Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-07-2014, 23:10   #151
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Update do 163KM w ASO da się zrobić ?

Wykresy z tej hamowni wyglądają dziwnie... Porównaj z dowolnymi wykresami z hamowni Heko [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Może koledzy mają "zaszyty" wykres na hasło "2.0TDCi 140PS"? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na poważnie:
1) częściowo "dziwność" wykresu tłumaczy ciągnięcie obrotów aż do "odcinki"... U Heko obroty dla TDCi kończą się na 4600, więc nie ma tej końcówki... Tak czy inaczej wykres nadal odstaje...
2) postawił bym ten samochód u kolegów "kreatorów" na rolkach jako "2.0TDCi 163PS" i zobaczył co ich komputer narysuje...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Gregonio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Jeśli kolega Mayak nie jest na urlopie, to podjadę do niego i może jeszcze raz sprawdzimy - a potem prosto na rolki do hamowni :-)
Kolega mayak jest na urlopie do pierwszego weekendu sierpnia. 30 lipca (w środę) jestem w Warszawie - mogę wziąć sprzęt i możemy się umówić ("w czynie społecznym") na eksperyment pod hamownią: przestawię z powrotem na 140 - zhamujemy, zrobię ("po mojemu") update 140->163PS i znowu zhamujemy... Trzeba by mieć termin na rolkach tak od godz. 14:30 do 16 (wcześniej mam spotkania). Trochę szkoda, że ta hamownia jest z mojego punktu widzenia "prawie pod Lublinem"... Po tych ewentualnych zajęciach muszę jeszcze dojechać do domu na Śląsk a tu cała Warszawa w poprzek...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-07-2014 o 09:24
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 12:03   #152
Jerry6
ford::beginner

Model: VW Golf & S-max
Silnik: TSI & TDCI
Rocznik: 2017 & 2011

Przebieg krzywych nie powinien tak wyglądać. Coś wyraźnie "tnie" moc przy 3,5 krpm.

Jeżeli nie było jakiegoś błędu w pomiarze (np. źle przyczepiony samochód, nawiew, itp.), to może być jakiś problem z samochodem (np. nie utrzymuje ciśnienia doładowania).

Ewentualnie można pomyśleć czy nie ma jakiegoś ograniczenia w sofcie (np. termicznego) albo czy akurat z DPF coś się nie zadziało.

Moim zdaniem takie "załamanie" mocy przy 3,5 krpm powinno być wyczuwalne także na drodze. I teraz pytanie czy jest?

Tak w ogóle to ile było pomiarów? Jeden? EDIT: doczytałem, że dwa

Ostatnio edytowane przez Jerry6 ; 24-07-2014 o 15:56
Jerry6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 18:24   #153
Gregonio
ford::advanced

Imię: Grzesiek
Model: Galaxy V-line
Silnik: 2.0 EcoBLUE 240KM
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał kolopeter Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wtedy nie mialbys wiekszej predkosci maksymalnej, ale to tez zalezy od drogi i warunkow
Dokladnie. Poza tym moze byc wiatr, lepsze paliwo itp..

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wykresy z tej hamowni wyglądają dziwnie... Porównaj z dowolnymi wykresami z hamowni Heko [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Może koledzy mają "zaszyty" wykres na hasło "2.0TDCi 140PS"? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na poważnie:
1) częściowo "dziwność" wykresu tłumaczy ciągnięcie obrotów aż do "odcinki"... U Heko obroty dla TDCi kończą się na 4600, więc nie ma tej końcówki... Tak czy inaczej wykres nadal odstaje...
2) postawił bym ten samochód u kolegów "kreatorów" na rolkach jako "2.0TDCi 163PS" i zobaczył co ich komputer narysuje...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kolega mayak jest na urlopie do pierwszego weekendu sierpnia. 30 lipca (w środę) jestem w Warszawie - mogę wziąć sprzęt i możemy się umówić ("w czynie społecznym") na eksperyment pod hamownią: przestawię z powrotem na 140 - zhamujemy, zrobię ("po mojemu") update 140->163PS i znowu zhamujemy... Trzeba by mieć termin na rolkach tak od godz. 14:30 do 16 (wcześniej mam spotkania). Trochę szkoda, że ta hamownia jest z mojego punktu widzenia "prawie pod Lublinem"... Po tych ewentualnych zajęciach muszę jeszcze dojechać do domu na Śląsk a tu cała Warszawa w poprzek...
OK. Rezerwuje czas 30 lipca po poludniu. Zrobmy to Twoja metoda. Poszukam innej hamowni zebys mial blizej. Napisze na priv.

Bump:
Cytat:
Napisał Jerry6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przebieg krzywych nie powinien tak wyglądać. Coś wyraźnie "tnie" moc przy 3,5 krpm.

Jeżeli nie było jakiegoś błędu w pomiarze (np. źle przyczepiony samochód, nawiew, itp.), to może być jakiś problem z samochodem (np. nie utrzymuje ciśnienia doładowania).

Ewentualnie można pomyśleć czy nie ma jakiegoś ograniczenia w sofcie (np. termicznego) albo czy akurat z DPF coś się nie zadziało.

Moim zdaniem takie "załamanie" mocy przy 3,5 krpm powinno być wyczuwalne także na drodze. I teraz pytanie czy jest?

Tak w ogóle to ile było pomiarów? Jeden? EDIT: doczytałem, że dwa
Pomiary byly dwa. W kreatorze robia sporo pomiarow wiec zakladam, ze wiedza jak auto przypiac. Wentylator chodzil. Specjalnie pojechalem rano, wiec bylo 20 st. C. DPF sie nie wypalal - sprawalem przed i po. Moze jak gosciu widzial, ze moment juz spada, to zdjal noge z gazu? W dieslach nie mo co dalej krecic, bo skoro jest rowno od 3 do 3,5 (nie rosnie) to dalej nie ma co go katowac?

Po badaniu swiecily sie kontorloki ABS i kontroli trakcji, ale to chyba standard i raczej nie ma wplywu na pomiary?

Ostatnio edytowane przez Gregonio ; 24-07-2014 o 18:38
Gregonio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-07-2014, 16:30   #154
Gregonio

Jak mówili tak zrobili :-)

Zmiana cofnięta - moc 136 KM
Przepięcie na drugą mapę - 149 KM

Czyli moc wzrosła, więc nie ma co dyskutować, czy się da - bo to czuć było od dawna, a teraz nawet widać!

Możemy tylko zastanowić się dlaczego nie ma 163KM. Tadeusz już wie :-). Chodzi o to, że w moim Smaxie są 3 mapy 110/130/150KM (około) - jest też możliwość zmiany na 115/140/163, ale to już Tadeusz wie co i jak więc ja nie będę się mądrzył.

Inna sprawa, że temperatura nie sprzyjała pomiarom - 33 st. C. Poza tym mam też koła 18 calowe, co niesie ze sobą pewne straty, które czuć jak na wiosnę przechodzę z 17 na 18 cali, które są znacznie cięższe.

PS. Sedeczne dzięki dla Tadeusza, który nie dość że za free poprzepinał mapy, to wszystko na spokojnie wytłumaczył.
Tadeusz, gdyby takich ludzi jak Ty było więcej na świecie, to żylibyśmy jak w raju :-)

Załączam oczywiście wykres.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-07-2014, 23:09   #155
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał Gregonio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... który nie dość że za free poprzepinał mapy, to wszystko na spokojnie wytłumaczył.
...
Jeśli "free" jet 12-letni Ballantines, to ja serdecznie dziękuję!
BTW- wytłumaczenie dlaczego po przestawieniu robi się 150PS: Ford oczywiście ma kilkanaście wariantów softów do silników DW10C. Czym różnią się warianty, nie muszę pisać, że nie znajdziemy w necie... W przedmiotowym samochodzie był wariant identyfikowany jako PCM BG91-12A650-FFB z softem BG91-14C204-FFD. Wg ETISa powinien mieć w ustawieniu podstawowym 140PS - jak widać nie miał... Może to być kwestia dzisiejszej temperatury (było na prawdę gorąco..) oraz zupełnie symbolicznego wentylatora na hamowni, chłodzącego intercooler... Jak na niego patrzyliśmy, to komentowaliśmy, że można było zamiast niego użyć wiatrak podłączany do USB w kompie...
Tak czy inaczej, jaką mapę "górną" ma soft BG91-14C204-FFD to słodka tajemnica Forda... Wychodzi, że ma prawo mieć mapę 150PS. Jako "górne" występują albo mapy 150PS albo 163PS...
Toteż dla dopełnienia eksperymentu należy ustawić ten PCM jako BG91-12A650-NE i doprowadzić do wgrania do niego softu BG91-14C204-BE. Jak to zrobić jest wiadomo. To jest soft, o którym wiadomo, że ma "górną" mapę 163 PS. I wówczas na hamowni powinno być już na pewno 163PS około... Jak mayak wróci z urlopu to powinien dać się namówić (nie wiem - ale może już bez 12-letniego Ballantinesa... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) do wgrania wskazanego softu...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 31-07-2014 o 11:12
Stary 31-07-2014, 16:13   #156
Gregonio

Ballantiesa już nie mam, ale Jaś Wędrowniczek się znajdzie ;-)
Stary 01-08-2014, 23:42   #157
tedi_k
FCP member

Dzisiaj to osiągnąłem taki rezultat, że aż się pochwalę... Przyjechało Mondeo MK4 ustawione na 115PS. Zmierzyłem CET (calculated engine torque) na "wejściu" - wyszło 313Nm... Tak niskiego wyniku jeszcze na oczy nie widziałem...
Następnie nastąpiło przełączenie na 163PS i pomiar... CET po "przemianie" - 386Nm...
Było czuć różbnicę...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 02-08-2014 o 00:13
Stary 03-08-2014, 14:02   #158
anwod
ford::average

Model: s-max
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011

Podczepie sie z innym pytaniem niż w temacie.

1,6 ecoboost w Smax jest z mocą 160KM, ale występuje tez w wersji 180KM; czy to tez tylko kwestia przepięcia mapy ?
anwod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2014, 14:28   #159
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

nie ma i nie bylo smaxow 1.6 eb 180, wiec nie ma co przepinac
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2014, 22:52   #160
kierowcafocusa
ford::average

Imię: Paweł
Model: Mondeo mk5 II
Silnik: ecoblue 190 A8

witam wszystkich
czy w wielkopolsce ( najlepiej Poznań ) też ktoś już zajmuje się tematem?
chętnie dorzucę służbowemu pare koni, często autostradami śmigam więc będzie jak znalazł

pozdrawiam!
kierowcafocusa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania