![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#151 |
ford::amateur
![]() Imię: Cezary
Model: Ford Focus mk4
Silnik: 1.5 150km ecoboost
Rocznik: 2018
|
![]()
Prawdopodobnie cieknie z narożnika. Zaznaczone na zdjęciu na zielono. Sprawdź pod autem w tym miejscu na 2 zdjęciu znaczone na czerwono. Wyciągnij zaślepkę i zobacz czy woda wyleci.
Zobaczysz to jak się położysz pod auto. Ostatnio edytowane przez cezar92 ; 26-09-2017 o 23:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
![]()
Dziękuje za informacje o Sikaflex 221.
Znalazłem ulotkę (pdf) w necie, a na puszce nie ma żadnych informacji ile to schnie (a ja np. nie chcę ruszać do sklepu po obiad póki nie zaschnie chociaż minimalnie). Teoretycznie w temp 15-25'C przy tej warstwie co nałożyłem, to 45 minut powinno na luzie wystarczyć na tzw. pierwsze "ścięcie" materiału. Z racji że ja mam takie doświadczenie z silikonem, że lepiej mi go do ręki nie dawać, tak efekty są jakie są. Na szczęście potem wziąłem trochę mydła w płynie na palce i wyrównałem. Jak zaschnie tak za 2 dni zamaluje lakierem samochodowym (zestaw naprawczy Forda, kolor oryginalny) i nie powinno być aż tak widoczne, że paprane. Z resztą, jakby przyszły kupujący miał zażalenia, to mu pokażę zdjęcia jak wyglądało "przed tą prowizorką" i jak się woda lała i niech nie narzeka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kilka zdjęć: Plamy na rolecie, więc ślad że wciąż cieknie: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na szybkiego oczyszczona blacha przed położeniem silikonu z całego syfu, wilgoci itp (strona prawa): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Brzydko położony silikon (strona prawa): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Odrobinę poprawiłem (strona prawa): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Strona lewa: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. update po pomalowaniu na szybkiego: Strona prawa: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Strona lewa: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez edmun ; 29-09-2017 o 14:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: '14
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
|
![]()
Skoro temat został odświeżony to opiszę jak to u mnie było.
Wybaczcie za ciut przydługi post. Może komuś się przyda. Mój post dotyczy Focusa mk3 w wersji hatchback. Udało mi się uporać z problemem wody w bagażniku. Wodę z bagażnika można wybierać z łatwością (mimo że jest to uciążliwe), ale najbardziej martwiło mnie to, że gdy wody było dużo to mogła z łatwością dostawać się z bagażnika do kabiny przelewając się pod tylnymi siedzeniami. Jeśli woda jest już w kabinie to nie ma żartów i trzeba jak najszybciej osuszyć. U mnie było tak: Co kilka dni wybieranie wody, szmaty i ścierki wyciągające / chłonące wodę itp. Woda we wnęce na koło zapasowe, niestety dość częsty widok: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Przeciek zawsze był z lewej strony bagażnika - prawa strona bagażnika sucha. By zweryfikować z której strony leci rozebrałem lewy boczek i obserwowałem. Scenariusz zawsze był ten sam. W nocy pada deszcz. Rano zaglądam do bagażnika sucho. Ruszam, jadę przez chwilę, zatrzymuję się i sprawdzam - mokro. Podejrzewałem gumową uszczelkę pod bezpiecznikami gdyż wszystkie inne miejsca (np. zaślepione otwory techniczne) były suche. Obkleiłem wszystko papierem by zlokalizować wyciek -> również wskazywało na gumową uszczelkę pod bezpiecznikami. W końcu zrobiłem prowizoryczne studio nagraniowe i moim oczom ukazał się taki widok: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Eureka! wiadomo skąd woda wlatuje do bagażnika. Jednak gdzie jest źródło problemu? Zerwałem piankowe zaślepki otworów technicznych i zauważyłem sporą wnękę w której była woda. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wypompowałem ją silikonową rurką z opryskiwacza ręcznego. W nocy bardzo duża ulewa. Rano zaglądam do bagażnika - pełno wody we wnęce za otworem technicznym oraz mokre szmatki w bagażniku. W sumie zebrało się na pewno ponad 2 litry wody - litr wypompowałem, ok 1/2 weszła w szmatki które na wszelki wypadek zostawiłem, reszta została we wnęcę za otworem tech. W weekend było trochę czasu by tym się zająć. Zdjąłem zderzak. By to zrobić potrzebowałem: 1) odkręcić po trzy śruby w nadkolach (nasadka 8mm oraz torx 30): Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 2) Odkręcić 2 śruby zaraz pod tylnymi lampami. 3) Zdjąć światła z tyłu - oba klosze - po dwa motylki w każdym. 4) Poluzować przewód od czujników parkowania - trzymany jest dodatkowo na dwóch kołkach - jest zaraz przy tłumiku końcowym z prawej strony samochodu. (warto podnieść prawy tył samochodu wówczas jest łatwiej. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. 5) Zwolnić zderzak z zatrzasków pod lampami (po dwa zatrzaski) płaskim śrubokrętem oraz jeszcze jeden zatrzask nad nadkolem. Po zdjęciu zderzaka warto przyjrzeć się wywietrznikom. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zdjąłem wszystkie cztery, każdy z nich ma po cztery zatrzaski. Chyba nie ma możliwości nie urwać zatrzasków przy wyjmowaniu - tak mocno siedzą. Oto one. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po sprawdzeniu, najbardziej brudny okazał od środka okazał się ten z lewej zewnętrznej strony. Prawdopodobnie gumowa uszczelka, która jest wokół kratki nie spełnia swojego zadania zagina się i przepuszcza wodę. Po odsłonięciu wnęki było dużo wody, a wojłok, który znajduje się w środku był bardzo mokry oraz solidnie przybrudzony w dolnej części. Do bagażnika przeciekało przez zaznaczony strzałką otwór technologiczny. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. We wnęce z prawej strony suchutko. Wojłok w śnieżnobiałym kolorze - nigdy nic nie ciekło. Po osuszeniu lewej wnęki oraz wojłoka suszarką do włosów, posmarowałem wokół otworu uszczelniaczem kauczukowym (dekarskim), włożyłem z powrotem kratki wentylacyjne oraz same gumy wokół kratki również potraktowałem uszczelniaczem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po jakimś czasie złożylem wszystko z powrotem. Od tamtego czasu deszcz padał już wiele razy a we wnęce za otworem technicznym nadal sucho - ani kropli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (poprzednio był dramat po każdym deszczu). Ostatnio edytowane przez arturek ; 24-04-2021 o 23:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
|
![]()
Genialny wpis.
Za takie wpisy i w ogóle pomoc innym ludziom to admini powinni organizować sponsorów i przydzielać nagrody Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ford niestety strasznie pod względem tyłu samochodu rozczarowuje. Sam cieszę się, że mój jeszcze nie wygląda jak na zdjęciach powyżej. Ktoś jest tutaj jakimś prawnikiem i mógłby nakreślić jak wygląda sprawa żeby np. pozwać Forda o coś takiego? Tylko na jakiej podstawie? Taki samochód ani nie podlega pod żadne warunki gwarancji bo już dawno minęła, ani też pod rękojmie bo auto już dawno zmieniło właściciela przynajmniej raz. Ale jak przyczepić się do Forda gdzie ewidentnie jest to wada fabryczna? Ktoś coś wie? A może trzeba zrobić viralowy filmik jak to wygląda, uzyskać z milion wyświetleń na youtubie to się może wtedy ockną i zrobią akcję serwisową? Wiem - mrzonki, fantazje i ułańska wiara że jutro może będzie lepiej gdzie wiadomo że żaden producent nie będzie chciał żeby a) ani coś takiego wyszło na jaw b) ani pakować się w jakiekolwiek koszta Z drugiej strony wiadomo - nikt nie daje gwarancji na auto dożywotnio, ale coś takiego co widzimy z tego wątku, to już dawno się prosi o jakąś większą akcję, tym bardziej że dotyka to i hatchbacków i kombi i to w różnych krajach. P.S. Cytat:
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - jeszcze raz dziękuje za rewelacyjny wpis. Ja niestety z braku czasu na takie rzeczy w czasie wolnym od pracy to nie mam jak pomagać "bardziej" niż obecnie (kilka fotek i opis co było zrobione). Ostatnio edytowane przez edmun ; 28-09-2017 o 17:36 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 21-01-2015
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium 2016
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2016
|
![]()
edmund
Jestem ciekawy jak się spisze Sikaflex. Również kupiłem ten specyfik w tym samym celu. Jednak zanim to zrobiłem szczelinę w starej masie przetarłem odtłuszczaczem lakier i nałożyłem paluchem reinzosil. Prowizorka, która miała posłużyć na chwilę. Siedzi już rok na samochodzie i spełnia swoje zadanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sikaflex chyba poczeka na twoją opinię po zimie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
|
![]()
Jak na razie miałem 3 dni deszczu. Wszystko ok.
Oczywiście jak wiadomo, po 3-ech dniach nie można wyrobić opinii. Poprzednio ja po prostu zamalowałem farbą. Wytrzymało ponad 6 miesięcy, więc jeśli teraz mam grubą warstwę tego czarnego silikonu (Sikaflex) a na to warstwę farby, to raczej nie ma bata żeby to puściło. Jakby co to mam dwie puszki tego Sikaflexu. Pierwsza napoczęta bo zrobiłem te 2 kreski. Druga nowa, nieotwierana. Tą napoczętą (tam jest ponad 90% jeszcze nie zużyte), jak ktoś ma ochotę otrzymać za darmo, to mogę zawieźć do Polski i od poniedziałku byłaby dla kogokolwiek chętnego do odebrania z okolic Wrocławia (dokładne okolice to 30km od centrum Wrocławia w stronę Warszawy obok trasy S-Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Przesyłka/wysyłka nie wchodzi w grę, bo ja jestem w Polsce tylko na kilka godzin i nie będę wymagał od rodziny aby fatygowała się na pocztę wysyłać otwartą tubkę czarnego silikonu, bo w czasie pocztowego transportu to wszystko się na 100% wyleje. Więc jeśli ktoś ma ochotę na gratisowego gifta i potrzebuje sobie coś tym uszczelnić i jest z okolic, to spokojnie może do mnie pisać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
![]() Imię: Dariusz
Model: Focus sw mk3
Silnik: 1,6 tdci 115
Rocznik: 2011
|
![]()
Ja kupilem w sklepie z czesciami do karoseri klej do szyb samochodowych.
Czarny. Na razie kilkanascie dni i mocne ulewy,myjka cisnieniowa i jak narazie sucho w tyle. |
![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
FCP member
![]() Imię: Daniel
Model: Focus
Rocznik: 2013
|
![]()
Pitterek miałeś racje, to te zasklepki obok :diabelek:
efekt przejażdżki odległość około 5 km DSC_0345.jpg pod szarym plastrem mokry jakiś filc czy coś po prostu bagno DSC_0348.jpg Pytanie teraz czy zaślepiać te otwory techniczne ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
|
![]() Cytat:
Woda nadal będzie gromadzić się w samochodzie aż w końcu znajdzie ujście i przeleje się do bagażnika. Lepiej poszukać przyczyny, Zdejmij zderzak, osusz wnękę w której gromadzi się woda, nałóż uszczelniacz wokół gumowych uszczelek (zostaw tylko tą uszczelkę nakładaną od spodu, tak na wszelki wypadek) i złóż wszystko z powrotem. U mnie cały czas sucho - ani kropli - mimo deszczowej pogody w ostatnim czasie. ------- @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie ten dział, tutaj opisujemy problemy trapiące Focusa z roczników 2011-2014 Zobacz tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Pitterek ; 11-10-2017 o 16:08 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|