Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-09-2005, 07:18   #151
Slawko

Domyślnie

post wysłany przez gondoljerzy.
Cytat:
Napisał gondoljerzy
Ciekawe czy Blos użyty w cosworcie był dedykowany do przepływomierzy klapkowych tak jak mój? Masz może konkretne dane o szerokości szczeliny przed-po modyfikacji? I jaki parownik go zasila?
Próby z analizatorem spalin trzeba by robic na hamowni. Inaczej nie da się zasymulować pracy silnika pod obciążeniem. Koszt takiego badania mógłby mnie zrujnować finansowo. Jednak monitor napięcia sondy lambda w zupełności wystarcza. Problemem jest zamontowanie sondy w kanale 4 cylindra. Przy wspólnym kolektorze ssącym wydawało się to wystarczające, ale okazuje się że byłem w błędzie.

Stary 19-09-2005, 08:21   #152
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Co chciałes przez to powiedzieć?
gondoljerzy jest offline  
Stary 19-09-2005, 08:40   #153
Slawko

Domyślnie

Były dwa posty. Jeden pod koniec strony, a drugi na początku . Myślałem, ze przez pomyłke wysłałeś dwa razy ten sam post, wiec jeden usunąłem. Niestety znikneły oba.
Dlatego wpisałem Twój post w takiej formie jak widać.

Sorry, działanie było nieswiadome, dlatego lepiej tak niz wcale.

ps. mozesz wkleic swoja wypowiedź do postu wyżej, a ja juz usune te zbedne i bedzie OK

Stary 19-09-2005, 17:08   #154
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

Ja nadal jestem zania że dla BLOS-a nie ma różnicy czy masz przepływomierz czy nie - natomiast dziwi mnie niezmiernie fakkt rozpiłowania przez Ciebie palnika - po co ? do 2.0 silnika ?? u mnie do 2.9 nie było potrzeby więc wydaje mi się że go poprostu sam na wlasne życzenie przelewasz gazem i stąd za wysokie spalanie.
Struna jest offline  
Stary 19-09-2005, 21:17   #155
gondoljerzy

Domyślnie

Po co rozpiłowywałem? Dla jasności powtórzę: mam monitor sondy lambda i widzę na własne oczy jakie spaliny idą w wydech. Po zamontowaniu blosa nie tylko że odczyt był zerowy (uboga mieszanka) to silnik wogóle nie miał mocy. Odkręciłem regulację na blosie na maksa - od biedy dało się jechać. Zwiększyłem ciśnienie parownika - pojawiły się jakies odczyty z lambdy przy malutkich obciążeniach i malutkich uchyleniach przepustnicy. Dopiero po solidnym rozpiłowaniu mogę w miarę sensownie poruszać się wozem.
Szkoda, że wciąż nikt nie chce zajrzeć do swojego blosa i pomierzyć rozmiarów szczeliny. Wtedy wiedziałbym czym się ewentualnie różni (lub nie) mój blos.
Szkoda, że nie ma skąd wziąć charakterystyk parowników... itd.
gondoljerzy jest offline  
Stary 21-09-2005, 12:52   #156
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
Domyślnie

w manualu pisza że blos wychodzi ze SLIT D ( a to jakby wzmocniona wersja o większym wycięciu ) może Ty masz jakiś archaiczny model.
Struna jest offline  
Stary 26-09-2005, 21:45   #157
maup

Domyślnie

W tej chwili nie mam sprzętu (czekam na Włochów) ale obiecuję uroczyście, że jak tylko przyjadą to wybebeszę gwizdek, porobię wzdęcia, pomierzę V-wycięcie i to wszystko tu wrzucę.
Wybacz intymne pytanie - w jakim stanie masz parownik?
Aha - jeszcze ad Cossie - powtórzę, że od bardzo długiego czasu są w sprzedaży tylko dwa modele BLOSa - jeden manualny (bohater tego wątku) z końcówką nru części ....7700 0021, sprzedawany tu i ówdzie, w tym na Allegro, który można montować w silnikach z przepływomierzami klapowymi (oraz wszystkich innych), oraz drugi o takim samym korpusie (i chyba tyż gwizdku) tyle, że w nim zamiast śruby regulacyjnej jest motorek, u motorka dynda komputerek i w ogóle czary mary w Doom'a można pograć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Tego nie chcemy i o nim nie rozmawiamy.
Nie wiem, czy ten temat desygnowania/niedesygnowania pod silniki z przepływkami nie wziął się przypadkiem z niedoróbek translacyjnych - włoski>angielski>polski.
Mogę opublikować skan instrukcji gdyby ktos ew. potrzebował, w necie wisi podręcznik o BLOS'ach - przeanalizuj tekst pod tym kątem.
Stary 28-09-2005, 10:35   #158
Zajcev
ford::amateur

Domyślnie

Witam, jako że jestem nowym użytkownikiem , proszę o wyrozumiałośćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wogóle to nie jestem nawet posiadaczem samochodu marki fordGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale.,...jest to pierwsze forum na któym spotkałem się z tym tematem...MOje doświadczenia z gazowniami są poprostu tragiczne : minęło ponad pół roku zanim udało się dostroić w miarę instalacje w moim samochodziku... Odwiedziłem 4-ry warsztaty , wykonałęm dziesiątki telefonów i ... każdy "fachowiec" twierdził co innego (i tak wszyscy byli w błędzie). Sprawa tyczyła się miksera ... Jak w orginale samochodzik miał dopływ powietrza na benzynce gdzie w otwór wchodziła cała dłoń, tak po za instalowaniu instalacji gazowej otwór zmniejszył się...kilkukrotnie!! i gośćie twierdzili żę "tak ma być , tak się robi" gdy pytałem o miksery z większąśrednicą : "do tych silników takie się stosuje"...i basta....dopiero sam zamóiłem odpowiedni mikser w POZNANIU! i założyłem ze znajomym mechanikiem..wtedy samochodzik zaczął w miarę normalnie jeździć....ale to nadal nie toGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dlatego bardzo zainteresował mnie temat rzucony powyżej...jeżeli jest to sposó sprawdzony i nadaje się do mojej furki ( 2,3 , 5-cio cylindrowy , mechaniczny wielopunktowy wtrysk paliwa) to bardzo proszę o namiar na zakład któy jest to w stanie zrobić od a do z. najlepiej w Krakowie...mam już oprostu dosyć jeżdzenia , dopytywania się itd... jeżeli ktoś założył już ten wynalazek u siebie , niech poda adres zakładu... z góy dziekuje i pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zajcev jest offline  
Stary 28-09-2005, 23:13   #159
dzidzia

Domyślnie

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Sprubuj tutaj, oni jezdzą takimi autami, napewno ktoś ujzdza 5cio cylidrowca i ci pomoze
dzidzia jest offline  
Stary 29-09-2005, 11:30   #160
gondoljerzy

Domyślnie

Cytat:
Napisał maup
... obiecuję uroczyście, że jak tylko przyjadą to wybebeszę gwizdek, porobię wzdęcia, pomierzę V-wycięcie i to wszystko tu wrzucę.
Czekam cierpliwie.

Cytat:
Wybacz intymne pytanie - w jakim stanie masz parownik?
Powinien być w dobrym stanie. Ma dopiero jakieś 15-20tyś km. Podejrzewam jedynie za małą czułość. Czyli do wyciągnięcia niedużej ilości gazu wystarcza małe podciśnienie, ale żeby wyssać z niego dużo więcej potrzeba dużego przyrostu podciśnienia. To wystarcza dla normlnego miksera, gdzie podciśnienie rośnie do kwadratu przepływu. Blosowi prawdopodobnie potrzeba parownika o dużo większej czułości, gdzie nieduże zmiany podciśnienia dają spore zmiany wydajności.

Cytat:
...
Nie wiem, czy ten temat desygnowania/niedesygnowania pod silniki z przepływkami nie wziął się przypadkiem z niedoróbek translacyjnych - włoski>angielski>polski.
Mogę opublikować skan instrukcji gdyby ktos ew. potrzebował, w necie wisi podręcznik o BLOS'ach - przeanalizuj tekst pod tym kątem.
Ten temat to mój pomysł. W opakowaniu mojego blosa są papirki gdzie wymieniają:
12MX77000001 Systeme Blos
12MX77000002 Systeme Blos with Vacuum automatic opening
12MX77000021 Systeme Blos for car with a bladed flow meter
12MX77000022 Systeme Blos with vacuum aut. op. for cars with a bladed flow m.
Flow meter to miernik przepływu czyli przepływomierz, a blade ma sporo znaczeń: ostrze, blat, łopatka, lemiesz, klinga.
Z tego, z totalnie ubogiej mieszanki na dzień dobry i z wyróżnienia od zwykłego blosa (...001) wziął się pomysł na klapkowca (...021).
gondoljerzy jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania