Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-03-2010, 22:16   #151
neo1
ford::amateur

Model: ford focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Odpowietrzanie układu chłodzenia

chce jeszcze dodac ze podczas jazdy tez mi sie silnik nieprzegrzewa temperatura jest ciagle taka sama a obiegu na chłodnicy niema i chłodnica jest zimna .spuszczałem juz płyn i zalewałem od nowa ale niewiem czy jest zapowietrzony czy termostat jest zepsuty pomuzcie mi rozwiazac ten problem

neo1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2010, 17:01   #152
pikulini
ford::beginner

Model: focus
Silnik: 1,6 zetec
Rocznik: 2000

witam ,podejrzewam że masz padniety termostat i dlatego silnik nieumi sie zagrzać bo masz cały czas obieg otwarty
pikulini jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2010, 20:56   #153
marek1170

Model: FORD FOCUS
Silnik: 1,6

--------------------------------------------------------------------------------

Mam problem z temperaturą . Na postoju jest wszystko ok. a podczas jazdy w trasie skazówka skacze na czerwone pole i włącza się lampka z wykrzyknikiem a później awaryjna silnika. Chłodnica jest zimna a wentylatory chodzą . Wymieniłem termostat już 2 razy, czujnik temp. ale podróbę, odpowietrzałem i nic . Proszę napiszcie mi jaka jest temeratura w trybie serwisowym rano na zimnym silniku. U mnie przy temp.powietrza 0 stopni zegar wyświetla na zimnym silniku w pierwszej poz. -19c a w drugiej 29C. Czy tak ma być czy jest źle. Chce porównać z Waszymi focusami .
Z góry bardzo Ci dziękuję.
marek1170 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2010, 07:47   #154
Pawel1w25
ford::average

Model: Focus Ghia Combi
Silnik: 2.0 16V
Smile Odp: Odpowietrzanie układu chłodzenia

Cytat:
Napisał marek1170 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
--------------------------------------------------------------------------------

Mam problem z temperaturą . Na postoju jest wszystko ok. a podczas jazdy w trasie skazówka skacze na czerwone pole i włącza się lampka z wykrzyknikiem a później awaryjna silnika. Chłodnica jest zimna a wentylatory chodzą . Wymieniłem termostat już 2 razy, czujnik temp. ale podróbę, odpowietrzałem i nic . Proszę napiszcie mi jaka jest temeratura w trybie serwisowym rano na zimnym silniku. U mnie przy temp.powietrza 0 stopni zegar wyświetla na zimnym silniku w pierwszej poz. -19c a w drugiej 29C. Czy tak ma być czy jest źle. Chce porównać z Waszymi focusami .
Z góry bardzo Ci dziękuję.
O jakim zegarze i temperaturach piszesz ?
Bo nie rozumiem .
To raz .
A dwa - Focus nie wymaga odpowietrzania po wymianie płynu chłodniczego na nowy - dzieje się to samoistnie .
Trzy - jeżeli chłodnica po zagrzaniu silnika pozostaje zimna - winien jest termostat .
Cudów nie ma .
Może go odwrotnie wkładasz ?
Pawel1w25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2010, 12:08   #155
marek1170

Po pierwsze to Ty masz silnik 2.0 i skąd możesz wiedzieć o 1.6.
W trybie serwisowym na zegarze deski rozdzielczej tam gdzie jest licznik przebiegu wyświetlane sa dane z komputera , między innymi temperatura.
Dlatego chciałem żeby mi ktoś napisał jaka jest w jego focusie 1.6 na zimnym silniku.
Stary 25-03-2010, 17:37   #156
pikulini

Witam dzisiaj mierzyłem miernikiem laserowym i temperatura silnika wachała sie w okolicach 16 stopni a na wyświetlaczu było -1,to w aucie u sąsiada ten sam silnik ,a w moim który mam troche poczarowane pokazywał -7 a temp silnika była 6 stopni a co mam porobione przeczytasz w postach niżej,też miałem z tym problem i niewiedziałem co jest wymieniłem czujnik temp,termostat,płyn i nic wentylatory dalej chodziły w czasie jazdy dałem rezystor na przewodzie czujnika i jak narazie jest oki,mierzyłem go dzisiaj przy zagrzanym silniku pokazywał tyle samo miernik i czujnik około 89stopni
Stary 25-03-2010, 20:38   #157
marek1170

napisz mi gdzie mogę kupić taki miernik bo w Nowym Sączu nikt chyba nie ma miernika laserowego. Ja dzisiaj przy temperaturze powietrza rano ok 2 c miałem na wyświetlaczu -19c a wnastępnej pozycji 29c. Nie wiem dlaczego są podawane dwie temperatury jak jest jeden czujnik.
Dzięki za odpowiedź i proszę o informację odnośnie tego miernika, czy on jest dokładny.
Stary 26-03-2010, 16:03   #158
pikulini

Cool Odp: Odpowietrzanie układu chłodzenia

Cytat:
Napisał marek1170 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
napisz mi gdzie mogę kupić taki miernik bo w Nowym Sączu nikt chyba nie ma miernika laserowego. Ja dzisiaj przy temperaturze powietrza rano ok 2 c miałem na wyświetlaczu -19c a wnastępnej pozycji 29c. Nie wiem dlaczego są podawane dwie temperatury jak jest jeden czujnik.
Dzięki za odpowiedź i proszę o informację odnośnie tego miernika, czy on jest dokładny.
witam co do miernika do jest on bardzo dokładny do 0,01 stopnia a co do zakupu to poszukaj na necie może coś znajdziesz bo ja mam firmowy,a jeszcze jedno pytanie jak masz włączony silnik na postoju to jak jest zagrzany silnik to sprawdz czy przewody dochodzące do chłodnicy są twardawe i sprawdz czy korek na zbiorniku wyrównawczym jest szczelny bo jak nie to dlatego też może ci temperatura zapieprzać do góry bo niema nadciśnienia i płyn szybciej sie zagrzewa gdy niema stworzonego przez pompe nadciśnienia to płyn chłodzacy szybciej sie zagrzewa niż jest to przewidziane ,pozdrawiam
Stary 26-03-2010, 21:11   #159
marek1170

też myślałem że korek ale wymieniłem na nowy oryginalny i dalej to samo.
Poszukam tego miernika. Napisz jak wiesz jak on sprawdzał tą temperature tym miernikiem tj. czy zdalszej odległości czy w miejscu gdzie wkręcony jest czujnik. Pozdrawiam i dziękuję.
Stary 28-03-2010, 14:55   #160
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004

Ten miernik to pirometr. Raczej doga zabawka i szkoda kasy na jednorazowy pomiar. Lepiej poszukaj multimetru z sondą temperatury na kablu. Koszt od 40-60 zł, a pożytek będziesz miał o wiele większy.
Odpowiedz

Zasady postowania