Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-12-2012, 20:07   #151
kris86k
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Cytat:
Napisał gorilas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mayak, ja wlasnie koresponduje z kris86k na privie w tym temacie, bo kiedys (>rok temu) tez chcialem zrobic sobie Auto swiatla, niestety poddalem sie. Opisywalem nawet w 1nym watku ze po podpieciu przelacznika Auto elektronika troche zwariowala, bo przelacznik swiatel wlaczal zaplon bez wlozonego kluczyka (bez dezaktywacji immo oczywiscie).

Pytanie: czy ktos z FFII po FL potwierdzil, ze zamiast skandynawskich podmienil wlacznik, przeprogramowal GEMa i wszystko dziala bez problemow?

W czasie kiedy sie z tym bawilem, przed-FL tez potwierdzali ze sie da, tylko ze po-FL mamy co najmniej drut oporowy w instalacji i inny GEM z mniejsza iloscia przekaznikow. Na nie-polskich forach czytalem wowczas, ze roznia sie sprzetowo instalacje skandynawskie vs. Auto i ze albo mozna miec jedno albo drugie i nie da sie tego zmienic tylko Auto-przelacznikiem i softem. Tak tez wygladalo w schematach elektrycznych ktore kiedys wrzucilem na tym forum.

Jesli jest potwierdzenie ze sie da, to oczywiscie sam sie ciesze bo sie za to zabiore.
Jestem dzisiaj po wymianie włącznika na AUTO i sukces, chociaż było już ciemno i nie miałem jak sprawdzić czujnika światła. Światła w pozycji AUTO świecą, nie ma żadnych problemów które ktoś opisywał dotyczące świecenia kontrolek bez kluczyka. Po za wymianą włącznika ustawiłem "Autolamps is fitted..." w programie ELMconfig. Oprócz tego wyciągnąłem bezpiecznik F110, F113, F135. Jutro sprawdzę czujnik światła i dam znać. Odzyskałem też funkcjonalność na pozycji P (parking): pozycyjne świecą wtedy tylko jeżeli kluczyk wyciągnięty i nie drze się sygnał oraz nie działa wtedy podświetlenie (jak było oryginalnie).

Moja wersja to FF 2FL 2009r Platinium X z polskiego salonu w standardzie z tzw. światłami skandynawskimi czyli w pozycji "0" światła mijania 70% i tył pozycyjne.

Ostatnio edytowane przez kris86k ; 03-12-2012 o 20:17
kris86k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2012, 20:42   #152
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Bezpiecznik F135 załóż z powrotem. Przekaźnik R15 też powinien zostać. One są niezbędne przy zgaszonych mijania jak jest jasno (jak działa czujnik zmierzchu), aby zapaliły Ci się same przednie mijania na 70% w funkcji dziennych.

Ta uwaga dotyczy oczywiście sytuacji, że mieliśmy światła skandynawskie z założonym przekaźnikiem R15 i bezpiecznikiem F135 (tzn. z przyciemnieniem do ok. 70% jasności świateł mijania).

Natomiast jeśli zakładamy diodowe DRL (np. Philipsa jak ja), to wtedy oczywiście trzeba ten bezpiecznik F135 oraz przekaźnik R15 zdemontować. Wtedy światła fabryczne sterowane są czujnikiem zmierzchu a LEDy zapalają się sterowane własnym sterownikiem jak gasną światła pozycyjne/mijania.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-12-2012 o 20:49
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2012, 01:34   #153
kris86k

Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009

Zgadza się F135 musi być włożony. Podziękowałem już na privie ;]
Wszystko działa świetnie. Dodam tylko, że "pełne" światła zapalają się w odpowiednim momencie.

Podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w temacie.
kris86k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2012, 13:28   #154
pongo1stanowice
ford::amateur

Imię: Janusz
Model: focus
Silnik: 16
Rocznik: 2011

w opisach bezpieczników nie wystepuje nigdzie opis "światła dzienne" lub "światła do jazdy dziennej"
pongo1stanowice jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2012, 13:56   #155
gorilas

Imię: Michal
Model: Focus II FL
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał pongo1stanowice Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w opisach bezpieczników nie wystepuje nigdzie opis "światła dzienne" lub "światła do jazdy dziennej"
kolego, jak juz ktos pisal powyzej, ogolnie w tym temacie dyskutujemy na temat Focusa II / II FL, produkcja do 2010.

Ty masz Focusa III z 2011 tak? Na chwile obecna chyba nikt jeszcze nie wie jak pozmieniac cos ze swiatlami skandynawskimi w tym modelu, rzeczywiscie patrzac na opisy bezpiecznikow w Twoim modelu, nie ma takiego bezpiecznika. Byc moze jest mozliwosc zmian, oprogramowaniem i/lub kombinacja zmian w elektryce (bezpieczniki / przekazniki / inne modyfikacje w ukladach elektrycznych), ale na chwile obecna nikt ich chyba jeszcze nie odkryl.

Pytales u dealera, nigdy nie zaszkodzi zadzwonic?

Ostatnio edytowane przez gorilas ; 07-12-2012 o 16:15
gorilas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2012, 10:43   #156
pongo1stanowice
ford::amateur

Imię: Janusz
Model: focus
Silnik: 16
Rocznik: 2011

kolego tedi k w książce servisowej nie ma bezpiecznika opisanego "światła dzienne"
pongo1stanowice jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2012, 11:59   #157
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał pongo1stanowice Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolego tedi k w książce servisowej nie ma bezpiecznika opisanego "światła dzienne"
No to może trzeba dodać:
- o jaki model i rocznik samochodu chodzi;
- w której książce serwisowej?

Już chyba trzeci raz w tym wątku prosimy o podanie tych szczegółów. Nic więcej w tej sprawie nie da się napisać.
Stary 12-12-2012, 10:10   #158
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

pongo1stanowice ma FF3, pisał wcześniej, i nic mu nie przeszkadza że wątek jest otagowany FF2 i kilka razy to pisane było

o światłach skandynawskich w FF3 znalazłem tylko to
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2012, 12:02   #159
tedi_k
FCP member

U rosyjskich przyjaciół dostępne są już także schematy FF3 - popatrzyłem w nie i widać wyraźnie, że światłami steruje całkowicie BCM (odpowiednik naszego GEMa) i zasila bezpośrednio żarówki bez bezpieczników i przekaźników po drodze. Z tego prosty wniosek, że światła dzienne skandynawskie w FF3 włączane są parametrem w BCM. Nie da się po drodze wyjąć bezpiecznik albo przekaźnik bo go nie ma.
Dopóki nie powstanie wersja ELMconfiga obsługująca FF3 zmiana parametrów FF3 możliwa tylkow ASO przy pomocy IDSa.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 12-12-2012 o 22:18
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2012, 02:00   #160
rat-med
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: ford focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010

Witam!
Panowie mam problem. Przeczytałem cały temat (wszystkie 16 stron) i mam wątpliwości co do włączenia świateł dziennych. Do którego z Was mogę napisać na PW?
FFmk2, FL 2010, Titanium.

Dziękuję

Halo Panowie i Panie! Mam już chyba wszystkie potrzebne części. Potrzebuję tylko potwierdzenia

Ostatnio edytowane przez rat-med ; 02-01-2013 o 08:53
rat-med jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania