Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-08-2014, 22:38   #151
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Witam koledzy,

Mam już zrobione ponad 5000tys km. w sumie po remoncie wlałem 500ml oleju, z tego co widzę to każdy używa innego oleju, Mój to GM półsyntetyk 10W40 i wszystko na nim działa ok.

Dajcie znać jakie są efekty w waszych samochodach po tych remontach?

Pozdrawiam

klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2014, 12:54   #152
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał klodis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam koledzy,

Mam już zrobione ponad 5000tys km. w sumie po remoncie wlałem 500ml oleju, z tego co widzę to każdy używa innego oleju, Mój to GM półsyntetyk 10W40 i wszystko na nim działa ok.

Dajcie znać jakie są efekty w waszych samochodach po tych remontach?

Pozdrawiam
Ja mam zrobione 1200km glownie po Warszawie, zatem czeste podjazdy korkowe.
Obroty wkrecam juz teraz ponad 3 tysiace max do 4.5k rpm a ilosc oleju jest wlasciwa (zalane mialem troche za duzo i tak ze 300ml na pewno strzykawka sciagnalem.
Ja mam zalany silnik olejem 5W40. Niedługo robie wymianę i wciaz mysle czym zalac czy takim czy 5W30 Motula albo Valvoline.
Wydaje mi się, ze przy wyzszym obciazeniu 5W40 niewlasciwie zasila napinacz lancucha rozrzadu...
do 5W30 zacheca mnie rowniez fakt, ze olej nie znika w ogole, zatem wiem na pewno, iz silnik jest w bardzo dobrej kondycji. Silnik generalnie cicho pracuje, w ogole nie kopci, nie zostawia sadzy na ziemi, spod korka wlewu oleju nie chlapie niczym i nie ma juz takiego duzego przedmuchu, jaki był. Samochod jakby lepiej sie zbiera, chociaz mialem wrazenie ze moje 90KM w Focusie MK1 1.8TDDI sprawniej sie rozpedzalo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i chulalo po 170 z hukiem ale bez wysilku.
To co mnie nadal martwi to okresowe wahania obrotow podczas dojezdzania na luzie do skrzyzowan i chyba nieco za wysokie spalanie (teraz komp pokazuje 10.6l na 100km ale jazda wylacznei po Warszawie z klima ustawiona na 17st C-nie liczyłem teraz per tankowanie, a kiedys na pewno licznik o 1 l mi zawyzal spalanie)
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2014, 13:44   #153
tomcios

Model: C-max Mk1
Silnik: 1,8 Duratec-HE 120KM
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał Aaronik25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wydaje mi się, ze przy wyzszym obciazeniu 5W40 niewlasciwie zasila napinacz lancucha rozrzadu...
Jakie masz objawy tego zjawiska?
tomcios jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2014, 15:12   #154
Aaronik25

Cytat:
Napisał tomcios Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakie masz objawy tego zjawiska?
Hmmm...delikatny stukot jakby cos o cos uderzalo w przeciagu naprawde 1-2 sekund.
Taki gang jak w dieselu HDiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z tym, ze z wieksza czestotliwoscia i zdecydowanie krotszym czasie
Chyba, ze sa to klapki w kolektorze...
Na pewno nie sa to zawory, bo one z glowica były robione.
Generalnie wlasnie ten napinacz jest hydrauliczny i jest zasilany cisnieniem z podawanego oleju silnikowego.

Ostatnio edytowane przez Aaronik25 ; 13-08-2014 o 15:14
Stary 16-08-2014, 19:54   #155
klodis

Cytat:
Napisał Aaronik25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam zrobione 1200km glownie po Warszawie, zatem czeste podjazdy korkowe.
Obroty wkrecam juz teraz ponad 3 tysiace max do 4.5k rpm a ilosc oleju jest wlasciwa (zalane mialem troche za duzo i tak ze 300ml na pewno strzykawka sciagnalem.
Ja mam zalany silnik olejem 5W40. Niedługo robie wymianę i wciaz mysle czym zalac czy takim czy 5W30 Motula albo Valvoline.
do 5W30 zacheca mnie rowniez fakt, ze olej nie znika w ogole, zatem wiem na pewno, iz silnik jest w bardzo dobrej kondycji. Silnik generalnie cicho pracuje, w ogole nie kopci, nie zostawia sadzy na ziemi, spod korka wlewu oleju nie chlapie niczym i nie ma juz takiego duzego przedmuchu, jaki był. Samochod jakby lepiej sie zbiera, chociaz mialem wrazenie ze moje 90KM w Focusie MK1 1.8TDDI sprawniej sie rozpedzalo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i chulalo po 170 z hukiem ale bez wysilku.
To co mnie nadal martwi to okresowe wahania obrotow podczas dojezdzania na luzie do skrzyzowan i chyba nieco za wysokie spalanie (teraz komp pokazuje 10.6l na 100km ale jazda wylacznei po Warszawie z klima ustawiona na 17st C-nie liczyłem teraz per tankowanie, a kiedys na pewno licznik o 1 l mi zawyzal spalanie)
u mnie spalanie jest podobne wszystko zależy od techniki jazdy, ale po warszawie 9 do 11 spokojnie weźmie, komputer u mnie też tak pokazuje choć nie tankowałem do pełna i nie sprawdzałem dokładnie.
Co do obrotów to powinny się uspokoić czasem moga byc większe gdyż pompa hamowania potrzebuje ciśnienia więc na luzie takie podwyższone obroty mogą się zdarzać. Choć tak naprawdę to najlepiej dojeżdżać na biegu wtedy powinien mniej palić benzyny :-) i hamulce się mniej zużywają bo hamujemy silnikiem.

Pozdrawiam
Stary 17-08-2014, 22:16   #156
tomaszjarecki
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: focus C-max
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2004

Witam Wszystkich. Pozwolicie, że się dołączę do tej rozmowy. Mam c-maxa z 2004 roku i jeżdże nim od około trzech lat. W czerwcu tego roku zalałem silnik olejem 5W30 i w połowie wakacji jechałem na wypoczyn nad morze. Przed wyjazdem sprawdziłem poziom oleju i bagnet ledwie zamoczony. dolałem około 1,5 litra i pojechałem wraz z rodzinką. Jak wracaliśmy z wakacji to musiałem znów dolać 1 literek bo kontrolka mi zamigała. Od czerwca 5000 km raczej nie zrobiłem. Teraz boję się trochę jeździć bo niechcę zniszczyć silnika.
Czy takich przypadków jest wiele? Co mam zrobić?
Dodam jeszcze, że prawdopodobnie wycieków na zewnątrz nie mam.
Pozdrawiam.
tomaszjarecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2014, 22:25   #157
salom

Nie wolno dopuszczać do tego, aby zamrugała kontrolka cisnienia oleju, bo wtedy już nie ma smarowania. A literek to zamało, trzeba wlać 2 aby był stan.
Najlepiej poczytaj sobie posty na temat brania oleju przez silnik, jest ich bardzo dużo, jak poczytasz, to zdecydujesz co robić dalej. Rozwiązań sporo, każdy według własnego uznania eliminuje usterkę.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2014, 22:46   #158
klodis

Zapewne masz do zrobienia podobny remont silnika jak ja, ale to już może sprawdzić tylko mechanik. utrzymuj stan oleju to silnika nie zniszczysz. Najlepiej zalej stan oleju i sprawdź ile km zrobisz i dolejesz znów np. 1l oleju. pojedź na analizę spalin, sprawdź stan świec jak wyglądają. temat dość szeroko opisany w tym poście, poczytaj od początku. A jak coś to pisz.

Pozdrawiam
Stary 27-08-2014, 14:40   #159
Gagarin

Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015

Panowie wrocilem w niedziele z objazdowych wakacji po Europie i wyszlo mi 5500km przez ten czas. Od remontu zrobione mam rowno 7500km i w sumie dolalem 1.3l oleju... Malo to nie jest ale bardzo duzo tez nie. W wakacje wiekszos a w zasadzie 90% trasy to autostrady i predkosc caly czas w okolicach 120- 140km/h. Za 2.5 tys bede zmienial olej znowu.. I tu zastanawiam sie czy nie wlac czegos gestszego jak kolega Klodis. Najwyrazniej 5W30 jest troche za rzadkie a szczegolnie przy wiekszych obrotach cos niecos ubywa.
Gagarin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2014, 16:50   #160
Aaronik25

Cytat:
Napisał Gagarin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie wrocilem w niedziele z objazdowych wakacji po Europie i wyszlo mi 5500km przez ten czas. Od remontu zrobione mam rowno 7500km i w sumie dolalem 1.3l oleju... Malo to nie jest ale bardzo duzo tez nie. W wakacje wiekszos a w zasadzie 90% trasy to autostrady i predkosc caly czas w okolicach 120- 140km/h. Za 2.5 tys bede zmienial olej znowu.. I tu zastanawiam sie czy nie wlac czegos gestszego jak kolega Klodis. Najwyrazniej 5W30 jest troche za rzadkie a szczegolnie przy wiekszych obrotach cos niecos ubywa.
Spróbuj 5W40.
Jak dalej bedzie pił to 10W40.
Odpowiedz

Tagi
c-max

Zasady postowania