![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#151 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Wykresy z tej hamowni wyglądają dziwnie... Porównaj z dowolnymi wykresami z hamowni Heko [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Może koledzy mają "zaszyty" wykres na hasło "2.0TDCi 140PS"? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na poważnie: 1) częściowo "dziwność" wykresu tłumaczy ciągnięcie obrotów aż do "odcinki"... U Heko obroty dla TDCi kończą się na 4600, więc nie ma tej końcówki... Tak czy inaczej wykres nadal odstaje... 2) postawił bym ten samochód u kolegów "kreatorów" na rolkach jako "2.0TDCi 163PS" i zobaczył co ich komputer narysuje...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 24-07-2014 o 09:24 |
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-07-2013
Model: VW Golf & S-max
Silnik: TSI & TDCI
Rocznik: 2017 & 2011
|
Przebieg krzywych nie powinien tak wyglądać. Coś wyraźnie "tnie" moc przy 3,5 krpm.
Jeżeli nie było jakiegoś błędu w pomiarze (np. źle przyczepiony samochód, nawiew, itp.), to może być jakiś problem z samochodem (np. nie utrzymuje ciśnienia doładowania). Ewentualnie można pomyśleć czy nie ma jakiegoś ograniczenia w sofcie (np. termicznego) albo czy akurat z DPF coś się nie zadziało. Moim zdaniem takie "załamanie" mocy przy 3,5 krpm powinno być wyczuwalne także na drodze. I teraz pytanie czy jest? Tak w ogóle to ile było pomiarów? Jeden? EDIT: doczytałem, że dwa Ostatnio edytowane przez Jerry6 ; 24-07-2014 o 15:56 |
|
|
|
|
|
#153 | |||
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzesiek
Model: Galaxy V-line
Silnik: 2.0 EcoBLUE 240KM
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Bump: Cytat:
Po badaniu swiecily sie kontorloki ABS i kontroli trakcji, ale to chyba standard i raczej nie ma wplywu na pomiary? Ostatnio edytowane przez Gregonio ; 24-07-2014 o 18:38 |
|||
|
|
|
|
|
#154 |
|
|
Jak mówili tak zrobili :-)
Zmiana cofnięta - moc 136 KM Przepięcie na drugą mapę - 149 KM Czyli moc wzrosła, więc nie ma co dyskutować, czy się da - bo to czuć było od dawna, a teraz nawet widać! Możemy tylko zastanowić się dlaczego nie ma 163KM. Tadeusz już wie :-). Chodzi o to, że w moim Smaxie są 3 mapy 110/130/150KM (około) - jest też możliwość zmiany na 115/140/163, ale to już Tadeusz wie co i jak więc ja nie będę się mądrzył. Inna sprawa, że temperatura nie sprzyjała pomiarom - 33 st. C. Poza tym mam też koła 18 calowe, co niesie ze sobą pewne straty, które czuć jak na wiosnę przechodzę z 17 na 18 cali, które są znacznie cięższe. PS. Sedeczne dzięki dla Tadeusza, który nie dość że za free poprzepinał mapy, to wszystko na spokojnie wytłumaczył. Tadeusz, gdyby takich ludzi jak Ty było więcej na świecie, to żylibyśmy jak w raju :-) Załączam oczywiście wykres. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#155 | |
|
FCP member
|
Cytat:
BTW- wytłumaczenie dlaczego po przestawieniu robi się 150PS: Ford oczywiście ma kilkanaście wariantów softów do silników DW10C. Czym różnią się warianty, nie muszę pisać, że nie znajdziemy w necie... W przedmiotowym samochodzie był wariant identyfikowany jako PCM BG91-12A650-FFB z softem BG91-14C204-FFD. Wg ETISa powinien mieć w ustawieniu podstawowym 140PS - jak widać nie miał... Może to być kwestia dzisiejszej temperatury (było na prawdę gorąco..) oraz zupełnie symbolicznego wentylatora na hamowni, chłodzącego intercooler... Jak na niego patrzyliśmy, to komentowaliśmy, że można było zamiast niego użyć wiatrak podłączany do USB w kompie... Tak czy inaczej, jaką mapę "górną" ma soft BG91-14C204-FFD to słodka tajemnica Forda... Wychodzi, że ma prawo mieć mapę 150PS. Jako "górne" występują albo mapy 150PS albo 163PS... Toteż dla dopełnienia eksperymentu należy ustawić ten PCM jako BG91-12A650-NE i doprowadzić do wgrania do niego softu BG91-14C204-BE. Jak to zrobić jest wiadomo. To jest soft, o którym wiadomo, że ma "górną" mapę 163 PS. I wówczas na hamowni powinno być już na pewno 163PS około... Jak mayak wróci z urlopu to powinien dać się namówić (nie wiem - ale może już bez 12-letniego Ballantinesa... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) do wgrania wskazanego softu...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 31-07-2014 o 11:12 |
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
|
Ballantiesa już nie mam, ale Jaś Wędrowniczek się znajdzie ;-)
|
|
|
|
|
|
#157 |
|
FCP member
|
Dzisiaj to osiągnąłem taki rezultat, że aż się pochwalę... Przyjechało Mondeo MK4 ustawione na 115PS. Zmierzyłem CET (calculated engine torque) na "wejściu" - wyszło 313Nm... Tak niskiego wyniku jeszcze na oczy nie widziałem...
Następnie nastąpiło przełączenie na 163PS i pomiar... CET po "przemianie" - 386Nm... Było czuć różbnicę...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 02-08-2014 o 00:13 |
|
|
|
|
|
#158 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-07-2011
Model: s-max
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
Podczepie sie z innym pytaniem niż w temacie.
1,6 ecoboost w Smax jest z mocą 160KM, ale występuje tez w wersji 180KM; czy to tez tylko kwestia przepięcia mapy ? |
|
|
|
|
|
#159 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
nie ma i nie bylo smaxow 1.6 eb 180, wiec nie ma co przepinac
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#160 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo mk5 II
Silnik: ecoblue 190 A8
|
witam wszystkich
czy w wielkopolsce ( najlepiej Poznań ) też ktoś już zajmuje się tematem? chętnie dorzucę służbowemu pare koni, często autostradami śmigam więc będzie jak znalazł pozdrawiam! |
|
|
|
![]() |
|
|
|