![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#151 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
|
Witam koledzy,
Mam już zrobione ponad 5000tys km. w sumie po remoncie wlałem 500ml oleju, z tego co widzę to każdy używa innego oleju, Mój to GM półsyntetyk 10W40 i wszystko na nim działa ok. Dajcie znać jakie są efekty w waszych samochodach po tych remontach? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#152 | |
|
ford::average
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Obroty wkrecam juz teraz ponad 3 tysiace max do 4.5k rpm a ilosc oleju jest wlasciwa (zalane mialem troche za duzo i tak ze 300ml na pewno strzykawka sciagnalem. Ja mam zalany silnik olejem 5W40. Niedługo robie wymianę i wciaz mysle czym zalac czy takim czy 5W30 Motula albo Valvoline. Wydaje mi się, ze przy wyzszym obciazeniu 5W40 niewlasciwie zasila napinacz lancucha rozrzadu... do 5W30 zacheca mnie rowniez fakt, ze olej nie znika w ogole, zatem wiem na pewno, iz silnik jest w bardzo dobrej kondycji. Silnik generalnie cicho pracuje, w ogole nie kopci, nie zostawia sadzy na ziemi, spod korka wlewu oleju nie chlapie niczym i nie ma juz takiego duzego przedmuchu, jaki był. Samochod jakby lepiej sie zbiera, chociaz mialem wrazenie ze moje 90KM w Focusie MK1 1.8TDDI sprawniej sie rozpedzalo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i chulalo po 170 z hukiem ale bez wysilku. To co mnie nadal martwi to okresowe wahania obrotow podczas dojezdzania na luzie do skrzyzowan i chyba nieco za wysokie spalanie (teraz komp pokazuje 10.6l na 100km ale jazda wylacznei po Warszawie z klima ustawiona na 17st C-nie liczyłem teraz per tankowanie, a kiedys na pewno licznik o 1 l mi zawyzal spalanie) |
|
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Model: C-max Mk1
Silnik: 1,8 Duratec-HE 120KM
Rocznik: 2004
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#154 | |
|
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Taki gang jak w dieselu HDiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z tym, ze z wieksza czestotliwoscia i zdecydowanie krotszym czasie Chyba, ze sa to klapki w kolektorze... Na pewno nie sa to zawory, bo one z glowica były robione. Generalnie wlasnie ten napinacz jest hydrauliczny i jest zasilany cisnieniem z podawanego oleju silnikowego. Ostatnio edytowane przez Aaronik25 ; 13-08-2014 o 15:14 |
|
|
|
|
|
|
#155 | |
|
|
Cytat:
Co do obrotów to powinny się uspokoić czasem moga byc większe gdyż pompa hamowania potrzebuje ciśnienia więc na luzie takie podwyższone obroty mogą się zdarzać. Choć tak naprawdę to najlepiej dojeżdżać na biegu wtedy powinien mniej palić benzyny :-) i hamulce się mniej zużywają bo hamujemy silnikiem. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Model: focus C-max
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2004
|
Witam Wszystkich. Pozwolicie, że się dołączę do tej rozmowy. Mam c-maxa z 2004 roku i jeżdże nim od około trzech lat. W czerwcu tego roku zalałem silnik olejem 5W30 i w połowie wakacji jechałem na wypoczyn nad morze. Przed wyjazdem sprawdziłem poziom oleju i bagnet ledwie zamoczony. dolałem około 1,5 litra i pojechałem wraz z rodzinką. Jak wracaliśmy z wakacji to musiałem znów dolać 1 literek bo kontrolka mi zamigała. Od czerwca 5000 km raczej nie zrobiłem. Teraz boję się trochę jeździć bo niechcę zniszczyć silnika.
Czy takich przypadków jest wiele? Co mam zrobić? Dodam jeszcze, że prawdopodobnie wycieków na zewnątrz nie mam. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#157 |
|
|
Nie wolno dopuszczać do tego, aby zamrugała kontrolka cisnienia oleju, bo wtedy już nie ma smarowania. A literek to zamało, trzeba wlać 2 aby był stan.
Najlepiej poczytaj sobie posty na temat brania oleju przez silnik, jest ich bardzo dużo, jak poczytasz, to zdecydujesz co robić dalej. Rozwiązań sporo, każdy według własnego uznania eliminuje usterkę. |
|
|
|
#158 |
|
|
Zapewne masz do zrobienia podobny remont silnika jak ja, ale to już może sprawdzić tylko mechanik. utrzymuj stan oleju to silnika nie zniszczysz. Najlepiej zalej stan oleju i sprawdź ile km zrobisz i dolejesz znów np. 1l oleju. pojedź na analizę spalin, sprawdź stan świec jak wyglądają. temat dość szeroko opisany w tym poście, poczytaj od początku. A jak coś to pisz.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#159 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: C Max
Silnik: 1.5 tdci duratorq
Rocznik: 2015
|
Panowie wrocilem w niedziele z objazdowych wakacji po Europie i wyszlo mi 5500km przez ten czas. Od remontu zrobione mam rowno 7500km i w sumie dolalem 1.3l oleju... Malo to nie jest ale bardzo duzo tez nie. W wakacje wiekszos a w zasadzie 90% trasy to autostrady i predkosc caly czas w okolicach 120- 140km/h. Za 2.5 tys bede zmienial olej znowu.. I tu zastanawiam sie czy nie wlac czegos gestszego jak kolega Klodis. Najwyrazniej 5W30 jest troche za rzadkie a szczegolnie przy wiekszych obrotach cos niecos ubywa.
|
|
|
|
|
|
#160 | |
|