![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#151 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007
|
jak zwykle wypadlo na mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. panel z nieszczesnym numerem
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Możliwe jest tymczasowe uruchomienie nagrzewnicy na panelu przełączników bez funkcji sterowania nagrzewnicą - należy zewrzeć przewody złącza C378: pin 8 (przewód czerwono-zielony, napięcie po zapłonie) należy zewrzeć z pinem 5 (przewód sterowania nagrzewnicą, zwykle dołożony). Przy tej przeróbce należy bardzo uważać - nie wolno wyłączać wentylatora nawiewu, bo można przegrzać nagrzewnicę!!!
Tak więc może to być zastosowane tylko tymczasowo, do czasu zdobycia i zainstalowania właściwego zestawu pokręteł.
|
|
|
|
#153 | |
|
![]() Zarejestrowany: 18-05-2007
Model: Ford Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi 163PS (184PS by Polarny/Heko)
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
#154 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-07-2005
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
|
Mam kilka pytań odnośnie tematu.
1. Nie posiadam głównej wiązki zasilającej nagrzewnice (czerwony i czarny), ale za to widzę, że mam złącze sterujące. Niestety w moim przypadku też nie będzie łatwo, bo jeszcze panel z pokrętłami grzania mam do wymiany. W związku z czym, aby to wszystko uruchomić to poza panelem powinienem pociągnąć ze skrzynki bezpieczników te dwa grube, główne kable? Czy to w ogóle jest wykonalne? 2. Przy okazji chciałbym zapytać o trzy kwestie. W załączonym zdjęciu tylnej ściany panelu sterowania grzaniem szyb widnieje pod prawą zaślepką jakaś złączka (numer 2 na zdjęciu). Co to za cudo, jeżeli tam nie ma klawisza po drugiej stronie? Mam grzaną szybę przód i tył. Na zdjęciu są też dwa złącza. Złącze nr 1. to jest według mnie wspomniane sterowanie nagrzewnicą (mniejsza o to), ale jest jeszcze jakieś złącze numer 3 - czy to jest dodatkowe złącze do panelu pokręteł współpracujących z nagrzewnicą? Dzięki za pomoc i informacje. |
|
|
|
|
|
#155 | |||
|
FCP member
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-01-2013 o 12:51 |
|||
|
|
|
|
|
#156 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-07-2005
Silnik: 1.8 TDCi
|
Cytat:
Dzięki za pomoc. Chyba na razie się wstrzymam z tym montażem, bardziej to już na przyszłą zimę ;-) |
|
|
|
|
|
|
#157 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-06-2012
Silnik: 1,6 TDCI
|
Przewody zasilające bardzo łatwo przeciągnąć - musisz odkręcić schowek i za schowkiem jest grodź przez którą przeciągasz przewody i potem ciągniesz do skrzynki czerwony przewód a czarny(mase) możesz podłączyć do śruby znajdującej sie za grodzią w komorze silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#158 | |
|
FCP member
|
Cytat:
To, że nie widziałeś aby coś takiego było na konsoli środkowej oznacza tylko, że nie zajrzałeś do instrukcji obsługi samochodu...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To miejsce na klawisz oznaczone jest na schemacie kontrolek literą K a w opisie konsoli "K - Lampka wyłączenia poduszki powietrznej (wszystkie z wyjątkiem kabrioletu). Patrz Ochrona pasażerów (strona 27).". Cytat za instrukcją z roku 2009, ale we wcześniejszych jest podobnie. Wiązki do lampki i przełącznika są prawie zawsze - więc u Ciebie też. Pozycja 2 to na pewno od tej lampki.
|
|
|
|
|
#159 | |
|
![]() Zarejestrowany: 18-05-2007
Model: Ford Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi 163PS (184PS by Polarny/Heko)
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Focus MK1 1.6 16V GHIA -> Focus MK2 2.0 TDCI Titanium -> Mondeo MK4 2.0 TDCI Titanium X Ostatnio edytowane przez ddzilins ; 24-01-2013 o 16:25 |
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Ja tylko znowu napiszę, że ta nagrzewnica....TO BYŁ STRZAŁ W 10tkę! Chyba najlepsze co dzięki temu forum zrobiłem w swojej foce :-) Mam wrażenie jakby auto zmienił na zimę :-D
60zł nagrzewnica + kilka zł kable (jak ktoś nie ma) + kilka godzin roboty = bezcenna radość :-D No i wciąż alternator 120A ...póki co OK!
|