Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-01-2013, 22:27   #151
danielsan51
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Dostęp do nagrzewnicy

jak zwykle wypadlo na mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. panel z nieszczesnym numerem

danielsan51 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2013, 23:20   #152
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Możliwe jest tymczasowe uruchomienie nagrzewnicy na panelu przełączników bez funkcji sterowania nagrzewnicą - należy zewrzeć przewody złącza C378: pin 8 (przewód czerwono-zielony, napięcie po zapłonie) należy zewrzeć z pinem 5 (przewód sterowania nagrzewnicą, zwykle dołożony). Przy tej przeróbce należy bardzo uważać - nie wolno wyłączać wentylatora nawiewu, bo można przegrzać nagrzewnicę!!!

Tak więc może to być zastosowane tylko tymczasowo, do czasu zdobycia i zainstalowania właściwego zestawu pokręteł.
Stary 10-01-2013, 22:48   #153
ddzilins

Model: Ford Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi 163PS (184PS by Polarny/Heko)
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak Ci sie chce sprawdzać, to sygnał od załączania świateł drogowych jest na pinie 19 złącza C103 GEM (może się obluzował albo urwał?).
A jednak okazało się że PIN się wysunął. Nie wiem czemu za pierwszym razem tego nie zauważyliśmy. Wygląda na to, że podczas zakładania czerwonej zaślepki na wtyczkę C103 jedna z końcówek się zakrzywiła co spowodowało wysunięcie PINa odpowiedzialnego za włączanie długich świateł. Tedi_k dzięki za podpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-01-2013, 12:11   #154
frantal
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008

Mam kilka pytań odnośnie tematu.

1. Nie posiadam głównej wiązki zasilającej nagrzewnice (czerwony i czarny), ale za to widzę, że mam złącze sterujące. Niestety w moim przypadku też nie będzie łatwo, bo jeszcze panel z pokrętłami grzania mam do wymiany. W związku z czym, aby to wszystko uruchomić to poza panelem powinienem pociągnąć ze skrzynki bezpieczników te dwa grube, główne kable? Czy to w ogóle jest wykonalne?

2. Przy okazji chciałbym zapytać o trzy kwestie. W załączonym zdjęciu tylnej ściany panelu sterowania grzaniem szyb widnieje pod prawą zaślepką jakaś złączka (numer 2 na zdjęciu). Co to za cudo, jeżeli tam nie ma klawisza po drugiej stronie? Mam grzaną szybę przód i tył.

Na zdjęciu są też dwa złącza. Złącze nr 1. to jest według mnie wspomniane sterowanie nagrzewnicą (mniejsza o to), ale jest jeszcze jakieś złącze numer 3 - czy to jest dodatkowe złącze do panelu pokręteł współpracujących z nagrzewnicą?

Dzięki za pomoc i informacje.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Panel.jpg (92.9 KB, 552 wyświetleń)
frantal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2013, 12:47   #155
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał frantal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1....aby to wszystko uruchomić to poza panelem powinienem pociągnąć ze skrzynki bezpieczników te dwa grube, główne kable? Czy to w ogóle jest wykonalne?
Nietrywialne, ale wykonalne. Jak chcesz nagrzewnicę, to musisz to zobić.

Cytat:
Napisał frantal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Przy okazji chciałbym zapytać o trzy kwestie. W załączonym zdjęciu tylnej ściany panelu sterowania grzaniem szyb widnieje pod prawą zaślepką jakaś złączka (numer 2 na zdjęciu). Co to za cudo, jeżeli tam nie ma klawisza po drugiej stronie? Mam grzaną szybę przód i tył.
Te 2 dodatkowe złącza mogą być od klawiszy wyłączania ESP oraz odłączania przedniej poduszki pasażera (od lampki kontrolnej odłączenia poduszki - z tego powodu tylko dwa przewody).

Cytat:
Na zdjęciu są też dwa złącza. Złącze nr 1. to jest według mnie wspomniane sterowanie nagrzewnicą (mniejsza o to), ale jest jeszcze jakieś złącze numer 3 - czy to jest dodatkowe złącze do panelu pokręteł współpracujących z nagrzewnicą?
Nie ma "dodatkowego" złącza do panelu z tytułu sterowania nagrzewnicą. Jest 1 dodatkowy przewód w "normalnym" złączu.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-01-2013 o 12:51
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2013, 13:37   #156
frantal
ford::average

Silnik: 1.8 TDCi

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Te 2 dodatkowe złącza mogą być od klawiszy wyłączania ESP oraz odłączania przedniej poduszki pasażera (od lampki kontrolnej odłączenia poduszki - z tego powodu tylko dwa przewody).
Wyłączanie ESP mam z poziomu zegarów (Focus po FL), więc może to być tylko jakaś pozostałość przed FL. Co do lampki kontrolnej - nigdy nie widziałem w Focusach, aby coś takiego zapalało się na konsoli środkowej (raczej tylko na zegarach jest informacja). Zresztą, nie mam takiego wyłącznika (w schowku podobno występuje).

Dzięki za pomoc. Chyba na razie się wstrzymam z tym montażem, bardziej to już na przyszłą zimę ;-)
frantal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2013, 14:08   #157
kuguar1989
ford::beginner

Silnik: 1,6 TDCI

Przewody zasilające bardzo łatwo przeciągnąć - musisz odkręcić schowek i za schowkiem jest grodź przez którą przeciągasz przewody i potem ciągniesz do skrzynki czerwony przewód a czarny(mase) możesz podłączyć do śruby znajdującej sie za grodzią w komorze silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kuguar1989 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2013, 15:40   #158
tedi_k
FCP member

Cytat:
Co do lampki kontrolnej - nigdy nie widziałem w Focusach, aby coś takiego zapalało się na konsoli środkowej (raczej tylko na zegarach jest informacja). Zresztą, nie mam takiego wyłącznika (w schowku podobno występuje).
Na zegarach nie ma takiej informacji. Jest tylko lampka i przełącznik.
To, że nie widziałeś aby coś takiego było na konsoli środkowej oznacza tylko, że nie zajrzałeś do instrukcji obsługi samochodu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To miejsce na klawisz oznaczone jest na schemacie kontrolek literą K a w opisie konsoli "K - Lampka wyłączenia poduszki powietrznej (wszystkie z wyjątkiem kabrioletu). Patrz
Ochrona pasażerów (strona 27).". Cytat za instrukcją z roku 2009, ale we wcześniejszych jest podobnie.
Wiązki do lampki i przełącznika są prawie zawsze - więc u Ciebie też. Pozycja 2 to na pewno od tej lampki.
Stary 24-01-2013, 16:22   #159
ddzilins

Model: Ford Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi 163PS (184PS by Polarny/Heko)
Rocznik: 2011

Cytat:
Na zdjęciu są też dwa złącza. Złącze nr 1. to jest według mnie wspomniane sterowanie nagrzewnicą.
Niestety to nie jest wtyczka do sterowanie nagrzewnicą. Nie wiem do czego ona jest ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) ale do sterowania nagrzewnicą powinna być wtyczka z dwoma pinami. Wygląda więc na to że będziesz musiał pociągnąć jeszcze przewody z GEMa.

Ostatnio edytowane przez ddzilins ; 24-01-2013 o 16:25
ddzilins jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2013, 23:55   #160
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Ja tylko znowu napiszę, że ta nagrzewnica....TO BYŁ STRZAŁ W 10tkę! Chyba najlepsze co dzięki temu forum zrobiłem w swojej foce :-) Mam wrażenie jakby auto zmienił na zimę :-D

60zł nagrzewnica + kilka zł kable (jak ktoś nie ma) + kilka godzin roboty = bezcenna radość :-D

No i wciąż alternator 120A ...póki co OK!
Odpowiedz

Zasady postowania