Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-08-2012, 23:29   #151
mdhlodz
ford::beginner

Model: Megane>Focus>Kangoo>Ducato>Transit
Silnik: 1.6 16V>1.6>1.5DCi>2.5Tdi>2.4TDDi
Rocznik: 2001>2002>2004>1996>2000
Domyślnie Odp: Chcesz kupić Transita? Tu pytamy o auta z ogłoszeń

Witam wszystkich. Potrzebuję kilku informacji, ponieważ przymierzam się do kupna używanego auta dostawczego do 18tyś zł na kredyt. Kredyt to ważna informacja bo zależy mi na tym by auto się nie rozleciało przed spłatą. No i zaraz po. Dotychczas przez rok jeździłem Ducato maxi 1996roku. Zostałem oszukany przez sprzedającego i auto nie nadaje się do użytkowania więc puki nie odbędzie się sprawa w sądzie jestem zmuszony wesprzeć się kredytem na zakup innego by móc pracować.

Potrzebuję auto, którym spokojnie przewiozę 2-2.5t. Auto do rozwozu opału na paletach po mieście i ościennych wioskach. Musi być to blaszak. Moje przebiegi roczne to 8-10tyś km. Interesuje mnie Ford Transit, ponieważ mam doświadczenie z Connectem i wiem, że jest to czołg w swojej klasie. A jak pisałem biorę kredyt więc nie chciałbym żeby niezniszczalne silniki stały nieużywane w zgnitych starych autach.

Mam pytanie o transity z silnikiem 2.0 tdci. Wiem , że w przeciwieństwie do tddi są na pasku wiec już koszt startowy. Zastanawia mnie ich ładowność ok. 1000kg. Czy to auto z tym silnikiem i tą ładownością poradzi sobie z wyżej wymienionymi ładunkami?

Za wielkiego wyboru nie ma. Zwróciłem uwagę na poniższe modele:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatni najbardziej mi się podoba ponieważ, jest najmłodszy, największa ładowność, najlepsze wyposażenie i najlepszy moim zdaniem silnik (łańcuch rozrządu).

Czy 2.4 tddi jest tylnonapędowe?
Ile kosztuje sprawdzenie auta w ASO?
Co tak naprawdę można się dowiedzieć w ASO? Bezwypadkowość? Przebieg?
Jak z odpalaniem Transitów jest zimą?

Dzięki i pozdrawiam

Edit: Transit 2003r 2.4tddi odpada, sprzedający nie chce jechać do aso czy stacji diagnostyczne. Powiedział,że mogę sobie przyjechać z mechanikiem.

Ostatnio edytowane przez mdhlodz ; 24-08-2012 o 12:35 Powód: aktualizacja
mdhlodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2012, 16:52   #152
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał mdhlodz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potrzebuję auto, którym spokojnie przewiozę 2-2.5t.
To wchodzą w rachubę tylko modele tylnonapędowe z silnikiem 2,4l. Mają mocny most (Salisbury - sześć szpilek), nawet może szukaj na bliźniakach. Przednionapędowe 2,0l do ładunku 2,5 t nie nadają się zupełnie.
Cytat:
Napisał mdhlodz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam pytanie o transity z silnikiem 2.0 tdci. Wiem , że w przeciwieństwie do tddi są na pasku wiec już koszt startowy.
Nie, nie jest tak. Wszystkie silniki 2,0 i 2,4 tddi/tdci są na łańcuchu.
Tdci to common-rail na nieco wyczerpującym finansowo układzie Deplhi (do 2006r. - potem już wytrzymały układ Denso). Tddi to klasyczna pompa rotacyjna Bosch (VP30 i VP44) sterowana elektronicznie. Mniejsze moce niż tdci - ale też tańszy w serwisowaniu.
Cytat:
Co tak naprawdę można się dowiedzieć w ASO? Bezwypadkowość? Przebieg?
Daj sobie spokój...
Cytat:
Jak z odpalaniem Transitów jest zimą?
Jeżeli wszystko jest z silnikiem ok (sprężanie, układ paliwowy itd), to palą super - praktycznie w największe mrozy z półobrotu, prawie jak latem.
Cytat:
Ile kosztuje sprawdzenie auta w ASO?
Jeżeli już, to lepiej pojechać na stację kontroli pojazdów - więcej tam się dowiesz o stanie auta i mniej zapłacisz.

Szukaj z oznaczeniem T350 - mają ok 2t ładowności, np ten [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-08-2012 o 17:03
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2012, 00:28   #153
mdhlodz

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To wchodzą w rachubę tylko modele tylnonapędowe z silnikiem 2,4l. Mają mocny most (Salisbury - sześć szpilek), nawet może szukaj na bliźniakach. Przednionapędowe 2,0l do ładunku 2,5 t nie nadają się zupełnie. Nie, nie jest tak. Wszystkie silniki 2,0 i 2,4 tddi/tdci są na łańcuchu.
Tdci to common-rail na nieco wyczerpującym finansowo układzie Deplhi (do 2006r. - potem już wytrzymały układ Denso). Tddi to klasyczna pompa rotacyjna Bosch (VP30 i VP44) sterowana elektronicznie. Mniejsze moce niż tdci - ale też tańszy w serwisowaniu. Daj sobie spokój... Jeżeli wszystko jest z silnikiem ok (sprężanie, układ paliwowy itd), to palą super - praktycznie w największe mrozy z półobrotu, prawie jak latem. Jeżeli już, to lepiej pojechać na stację kontroli pojazdów - więcej tam się dowiesz o stanie auta i mniej zapłacisz.

Szukaj z oznaczeniem T350 - mają ok 2t ładowności, np ten [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

No to klops. Bo ja potrzebuję na krótkiej (45km) trasie przewieść 2 tony. Chodź nie ukrywam, że zdarza się, że jakiś klient w mieście moim powiększy zamówienia o jakieś 0,5t i trzeba przejechać nim te parę przecznic. Ogólnie mam Ducato o ładowności 1500kg. I od 1000 już siedzi na poduszkach, a czy się ładuje 2t czy 2.5t tak samo hamuje już. Raz zdarzyło się, że 5km miasta jechałem z 2,8t ale strach. Prawie się zesrałem. Ale auto musi mi 2 tony przewieść. Inaczej nie mam po co wychodzić z domu. Taka praca.
Stary 26-08-2012, 10:24   #154
sokoleokoo2
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: TDDI
Rocznik: 2001

No to teraz troszeczkę się zmartwiłem. Ja potrzebuje na trasy.
Najwięcej na rynku TDCI już nieźle zjechanych a o dobre TDDi ciężko, myślałem że 2.4 Tdci to inna konstrukcja.

Czyli zostaje poszukiwanie czegoś tddi 2.4 w budżecie max 15k - ciężko będzie.
sokoleokoo2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2012, 16:10   #155
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał sokoleokoo2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najwięcej na rynku TDCI już nieźle zjechanych a o dobre TDDi ciężko, myślałem że 2.4 Tdci to inna konstrukcja.
Z tdci najczęściej jest tak, że właścicielowi zaczyna silnik przy dużych obciążeniach wchodzić w tryb awaryjny. Robi jakieś ruchy, jedzie na tester i dowiaduje się, że czeka go regeneracja wtrysków (2.500 zł) i pompy (2.300 zł) plus inne duperele - razem ponad 6.000 zł. Więc pcha auto do komisu. W dużej części przypadków tak jest.
Ale: jeżeli wydasz te pieniądze w dobrym zakładzie - to będziesz miał silne auto i spokój z układem wtryskowym na 250.000km.
Co do tddi - tych jest zdecydowana większość na rynku. Dlatego o wiele łatwiej jest kupić dobre tddi niż dobre tdci...
Cytat:
Ale auto musi mi 2 tony przewieść. Inaczej nie mam po co wychodzić z domu.
To dlaczego upierasz się przy blaszaku? Poszukaj skrzyni na bliźniakach... Jeżeli stale będziesz ładował towar na paletach do blaszaka - to tylko kwestia czasu, że go uszkodzisz. Może doka ze skrzynią, spójrz na tego: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-08-2012 o 16:34
Stary 26-08-2012, 21:28   #156
mdhlodz

Duratec to TDCi, a Duratorq to TDDi?

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To dlaczego upierasz się przy blaszaku? Poszukaj skrzyni na bliźniakach... Jeżeli stale będziesz ładował towar na paletach do blaszaka - to tylko kwestia czasu, że go uszkodzisz. Może doka ze skrzynią, spójrz na tego: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Muszę mieć blaszaka. Towar nie może zmoknąć. Towar nie może zniknąć. Towar jest rozczłonkowany u kolejnych klientów. Ktoś bierze 1t , inny 0.5t. Zdarzało się, że podczas rozładunku skradziono mi 20-30kg towaru. A co by było gdybym miał plandekę. Niby nic ale klientowi się towar nie zgadza więc co to znaczy? Sprzedawca chce oszukać. ITD, policja nie powinna widzieć co wiozę, ponieważ może się orientować ile to waży. Kontener też nie. Za wysoki próg załadunku, wieczne skakanie. Towar wchodzi wózkiem, a schodzi ręcznie. Trzeba wozić paleciaka bo z boku nie da się załadować palety. Nawet z windom mnie nie ratuje. Windy 750kg. Paleta 1000kg. No i palety trzeba zwrócić, nie mogą zostać u klienta. Kontener, skrzynia nie wjedzie w 80% bram w centrum. Blaszak spokojnie wskakuje w 60%, 20% na złożonych lusterkach.

Poszerzyłem poszukiwania do LT i Sprinter do 1999r i Daily. Też nic ciekawego nie ma. Budżet max 18tyś brutto.

Edyta: Latem jeździmy nad jezioro i śpimy na pace, taki kemping.

Ostatnio edytowane przez mdhlodz ; 27-08-2012 o 18:49
Stary 28-08-2012, 08:48   #157
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Duratec to TDCi, a Duratorq to TDDi?
Generalnie - Duratec to silniki benzynowe, Duratorq to diesle - pierwszy z tej serii był wprowadzony w 2000 r do Mondeo i nazwany kodowo Puma. W Transitach jest właśnie Puma...
Tddi to klasyczny układ wtryskowy na pompie rotacyjnej, tdci to układ wtryskowy typu common-rail.
Stary 28-08-2012, 12:34   #158
mdhlodz

Pytam bo zgłupiałem, szukałem silnika duratec w necie i nawet w grafice gogle i wychodziły mi benzynowe. A pytam bo zadzwoniłem do jednego z komisów, który ma auto którego szukam. Silnik 2,4l. Nie napisał ile ma koni ani jaki to rodzaj silnika. Przez tel powiedział mi, że ma na pokrywie napisane Duratec. Może mu się pomyliło i ma Duratorq. Ale nadal nie wiem czy to TDDi czy TDCi.

Cytat:
Generalnie - Duratec to silniki benzynowe, Duratorq to diesle - pierwszy z tej serii był wprowadzony w 2000 r do Mondeo i nazwany kodowo Puma. W Transitach jest właśnie Puma...
Tddi to klasyczny układ wtryskowy na pompie rotacyjnej, tdci to układ wtryskowy typu common-rail.
Stary 28-08-2012, 17:23   #159
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Przez tel powiedział mi, że ma na pokrywie napisane Duratec. Może mu się pomyliło i ma Duratorq.
No... nie. Bo jest Transit benzynowy z silnikiem Duratec. To jest silnik 2,3l (nie 2,4l) DOHC o mocy 145KM/200Nm. Zdaje się, że tylko 5% aut wychodziło z tym silnikiem w latach 2000-2006, reszta diesle.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 28-08-2012 o 17:25
Stary 30-08-2012, 00:13   #160
mdhlodz

Witam. Nie wiem czy mogę takie rzeczy pisać w tym temacie ale najwyżej mod wywali.

Wybrałem się z Łodzi na oględziny auta w okolic Inowrocławia. I zakupiłem to auto :

Facet sprowadził auto z Niemiec dla siebie, a że nie miał zleceń i roboty poszedł na tiry i auto stało po przygotowaniu dla siebie. A czerwony kapturek i wilk stali i patrzyli na to auto. Taka to bajka. Może prawda, może wersja dla mnie.
Facet dosłał mi na maila z 30 fotek wiec po ich obejrzeniu uznałem, że warto pojechać.
Obejrzałem pod spodem, z wierzchu i w środku. Od razu zobaczyłem, że było malowane i dla mnie go nie malował lakiernik. Chodź facet twierdzi, że tak. Są zacieki, zgrubienia i grudki przy progach. Ujdzie. Byłem na stacji diagnostycznej. Jechałem za nim patrząc czy nie zostawia 4 śladów czy światła działają czy kopci jakoś. Nie kopni ani na niebiesko ani na czarno, chyba e nie deptał, chmury brak. U diagnosty wyszło, że amortyzatory przód: 65% i 73%, tył 40% i 50%. Ręczny sprawny. Tarcze i klocki w normie. Pod korkiem oleju żadnych niespodzianek. Podłoga nie przegnita. Podłużnice zdrowe, układ wydechowy zdrowy, most suchy, pióra nie połamane, nie spawany, nie prostowany, progi blacha, nadkola normalne, opony tylne słabe, przód w normie, po wymianie oleju i innych płynów, filtrów, pasków, pompy i sprzęgła. Sprzęgło wymienione wiem, wystarczy ruszyć palcem i gaśnie. Bierze od samej podłogi. W reszta wymian mało wierze.

Wady jakie stwierdzono:
-choinka tylnych lamp
-zepsuty zamek drzwi suwanych
-jedna wycieraczka z tyłu nie daje sobie rady w pracy

zapłaciłem 11900zł

Wrażenia? Drogi trzyma się świetnie. Hamuje jak osobówka. Biegi wchodzą pięknie, nie ma żadnego siłowania się. Cicho w środku. Dziur nie czuć, pewnie te koła 16. Zawieszenie cichutkie. Silnik pracuje cicho i równo, przynajmniej na obrotomierzu bo tak na ucho nie zauważyłem. Przyśpiesza fajnie. Lepiej niż 75 konny Connect. Jedno tylko słyszałem podczas jazdy. Sprężyny fotela.

Czy dobry wybór? Czy wszystko działa? Życie zweryfikuje.

PS:
Jak otworzyć tylne drzwi motylkowe na 90 stopni, żeby móc widlakiem ładować?
Czy choinkę da się wyleczyć czy to jakaś większa akcja naprawcza?

Ostatnio edytowane przez mdhlodz ; 30-08-2012 o 00:18
Odpowiedz

Tagi
2.2tdci , benzyna , connect , gaz , kupno , transit , wady

Zasady postowania