrawiam strefe podlaską Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lucasso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2014, 19:54   #147
Andrzej
Prawie Moderator...

Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017

Fajnie, że rozwiązałeś problem i dzięki za namiar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdro
Stary 09-07-2014, 22:59   #148
btomek

Model: TRANSIT T260
Silnik: 2.2TDCi 110KM
Rocznik: 2008

Wybaczcie jeśli był podobny wpis, noszę się z zamiarem zakupu s-maxa i poszukuję magika w Białymstoku co ma Fordy w jednym paluszku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Biacomex i Auto Hobby niestety znam i szukam raczej kogoś kto wie co z czym się je.
btomek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2014, 22:02   #149
rafaelb
ford::average

Model: Focus II Kombi
Silnik: 1.6 TDCi z DPF
Rocznik: 2007

Witam
Gdzie w Białym rzetelnie zdiagnozuje usterkę.
Zapewne trzeba podłączyć pod kompa, aktualnie pali mi się "usterka układu silnika"
ASO czy gdzieś można indziej podłączyć pod WDS
rafaelb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2014, 13:29   #150
cdsmarcin

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI 150 KM
Rocznik: 2016

Co sądzicie na temat warsztatów Bosch Service w Białymstoku? Szukam jakiegoś fachowca, który zajmie się problemami z układem CR w moim aucie. Zapewne będzie chodziło o regenerację wtrysków.
cdsmarcin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania