![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#151 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Maciek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v LPG
Rocznik: 2008
|
Ja sprawdziłem ostatnio stetoskopem wszystkie przewody i od samej sprężarki jest niezły hałas, niesie się to dalej aż do kabiny, co prawda od skraplacza jest troche ciszej, ale na bank winny u mnie jest kompresor albo któryś z przewodów. Wczoraj brakło czasu ale dzisiaj spróbuje porównać hałas z innym fordem i może uda mi się ustalić, które miejsce nie tłumi odpowiednio drgań lub czy kompresor nie pracuje zbyt głośno
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 06-10-2016
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 - LPG
Rocznik: 2009
|
Cześć , u mnie ostatnio to chrobotanie sie nasiliło , wcześniej występowało jak samochód schodził z obrotów , teraz występuje prawie cały czas.
A mam takie pytanie czy u was też jest tak że jak dodacie szybko gazu na jałowym to rozłącza sprężarkę???i po chwili ją załącza z powrotem?? jak by używać wyłącznika on\off?? A tak ogólnie to czekam już jak pierd.... ta klima. Bump: daj linka do tego filmiku od fiesty??? Ja jutro nagram nowy to wrzucę. [ QUOTE=ketez;2850748]Coś nowego w tej sprawie?????? Ogólnie u mnie wygląda na to samo co w Fieście na filmie tylko pytanie, który wąż wymienić.[/QUOTE] |
|
|
|
|
|
#153 |
|
|
Odnośnie Fiesty i tego przewodu. W Fieście jest " Przewód zmiennego ciśnienia klimatyzacji" w Mondeo występuje "Przewód wysokiego ciśnienia klimatyzacji i Przewód niskiego ciśnienia klimatyzacji. Ale dźwięk mam identyczny jak w tych filmach niżej
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Ten mój . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#154 |
|
![]() Imię: Maciek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v LPG
|
Mało istotne jaki to przewód. Sprawdziłem jak działa to w focusie mk2 i tam przewód wysokiego ciśnienia przed połączeniem z zaworem rozprężnym ma odcinek gumowy ok 20cm. Sprawdzałem stetoskopem i jest znaczna różnica przed a po co według mnie dodatkowo ogranicza hałas i drgania przenoszone. Sprawdzając dalej aż do samej sprężarki hałas też występuje jednak znacznie mniejszy niż w moim mondeo. W mk4 przy przyłożeniu stetoskopu do rury wychodzącej od kompresora można ogłuchnąć. Według mnie tutaj może leżeć przyczyna, w sklepach z częściami widzę że tylko ten przewód jest do kupienia, więc możliwe że często jest zamawiany do wymiany
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
|
Jeżeli po gwałtownym dodaniu gazu sprężarka staje, to przyczyną może być wytarte sprzęgiełko sprężarki, tarczki sąza daleko od siebie i elektromagnes nie ma siły utrzymać. Wymagana jest regulacja sprzęgiełkka, czyli o 0,1 mm przybliżyć tarczki do siebie.
Ale aby sie upewnić, czy to na pewno ta usterka, trzeba zdjąć wtyczkę z elektromagnesu, i puścić kablem od plusa akumulatora do pinu elektromagnesu prąd na tałe, zapuścic silnik, dodawać gazu, i obserwować, czy jest identycznie jak z podłączoną wtyczką, jeżeli nie zatrzymuje sie sprężarka, to przyczyna inna. |
|
|
|
#156 | |
|
|
A mogę to na razie tak zostawić? czy może coś się stać ?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#157 | |
|
![]() Imię: Sławek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0 EcoBlue 190 KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#158 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK4 | Titanium X | 145KM
Silnik: 2.0 16V PB
|
Witam
Czy może komuś udało się zniwelować ten problem. Mnie też to denerwuje, że przy pewnych obrotach jakby coś wpadało w rezonans (jakby rurki) i jest chwilami metaliczny podźwięk. Dzieje się tak tylko przy włączonej klimie i tylko gdy na zewnątrz jest dość ciepło. Gdy jest chłodno i klima nie musi pracować na pełnej wydajności to nie ma tego problemu. Klima dobita także jest OK. Podobno trochę podniesione ciśnienie na wysokim. Czym to może być spowodowane ? Chłodnica ładna i wymyta czysta... Jakieś dobre rady ? Wydaje mi się że droga tędy żeby wyeliminować zbyt wysokie ciśnienie. Jak to działa ? Czemu on robi takie wysokie ? |
|
|
|
|
|
#159 |
|
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 Tdci
|
Witam, dołączę się do tematu bo prawdopodobnie mam ten sam problem.
Mianowicie od pewnego czasu zaczęło coś bardzo głośno chrobotać pod maską, na pierwszy rzut oka to widać jak napinacz mocno drży/ dostaje bicia ale wszystko rolki latają płynnie nie widać zużycia. Ściągnąłem pasek i ruszałem każdą rolką, stwierdziłem że to napinacz. Dziś robiłem podmiankę napinacza i efekt jest ten sam mocno drży (widocznie tak powinno być), sprawdzałem jeszcze raz rolki i lekki luz jest na kole sprężarki. Pewności nie mam, a drugi problem że nie jest to tanie. Może podpowie ktoś jak to zdiagnozować, i czego potrzeba do wymiany sprzęgła jeśli ono jest przyczyną. Postaram się podesłać filmik pracy napinacza noi tego chrobotania. |
|
|
|
|
|
#160 |
|
![]() Imię: Gienek
Model: MkIV Titanium X
Silnik: 2.0 145km + LPG