![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#151 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoobost
Rocznik: 2015
|
Witam kolegów..
Od trzech miesięcy jestem szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem mondka IV z 1.6 ecoboost i chciałbym podzielić się wrażeniami z przejechania 5 kkm.. Podobnie jak wielu z Was też miałem wątplwości czy na 1,5-tonowy samochód to nie za mały motorek ale.. życie zweryfikowało moje obawy. Autko zbiera się na każdym biegu już od 1600obr/min i co najważniejsze ciągnie aż do odcięcia. Porównać można to z dynamiką 140-konnego diesla tyle, że ten jest zdecydowanie "krótszy" na skali. Słowem dynamika jak na tak duże auto - bardzo OK. Co do spalania to - jak to przy turbo - zależy jak jeździsz. Wg kompa pokładowego w cyklu mieszanym na poziomie 7,9l/100. W mieście cięzko zjeść poniżej 9l/100 ale za to na A4 przy umiejętnym posługiwaniu się gazem - spokojnie schodzę poniżej 6l/100 - a to już ilości zarezerwowane dla TDI. Oczywiście powyżej 140km/h wszystko pikuje w górę - ale pokażcie mi auto w którym jest inaczej. A jechać szybciej tym wózkiem aż się chce bo wydech zaskoczył nawet mnie - 220km/h i jeszcze przyspieszał... Tak czy inaczej najlepszy w tym samochodzie jest komfort jazdy. Miesca z tyłu jak w S-klasie, a podczas jazdy - słychać tylko własne myślenie. Do tego świetne audio z pakietu i trochę innych bajerków z wersji titanium.. Polecam. |
|
|
|
|
|
#152 |
|
ford::advanced
![]() Imię: slawek
Model: S-max
Silnik: 2.0 klekot
Rocznik: 2011
|
no z tym miejscem z tyłu jak w S-klasie to juz kolega trochę przegiął - jest tylko jedno auto klasy sredniej przy ktorym mozna tak pisać - kura superb
sl
|
|
|
#153 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 04-11-2008
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
|
No dokładnie,ja w S-ce nawet nie siedziałem (podejrzewam że Kolega,który o niej wspomniał też nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) ale raczej tyle tego miejsca ąż nie ma,bo to nie ta klasa ani wymiary ....
Co nie zmienia faktu,że w Mondku jest dużo miejsca,a osiągi o których napisałeś jak najbardziej dobre,ale jednka to Mondek a nie S-max (nie ta waga).
|
|
|
#154 |
|
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
|
Mondek ma rozstaw osi większy jak kura S (taki sam jak S-Max), ale gdzieś te centymetry giną i kura niestety wygrywa (ma większe zwisy chiba)
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
|
z tym że superb jest trochę bez sensu ponieważ:
- kto jeździ z tyłu i po co komu tyle miejsca na długość na tylnej kanapie, ja jeżdzę z przodu, z tyłu dzieci które tyle miejsca nie potrzebują - kura jest najwęższa w klasie (nie licząc wypadków przy pracy jak accord czy alfa 159)- do mondeo wejdą "na ścisk" 3 foteliki , do passata jakoś też, do superb niestety nie, chyba zeby dobierac jakies specjalne najwęższe na rynku jakie są, my z żoną próbowaliśmy najpopularniejsze chyba maxi-cosi (cabrio fix i priori) i nawet z użyciem siły się nie dało, kto nie wierzy niech sprawdzi na necie parametry (1450 vs 1485) kura to jakies takie dziwne auto dla 1 albanskiego dygnitarza z kierowcą albo dla szefa lokalnego resortu samorządowego z kierowcą a zeby nie było juz kompletnego offtopa to kura ma taki swój odpowiednik 1.6 EB - 1.4TSI - jeździłem na testach, nawet daje radę ale jak to w małych pierdkach z turbiną - spalanie w normie jak sie wleczemy, jak jezdzimy ostro to sie robi niebotycznie za duże przy okazji kolega z pracy zeznał ze w swoim mondku 1.6EB nie moze na trasie zejść poniżej 8l /100 - z tym ze jeździ dosyc dynamicznie i szybko sl
był Mondeo MK3 kombi 2.0 145 PS był VW Passat B6 2.0 FSI Sportline jest Ford S-max 2.0 TDCI titanium-platinium Ostatnio edytowane przez grizzly ; 25-08-2011 o 12:30 |
|
|
|
|
|
#156 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-11-2010
Model: Ford S-Max
Silnik: Ecoboost 203KM
Rocznik: 2010
|
To chyba normale, że kolege nie może zejść poniżej 8 przy dynamicznej jezdzie. To chyba nic dziwniego w silniku benzynowym 160KM. Ile ma palić? I tak mało wychodzi.
Ja w trasie przy przepisowej jezdzie po kaszubskich drogach mam w 2.0 EB 8.5, a przy dynamicznej i szybszej np 10. Baz przesady z tymi ciągłymi rozważaniami o spalaniu. Dzisiaj wysiadłem z Passata Bluemotion 1.6 TDi, zasięg na zbiorniku miał ponad 1500km, ale co z tego, co to za jazda, zero emocji, nuda, zwykły przemieszczacz. Co do fotelików to w dużych autach z kanapą problemem jest nie tyle szerokość, co profil kanapy. Srodkowe miejsce to jest zwykle podłokietnik, i fotelik chyba trudno tam zamontować. Mamy troje dzieci, i też przerabiałem różne modele po kątem dzieci. Van nie ma sobie równych, a dla uboższych Logan kombi. |
|
|
|
|
|
#157 |
|
|
Nie wiem czy normalnie czy nie. Piszę o tym całym downsizingu - miało być tak różowo, spalanie jak w dieslu, ekologia i dużo mocy. A wyszło jak zwykle - poza tymi 15 KM mocy więcej nie widzę żadnych plusów w porównaniu z Duratec HE 145 PS. Tyle ze ten 2.0 jest prosty, niewyżyłowany i co za tym idzie bezawaryjny. Eco boosty są skomplikowane, wyżyłowane i awaryjne raczej będą bardziej. Ot - w wała robią klientów zasłaniając się ekologią i wmawiając niskie spalanie w warunkach laboratoryjnych.
Co do zestawienia 2.0EB vs 2.5T nie będę się wypowiadał bo nie jeździłem 2.5T w S-max, zresztą oba mają turbo, w moim słuzbowym focusie ostatnio 2.5T się zepsuło i nie stać nas na naprawę.
|
|
|
#158 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-11-2010
Model: Ford S-Max
Silnik: Ecoboost 203KM
Rocznik: 2010
|
Co Ty masz do nowoczesnej benzyny, ciągle coś narzekasz, a sam masz przecież diesla i się z niego chyba cieszysz. Jeszcze nikt z użytkowników tutaj chyba nie narzekał na EB od Forda, no może poza spalaniem zimą w korkach. Najważniejsze to mieć wybór, i to jest super. Szkoda tylko, że nie ma Esia V6, przynajmniej mógłby cennik ozdobić...
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-09-2006
Model: S-MAX
Silnik: 1,6 EcoBoost
|
1,6 EB w S-MAX na trasie (w zależności od warunków, obciążenia, prędkości itp.) pali od 6,0 l/100 (3 osoby, wolna jazda) do 10,5 l/100 (5 osób, w pełni załadowany, z boksem na dachu i dużą prędkością na autostradzie) - w mieście od 8 l/100 do 12 l/100 - takie mam obserwacje po przejechaniu 10 000 km. (dane wg komputera pokładowego).
Pro.
|
|
|
#160 |
|
|