Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-08-2017, 13:08   #151
macieklag
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v LPG
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: "Chrobolenie" klimatyzacji

Ja sprawdziłem ostatnio stetoskopem wszystkie przewody i od samej sprężarki jest niezły hałas, niesie się to dalej aż do kabiny, co prawda od skraplacza jest troche ciszej, ale na bank winny u mnie jest kompresor albo któryś z przewodów. Wczoraj brakło czasu ale dzisiaj spróbuje porównać hałas z innym fordem i może uda mi się ustalić, które miejsce nie tłumi odpowiednio drgań lub czy kompresor nie pracuje zbyt głośno

macieklag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2017, 21:25   #152
Sebastian1515
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 - LPG
Rocznik: 2009

Cześć , u mnie ostatnio to chrobotanie sie nasiliło , wcześniej występowało jak samochód schodził z obrotów , teraz występuje prawie cały czas.
A mam takie pytanie czy u was też jest tak że jak dodacie szybko gazu na jałowym to rozłącza sprężarkę???i po chwili ją załącza z powrotem?? jak by używać wyłącznika on\off??
A tak ogólnie to czekam już jak pierd.... ta klima.

Bump: daj linka do tego filmiku od fiesty???
Ja jutro nagram nowy to wrzucę.
[

QUOTE=ketez;2850748]Coś nowego w tej sprawie?????? Ogólnie u mnie wygląda na to samo co w Fieście na filmie tylko pytanie, który wąż wymienić.[/QUOTE]
Sebastian1515 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2017, 09:39   #153
Sebastian1515

Odnośnie Fiesty i tego przewodu. W Fieście jest " Przewód zmiennego ciśnienia klimatyzacji" w Mondeo występuje "Przewód wysokiego ciśnienia klimatyzacji i Przewód niskiego ciśnienia klimatyzacji. Ale dźwięk mam identyczny jak w tych filmach niżej
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Ten mój .
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 01-09-2017, 13:57   #154
macieklag

Imię: Maciek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v LPG

Mało istotne jaki to przewód. Sprawdziłem jak działa to w focusie mk2 i tam przewód wysokiego ciśnienia przed połączeniem z zaworem rozprężnym ma odcinek gumowy ok 20cm. Sprawdzałem stetoskopem i jest znaczna różnica przed a po co według mnie dodatkowo ogranicza hałas i drgania przenoszone. Sprawdzając dalej aż do samej sprężarki hałas też występuje jednak znacznie mniejszy niż w moim mondeo. W mk4 przy przyłożeniu stetoskopu do rury wychodzącej od kompresora można ogłuchnąć. Według mnie tutaj może leżeć przyczyna, w sklepach z częściami widzę że tylko ten przewód jest do kupienia, więc możliwe że często jest zamawiany do wymiany
macieklag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2017, 18:28   #155
salom

Jeżeli po gwałtownym dodaniu gazu sprężarka staje, to przyczyną może być wytarte sprzęgiełko sprężarki, tarczki sąza daleko od siebie i elektromagnes nie ma siły utrzymać. Wymagana jest regulacja sprzęgiełkka, czyli o 0,1 mm przybliżyć tarczki do siebie.

Ale aby sie upewnić, czy to na pewno ta usterka, trzeba zdjąć wtyczkę z elektromagnesu, i puścić kablem od plusa akumulatora do pinu elektromagnesu prąd na tałe, zapuścic silnik, dodawać gazu, i obserwować, czy jest identycznie jak z podłączoną wtyczką, jeżeli nie zatrzymuje sie sprężarka, to przyczyna inna.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2017, 10:54   #156
Sebastian1515

A mogę to na razie tak zostawić? czy może coś się stać ?

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli po gwałtownym dodaniu gazu sprężarka staje, to przyczyną może być wytarte sprzęgiełko sprężarki, tarczki sąza daleko od siebie i elektromagnes nie ma siły utrzymać. Wymagana jest regulacja sprzęgiełkka, czyli o 0,1 mm przybliżyć tarczki do siebie.

Ale aby sie upewnić, czy to na pewno ta usterka, trzeba zdjąć wtyczkę z elektromagnesu, i puścić kablem od plusa akumulatora do pinu elektromagnesu prąd na tałe, zapuścic silnik, dodawać gazu, i obserwować, czy jest identycznie jak z podłączoną wtyczką, jeżeli nie zatrzymuje sie sprężarka, to przyczyna inna.
Stary 02-09-2017, 12:45   #157
sagittarius82

Imię: Sławek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0 EcoBlue 190 KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Sebastian1515 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mam takie pytanie czy u was też jest tak że jak dodacie szybko gazu na jałowym to rozłącza sprężarkę???i po chwili ją załącza z powrotem?? jak by używać wyłącznika on\off??
Wg mnie to nie usterka tylko "myk" inżynierów, jak wiemy klima parę koników pochłania, wciśnięty maksymalnie pedał gazu to sygnał, że potrzebujemy pełnej mocy, więc komputer odłącza chwilowo klimę, co przekłada się na dostępną pełną moc. Miałem tak w poprzednim aucie, dodatkowo jeszcze prędkość wentylatora malała.
Stary 17-10-2017, 11:15   #158
marekpb

Imię: Marek
Model: Mondeo MK4 | Titanium X | 145KM
Silnik: 2.0 16V PB

Witam
Czy może komuś udało się zniwelować ten problem. Mnie też to denerwuje, że przy pewnych obrotach jakby coś wpadało w rezonans (jakby rurki) i jest chwilami metaliczny podźwięk. Dzieje się tak tylko przy włączonej klimie i tylko gdy na zewnątrz jest dość ciepło. Gdy jest chłodno i klima nie musi pracować na pełnej wydajności to nie ma tego problemu. Klima dobita także jest OK. Podobno trochę podniesione ciśnienie na wysokim. Czym to może być spowodowane ? Chłodnica ładna i wymyta czysta... Jakieś dobre rady ?

Wydaje mi się że droga tędy żeby wyeliminować zbyt wysokie ciśnienie. Jak to działa ? Czemu on robi takie wysokie ?
marekpb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2017, 20:29   #159
bieniek247

Imię: Kamil
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 Tdci

Witam, dołączę się do tematu bo prawdopodobnie mam ten sam problem.
Mianowicie od pewnego czasu zaczęło coś bardzo głośno chrobotać pod maską, na pierwszy rzut oka to widać jak napinacz mocno drży/ dostaje bicia ale wszystko rolki latają płynnie nie widać zużycia. Ściągnąłem pasek i ruszałem każdą rolką, stwierdziłem że to napinacz. Dziś robiłem podmiankę napinacza i efekt jest ten sam mocno drży (widocznie tak powinno być), sprawdzałem jeszcze raz rolki i lekki luz jest na kole sprężarki.
Pewności nie mam, a drugi problem że nie jest to tanie.
Może podpowie ktoś jak to zdiagnozować, i czego potrzeba do wymiany sprzęgła jeśli ono jest przyczyną.
Postaram się podesłać filmik pracy napinacza noi tego chrobotania.
bieniek247 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2017, 04:07   #160
Gienek88

Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i co zrobiłeś coś z klimą? U mnie jest identyczny dźwięk jak z twojego nagrania, więc podejrzewam że przyczyna może być ta sama.
Gienek88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania